Mango-Pindasalade met Appelchips
Voorbereidingstijd20 minuten min
vanwege het bakken van de appelchips2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 lichtzure appel bijvoorbeeld Granny Smith
- 1 eetlepel citroensap
- 1 harde onrijpe mango
- ½ rettich
- ½ theelepel zeezout
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 limoen
- 3 takjes koriander
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel Thaise vissaus
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 zakje panklare spitskool 300 g
Verwarm de oven voor op 125°C (of gasovenstand 1).
Was de appel en verwijder het klokhuis.
Snijd de appel in flinterdunne plakjes en besprenkel ze met citroensap.
Leg de appelschijfjes op een anti-aanbakovenmatje (of licht ingevet bakpapier) en bak ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot ze knapperig zijn.
Schil de mango en verwijder de pit.
Schil de rettich.
Snijd de mango en rettich in flinterdunne reepjes en doe ze samen met de spitskool in een schaal.
Voeg voorzichtig het zout en de rijstazijn toe en schep alles door elkaar.
Laat het mengsel ongeveer 30 minuten staan.
Pers de limoen uit en knip de koriander fijn.
Meng in een kom het limoensap, 2 eetlepels water, koriander, pindakaas, sambal, suiker, vissaus en gemalen kruidnagel tot een dressing.
Verdeel de salade over vier bordjes, besprenkel met de dressing en strooi de 'chips' eroverheen.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de frisse smaken van de mango-pindasalade. De zoete tonen van de wijn zullen de exotische elementen van het gerecht mooi aanvullen.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Knapperige Bladerdeegpakketjes Gevuld met Pittig Gehakt
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g rundergehakt
- 1 citroen
- ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
- 4 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de ui en knoflook glazig in olijfolie.
Voeg het rundergehakt toe en bak het op hoog vuur rul.
Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng ze met de citroenrasp door het gehakt.
Leg de plakjes bladerdeeg op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Haal de bakplaat uit de oven.
Snijd met een puntig mesje in het midden van het gebakken bladerdeeg een cirkel uit de bovenkant, zodat er een soort bakje ontstaat.
Schep het gehaktmengsel in de ruimte voor de vulling.
Klop het ei los en bestrijk de randen van de deegbakjes en de uitgesneden deegrondjes ermee.
Schuif de bakplaat terug in de oven en bak het gerecht nog ca.
5-10 minuten, tot het deeg goudbruin en krokant is.
Wijnadvies:
Deze pittige gehaktbladerdeegpakketjes gaan goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Kersen-kwarktaart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 ei
- 80 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 125 gram boter of margarine
- 1 pot kersen op sap
- 500 gram kwark
- 3 eieren
- 175 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- ¼ melk
- 1 tl citroensap
- 1 el maïzena
Voorbereiding:
Bloem en bakpoeder op een werkvlak zeven, in het midden een kuil maken en hierin het ei doen.
Meng het ei met wat bloem tot een dikke brij.
Strooi er het zout over.
Snij de koude boter in kleine stukjes door de bloem en kneed het dan met koele handen snel tot een glad deeg. Inpakken en 30 minuten koel laten rusten.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Bekleed een springvorm met het deeg.
Laat de kersen uitlekken en leg ze op de bodem van de taart.
Vermeng kwark met eieren, suiker, vanillesuiker, melk, citroensap en maïzena en giet het over de kersen.
Bak de taart 70-80 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Kersen clafoutis van Onbekende Auteur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 g bloem
- 2 eieren
- 13/4 deciliter volle melk
- 3 zakjes vanillesuiker
- boter voor invetten
- 350 g kersen
- 1 eetlepel poedersuiker
Verwarm de oven voor op 2200C (hetelucht 2000C).
Zeef de bloem boven een beslagkom.
Klop een beslag van de bloem met de eieren, melk en de vanillesuiker.
Vet de ovenschaal in.
Was de kersen en ontpit ze.
Schenk het beslag in de ovenschaal en verdeel de kersen erover.
Laat de clafoutis midden in de oven in ca. 40 minuten gaar worden.
Laat de clafoutis afkoelen tot lauwwarm en bestrooi hem met de poedersuiker.
zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Kaneel-appelsoufflé
Servings: 4
Calories: 145kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eieren
- 25 g boter of margarine
- 25 g bloem
- 2 dl melk
- 2 eetlepel(s) suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 dl appelmoes
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 1 theelepel kaneelpoeder
- boter of margarine om in te vetten
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Schaal invetten.
Eieren splitsen. In pan boter verwarmen.
Bloem erdoor roeren.
Melk scheutje voor scheutje erdoor roeren tot gladde saus ontstaat.
Suiker en vanillesuiker erdoor roeren.
Door saus, appelmoes, citroensap en kaneel roeren.
In schone vetvrije kom eiwitten stijfkloppen.
Saus luchtig door eiwitten spatelen.
Soufflémengsel in schaal scheppen in midden van oven ca. 20 à 25 minuten gaar bakken.
Ovendeur op kiertje zetten en soufflé in nog ca. 10 minuten goudbruin bakken.
Direct serveren.
Calories: 145kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 6g | Vet: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Kastanjechampignons met knoflookboter
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 24 grote kastanjechampignons of grotchampignons
- 150 gram boter
- 5 eetlepel(s) verse fijngesneden peterselie
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel(s) beetje citroensap
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Trek de steeltjes uit de champignons en bewaar ze.
Meng in een kommetje de boter, peterselie, geperste knoflook, citroensap, zout en peper.
Leg de champignons op een plat ovenschaaltje met de bolle kant naar beneden.
Doe in iedere champignon een schepje van het botermengsel en leg de steeltjes daar weer op.
Zet 10-15 minuten in het midden van de oven totdat de champignons mooi bruin zijn.
Serveer de champignons warm met wat stokbrood.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Kaas Baconmuffins
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram bloem
- 25 gram suiker
- 1 eetlepel(s) bakpoeder
- ¼ tl zout
- 50 gram geraspte kaas
- 4 of 5 plakjes Engelse bacon, krokant gebakken en verkruimeld
- 1 losgeklopt ei
- 250 ml melk
- 50 ml plantaardige olie
Doe bloem, suiker, bakpoeder, zout, kaas en bacon samen in een grote kom.
Vermeng goed en maak een kuiltje in het midden.
Klop het ei samen met de melk en olie met een vork in een tweede kom. Voeg toe aan de droge ingredienten en roer kort tot alles vochtig is en het beslag nog wat klonterig.
Schep het beslag in het bakblik en vul de muffinpotjes tot de rand.
Bak 20-25 min in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
In chinese kool verpakte kabeljauw
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 chinese kool
- 4 stukken kabeljauw van 100 g
- 4 eetlepel(s) oestersaus
- 1 eetlepel(s) sesamolie
- mihoen
- 1 rode paprika in repen
- olie
- peper
- zout
Oven voorverwarmen op 180° C.
2 x 4 bladeren chinese kool uitleggen; kabeljauw hierop en insmeren met oestersaus.
Bladeren dichtslaan en in vuurvaste schaal leggen en besprenkelen met sesamolie.
Verwarmen in de oven ± 10 à 12 minuten.
Mihoen koken zoals op de verpakking.
Rest chinese kool in grove stukken snijden.
Olie in wok verwarmen en paprika en chinese kool roerbakken.
Mihoen toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs
Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rijstijd10 minuten min
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar
- ½ dl rum
- 1 eetlepel gekneusd anijszaad
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 125 g boter
- 150 g witte chocolade in stukjes
- 25 g suiker
- 2 eieren
- 325 g bloem
- 35 g kwark
- 4 eidooiers
- Geraspte schil van 1 citroen
Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
Leg de boter in stukken op het deeg.
Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
Voeg de stukjes witte chocolade toe.
Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82
Pittige ovenschotel met kip en prei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2½ eetlepel(s) olijfolie traditioneel
- 400 g kipfilet in stukjes
- 750 g panklare prei
- 2 eetlepel(s) kerriepoeder
- 1 blik ananas stukjes op lichte siroop à 227 g
- 125 ml crème fraîche
- peper
- zout
- 1 pakje Maggi Puree voor ovenschotels
- 3 eetlepel(s) fijngeknipte bieslook
Bak de kip in de hete olie al omscheppend bruin.
Voeg de prei en de kerriepoeder toe en bak totdat de prei geslonken is.
Schep de ananas met het sap, de crème fraîche en peper en zout naar smaak door het preimengsel en breng alles aan de kook.
Doe het over in een ingevette ovenschaal.
Bereid de puree volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep het bieslook erdoor.
Verdeel het over het preimengsel.
Laat het gerecht in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 30 minuten door en door warm worden.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 82