Spaghetti met witlof en cherrietomaatjes

Spaghetti met witlof en cherrietomaatjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Christine Brekelmans

Equipment

  • 2 pannen
  • 1 kleinere kookpan

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 4 stronken witlof in stukjes
  • 14 cherrietomaten halveren
  • 300 gram Spekblokjes
  • 250 gram champignons in blokjes
  • 15 gram selderijblad
  • 1 ui in stukjes
  • 150 gram cheddar geraspte
  • 125 gram Crème fraîche

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Doe in 1 pan de Spekblokjes, ui champignons, tomaatjes en de witlof.
  • Even aanbakken en selderijblad erbij.
  • Nu alles op een laag vuur laten garen.
  • Nu in een andere pan de spaghetti koken.
  • Wanneer deze gaar is in de pan met groenten en Spekblokjes doen.
  • Crème fraîche erbij en nu goed roeren.
  • Pak een ovenschaal en doe de pan met spaghetti erin.
  • Afwerken met cheddar rasp.
  • Zet nu 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Je kunt er een frisse salade bij geven.
  • Smakelijk!

Notities

Ik heb er alleen wat Chilivlokken erbij gedaan. Door de Spekblokjes is het zout genoeg!

Romige Courgettemousse

Romige Courgettemousse

Deze romige courgettemousse combineert subtiele smaken van courgette, knoflook en room. Ideaal als voorgerecht of verfijnd bijgerecht bij een lichte maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Ingevette ovenschaaltjes of kopjes
  • Grote ovenschaal voor au bain-marie bereiding

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 dl room
  • 4 eieren

Instructies

  • Snijd de courgettes in schijfjes en stoof ze gaar in een beetje olijfolie.
  • Pel de ui en knoflook, snipper ze fijn en stoof ze mee met de courgettes.
  • Laat de gare courgettes uitlekken.
  • Pureer de courgettes, ui en knoflook met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de room en de eieren door de courgettepuree.
  • Schep het mengsel in ingevette ovenschaaltjes of kopjes (ongeveer 3/4 vol).
  • Zet de schaaltjes in een grote ovenschaal en vul deze met warm water tot halverwege de schaaltjes.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat de mousse in ongeveer 30 minuten gaar worden.
  • Laat de mousse goed afkoelen en stort ze op een bord.

Notities

Serveertip:
Serveer de courgettemousse met een frisse salade van rucola, kerstomaatjes en een vinaigrette van citroen en olijfolie. Voeg eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij deze delicate courgettemousse.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 9g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Pandan Chiffon Cake

Pandan Chiffon Cake

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 porties
Calories: 316kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 7 eieren gesplitst
  • 120 gram suiker voor het mengen met eidooiers
  • 80 gram suiker voor het mengen met eiwitten
  • 100 cc water
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel wijnsteenbakpoeder cream of tartar
  • ½ theelepel zout
  • ½ potje pandan extract of minder voor een lichtgroene kleur
  • 75 cc plantaardige olie
  • 180 gram bakmeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Klop de eidooiers met 120 gram suiker luchtig in ongeveer 25 minuten.
  • Meng in een kom water, olie, pandan extract, zout, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder.
  • Zet opzij.
  • Klop in een aparte kom de eiwitten met 80 gram suiker tot een luchtig mengsel in ongeveer 10 minuten.
  • Zet opzij.
  • Meng het bakmeel met het eidooiermengsel.
  • Voeg het mengsel van olie, water en pandan extract toe.
  • Roer voorzichtig tot alles goed gemengd is.
  • Voeg als laatste het eiwitmengsel toe en roer goed.
  • Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak gedurende ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een satéstokje in te prikken.
  • Als het stokje er droog uitkomt, is de cake gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Moscato past goed bij de subtiele smaak van pandan chiffon cake.

Nutrition

Calories: 316kcal | koolhydraten: 37.2g | Protein: 7.7g | Vet: 15.2g | Zout: 0.5g | Sugar: 20.6g

Mango Cruesli Taart met Kaneelstroop

Mango Cruesli Taart met Kaneelstroop

Deze mango cruesli taart smaakt heerlijk als dessert, vooral wanneer geserveerd met een bolletje roomijs voor een extra verfrissend contrast.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Zout arm
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine mango
  • 3 plakjes roombotercake
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels cruesli
  • 1 eetlepel koffieroom
  • 5 eetlepels schenkstroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Verkruimel de plakjes cake boven een kom.
  • Meng de kaneel, cruesli en koffieroom erdoor en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 22 cm diameter.
  • Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
  • Bak de taartbodem in de oven in circa 10 minuten bruin.
  • Schenk de stroop in een koekenpan en leg de mangoplakken erin.
  • Pocheer de mango op laag vuur circa 10 minuten.
  • Haal de warme mangoplakken uit de stroop en leg ze als een bloem in de taartbodem.
  • Serveer de taart warm, eventueel met een bolletje roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit dessert vanwege zijn fruitige en licht bruisende karakter.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Snelle Hete Bliksem Ovenschotel

Een snelle en eenvoudige ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en appelmoes. Perfect voor een doordeweekse avond!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 500 g aardappelpuree bereid volgens de verpakking
  • 1 pot appelmoes met stukjes appel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Snijd de ui fijn.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt samen met de fijngesneden ui.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt- en uimengsel.
  • Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over het gehaktmengsel.
  • Schenk de pot appelmoes met stukjes appel over de aardappelpuree.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Super Krokante aardappelen met zeezout

Super Krokante aardappelen met zeezout

Geniet van deze super krokante aardappelen met zeezout. Perfect goudbruin en heerlijk knapperig, een ideaal bijgerecht!
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel zeezout korrels
  • 6 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met gezouten water en een deksel erop gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze nog 2 minuten in de afgesloten pan staan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de aardappelen in een ovenschaal en schep ze goed om met de bloem en het zeezout.
  • Voeg de olijfolie toe en schep de aardappelen nogmaals goed om, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak de aardappelen in 30 minuten goudbruin en krokant.
  • Serveer direct en geniet van de knapperige aardappelen.

Notities

Combineer deze krokante aardappelen met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Peertjes en Spitskool uit de Römertopf

Peertjes en Spitskool uit de Römertopf

Dit recept brengt stoofpeertjes en spitskool samen in een smaakvolle combinatie, perfect gebakken in de Römertopf. Een heerlijke toevoeging aan je feestmaaltijd!
Bereidingstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spekblokjes
  • 500 g spitskool
  • 600 g stoofperen
  • 1 dl water
  • 2 dl rode wijn
  • Balsamico azijn naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Week de Römertopf in water gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Schil de stoofperen en snijd ze in partjes.
  • Verdeel de spekblokjes op de bodem van de Römertopf en kruid met peper.
  • Leg de spitskool bovenop de spekblokjes en verdeel de peertjes erover.
  • Meng de wijn, water en balsamico azijn en schenk voorzichtig over de peertjes.
  • Zet het deksel op de Römertopf en plaats deze in een niet voorverwarmde oven.
  • Bak gedurende ongeveer 120 minuten op 180ºC.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Riesling past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 1.2g

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Geniet van knapperig stokbrood belegd met goudbruin gebakken aubergine en een romige Indiaas gekruide kwark. Een smakelijke en verrassende aanvulling op je maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fingerfood, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: India
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood
  • 1 kleine aubergine
  • 200 g kwark
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes munt
  • 5 takjes koriander plus extra voor garnering
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper versgemalen
  • Zout

Instructies

  • Was de aubergine en snijd deze in 16 plakken.
  • Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat 15 minuten intrekken.
  • Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken 6 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de aubergineplakken met versgemalen peper.
  • Hak de munt en koriander fijn.
  • Roer de kwark los met de gehakte kruiden en komijnpoeder.
  • Breng het kwarkmengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Snijd het stokbrood in 16 plakjes en rooster deze in de oven.
  • Beleg de geroosterde stokbroodplakjes met de aubergine en verdeel het kwarkmengsel erover.
  • Garneer met extra koriander.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Deze verfijnde gevulde tomaten met geitenkaas, omhuld door krokant tempura beslag, maken elke speciale gelegenheid bijzonder. Perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 16 pomodori tomaten
  • 8 takjes tijm
  • 8 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zeezout
  • 250 g geitenkaas

SAUS:

  • 1 bos peterselie
  • 1 bos waterkers
  • 3 dl bouillon
  • 40 g boter
  • ½ dl olijfolie
  • ½ knolselderij
  • 1 bos basilicum

TEMPURABESLAG:

  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 5 g bakpoeder
  • IJswater
  • Zout
  • Instructies:

Instructies

POMODORI'S:

  • Halveer de tomaten en verwijder de zaden.
  • Bedek een bakplaat met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
  • Bestrooi met gehakte tijm en knoflook, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
  • Droog de tomaten in een oven van 100°C gedurende ongeveer 2 uur.

SAUS:

  • Kook de peterselie en waterkers gedurende 4 minuten, laat uitlekken en pureer met de helft van de bouillon.
  • Verwarm de rest van de bouillon, voeg de puree toe, breng aan de kook en monteer met boter en olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.

KNOLSELDERIJ:

  • Snijd de knolselderij in plakken van ½ cm en steek er 32 rondjes uit met een diameter van 3 cm.
  • Blancheer deze in kokend water met zout en spoel ze koud.

KAAS:

  • Verdeel de geitenkaas in 32 gelijke stukken.
  • TEMPURABESLAG:
  • Meng bloem, zetmeel, bakpoeder en zout in een kom en roer er ijswater onder tot een niet te dik beslag ontstaat.

MONTAGE:

  • Plaats een stuk geitenkaas op elke gehalveerde tomaat en vouw de tomaat om de kaas.
  • Haal de gevulde tomaten door het beslag en frituur ze in olie op 180°C.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de saus en de knolselderij in een beetje water en boter.
  • Serveer de gefrituurde tomaten op de saus en garneer met een takje basilicum.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij deze gevulde tomaten met geitenkaas.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Traditionele Speculaas Koekjes

Traditionele Speculaas Koekjes

Geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte speculaas, een echte klassieker voor de feestdagen. Met de perfecte mix van speculaaskruiden en knapperige amandelen is dit recept een must-try!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 20 g speculaaskruiden
  • ½ dl water
  • 25 g amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Kneed de bloem, bruine basterdsuiker, boter en speculaaskruiden samen met het water tot een soepele bal.
  • Zet de amandelen op in koud water, breng aan de kook en giet af.
  • Pel de amandelen en hak ze fijn.
  • Kneed de gehakte amandelen door het deeg.
  • Druk het deeg uit op een met boter ingesmeerd bakblik tot een gelijkmatige lap.
  • Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
  • Laat afkoelen en snijd in stukken.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een kopje koffie of thee, of met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g