Geroosterde Forelfilet met Scampi en Bloemkool-Asperge Salade

Geroosterde Forelfilet met Scampi en Bloemkool-Asperge Salade

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 reuzenscampi ontdooid en gepeld
  • 1 citroen
  • 4 forellen gefileerd
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 8 groene asperges
  • 350 g bloemkoolroosjes
  • 4 grote champignons
  • Versgemalen peper
  • ½ zakje verse bieslook circa 12 g
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Instructies

  • Ontdooi en pel de reuzenscampi volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Boen de citroen schoon en rasp 2 eetlepels van de schil.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de kop en staart van de forellen weg.
  • Fileer de forellen met een scherp mes langs de graat.
  • Verwijder eventuele graatjes met een pincet.
  • Meng in een platte schaal 4 eetlepels olijfolie met de citroenrasp.
  • Marineer de forelfilets hierin en keer ze af en toe om.
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Halveer de asperges in de lengte.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd flinterdunne plakjes van de hoeden.
  • Kook de asperges en bloemkool in 4-5 minuten beetgaar in een pan met ruim kokend water en wat zout.
  • Laat ze uitlekken op een dikke laag keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Besprenkel de asperges en bloemkool met 1-2 eetlepels citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de forelfilets in een braadslede of op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en bak ze in de oven in circa 15 minuten gaar.
  • Bestrooi de scampi met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel citroenolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de scampi in 5 minuten gaar, regelmatig omscheppen.
  • Verwijder voorzichtig het velletje van de forelfilets en bestrijk de filets met olijfolie.
  • Leg op vier warme borden een streep van bloemkoolroosjes.
  • Leg de forelfilet en scampi erbovenop.
  • Garneer met asperges, champignonplakjes en enkele sprieten bieslook.
  • Druppel balsamicoazijn en de resterende olijfolie eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van geroosterde forelfilet en scampi vraagt om een witte wijn met een goede zuurgraad en frisheid. Probeer een droge Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Vermentino uit Italië voor een perfecte match. Hun citrusachtige tonen en minerale karakter zullen de smaken van de zeevruchten en de geroosterde groenten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Filodeegpakketjes gevuld met Feta en Gegrilde Paprika

Filodeegpakketjes gevuld met Feta en Gegrilde Paprika

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 215kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie plus extra om te bestrijken
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 100 g fetakaas in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngeknipte koriander
  • ½ eetlepel citroensap
  • 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • Sesamzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de rode en gele paprikablokjes samen met knoflook en komijn gedurende 10 minuten, regelmatig roerend, tot ze gaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de gebakken paprika's met fetakaas, koriander en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Snijd de vellen filodeeg in de lengte in drie gelijke repen.
  • Bestrijk de randen van elke reep dun met olijfolie.
  • Schep op elke rechter onderhoek van de repen een eetlepel van het fetamengsel.
  • Vouw de repen filodeeg driehoeksgewijs om het mengsel heen tot pakketjes.
  • Leg de filodeegpakketjes op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkanten dun met olijfolie en strooi er wat sesamzaad over.
  • Bak de pakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze filodeegpakketjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de frisheid van de fetakaas en het citroensap in de vulling.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Eiercurry met Naan

Eiercurry met Naan

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Brood, Curry's, Ei
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 centimeter verse gemberwortel geraspt
  • eetlepel milde Indiase currypasta pot of kerriepoeder
  • 3 tomaten in stukjes
  • 1 pak voorgebakken naanbrood 2 stuks

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Kook de eieren hard in 8 minuten.
  • Verhit olie in een braadpan en fruit ui, knoflook en gember goudbruin in 4 minuten.
  • Roer de currypasta erdoor en bak even mee.
  • Voeg de tomaten toe en bak het geheel nog 2-3 minuten.
  • Voeg 100 ml water en 1 theelepel zout toe aan het mengsel en verwarm het geheel tot er een dikke saus ontstaat.
  • Bak de naanbroden knapperig in de oven volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de eieren schrikken, pel ze en halveer ze.
  • Leg de eieren in de saus en warm ze nog 2-3 minuten zachtjes door.
  • Serveer met het naanbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze eiercurry met naan. De wijn vormt een verfrissende aanvulling op de kruidige en hartige smaken van de curry en de warmte van de naanbroden.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 g bloem
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 250 g poedersuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Splits 3 eieren.
  • Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
  • Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
  • Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
  • Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
  • Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
  • Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.

Notities

Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.

Gezonde Brood-Broccoli Ovenschotel

Gezonde Brood-Broccoli Ovenschotel

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 4 rode uien in ringen gesneden
  • 100 ml kruidenbouillon van poeder
  • 1 theelepel tijm
  • 500 g broccoli in kleine roosjes gesneden
  • ½ ongesneden bruinbrood bijvoorbeeld Bourgondisch donker meergranen
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels zure room
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uienringen zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de kruidenbouillon, tijm, zout en peper toe aan de uien.
  • Laat nog 4-5 minuten zachtjes stoven totdat het vocht is verdampt.
  • Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en schil de stronk met een dunschiller.
  • Snijd de stronk in blokjes.
  • Kook de broccoli in weinig water met zout gedurende 3-4 minuten tot het beetgaar is.
  • Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Snijd het brood in 4 gelijke dikke sneden.
  • Rooster het lichtbruin in een broodrooster of onder de grill.
  • Leg de geroosterde broodsneetjes tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal.
  • Verdeel de gestoofde ui en gekookte broccoli over het brood.
  • Breek boven elk stuk brood een ei en schep er ½ lepel zure room op.
  • Bestrooi het geheel met zout, peper en geraspte kaas.
  • Bak de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Knapperig Broodje Zuurkool met Worst

Knapperig Broodje Zuurkool met Worst

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Duitsland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zuurkool uit een pot of verpakking
  • 1 ui in ringen gebakken
  • Mosterd naar smaak
  • 4 meergranenpistolets
  • 4 knakworsten

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking van de zuurkool.
  • Meng de gebakken uienringen door de opgewarmde zuurkool en voeg naar smaak mosterd toe.
  • Snijd de pistolets open in de lengte.
  • Verwarm de knakworsten volgens de instructies op de verpakking.
  • Vul de pistolets met de zuurkool-uienmix en leg er een warme knakworst bovenop.

Notities

Vervang de knakworst door een gebakken saucijsje.

Wijnadvies:

Een lichtzure witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij dit gerecht en kan de smaken van de zuurkool en worst mooi aanvullen.

Gevulde Italiaanse Broodbollen met Gehakt

Gevulde Italiaanse Broodbollen met Gehakt

Bereidingstijd37 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 5 personen
Calories: 510kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 70 g tomatenpuree
  • ½ eetlepel milde paprikapoeder
  • ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 100 ml kruidenbouillon van poeder
  • 5 Italiaanse bollen
  • 6 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
  • 100 g gorgonzola in 4 plakken
  • 1 tomaat in 4 dikke plakken

Instructies

  • Bak het gehakt in een koekenpan zonder vet totdat het rul is.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten zachtjes mee.
  • Meng de tomatenpuree, paprikapoeder en de helft van de gedroogde Italiaanse kruiden door het gehakt.
  • Voeg de kruidenbouillon toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het kapje van de Italiaanse bollen af en hol ze iets uit.
  • Zet de bollen op een bakplaat en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Verdeel de plakjes olijven, gorgonzola en tomaat over de gevulde bollen.
  • Strooi de resterende gedroogde Italiaanse kruiden en wat peper over de bollen.
  • Leg de kapjes terug op de bollen.
  • Bak de broodbollen in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, totdat ze knapperig zijn en de kaas gesmolten is.

Notities

Wijnadvies:

Deze smaakvolle broodbollen gaan goed samen met een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico. De fruitige tonen van de wijn en de kruidige smaak passen perfect bij de rijke vulling van het gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Bananen-Honing Muffins met Walnoten

Bananen-Honing Muffins met Walnoten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • muffinvorm
  • Staafmixer (of vork)

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 50 g plantaardige boter
  • 150 ml honing
  • 2 eieren
  • 150 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
  • 300 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 6 walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de holtes van de muffinvorm in of bekleed ze met papieren cakevormpjes.
  • Pureer de bananen met een staafmixer of vork.
  • Smelt de plantaardige boter, bijvoorbeeld in de magnetron.
  • Roer de honing en gesmolten boter door de gepureerde bananen.
  • Klop de eieren los en meng ze met het bananenmengsel.
  • Voeg de plantaardige melk toe aan het bananenmengsel en roer goed door.
  • Zeef het glutenvrije bakmeel boven een kom en meng het met bakpoeder en gemalen kardemom.
  • Schep het bananenmengsel snel door het bakmeelmengsel met een vork of pollepel.
  • Een paar klontjes is geen bezwaar.
  • Verdeel het mengsel over de muffinholtes en bestrooi elke muffin met gehakte walnoten.
  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten, of totdat ze goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt als je erin prikt.
  • Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen, haal ze dan uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Notities

Wijnadvies: Deze zoete muffins passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en licht bruisende eigenschappen van de wijn vullen de zoete smaken van de muffins perfect aan. Als je liever geen alcohol drinkt, kun je de muffins ook combineren met een kopje kamillethee voor een rustgevende ervaring.

Gevulde Tasty Tom Tomaten met Blauwaderkaas

Gevulde Tasty Tom Tomaten met Blauwaderkaas

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 Tasty Tom tomaten
  • 3 bosuitjes
  • 1 zakje rucola sla 30 g
  • 150 g Castello blue blauwaderkaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak de tomaten schoon en snijd het kapje eraf.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel (bewaar het tomatenvocht niet).
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Hak de helft van de rucola fijn.
  • Prak de blauwaderkaas met een vork fijn en meng met de bosui en fijngesneden rucola.
  • Vul de tomaten met het blauwaderkaasmengsel en dek ze af met de kapjes.
  • Zet de gevulde tomaten in een ingevette ovenschaal en bak ze ongeveer 8 minuten in de oven.
  • Verdeel de rest van de rucola over vier borden en plaats de gebakken tomaten erop.

Notities

Wijnadvies:

De Cave Beblenheim Pinot Blanc d'Alsace is een uitstekende keuze bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van deze wijn zullen perfect samengaan met de romige blauwaderkaas en de sappigheid van de tomaten.

Rode Paprika Rol met Aubergine en Rivierkreeftjes

Rode Paprika Rol met Aubergine en Rivierkreeftjes

Een verfijnd voorgerecht van geroosterde paprika's, gegrilde aubergine en rivierkreeftjes, strak gerold in een kleurrijke rouleau. Perfect voor een elegant diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Pescatarian
Servings: 7 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote rode paprika's geroosterd en ontveld
  • 1 aubergine in plakken van 3-4 mm dik
  • 160 gram gekonfijte tomaten uitgelekt gewicht
  • 230 gram gepelde rivierkreeftjes
  • 35 gram kappertjes op zout afgespoeld
  • Een scheutje olijfolie
  • Een scheutje lichte sojasaus
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 8 rivierkreeftjes uit de diepvries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Rooster de rode paprika's gedurende 10-15 minuten in de oven, tot ze licht zwarte plekjes krijgen en enigszins stevig zijn.
  • Laat ze afkoelen, verwijder het velletje, halveer ze en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd de aubergine in plakken van 3-4 millimeter dik.
  • Meng 2/3 olijfolie met 1/3 sojasaus en bestrijk hiermee de plakjes aubergine aan beide zijden.
  • Grill de aubergineplakken in de oven gedurende 8 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Leg een stuk plastic folie op een sushi rolmatje en begin met het opmaken van de rouleau: leg eerst de geroosterde paprika’s neer, gevolgd door de gegrilde aubergine, de gekonfijte tomaten en tot slot de gepelde rivierkreeftjes en kappertjes.
  • Verdeel de ingrediënten gelijkmatig en rol de rouleau strak op met behulp van het sushi matje.
  • Zet de rol vast met plastic folie en laat deze minimaal 40 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 2,5 cm van de rouleau.
  • Garneer elke plak met een diepgevroren rivierkreeftje en serveer.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g