Gestoomde Mosselen met Boter, Prei en Selderij
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 kg mosselen
- 100 g boter in kleine blokjes
- 2 sjalotten in ringen
- 1 prei in ringen
- 50 g selderij grof gesneden
Was de mosselen grondig onder stromend kraanwater.
Gooi kapotte en openstaande exemplaren weg (die na een tik op het aanrecht niet sluiten).
Verhit 2 eetlepels boter in een mosselpan en fruit de sjalotten op middelhoog vuur.
Voeg de prei toe en fruit deze 3-4 minuten mee.
Schep alles af en toe om.
Zet het vuur hoog, voeg de mosselen toe en laat ze met de deksel op de pan in 10-12 minuten gaar worden.
Schud de mosselen af en toe om of neem de deksel eraf en schep ze om; ze hebben dan wel 1-2 minuten extra nodig om gaar te worden.
Zodra alle mosselschelpen open zijn, verdeel je de rest van de boter erover en laat je de boter smelten.
Bestrooi de mosselen met grof gesneden selderij.
Gooi mosselen die niet open zijn gegaan weg.
Wijnadvies:
Serveer deze gestoomde mosselen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. De verfrissende citrusnoten van de wijn combineren goed met de zilte smaak van de mosselen.
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Mosselpotje met verse kruiden
Calories: 445kcal
Author: Cor Kevenaar
Mosselen grondig wassen onder koud stromend water.
Kapotte schelpen en open mosselen die na een ferme tik niet sluiten verwijderen.
Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
Bieslook in stukjes van 1 cm knippen.
Steeltjes van peterselie snijden, blad grof hakken.
Kervelblaadjes van steeltjes plukken.
In mosselpan boter verhitten, ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken. Bouillontablet boven pan verkruimelen.
Wijn en crème fraîche erdoor roeren en 1 minuut meewarmen.
Mosselen en kruiden in pan doen, deksel op pan leggen.
Op hoog vuur mosselen in 5 à 8 minuten koken tot alle schelpen open zijn.
Pan af en toe goed omschudden.
Ongeopende schelpen verwijderen.
Mosselen in pan serveren, met knapperig stokbrood.
Calories: 445kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 23g | Vet: 35g
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Mosselen in Marokkaanse tomatensaus
Allerhande 2002
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 kilo mosselen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 chilipepertjes gedroogd
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels djinten
- 2 theelepels ketoembar
- 2 theelepels koenjit
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 dl witte wijn
- 15 g koriander verse
- 1 theelepel piment
Mosselen grondig wassen.
Kapotte exemplaren en mosselen die wijd openstaan, en na een ferme tik niet sluiten, verwijderen.
Uien en knoflook pellen en fijn snipperen.
Olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut fruiten.
Chilipepertje erboven verkruimelen en gemalen komijn, koriander, geelwortel en piment toevoegen.
Specerijen al roerend 1 minuut meebakken.
Wijn en tomatenblokjes toevoegen, doorroeren en saus ca. 2 minuten laten sudderen.
Mosselen in saus scheppen, deksel op pan leggen.
Op hoog vuur mosselen 5-8 minuten koken, tot ze allemaal open zijn.
Pan zo nu en dan flink omschudden.
Intussen blaadjes van takjes koriander plukken.
Mosselen met schuimspaan op grote serveerschaal scheppen, ongeopende exemplaren weggooien.
Tomatensaus over mosselen schenken en bestrooien met koriander.
Geen grote pan?
Verdeel de saus dan over twee pannen en bereid de mosselen in twee gedeeltes.
Serveer er pide bij (plat Turks brood) of geroosterde shoarmabroodjes.
Calories: 255kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 22g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Romige Penne met Italiaanse Mosselen en Groentesaus
Bereidingstijd24 minuten min
Calories: 900kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
- 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 2 kg panklare mosselen
- 250 g penne rigate koelvers
- 100 ml koksroom
- 100 g zongedroogde tomatentapenade
Verhit in een (mossel)pan de olijfolie en bak de roerbakgroentemix met Italiaanse kruiden op matig vuur gedurende 3 minuten.
Controleer ondertussen de mosselen en verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die niet sluiten na een tik.
Voeg de mosselen toe aan de groenten in de pan en kook ze op matig vuur gedurende 6-8 minuten tot alle schelpen openstaan.
Kook in een andere pan de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verwarm in een steelpan de koksroom met de zongedroogde tomatentapenade.
Schep de mosselen in een grote kom.
Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en roer ze door de tapenadesaus.
Giet de penne af en verdeel ze over twee diepe borden.
Schep de groentesaus over de pasta en serveer de mosselen erbij.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Vermentino of een Pinot Grigio, past goed bij de romige penne, de zeevruchten en de kruidige groentesaus.
Calories: 900kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 55g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Gefrituurde Mosseltjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 Kg mosselen
- 20 centiliter water
- 10 centiliter melk
- zelfrijzend bakmeel
- peper en zout
Doe de mosselen in een mosselpan en voeg het water toe.
Goed kruiden met peper.
Breng het geheel aan de kook en laat 6 minuutjes goed doorpruttelen met het deksel op de pan.
Laat het wat afkoelen en haal de mosselen uit hun schelp.
Verwarm de frituurpan tot 180 graden.
Maak een beslagje van de melk en het zelfrijzend bakmeel zodat je een glad papje bekomt.
Breng dit op smaak met peper en zout.
Wentel de mosseltjes erin en bak ze mooi goudbruin in de frituurpan.
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Mosselen met tuinbonen en chorizo
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak diepvries tuinbonen ca. 400 g
- 2 rode uien
- 150 g chorizo aan één stuk
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 250 ml droge witte wijn
- ½ l blik stukjes tomaat
- 2 kg mosselen
Laat de tuinbonen ontdooien.
Snijd de gepelde uien in dunne ringen.
Haal het vel van de chorizo en snijd de worst in stukjes of plakjes.
Verhit de olijfolie in een grote (mossel)pan en bak hierin de uiringen zacht en glazig.
Bak de uitgeperste tenen knoflook even mee.
Voeg de wijn, de tuinbonen en de tomaatstukjes met het sap toe.
Breng aan de kook.
Doe chorizo en de mosselen in de pan.
Schud de mosselen tijdens het koken enkele malen om.
Als alle mosselen open zijn is het gerecht klaar.
Eet dit gerecht met lepel en vork.
Serveer er warmgemaakt (stok)brood bij.
Serveertip:
Maak een mosselbonensalade als voorgerecht. Meng (kant-en-klaar gekochte) gekookte mosselen, beetgaar gekookte tuinbonen en stukjes chorizo door elkaar. Maak deze salade aan met een vinaigrette van zonnebloemolie, azijn en een beetje mosterd.
Wijnadvies:
Hier past een stevige witte wijn bij.
Denk aan een houtgerijpte Kaapse of Australische Chardonnay.
Wie het licht type wijn prefereert kan een Pinot Blanc schenken (7-9ºC).
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Mosselen uit de oven
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2½ dl droge witte huiswijn
- peper
- zout
- ½ bak verse Zeeuwse mosselen
- 2 sneetjes witbrood ontkorst,geroosterd en verkruimeld
- ½ rode peper fijngehakt
- 2 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
- 2 to maten in heel kleine blokjes
- 2 eieren M, losgeklopt
- 75 g geraspte belegen kaas
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
Breng de wijn met peper en zout aan de kook en kook de mosselen hierin in 8-10 minuten met deksel op de mosselpan zodat alle mosselen opengaan.
Laat de mosselen iets afkoelen en verwijder van elke mossel de lege schelp en zet ze naast elkaar in een braadslede.
Meng intussen het broodkruim, met de rode peper, de peterselie, de tomaat, het ei, de kaas en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel dit mengsel over de mosselen.
Druppel de olie over de mosselen en bak de mosselen in het midden van een voorverwarmde oven (220°C) in ± 10 minuten knapperig en goudbruin.
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Gebakken mosselen met prei en spekjes
Boodschappen 8-2005
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 kg panklare mosselen
- ½ flesje bier (pilof witbier
- 2 prei
- 200 g magere gerookte spekblokjes
- 1 eetlepel(s) olijfolie
- versgemalen zwarte peper
Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
Voeg ruim peper toe
Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Basisrecept mosselen 2
Boodschappen 8-2005
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 uien in ringen gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 preien in ringen gesneden
- 1 wortel in plakken gesneden
- ½ bos(jes) selderie
- ½ bos(jes) peterselie
- peper uit de molen
- een flinke scheut witte wijn (Muscadeof bier
- 4 kg mosselen
Leg in een mosselpan een laagje van bovengenoemde groente, strooi er (versgemalepeper over en schenk er de wijn bij.
Vul de pan met een gedeelte van de mosselen.
Kook deze onder geregeld omschudden tot alle mosselen openstaan.
Schep de mosselen uit de pan in een vergiet en houd ze warm.
Leg er een tweede portie mosselen in.
Ga door tot alle mosselen gekookt zijn.
Serveertip:
Serveer de gekookte mosselen met frietjes of stokbrood en geef er een paar sausjes bij. Kant-en-klare of deze klassieke zelfgemaakte: roer een sausje van mosterd, azijn en iets van het kookvocht van de mosselen. Schenk er wat van in 4 kommetjes en zet er één bij elk bord. Dompel de van hun schelp ontdane mosselen stuk voor stuk in het sausje.
Receptenplein.nl
Home / mosselpan
Gegratineerde mosselen met prei
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 kg mosselen
- 1 flinke steel prei
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 40 g boter
- 1 laurierblaadje
- 1 glas droge witte wijn
- 2 sneetjes wittebrood
- 4 eetlepel(s) jongbelegen Goudse kaas versgeraspte
- 200 g crème fraîche
- 1 mespunt kerrie
- zout
- versgemalen peper
Borstel de mosselen zonodig schoon onder de koude kraan.
Gooi kapotte schelpen en schelpen die open blijven staan als er flink op wordt getikt weg.
Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in smalle halve ringen en het groene deel in grove stukken.
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit de helft van de boter in de mosselpan en laat de ui, de knoflook, het groen van de prei en het laurierblaadje kort fruiten.
Blus af met de wijn.
Doe de mosselen in de pan en laat ze op hoog vuur met het deksel op de pan circa 5 minuten koken tot de schelpen open staan.
Schud ze in die tijd een paar keer om.
Giet de mosselen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
Zeef het kookvocht door een fijne zeef die met een natgemaakte doek is bekleed.
Haal de mosselen uit de schelpen als ze iets zijn afgekoeld.
Verkruimel het brood en meng er de kaas door.
Verwarm de ovengrill voor.
Verhit de resterende boter in een pan en laat de preiringetjes kort fruiten zonder te kleuren.
Roer er het opgevangen mosselvocht en de crème fraîche door en laat de saus kort koken tot hij licht bindt.
Breng op smaak met de kerrie en wat zout en peper.
Schep er de mosselen door en verdeel het mengsel over ovenvaste schaaltjes.
Bestrooi met het brood-kaasmengsel en zet onder de voorverwarmde grill tot het korstje begint te kleuren.
Geef er knapperig stokbrood bij waarmee de saus wordt opgedipt.
Receptenplein.nl
Home / mosselpan