Aardappel artisjok gratin

Aardappel artisjok gratin

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot artisjokharten Bonduelle, 370 ml, uitgelekt en in vieren
  • ½ kuipje Boursin Cuisine knoflook & fijne kruiden à 245 g
  • 1 zakje minikrieltjes voorgekookt, 450 g
  • 25 g belegen 48+ kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de artisjokharten samen met de Boursin Cuisine.
  • Schep de minikrieltjes erdoor.
  • Doe het mengsel over in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de gratin 10-15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (220°C) tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Aardappel ovenschotel met kabeljauw in folie

Aardappel ovenschotel met kabeljauw in folie

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g kabeljauwfilet
  • Aardappelovenschotel à la maison
  • Citroensap
  • Peper
  • Zout
  • Boter
  • 2 uien
  • 400 g champignons
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • 1 eetlepel dille

Instructies

  • Maak de uien schoon en snipper ze.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Spoel de kabeljauwfilet onder de kraan af, dep hem droog en besprenkel met wat citroensap.
  • Vet de velletjes aluminiumfolie in en leg de kabeljauwfilet erop.
  • Bestrooi met peper en zout.
  • Verhit wat boter in een pan en bak hier kort de ui in.
  • Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze even mee.
  • Verdeel het champignon-uienmengsel over de kabeljauw.
  • Strooi er gehakte bieslook en dille over en vouw het folie dicht.
  • Leg de pakketjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C.

Notities

Serveer deze heerlijke gegrilde kabeljauw met aardappelovenschotel in folie direct uit de oven. De sappige vis, gecombineerd met de smaakvolle champignons en kruiden, maakt dit gerecht een eenvoudige en verrukkelijke maaltijd voor elke gelegenheid.

Vis in aluminiumfolie

Vis in aluminiumfolie

Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets à 125 g
  • 100 g zeekraal
  • 100 g worteltjes in reepjes
  • 50 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • 2 eetlepel(s) gehakte kruiden peterselie basilicum, dragon
  • peper
  • zout
  • 12 sherry tomaatjes

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Kabeljauw drogen met keukenpapier en licht peperen en zouten; 5 minuten intrekken.
  • Stukken aluminiumfolie insmeren met boter en de worteltjes en zeekraal over de stukken folie verdelen; hierop de kabeljauw leggen; bestrooien met kruiden en sherrytomaatjes erover verdelen.
  • Folie aan alle zijden omhoog vouwen en voorzichtig de wijn erover laten lopen; folie dichtvouwen zodat aan de bovenzijde de naad komt.
  • 15 à 20 minuten in de oven laten stoven op een bakplaat; folie gaat bollen.
  • Kabeljauw uit de oven direct op bord zetten en aan tafel openmaken, zodat alle geuren bij de gast vrijkomt.

Met garnalen gevulde wraps

Met garnalen gevulde wraps

Recept categorieën: Vis, Wraps, Zeevruchten
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 wraps
  • 250 g Noorse garnalen
  • 125 g taugé
  • 1 prei in ½ ringen
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 ui in ½ ringen
  • olie
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie
  • ½ theelepel sambal
  • 3 eetlepel(s) zoete ketjap
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepel(s) bieslook

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160° C.
  • Olie verwarmen in wok; ui en rode paprika roerbakken.
  • Prei en taugé toevoegen en op smaak brengen met peper en zout; garnalen toevoegen.
  • Wraps open vouwen en vulling over wraps verdelen.
  • Wraps aan zijkanten dichtvouwen en oprollen en in vuurvaste schaal leggen.
  • In oven verwarmen.
  • In de wok olie verwarmen en sambal roerbakken (tot de olie rood gaat zien).
  • Ketjap, azijn, suiker en water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Aardappelzetmeel aanmaken met koud water en door de kokende massa roeren.
  • 1 minuut doorkoken tot de saus licht gaat binden.
  • Bieslook erdoor roeren en over de warme wraps gieten .

Lasagne van zeewolf

Lasagne van zeewolf

Recept categorieën: Pasta, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g zeewolf
  • 7 lasagnebladeren
  • 1 kg gewassen spinazie
  • 300 g tomaat gewassen en in plakjes
  • 50 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 60 g bloem
  • deciliter melk
  • deciliter water
  • 100 g geraspte kaas
  • olie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Water met zout aan de kook brengen en zeewolf zachtjes garen (± 8 minuten op ± 90°c)
  • Olie verwarmen en spinazie + halve ui wokken; op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  • Boter smelten, ½ ui mee fruiten, bloem toevoegen en garen.
  • Visbouillon en melk toevoegen en klontvrij roeren.
  • ± 5 minuten zachtjes uitkoken en op smaak brengen.
  • Vis graatvrij maken.
  • Lasagnebladen op de bodem van de schaal.
  • Hierop spinazie, vis tomaat; hierop lasagnebladen.
  • Nogmaals 2 x garnituur opleggen.
  • Als laatste de bechamel en bestrooien met kaas.
  • Afbakken in voorverwarmde oven van 180°C ± 20 minuten.

Gerookte paling in korstdeeg

Gerookte paling in korstdeeg

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g paling
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • 3 plakjes korstdeeg
  • 1 eigeel
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Korstdeeg uit de diepvries halen en laten ontdooien.
  • Paling in stukjes van 2 cm snijden en in keukenmachine fijndraaien met het eiwit.
  • Uit de machine halen en crème fraîche erdoor spatelen.
  • Palingmengsel in een spuitzak doen en op het deeg spuiten.
  • Deeg dubbelvouwen en besmeren met eigeel gemengd met een beetje water.
  • ½ uur in de vriezer laten opstijven.
  • Nog één keer met eigeel besmeren en bestrooien met sesamzaadjes.
  • Korstdeegplakjes in 4 à 5 stukjes snijden en afbakken in een oven op 200 C tot ze goudbruin zijn.

Lasagne van kalfsvlees op z’n Valdaora’s

Lasagne van kalfsvlees op z'n Valdaora's

Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • aluminiumschaaltjes

Ingrediënten

  • 4 dunne kalfslapjes van ± 150 gr elk
  • boter
  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika
  • ½ gele paprika
  • ½ venkelknol
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 12 lasagnevellen
  • 1 kleine ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl kippenbouillon
  • 4 dl room
  • 100 gram mozzarella
  • 1 afgestreken eetlepel oregano
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de kalfslapjes in dunne reepjes en bak deze even in een klontje boter.
  • Was de paprika's, verwijder de zaden en de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Maak de venkelknol schoon en snijd ook die in kleine blokjes.
  • Smelt eenklontje boter, bak er de paprika- en venkelblokjes beetgaar in en breng op smaak met peper en zout.
  • Was de courgette en snijd ze in schijfjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie, bak er de courgetteschijfjes beetgaar in en breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de lasagne in licht gezouten water met een klontje boter beetgaar, laat ze vervolgens onder koud water schrikken en halveer elk vel.
  • Pel de ui en het teentje knoflook en snipper beide fijn.
  • Smelt een klontje boter en stoof er de ui- en de knoflooksnippers in.
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat die even meebakken.
  • Roer er de bouillon door en laat ± 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet de saus door een zeef en breng haar opnieuw aan de kook.
  • Voeg er de room aan toe en laat nog ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Smeer 4 aluminiumfolieschaaltjes van ± ½ liter in met de rest van de olijfolie en leg er achtereenvolgens ½ vel lasagne, ⅛ deel van de courgetteschijfjes, ½ vel lasagne, 1/8 deel van de vleesreepjes, ½ vel lasagne en ⅛ deel van de paprika-venkelblokjes op.
  • Herhaal deze bewerking en eindig met de paprika-venkel-blokjes.
  • Verdeel er vervolgens de saus over.
  • Snijd de mozzarella in stukjes en strooi die over de saus. Bestrooi tenslotte met wat oregano en plaats de schaaltjes ± 25 minuten in een op 195°C voorverwarmde oven.
  • Snijd de aluminiumschaaltjes open en schep de lasagne op 4 borden.
  • Serveer dit gerecht met een stukje stokbrood.

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rusttijd1 dag
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 g varkenslappen in blokjes
  • 200 g vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 el slagroom
  • 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 1 tl marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 g dungesneden bacon
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
  • Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
  • Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
  • Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
  • Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
  • Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
  • Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
  • Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Optioneel:
  • Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Pizza met gorgonzola en champigons

Pizza met gorgonzola en champigons

(Een eenvoudige pittige pizza. De bodem wordt gemaakt van een snel te bereiden deeg van kwark en olie en is uitermate geschikt voor mensen die het niet aandurven met gistdeeg te werken.)
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 250 gram magere kwark
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels zout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 400 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder

Voor de vulling:

  • 500 gram vleestomaten
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 theelepels oregano
  • 200 gram champignons
  • 400 gram gorgonzola

Instructies

  • Vermeng de kwark met de eidooiers, het zout en de olijfolie.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer en kneed haar geleidelijk door het kwarkmengsel tot een glad en elastisch deeg ontstaat.
  • Voeg eventueel nog wat water toe als het deeg te vast is.
  • Laat het deeg afgedekt in de koelkast rusten en bereid intussen de vulling voor.
  • Kerf de tomaten in, leg ze even in kokend water, haal ze eruit, pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Pel de uien, snipper ze en bak ze in de olijfolie op matig vuur tot ze glazig zijn.
  • Roer de tomaten door de uien en breng het mengsel op smaak met wat zout, ruim versgemalen zwarte peper en oregano.
  • Laat de saus op wat grotere hitte koken tot ze wat is ingedikt.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een bakblik met een klein randje met wat olijfolie in.
  • Vorm van het deeg een lange rol, rol die op een met wat bloem bestoven aanrecht tot de grootte van het bakblik uit en vul het hele bakblik ermee.
  • Verdeel de tomatensaus over het deeg.
  • Was de champignons, snijd ze in plakjes en verdeel ze over de pizza.
  • Snijd de gorgonzola fijn en verdeel ook die over de pizza.
  • Bak de pizza 25 minuten onder in de oven.

Carpaccio van lamsrollade

Carpaccio van lamsrollade

Recept categorieën: Lamsvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr lamsrollade op kamertemperatuur
  • zout peper
  • 1 zakje waterkers 75 gr
  • 1 bakje kerstomaatjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Wrijf de rollade in met zout en peper en braad hem In het midden van de oven in ± 20 minuten rosé.
  • Laat het vlees in aluminiumfolie verpakt 10 minuten rusten.
  • Pluk van de waterkers de steeltjes af.
  • Vlees in flinterdunne plakken snijden en op borden schikken.
  • Garneren met waterkers en kerstomaatjes.