Elzasser Flammkuchen

Elzasser Flammkuchen

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Duitsland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Oven op 220° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg direct uit de koelkast verwerken.
  • Deeg met het meegerolde bakpapier op het bakblik uitrollen.
  • Vouw ca. 1 cm. van het deeg naar binnen en druk het stevig aan.
  • Meng de crème fraîche met de peper en bestrijk tot aan de rand van het deeg.
  • Met ui en spek gelijkmatig beleggen en met de tijm bestrooien.
  • Onderin de oven in 15 - 20 min. knapperig bakken.

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 400 g rundergehakt
  • 1 tl chilivlokken
  • Zout en peper1 el sambal
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel(s) melk

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de boter in een pan en bak daarin het gehakt rul.
  • Voeg de ui, de knoflook en de chilivlokken toe en bak nog ca. 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout, peper en de sambal.
  • Verwarm de oven voor. Rol het bladerdeeg uit en leg het, inclusief bakpapier, op de bakplaat.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de helft van het bladerdeeg.
  • Verbrokkel de geitenkaas over het gehakt.
  • Maak met een deegrastersnijder een raster in de andere helft van het deeg en vouw het deeg over het gehakt heen.
  • Druk de deegranden met een vork op elkaar.
  • Meng de eidooier met de melk en besmeer het deeg met dit mengsel. Bak de taart ca.25 minuten in de ove

Notities

Deegrastersnijder

Gegrilde Runderburgers met Uiencompote

Gegrilde Runderburgers met Uiencompote

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 7 eetlepels olie
  • 2 theelepels suiker
  • 1 zak aardappelpartjes met schil 450 g
  • 100 ml balsamicoazijn flesje à 250 ml
  • 1 pak diepvries Amerikaanse runderburgers 4 stuks
  • 200 g gemengde sla
  • 150 g julienne gesneden wortels

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies voor de aardappelpartjes.
  • Pel en snijd de uien in ringen.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de ui gedurende 5 minuten.
  • Voeg 2 eetlepels azijn (bewaar 2 eetlepels voor de dressing) en de suiker toe aan de pan met uien.
  • Laat het geheel 10 minuten zonder deksel zachtjes inkoken.
  • Bereid de aardappelpartjes volgens de instructies in de oven.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
  • Bak de runderburgers in ongeveer 6 minuten gaar.
  • Meng de gemengde sla met de julienne gesneden wortels.
  • Roer een dressing van de resterende olie, 2 eetlepels azijn, zout en peper.
  • Meng de dressing met de sla en wortels.
  • Breng de uiencompote op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gegrilde runderburgers met uiencompote, aardappelpartjes en salade.

Notities

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij de hartige smaak van de gegrilde runderburgers en de zoete toets van de uiencompote. De tannines in de rode wijn zullen de smaken van het vlees complementeren en zorgen voor een heerlijke culinaire ervaring.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Linzensalade met Blauwe Kaas en Basilicumvinaigrette

Linzensalade met Blauwe Kaas en Basilicumvinaigrette

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes linzen à 400 g
  • 1 bakje kerstomaatjes 250 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bakje kastanjechampignons 250 g
  • 1 zak eikenbladslamelange 100 g
  • 1 stuk blauwe kaas gorgonzola (ongeveer 150 g)
  • 8 eetlepels basilicumvinaigrette fles à 250 ml

Instructies

  • Bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing af.
  • Laat de linzen uitlekken.
  • Halveer de kerstomaatjes.
  • Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in 5 minuten gaar en bruin.
  • Leg de eikenbladslamelange in een grote schaal.
  • Verdeel de linzen, kerstomaatjes en champignons over de sla.
  • Verdeel de blauwe kaas in stukjes en strooi deze over de salade.
  • Schud de basilicumvinaigrette goed en verdeel deze over de salade.
  • Serveer met ciabatta.

Notities

Deze linzensalade met de romige textuur van de blauwe kaas en de frisheid van de basilicumvinaigrette vraagt om een lichte rode wijn met een fruitige smaak, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Sapperdeflappen van Onbekende Auteur

Sapperdeflappen van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 10 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeeg diepvries, 10 plakjes
  • 1 appels
  • 1 peer
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 3 eetlepel(s) appel-perenstroop
  • 5 eetlepel(s) rozijnen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
  • Schil de appel en de peer.
  • Snij ze in vieren en snij de klokhuizen eruit.
  • Snij de kwarten appel en peer in stukjes en doe ze in een kom.
  • 'n Beetje citroensap erover, dan blijft het fruit mooi.
  • Schep appel-perenstroop, rozijnen en kaneel erdoor.
  • De vulling voor de flappen is klaar!
  • Op elk plakje deeg schep je in het midden wat vulling.
  • Strijk op de rand van zo'n plakje een heel klein beetje water.
  • Vouw de plakjes tot een driehoek.
  • Druk met de tanden van een vork de randen goed dicht (dat worden mooie kartelrandjes).
  • Strooi suiker over de 10 flapjes en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
  • In 20 minuten bak je de flapjes knapperig en bruin.
  • Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
  • Lauwwarm zijn ze lekker en helemaal afgekoeld zijn ze ook lekker.

50 Soesjes

50 Soesjes

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Servings: 50 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • Mespuntje zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 150/200 gram eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 220/230°C.
  • Breng het water en de melk met een mespuntje zout en boter bijna aan de kook totdat de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem erdoor.
  • Zet de pan terug op een klein vuur en blijf roeren totdat de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de eieren toe.
  • Blijf goed roeren na elke toevoeging.
  • Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt; het mag net van de spatel aflopen.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een klein rond mondje.
  • Spuit het deeg op een ingevette bakplaat.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes.
  • Bak de soesjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • Vul de soesjes naar eigen keuze.

Mini Appeltaartjes met Amandelspijs

Mini Appeltaartjes met Amandelspijs

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 100 g amandelspijs
  • 3 eetlepels appelsap
  • 2 Elstar appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 45 g amandelschaafsel
  • 50 g koude boter
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Prak de amandelspijs los met de appelsap met behulp van een vork.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Rol de bladerdeegplakjes wat dunner uit met een deegroller.
  • Snijd uit elk plakje deeg met behulp van een rond schoteltje een cirkel.
  • Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier en prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Verdeel de amandelspijs over de bodems, laat ongeveer 1 cm van de rand vrij.
  • Verdeel de appelschijfjes over de deegcirkels.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bestrooi met kaneel en suiker.
  • Verdeel de koude boter in kleine vlokjes over de appeltaartjes.
  • Bak de appeltaartjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Serveer de taartjes warm of lauwwarm en geniet ervan, eventueel met een bolletje roomijs.

Notities

Je kunt op dezelfde manier ook taartjes maken met halve peren die in waaiervorm zijn gesneden. Een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze heerlijke mini appeltaartjes met amandelspijs.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 8g | Vet: 44g

Aardappel-Vistaart

Aardappel-Vistaart

Voorbereidingstijd35 minuten
40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Vis
Servings: 4
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • 3 bosuitjes
  • 3 takjes peterselie
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel potje
  • Versgemalen peper
  • 25 g boter
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • Nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Snijd de kabeljauwfilet in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  • Snijd de ansjovisfilets in stukjes en meng ze met de geraspte mierikswortel en peper naar smaak door de kabeljauw.
  • Smelt de boter en bestrijk de taartvorm ermee.
  • Verdeel 1/3 deel van de aardappelplakjes over de bodem van de taartvorm.
  • Verdeel het vismengsel erover.
  • Strooi de helft van de bosui en peterselie erover.
  • Leg hierover weer een laag aardappel en verdeel de rest van de vis erover.
  • Bestrooi met de rest van de bosui en peterselie.
  • Klop in een kom de eieren los met slagroom, peper en nootmuskaat en schenk dit mengsel over de taart.
  • Strooi paneermeel erover en sprenkel de rest van de boter erover.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveer de taart warm of lauwwarm.
Geniet van deze heerlijke aardappel-vistaart!

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 21g

Mantgumer ein

Mantgumer ein

Eend uit Mantgum
Recept categorieën: Gevogelte
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 tamme eenden
  • 150 gram boter
  • zout
  • peper
  • verse munt
  • 1 deciliter kruidenbouillon
  • 1 eetlepel(s) rode bessen limonade

Instructies

  • De oven goed heet voorverwarmen op 250° C.
  • De beide borststukken en de pootjes van verse eenden eraf snijden.
  • Al het andere wordt niet gebruikt.
  • Het eendenvlees met zout en peper en een paar blaadjes verse munt inwrijven.
  • De boter heet laten worden in een koekenpan en het vlees op hoog vuur dichtschroeien.
  • Het vlees in een braadslee doen, bakboter erover gieten en boven in de oven vijf minuten laten staan.
  • Het eendenvlees uit de oven halen en op een warme schaal overdoen.
  • Een klein beetje rode bessenlimonade en hete kruidenbouillon door het braadvet roeren.
  • Flink doorroeren en de jus in een kom schenken.
  • De eend garneren met een paar takjes munt.

Appeltsouwsjlaag

Appeltsouwsjlaag

Limburgse dichte appelvlaai
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Vlaaiboden en -deksel

  • 2 deciliter melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Vulling

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Afwerken

  • 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof

Instructies

Vlaaiboden en -deksel

  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
  • Kneed een soepel gistdeeg.
  • Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
  • Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
  • Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
  • Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
  • Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
  • Laat alles op een rooster afkoelen.

Notities

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.