Gorgonzola Andijviesalade met Peer en Ciabatta

Gorgonzola Andijviesalade met Peer en Ciabatta

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 persoon
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ ciabatta con noci walnotenbrood
  • 1 rijpe peer
  • 250 g panklare andijvie
  • 100 g gorgonzola
  • 1 theelepel honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak het brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in parten.
  • Kook ondertussen de andijvie in 3 minuten beetgaar en giet af.
  • Verkruimel de gorgonzola over de andijvie en verwarm kort mee tot hij smelt.
  • Snijd de ciabatta in grove stukken.
  • Schep de gorgonzola andijvie op een bord.
  • Leg de partjes peer ernaast en druppel honing over de andijvie en peer.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met vers afgebakken ciabatta voor een knapperige textuur. Deze salade gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 20g

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 witte vloerkadetten afbakbrood
  • 1 rode paprika
  • 2 Groninger metworsten
  • 100 g Goudse belegen kaas stukje
  • 6 eetlepels slasaus
  • Gemalen kruidnagel
  • 30 g boter of margarine
  • 100 g botersla

Instructies

Voorverwarmen en Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Leg de vloerkadetten op een rooster en bak ze in het midden van de oven gedurende 3 minuten af.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.

Voorbereiden van de Salade:

  • Was en maak de paprika schoon.
  • Snijd de paprika, metworst en Goudse kaas in dobbelstenen.
  • Meng in een kom de slasaus met de blokjes paprika, metworst en kaas.
  • Breng de salade op smaak met een mespunt gemalen kruidnagel.

Samenstellen van de Broodjes:

  • Snijd de vloerkadetten open en besmeer ze met boter.
  • Beleg de onderste helft van de broodjes met botersla.
  • Schep de metworst-kaas salade op de sla en leg de bovenste helft van het broodje erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige broodjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Mini Zuurkoolquiches

Mini Zuurkoolquiches

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 quichevormpjes (Ø10 cm)

Ingrediënten

  • 4 plakjes deeg voor hartige taart diepvries
  • 250 g zuurkool naturel
  • 4 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 80 g gemalen oude kaas
  • 100 g gebraden beenham in reepjes (optioneel, kan weggelaten worden voor vegetarische versie)
  • bakje dadels ongeveer 75 g, in stukjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Laat de plakjes deeg voor hartige taart ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een zeef en druk het vocht er goed uit.
  • Snijd de zuurkool vervolgens wat fijner.
  • Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche.
  • Meng hier de gemalen kaas doorheen en breng op smaak met peper.
  • Bekleed de quichevormpjes met de plakjes deeg.
  • Snijd eventueel overhangend deeg langs de randen af.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodems van het deeg.
  • Bak de deegbodems 5 minuten voor in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Meng in een kom de uitgelekte zuurkool met de stukjes ham (indien gebruikt) en de stukjes dadels.
  • Haal de vormpjes uit de oven en verdeel het zuurkoolmengsel over de voorgebakken deegbodems.
  • Schenk het eimengsel gelijkmatig over de vulling in de vormpjes.
  • Bak de mini zuurkoolquiches in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Haal de quiches uit de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze (lauw)warm serveert.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van de zuurkool en de kaas in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 20g | Vet: 28g | Sugar: 10g

Sinaasappel-Honing Griesmeelcakejes met Warme Sinaasappelsiroop

Sinaasappel-Honing Griesmeelcakejes met Warme Sinaasappelsiroop

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 12 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Ovenschaal (20 x 20 cm)

Ingrediënten

  • 100 g griesmeel
  • 50 g bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 eieren gesplitst
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 100 g honing
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet de ovenschaal (20 x 20 cm) in met wat olie of boter.
  • Meng het griesmeel, bloem, bakpoeder en een snufje zout in een kom.
  • Klop de eierdooiers los met de olijfolie en 4 eetlepels honing (houd de resterende honing apart voor de siroop).
  • Voeg het eiermengsel toe aan het griesmeelmengsel en meng goed.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het griesmeelbeslag.
  • Giet het beslag in de ingevette ovenschaal en bak de cakejes in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot ze gaar en lichtbruin zijn.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de sinaasappel uit.
  • Doe het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, het kaneelstokje en de resterende honing in een steelpan.
  • Kook dit in tot een siroopdikte.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Neem ze voorzichtig uit de vorm en leg ze op een serveerschaal.
  • Schenk de warme sinaasappelsiroop over de cakejes.
  • Serveer de cakejes warm of koud.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes past goed bij de honingzoete smaak en de citrusaccenten van dit dessert.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Hazenrugfilet omwikkeld met Parmaham en Zuurkool

Hazenrugfilet omwikkeld met Parmaham en Zuurkool

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 hazenrugfilets op kamertemperatuur
  • 2 el groene pesto
  • 8 plakken Parmaham of 4 plakken Coburger ham
  • 3 el olijfolie
  • 3 kleine tomaten
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 250 g wijnzuurkool
  • 16 zwarte olijven zonder pit
  • g verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bestrijk de hazenrugfilets rondom met de pesto.
  • Vouw de smalle punten van de filets terug zodat ze overal even dik zijn.
  • Wikkel twee plakken ham om elke filet.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de filets in 2 minuten rondom bruin.
  • Leg de filets in een ovenschaal en laat ze in de oven in ongeveer 6 minuten rosé worden.
  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.
  • Fruit de knoflook en ui 30 seconden in het bakvet.
  • Voeg de zuurkool toe en bak het al omscheppend 3 minuten op matig vuur.
  • Meng de olijven en tomatenreepjes door de zuurkool en warm het geheel nog 1 minuut door.
  • Leg de basilicumblaadjes op elkaar, rol ze in de lengte op en snijd ze in dunne reepjes.
  • Voeg de basilicum op het laatste moment toe aan de zuurkool.
  • Giet de zuurkool eventueel af en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de hazenrugfilets met de zuurkool en eventueel aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot past goed bij de rijke en hartige smaken van deze hazenrugfilet met Parmaham en zuurkool.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g Amerikaanse gemarineerde ham
  • 50 g verse bieslook
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 200 ml crème fraîche
  • 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de sinaasappel uit.

Ham bereiden:

  • Bereid de ham volgens de instructies op de verpakking in de oven.

Bieslooksaus maken:

  • Terwijl de ham in de oven staat, knip 1½ zakje bieslook boven een kom van de keukenmachine fijn.
  • Voeg de pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap toe en maal fijn.
  • Meng de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Tomaatjes bereiden:

  • Verwarm in een koekenpan de gehalveerde cherrytomaatjes met de rest van het sinaasappelsap op hoog vuur, tot bijna al het sap verdampt is.
  • Knip de resterende bieslook fijn boven de tomaatjes.

Serveren:

  • Neem de ham uit de oven en snijd deze in dunne plakken.
  • Leg de plakken ham dakpansgewijs op een grote schaal en garneer met de warme tomaatjes.
  • Serveer de bieslooksaus apart.

Notities

Wijnadvies

Deze ham met romige bieslooksaus en geroosterde tomaatjes past uitstekend bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft voldoende body om de rijke smaken van de ham en saus te complementeren zonder ze te overheersen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g diepvries bladspinazie
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 600 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 2 grote uien
  • 1 pot geroosterde paprika's
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 200 g rucola-riminikaas in plakken
  • 16 lasagnevellen
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi de spinazie en laat deze goed uitlekken.
  • Smelt 50 g boter in een pan, voeg de bloem toe en bak dit 2 minuten.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe, roer tot een gladde saus ontstaat.
  • Voeg het laurierblaadje toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de uiringen in 5 minuten bruin.
  • Giet de geroosterde paprika's af en snijd ze in repen.
  • Roer de geraspte pittige kaas door de saus.
  • Verwijder het laurierblaadje.
  • Vet de ovenschaal in met boter en schep een beetje saus op de bodem.
  • Leg 3-4 lasagnevellen op de saus.
  • Verdeel de helft van de spinazie over de lasagnevellen en bestrooi met zout en peper.
  • Schep een kwart van de saus erover en verdeel de helft van de uien en paprika's erover.
  • Leg een derde van de plakken rucola-riminikaas erop.
  • Herhaal deze lagen.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen en schenk de resterende saus erover.
  • Leg de laatste plakken kaas in de saus.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentelasagne met een medium-bodied Italiaanse wijn zoals een Chianti. De fruitige en kruidige tonen van de Chianti passen goed bij de romige en hartige smaken van de lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Bereidingstijd1 uur 14 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g boter plus extra voor het bakblik en het glazuur
  • 1 kleine winterpeen dun geraspt
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 125 g blanke rozijnen
  • 100 g verse roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bekleed het bakblik met bakpapier.
  • Smelt 150 g boter in een pan of magnetron.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte winterpeen, kristalsuiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en klop de kaneel erdoor tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag en giet het in het bakblik.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door een satéstokje in het midden te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de resterende boter zacht worden (niet smelten).
  • Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor tot een glad glazuur.
  • Haal de afgekoelde cake uit het bakblik en leg deze op een schaal.
  • Strijk het roomkaasglazuur met een spatel over de cake uit, zodat het langs de randen kan druipen.
  • Zet de cake 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur wat kan opstijven (het blijft zacht).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer deze diagonaal of recht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze wortelcake met een glas zoete witte wijn zoals een Riesling Auslese. De zoetheid van de wijn sluit goed aan bij de smaken van de wortelcake en het roomkaasglazuur.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 33g

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 appels bijv. Elstar
  • 45 g garneeramandelen grof gehakt
  • 4 el schenkstroop
  • 25 g boter in blokjes
  • 4 kaneelstokjes
  • 100 ml appelsap
  • 125 ml crème fraîche of zuivelvrij alternatief

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd van elke appel een dun reepje schil aan de zijkant om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Hol de appels uit met een appelboor, snijd ongeveer 1 cm van de bodem van het klokhuis af en stop dit terug in de appel om lekken van de vulling te voorkomen.
  • Meng de gehakte amandelen met de schenkstroop en de helft van de boter.
  • Zet de appels rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Vul de holtes van de appels met het amandel-botermengsel en steek in elke appel een kaneelstokje.
  • Giet het appelsap in de ovenschaal en verdeel de rest van de boter over de appels.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appels gedurende 50-60 minuten, tot ze zacht en gaar zijn.
  • Serveer de appels warm of op kamertemperatuur, met een royale lepel crème fraîche erbij.

Notities

Wijnadvies:

Deze gebakken appels met amandelvulling en kaneel combineren goed met een licht zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g