Franse aardappelsalade met ham en frisse bleekselderij
Een klassieke Franse aardappelsalade met malse ham, knapperige bleekselderij en een romige dressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
- 3 stengels bleekselderij
- 750 g kleine ongeschilde aardappels
- 2 el azijn of witte wijnazijn
- 125 g dikke plakken achterham
- 125 ml slagroom
- 1 el citroensap
- 2 el crème fraîche
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Was de bleekselderij en snijd in dunne boogjes.
Bewaar het selderijblad.
Leg de bleekselderijboogjes in een kom met ijskoud water en ijsblokjes om ze knapperig te maken.
Boen de aardappels schoon en kook ze in een bodempje gezouten water gedurende 15-20 minuten.
Giet de aardappels af, laat iets afkoelen en pel ze.
Snijd in dikke plakjes en doe in een kom.
Giet azijn over de warme aardappels en bestrooi met zout en peper.
Snijd de ham in reepjes.
Laat de bleekselderij uitlekken en dep droog met een theedoek.
Klop de slagroom met een mixer half stijf en voeg al kloppend citroensap toe.
Klop de crème fraîche en mosterd erdoor.
Voeg voorzichtig de bleekselderij, ham en slagroomdressing toe aan de aardappels en meng alles goed.
Breng de salade op smaak met zout en peper.
Verdeel over borden en garneer met selderijblad.
Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje en een glas droge witte wijn voor een complete Franse ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken van de aardappelsalade mooi aanvult.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Zalmbrood met rijst en frisse garnituur
Een verfijnd zalmbrood met rijst, olijven en paprika, perfect als luxe lunch of lichte snack. Elegant en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd25 minuten min
Opstijven2 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g zalm
- 3 eieren
- 150 g rijst
- 1,5 dl mayonaise
- 1 el tomatenpuree
- 0,25 l water
- 0,5 l witte wijn
- 2 uien in ringen
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 8 groene olijven ontpit
- 1 blikje paprika uitgelekt en in blokjes
- Verse peterselie voor garnering
- Sla voor serveren
- Zout en peper naar smaak
Snijd de uien in ringen.
Breng in een pan het water, de witte wijn, uien, tijm, laurierblad, zout en peper aan de kook.
Laat 20 minuten koken.
Pocheer de zalmmoten 10 minuten in de kokende court-bouillon.
Laat de vis afkoelen in de bouillon.
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze afkoelen.
Meng de mayonaise met tomatenpuree tot een roze saus.
Snijd de olijven in stukjes en de paprika in blokjes.
Maal de zalm fijn in een mixer.
Voeg de gekookte rijst, olijven, paprika en in blokjes gesneden eieren toe aan de gemalen zalm.
Meng de roze mayonaise door het zalmmengsel en breng op smaak met zout en peper.
Maak een cakevorm vochtig en vul deze met het zalmmengsel.
Druk goed aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Leg blaadjes sla op een serveerschaal en stort het zalmbrood erop.
Garneer met verse peterselie en extra olijven naar wens.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Traditionele Appelkruimeltaart met Rozijnen en Kaneel
Geniet van een heerlijke traditionele appelkruimeltaart met een vleugje kaneel en rozijnen, perfect voor elke feestelijke gelegenheid.
(inclusief 3 uur wellen van de rozijnen)4 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei losgeklopt
- 1 kg zachtzure appels
- 1 pak appeltaartmix
- 150 g boter
- 200 ml vanillevla
- 50 g suiker
- 5 g rozijnen
- 1,5 tl kaneel
- Boter voor het invetten van de springvorm en het deeg
- 1 spuitbus slagroom
Wel de rozijnen circa 3 uur in warm water.
Laat ze uitlekken en dep ze droog.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de springvorm in met boter.
Meng de rest van de boter en de helft van het losgeklopte ei door de inhoud van het pak appeltaartmix en kneed tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm, houd een kwart van het deeg achter voor de kruimels op de appeltaart.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes.
Meng de appel met de suiker, rozijnen en kaneelpoeder en vul de springvorm.
Rol de rest van het deeg uit, snijd er repen van en leg op de taart.
Druk de randen goed aan.
Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de appeltaart in circa 1 uur goudbruin en gaar.
Snijd de appelkruimeltaart in gelijke parten en serveer met slagroom en vanillevla.
Voor een extra smaakdimensie kunnen de rozijnen geweld worden in zoete witte wijn of sherry. Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit dessert.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 27g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Sinaasappelboter Ontbijtplakken met Aardbeien
Een heerlijk fris en fruitig ontbijt met romige sinaasappelboter en zoete aardbeien. Perfect voor een feestelijke start van de dag.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 duivekaterbrood of ander wit brood in 4 dikke plakken gesneden
- 50 g roomboter op kamertemperatuur
- 1 sinaasappel
- 1 bakje aardbeien gewassen en in stukjes gesneden
- Poedersuiker naar smaak
- 4 blaadjes munt voor garnering
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
Was de sinaasappel en rasp de schil.
Snijd de sinaasappel doormidden en pers een beetje sap uit.
Klop de zachte boter op de laagste stand luchtig met een mixer.
Voeg poedersuiker en sinaasappelsap toe en meng goed.
Klop vervolgens op een hogere snelheid tot de boter luchtig en romig is.
Besmeer de dikke plakken brood met de sinaasappelbotercrème.
Verdeel de stukjes aardbeien over de boter.
Garneer elk broodje met een blaadje munt en bestrooi eventueel met extra poedersuiker.
Serveer direct voor een feestelijk en smaakvol ontbijt.
Serveertip:
Serveer met een glaasje vers geperste sinaasappelsap of een kopje thee voor een compleet ontbijt.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, ideaal te combineren met een frisse mocktail of jus d’orange.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Canadese Gehaktballen met Romige Pindasaus
Smaakvolle Canadese gehaktballen in een romige pindasaus – heerlijk met rijst, groenten of een frisse salade.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 9 eetlepels mayonaise
- 9 eetlepels ongeklopte slagroom
- 3 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels poestasaus
- 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
Meng het gehakt met peper en zout in een grote kom.
Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel.
Bak de gehaktballetjes in een pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de gehaktballetjes vervolgens afkoelen.
Voor de saus:
Meng mayonaise, slagroom, pindakaas, ketjap manis, poestasaus en fijngehakte knoflook met een mixer tot een glad mengsel.
Doe de afgekoelde gehaktballetjes in de saus en meng ze goed zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
Serveertip:
Serveer met gekookte rijst, gestoomde groenten of een frisse salade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 42g | Zout: 1200g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Envivo Lungo Pear Crumble
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
Voor de peer- en havermoutcrumble:
- 1 cup Envivo Lungo sterke koffie
- 8 peren
- 180 gram boter
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram rietsuiker
- 150 gram havermout
Voor de koffie:
- 6 capsules van de Envivo Lungo
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.
Voeg de peren, de boter en rietsuiker toe aan een pan.
Kook het geheel op hoog vuur tot het karameliseert.
Zet een lungo van de Envivo Lungo met uw Nespresso machine en voeg deze toe aan de pan.
Laat het geheel 3 tot 4 minuten op hoog vuur koken.
Voeg de bloem, bruine suiker, havermout en overgebleven boter en rietsuiker toe aan een kom.
Mix het geheel tot het een grof gekorreld mengsel vormt.
Leg de gekarameliseerde peren in een ovenschaal.
Voeg het havermoutmengsel toe aan de ovenschaal en zet het in de oven voor 40 minuten.
Serveer warm met een Envivo Lungo.
Geniet ervan!
Omdat dit een ontbijtgerecht is, wordt het meestal niet met wijn geserveerd. Maar als je het als dessert wilt hebben, zou een zoete witte wijn zoals een Riesling goed kunnen passen.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Romige Koffie met Banketbakkersroom en Hazelnoot
Een heerlijke koffie waarbij de zoete banketbakkersroom goed samengaat met de intense, gebrande smaak van de Roma koffie
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Voor de banketbakkersroom:
- 300 ml melk
- Merg van 1 vanillestokje
- 1 Roma espresso 40 ml
- 2 eieren
- 75 gram suiker
- 25 gram bloem
Voor de koffie:
- 8 Arpeggio espresso's 40 ml
- 200 gram gehakte hazelnoten
- 125 ml ongeklopte slagroom
Voor de banketbakkersroom:
Schenk 200 ml melk in een steelpannetje en voeg daar een espresso (40 ml) van de Roma koffie aan toe, samen met het vanillemerg en het uitgeschraapte vanillestokje.
Breng het mengsel langzaam aan de kook, haal het pannetje van het vuur en zet het opzij om de vanillesmaak te laten intrekken.
Klop in een kom de eidooiers, suiker, bloem en de resterende melk goed door elkaar.
Schenk het vanillemengsel (zonder het vanillestokje) uit het steelpannetje in de kom en giet vervolgens alles over naar een ander steelpannetje.
Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat het gedurende 3 minuten zachtjes sudderen terwijl je voortdurend roert met een garde.
Laat het mengsel afkoelen en zet het daarna in de koelkast.
Voor de koffie:
Klop de slagroom op met een mixer.
Voeg de gehakte hazelnoten en de opgeklopte slagroom toe aan de gekoelde banketbakkersroom en roer goed door.
Voeg een eetlepel banketbakkersroom toe aan elk lungokopje.
Zet elk kopje onder uw Nespresso machine en zet een espresso (40 ml) van de Roma op de banketbakkersroom.
Voeg eventueel nog een beetje slagroom toe en garneer met stukjes hazelnoot.
Serveer direct en geniet van deze heerlijke romige koffie met banketbakkersroom en hazelnoot!
Deze romige koffie met banketbakkersroom en hazelnoot gaat goed samen met een glas amaretto.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
La Gubana: Italiaanse Vruchtenstrudel uit Friuli
La Gubana is een traditionele Italiaanse vruchtenstrudel uit Friuli, gevuld met rozijnen, noten, amandelspijs en een vleugje eau de vie. Een feestelijke traktatie!
Bereidingstijd2 uur uur
koelende1 uur uur
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g bloem
- 75 g fijne suiker
- 175 g zachte boter in kleine blokjes
- 5 eieren 2 hele eieren en 3 eidooiers
- 2 eetlepels Grappa eau de vie
- 75 g rozijnen geweekt in zoete witte wijn
- 100 g grofgehakte hazelnoten
- 75 g gehakte pijnboompitten
- 50 g gehakte geconfijte sinaasappelschil
- 30 g sukade grofgehakt
- 1 eetlepel geroosterde broodkruimels
- Sap van 1 sinaasappel
- Geraspte schil van ½ citroen
- 100 g amandelspijs
- 1 eetlepel poedersuiker
- 2 eetlepels Poire eau de vie
Deeg:
Meng de bloem en suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg de blokjes boter toe en kneed kort door elkaar.
Voeg 2 eidooiers en de Grappa toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
Vulling:
Week de rozijnen 30 minuten in de zoete witte wijn en laat ze uitlekken.
Meng de hazelnoten, pijnboompitten, rozijnen, sinaasappelschil, sukade, broodkruimels, sinaasappelsap, citroenschil en amandelspijs in een kom.
Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
Meng 2 eidooiers door het notenmengsel en spatel vervolgens voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 80 x 40 cm.
Leg de vulling als een lange worst in het midden van het deeg.
Rol het deeg stevig om de vulling en druk de randen goed vast.
Vorm de deegrol voorzichtig tot een spiraal en plaats deze in de ingevette springvorm op bakpapier.
Bestrijk het deeg met losgeklopte eidooier.
Bak de Gubana ongeveer 50 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Schenk direct na het bakken de Poire eau de vie over de warme Gubana.
Laat de Gubana volledig afkoelen voordat je hem serveert.
Serveertip:
Serveer de Gubana koud in dunne plakken met een kop sterke espresso of een glaasje Grappa voor een authentieke Italiaanse ervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Vin Santo past perfect bij de rijke, zoete smaken van de Gubana.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse
Deze tropische passievruchtentaart combineert een knapperige bodem, romige mousse en frisse passievruchtgelei. Een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten min
koelen5 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- ½ basisrecept harde Wenerdeeg
- 12 passievruchten
- 40 g kristalsuiker
- 50 g chocolade in stukjes
- 7 blaadjes witte gelatine
- 5 dl slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat het gaar en lichtbruin is.
Steek met een taartring de bodem uit het warme deeg en laat deze afkoelen.
Plaats de bodem in de taartring en bestrijk met gesmolten chocolade au bain-marie.
Vruchtenmousse:
Halveer 10 passievruchten, schep het vruchtvlees eruit en wrijf dit door een grove zeef.
Meet 5 dl passievruchtenpuree af (vul aan met water indien nodig).
Verwarm de passievruchtenpuree met 25 g kristalsuiker op matig vuur.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme vruchtensap.
Laat het mengsel afkoelen en lobbig worden.
Klop de slagroom halfstijf met 15 g kristalsuiker en vanillesuiker.
Meng 4 dl koude vruchtengelei met de slagroom.
Giet het mengsel op de taartbodem, strijk glad en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Afwerking:
Verwarm 1 dl van de vruchtengelei en meng dit met het vruchtvlees van 2 passievruchten.
Leg een krans van muntblaadjes op de taart.
Strijk de verwarmde gelei over de bovenkant van de taart.
Laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Serveertip:
Serveer de taart gekoeld en garneer eventueel met extra muntblaadjes of verse passievrucht.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij de frisse smaken van passievrucht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21
Luxe Chocoladecake met Ganache en Romige Vanillesaus
Geniet van deze decadente chocoladecake met een fluweelzachte ganache en romige vanillesaus. Perfect als feestelijk dessert of traktatie!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
Steelpannen
rooster
Voor de Chocoladecake:
- 60 g chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 120 g boter
- 250 g basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beker zure room
Voor de Chocoladeganache:
- 80 g chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Voor de Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels melk achtergehouden
- 10 g maïzena
Chocoladecake:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met oploskoffie in 2 dl kokend water op laag vuur.
Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
Klop de boter romig met een mixer en voeg basterd- en vanillesuiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
Voeg om en om het bloemmengsel, zure room en chocoladesaus toe.
Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven bakvorm.
Bak 1,5 uur in het midden van de oven.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Chocoladeganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten op laag vuur.
Roer de zachte boter erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Vanillesaus:
Breng melk, slagroom, suiker en een opengesneden vanillestokje aan de kook.
Klop eidooiers los met 2 eetlepels melk en maïzena.
Voeg een beetje van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en giet terug in de pan.
Laat 3 minuten zachtjes koken, zeef en laat afkoelen.
Serveren:
Snijd de chocoladecake in punten.
Schenk de chocoladeganache erover.
Giet vanillesaus rondom de cake.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de cake met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Pedro Ximénez sherry combineert perfect met de rijke chocolade- en vanillesmaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / mixer / Pagina 21