Appel perzik crumble met frisse yogurtroom
Deze zomercrumble is heerlijk als toetje na een barbecue en kun je
prima voorbereiden. Lekker met frisse yoghurtroom of vanilleroomijs.
30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ Aviko sweet potato blokjes a 450 gr
- 100 gr bloem
- 75 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 500 gr handappels bv jonagold
- 3 perzikken
- 1 limoen schoongeboend
- 100 ml slagroom
- 150 gr Griekse yogurt
- poedersuiker
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Kneed met één hand een kruimelig deeg van de bloem, de boter en 50 gram suiker.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees ook in blokjes.
Meng de blokjes appel, perzik en zoete aardappel met 50 gram suiker en verdeel over de ovenschaal.
Strooi er de deegkruimels over.
Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
Verwarm in een steelpan het limoensap met 25 gram suiker.
Roer tot de suiker is opgelost.
Laat de limoensiroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Bak intussen de crumble in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Klop de slagroom stijf.
Roer de limoensiroop door de yoghurt.
Spatel er de slagroom en de limoenrasp door.
Laat de crumble uit de oven 5 minuten staan, zodat de deegkruimels iets afkoelen en knapperig worden.
Bestrooi de crumble met poedersuiker en serveer met de limoen-yoghurtroom.
Perzikenseizoen vroobij? Vervang ze dan gersut door perziken uit blik of 2 handperen, of 225 gram blauwe bessen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Empanada met chorizo
Bereidingstijd30 minuten min
wachten20 minuten min
Totale tijd50 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 365kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g chorizo in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 gele paprika in blokjes
- ½ eetlepel oregano
- 1 pak mix voor pizzabodem
- 100 g pittige kaas bijv. grana padano, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- ½ zakje verse peterselie fijngehakt
- versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 200 °C.
In koekenpan chorizo zachtjes knapperig bruinbakken.
Ui, paprika en oregano erdoor scheppen en afgedekt in ca. 7 minuten zachtjes gaar smoren, af en toe omscheppen.
Intussen in kom mix voor pizza en kaas mengen.
Olie toevoegen en deeg maken volgens aanwijzing op verpakking.
Op met bloem bestoven aanrecht deeg uitrollen tot dunne lap.
Met behulp van bordje (doorsnede ca. 14 cm) 8 rondjes uitsnijden.
Peterselie en peper naar smaak door chorizomengsel scheppen.
Chorizomengsel op deegrondjes scheppen en rondjes dubbelklappen.
Randen vochtig maken en tussen duim en wijsvinger tot mooie schulprand dichtknijpen.
Empanadas op met bakpapier beklede bakplaat in midden van oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Empananda's warm, lauwwarm of koud serveren.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer
Bereidingstijd15 minuten min
wachten20 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 175kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 1 blik peren (460 g) uitgelekt
- 150 g roquefort of danish blue, verkruimeld
- 1 eetlepel verse rozemarijn in losse naaldjes
- versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 225 °C.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Plakjes bladerdeeg naast elkaar leggen, elkaar ca. 1 cm overlappend.
Deegranden goed vastdrukken, zodat één rechthoekige deeglap van 13 x 38 cm ontstaat.
Peren droogdeppen met keukenpapier en in plakjes snijden.
Plakjes peer dakpansgewijs op deeg rangschikken, ca. 1 cm van rand vrijlaten.
Roquefort, rozemarijn en peper over peren verdelen. In midden van oven bladerdeegslof in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Op rechthoekige platte schaal schuiven.
Calories: 175kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Abrikozen met geitenkaas en spek
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g zachte geitenkaas bettinne blanc
- 16 gewelde abrikozen
- 16 plakjes ontbijtspek
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Korst van geitenkaas verwijderen en kaas in 16 stukjes snijden.
Abrikozen tot midden opensnijden en vullen met stukje geitenkaas.
Elke abrikoos omwikkelen met plakje ontbijtspek.
Vaststeken met cocktailprikker en op bakplaat leggen.
In oven in 5 minuten abrikozen goudbruin en knapperig bakken.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Appeltaart van Bestuur Tesselschade Arbeid Adelt Breda
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 12 sneetjes oud brood zonder korst
- 250 gram krenten
- Diep bord vol met schijfjes renetten of bellefleurs ongeveer 4-5 appels
- 150 gram gesmolten boter
- 300 gram bruine suiker
- Kaneel naar smaak
- Kokende melk voor het weken van het brood
- Basterdsuiker of rosé suiker voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een grote ronde vuurvaste schaal goed in met boter.
Week enkele sneetjes brood in kokende melk en leg deze in het midden van de schaal.
Leg daarop de helft van de schijfjes appel, gevolgd door de helft van de krenten, de helft van de bruine suiker, een flinke hoeveelheid kaneel en de helft van de gesmolten boter.
Herhaal deze lagen met de resterende sneetjes brood, appels, krenten, bruine suiker en kaneel.
Giet de resterende gesmolten boter over de bovenste laag.
Dek de schaal af met een deksel en bak de appeltaart ongeveer een uur in de oven.
Zorg voor een flinke schaal om te voorkomen dat het mengsel overloopt.
Laat de taart volledig afkoelen en laat deze een nacht in de koelkast staan.
Stort de taart vlak voor het serveren en strooi er basterdsuiker of rosé suiker over.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Sauternes of een zoete Riesling past goed bij deze appeltaar
Calories: 450kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Zuppa Inglese van A. Steengracht
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels suiker
- 3 eierdooiers
- 2 eetlepels bloem
- geraspte citroenschil
- ½ vanillestokje merg ervan
- 4 deciliter melk
- 1 eetlepel boter
- 1 cake
- rum
- crème de cacao
- geconfijte vruchten
- 3 eiwitten
- 60 gram suiker
Drie eetlepels suiker, 3 eierdooiers, 2 eetlepels bloem, geraspte citroenschil en het merg van het halve vanillestokje flink dooreen roeren in een steelpan.
Al kloppende de kokende melk toevoegen.
Op het vuur de massa al roerende tegen de kook aanbrengen en het 4 minuten onder voortdurend roeren tegen de kook aan houden.
De pan van het vuur nemen en de boter toevoegen en de massa afkoelen.
De cake in plakken snijden en de helft der plakken besprenkelen met rum, de andere helft met crème de cacao.
Enkele geconfijte vruchten zeer fijn snijden.
De bodem van een vuurvaste schotel bedekken met een deel der koud geworden vanille-crème, hierop de met rum besprenkelde cake plaatsen, daarna bedekken met de overige vanille-crème en fijn gehakte vruchten.
Hierop de cake besprenkeld met crème de cacao.
Intussen drie eiwitten zeer stijf slaan en aldoor kloppende 60 gram suiker toevoegen.
Hiermee de cake bedekken en de schotel 20 minuten in een matig warme oven bakken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Appelschoteltje van A. Jiskoot-Pierson
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- appelmoes
- brood
- ei
- melk
- citroen
- suiker
- kaneel
- boter
Laag om laag appelmoes, dunne boterhammetjes gedrenkt in ei, melk en wat citroen.
Bovenste laag is brood, hierover suiker, kaneel en klontjes boter, dan in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Elzasser asperges
de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Flammkuchen kant en klaar
- Vette creme fraiche
- Asperges gekookt
- Ham gekookt samen met de asperges
- Ei gekookt
Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
De ham mag hieraan toegevoegd worden.
Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
Kook ondertussen ook de eieren.
Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.
Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Zalmschoteltje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Neem een blikje zalm, maak dit heel fijn en doe dit bij een sausje van boter en bloem.
Stort het geheel in soufflé-potjes en laat ongeveer 20 minuten in de oven goed warm worden.
Eén blikje zalm is genoeg voor 4 soufflé-potjes.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42
Koolpastei met champignons en walnoten
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kleine spitskool ca 700 g
- 1 ui
- olijfolie
- 250 g champignons
- 1 blaadjes laurier
- 200 g walnoten
- 5 eieren
- 50 ml melk
- 200 ml crème fraîche
- 175 g bloem + bloem om te bestrooien
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl azijn
- 150 g geraspte oude kaas
Snijd de kool in vieren, verwijder de kern en snijd de kool in dunne reepjes.
Pel en snipper de ui.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de ui met de kool circa 6 minuten, tot de kool zacht is.
Breng op smaak met zout en peper en laat de kool afkoelen.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Bak de champignons met de laurier circa 5 minuten in een scheutje olie.
Laat ze afkoelen en verwijder het laurier blaadje.
Hak de walnoten grof.
Verwarm de oven voor op hetelucht 170 °C.
Vet de springvorm in met olijfolie en bestrooi met bloem.
Mix de eieren met de melk, crème fraîche en bloem tot een glad beslag.
Meng het bakpoeder met de azijn en roer het door het beslag.
Schenk iets meer dan de helft van het beslag in de springvorm.
Verdeel de kool en vervolgens de champignons over het beslag.
Leg de walnoten op de champignons en bestrooi met de geraspte kaas.
Schenk de rest van het beslag over de kaas en bak de pastei circa 50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Laat de pastei circa 15 minuten in de vorm afkoelen.
Snijd de pastei los met een mesje, haal de vorm eraf en snijd hem in punten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 42