Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella
Deze smaakvolle groentelasagne met tomatensaus, mozzarella en geroosterde groenten is het perfecte comfortfood voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de tomatensaus:
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 ½ kg rijpe tomaten in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 bosjes basilicum grof gesneden
- Zout en peper naar smaak
- Mespunt suiker
Voor de lasagne:
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 2 rode paprika's
- 500 g mozzarella
- 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit pak
- 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
Tomatensaus maken:
In een pan met dikke bodem 3 eetlepels olie verhitten.
Bak de sjalot en knoflook 5 minuten zachtjes.
Voeg de tomaten, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toe en laat 30 minuten zachtjes stoven.
Zeef de saus en laat de puree inkoken tot ongeveer 5 dl dikke saus.
Breng op smaak met zout, peper en een mespunt suiker.
Laat afkoelen.
Groenten voorbereiden:
Aubergines schillen, in lengtes van 1/2 cm plakken snijden.
Bestrijk beide kanten met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper.
Leg de plakken dakpansgewijs in een ovenschaal, voeg een scheutje water toe en dek af met aluminiumfolie.
Bak 30 minuten in de oven op 175°C.
Haal uit de oven en dep droog met keukenpapier.
Laat afkoelen.
Courgettes ongeschild in plakken van 3 mm dik snijden en op dezelfde manier als de aubergines in de oven 20 minuten gaar stoven.
Paprika’s roosteren onder de grill, in de hete oven of boven een gasvlam tot het vel zwartgeblakerd is.
Zet ze in een plastic zak om af te dampen, verwijder de schil en snijd de paprika’s in vieren.
Lasagne opbouwen:
Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, gevolgd door 1/3 van de lasagnevellen, een laag aubergine, basilicumblaadjes en 1/3 van de mozzarella.
Herhaal deze laagjes, maar gebruik de courgette in de eerste laag en de paprika in de tweede.
Eindig met de tomatensaus.
Glutenvrij
mits je glutenvrije lasagnevellen gebruikt
Lactosevrij
mits je lactosevrije mozzarella gebruikt
Wijnadvies
Een Sangiovese of Chianti past uitstekend bij de groenten en tomatensaus in deze lasagne, met zijn lichte zuurgraad en fruitige aroma's.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 450g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Zoutgebakken Hele Vis met Frisse Basilicumsaus
Een sappige hele vis, perfect gegaard in een krokante zoutkorst, geserveerd met een frisse basilicumsaus. Een elegant en smaakvol gerecht!
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 hele vis bijv. grote zalmforel, karper of brasem
- 1 kg grof zeezout
- 350 g bloem
- 6 eiwitten
Laat de vis door de visboer schoonmaken, maar met huid en kop intact voor extra smaak.
Verwarm de oven voor op 250°C.
Meng het zeezout, bloem en eiwitten in een kom tot een stevig deeg.
Rol het zoutdeeg uit op een bakplaat en leg de vis erop.
Vouw het deeg zorgvuldig rondom de vis en druk de naden stevig aan zodat de vis volledig ingepakt is.
Plaats de vis in de oven en bak deze 30 minuten.
Haal de vis eruit en laat hem nog 15 minuten rusten voordat je de korst openbreekt.
Breek voorzichtig de zoutkorst en verwijder de bovenste laag.
Schep de vis voorzichtig uit de korst en serveer direct met basilicumsaus.
Serveertip:
Lekker met geroosterde groenten en een frisse salade met citroenvinaigrette.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een droge Chablis past perfect bij dit gerecht en versterkt de delicate smaken van de vis en de zoutkorst.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 8g | Zout: 2.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan
Deze romige mosselsoep uit Yerseke, doordrenkt met saffraan, biedt een heerlijke smaakervaring van de zee, geserveerd met lamsoren en een vleugje salie.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg mosselen
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl slagroom
- 30 g boter
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 dl kruidenbouillon van tablet
- 10 draadjes saffraan
- 100 g zeekraal
- 75 g lamsoren
- Zout en peper naar smaak
- 4 eetlepels fijngehakte salie
Mosselen voorbereiden: Boen de mosselen goed schoon en verwijder kapotte mosselen of mosselen die na een tik niet meer sluiten.
Koken van mosselen: Voeg de mosselen, wijn en slagroom samen in een pan en breng aan de kook.
Zet het deksel op de pan en kook de mosselen 5 minuten op hoog vuur, schud de pan tussendoor totdat de mosselen openen.
Uitlekken: Haal de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
Bewaar het kookvocht en zeef dit door een doek.
Verwijder de mosselen uit hun schelpen.
Soepbasis maken: Verhit de boter in een grote pan.
Bak de ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
Soep afronden: Voeg het kookvocht van de mosselen, de zeekraal en lamsoren toe en kook nog 5 minuten.
Voeg de mosselen toe en verwarm alles goed door.
Afmaken: Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de fijngehakte salie.
Serveer de soep lauwwarm en geniet van de rijke smaak van de zee.
Wijnadvies
Een frisse Vouvray of Sancerre past uitstekend bij deze romige mosselsoep en complimenteert de saffraansmaak.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 750g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Luchtige Madeleines met Citroenrasp
Franse madeleines met een vleugje citroenrasp, heerlijk luchtig en perfect als zoet gebakje bij de koffie of thee.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 12 madeleines
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 120 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 135 g suiker
- 4 eieren
- Geraspte schil van 1 citroen
- 125 g gesmolten boter
Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop de suiker en eieren tot een dik en luchtig mengsel.
Voeg de geraspte citroenschil toe.
Roer de bloem in delen door het eimengsel.
Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door.
Zet het beslag 20-30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vul de holletjes van de ingevette en met bloem bestoven madeleinevorm voor 2/3 met beslag.
Bak de madeleines 10 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
Laat de madeleines afkoelen op een rooster en serveer.
Wijnadvies
Serveer bij de madeleines een frisse Moscato d'Asti of een lichte Chardonnay, die de citroensmaak mooi aanvult.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 100g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Clafoutis van Peren met Kastanjepuree, Crème Fraîche en Madeleines
Een heerlijke Franse clafoutis van peren, gecombineerd met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines voor een verfijnd nagerecht.
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
ovenschaal, beboterd;
handmixer
- 750 g peren geschild en in dunne schijven
- 75 g boter gesmolten
- 125 g basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 ½ dl melk
- 75 g bloem
- Zout naar smaak
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de topping:
- 1 blik kastanjepuree
- Crème fraîche
- Madeleines naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de perenschijfjes gelijkmatig in een beboterd ovenschaaltje.
Klop de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem, zout en vanillesuiker tot een glad mengsel.
Schenk het mengsel over de peren in de ovenschaal.
Bak de clafoutis 40 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is.
Laat de clafoutis iets afkoelen en bestrooi met vanillesuiker.
Serveer lauwwarm met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines.
Wijnadvies
Serveer bij dit gerecht een frisse Sauternes of een lichte Chardonnay, die de zoetheid van het dessert mooi aanvult.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 150g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Aardappel-Olijven Muffins met Spek en Tijm
Heerlijke hartige muffins met aardappel, olijven, spek en tijm, ideaal als bijgerecht bij een feestelijk diner of als snack.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g ontbijtspek gesnipperd
- 2 sjalotjes gesnipperd
- Zout en peper naar smaak
- 2 eieren gesplitst
- 200 g rauwe aardappels geraspt
- 100 g bloem gezeefd
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 g gesmolten boter
- 1 theelepel tijm gedroogd
- 12 groene olijven in plakjes
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet de muffinbakplaat in.
Bak het spek in een droge koekenpan tot het krokant is.
Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak deze 5 minuten mee.
Laat het mengsel afkoelen.
Meng in een kom de eidooiers, geraspte aardappel, gezeefde bloem, bakpoeder, gesmolten boter, tijm, olijven, zout, peper, spek en sjalot.
Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het aardappelmengsel.
Vul de holletjes van de muffinbakplaat tot 2/3 met het mengsel.
Bak de muffins 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveer warm als bijgerecht.
Wijnadvies
Een frisse Regaleali Rosato uit Sicilië past perfect bij de hartige smaken van de aardappelmuffins met olijven.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 400g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Tongrolletjes met Hollandaisesaus en Limoengarnituur
Verfijnde tongrolletjes gevuld met zalmmousse, geserveerd met een rijke Hollandaisesaus en een frisse garnering van limoen en bieslook.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie
plasticfolie
Voor de zalmmousse:
- 100 g zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 dl slagroom
- Zout en peper naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 g boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- Cayennepeper naar smaak
Voorbereiden:
Zet een diepvries mengkom koud.
Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor.
Voeg de slagroom, zout en peper toe en meng goed.
Zet de zalmmousse in de koelkast om op te stijven.
Tongrolletjes maken:
Sla de tongfilets voorzichtig tussen plasticfolie platter.
Smeer een dunne laag zalmmousse over de filets en rol ze vanaf de dunne kant losjes op.
Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker en bewaar afgedekt in de koelkast.
Koken:
Breng de visbouillon, witte wijn en sjalot aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten zachtjes gaar worden.
Hollandaisesaus maken:
Smelt de boter in de oven op 100°C.
Schep het melkachtige gedeelte uit de gesmolten boter.
Houd de gesmolten boter au bain-marie vloeibaar.
Klop de eidooiers au bain-marie tot een dikke massa.
Voeg water, citroensap en cayennepeper toe en blijf kloppen totdat het mengsel bleker en romiger wordt.
Voeg al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe.
De saus is klaar als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerken:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus eromheen.
Serveer met broccoli- en wortelpuree, en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een elegante Chardonnay, die de romige Hollandaisesaus perfect aanvult.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 800g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac
Een verfijnde vispastei met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgewerkt met een vleugje cognac en geserveerd in een knapperig bladerdeegkorstje.
Servings: 6
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar
- 10 grote garnalen
- 1 eetlepel citroensap
- 400 g tongschar- of wijtingfilet
- 2 eiwitten
- 2 dl crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- 40 g boter
- 4 sjalotten fijngehakt
- 150 g champignons fijngehakt
- 4 eetlepels peterselie fijngehakt
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
- ½ dl cognac of madeira
- 1 eidooier
Voorbereiden:
Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
Besprenkel de garnalen met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
Vismousse:
Pureer de tongschar (of wijting)filet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
Meng goed.
Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten 5 minuten zacht.
Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten mee.
Voeg de peterselie toe en zet opzij.
Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Taartvorm bekleden: Rol 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uit tot een ronde lap (doorsnede 34 cm).
Bekleed de taartvorm met deze lap.
Rol de resterende 4 plakjes uit tot een kleinere ronde lap (doorsnede 28 cm).
Samenstellen:
Meng de uitgelekte garnalen met de kabeljauw en schep dit mengsel in de taartvorm.
Voeg 1/2 van het champignonmengsel toe, gevolgd door 1/3 van de vismousse.
Herhaal dit en eindig met de vismousse.
Schenk de cognac erover.
Dek de pastei af met de kleinere deeglap, vouw de randen in elkaar en plak met water.
Snijd visjes uit het restdeeg en leg deze op de bovenkant van de pastei.
Maak een gaatje in het midden van het deksel en zet een opgerold stukje aluminiumfolie in het gaatje.
Klop de dooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deksel met het eimengsel.
Wijnadvies
Een Chardonnay uit Trentino, zoals de Mezzacorona, is een uitstekende keuze om de rijke smaken van de vispastei te begeleiden.
Calories: 370kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 2g | Zout: 600g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Amandeltaart met Peer en Abrikozengelei
Een heerlijke amandeltaart met verse peren, afgewerkt met abrikozengelei en geserveerd met luchtige slagroom. Perfect voor een feestelijk dessert.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g bloem
- Zout naar smaak
- 130 g suiker
- 300 g boter
- 3 eieren
- 175 g amandelen fijngemalen
- 1 eetlepel poire eau de vie
- 4 peren
- 3 eetlepels abrikozenjam
- Slagroom voor serveren
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de bloem, zout en 100 g suiker.
Voeg 150 g boter in blokjes en 1 ei toe en kneed tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
Meng de rest van de boter, eieren, rest van de suiker, amandelen en poire en verdeel de amandelcrème over het deeg.
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis.
Snijd de peren in dunne schijfjes.
Schik de perenschijfjes op de amandelcrème.
Bak de taart in de oven voor 35-45 minuten, tot de taart goudbruin is.
Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef de gelei.
Bestrijk de taart direct uit de oven met de abrikozengelei.
Laat de taart op een rooster afkoelen.
Serveer de taart lauw of koud met lobbig geslagen slagroom.
Wijnadvies
Serveer deze taart met een frisse Moscato d'Asti of een lichte Gewürztraminer, die de zoetheid van de peren en abrikozengelei aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 150g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9
Spinazieflan met Parmezaanse Kaas en Nootmuskaat
Een romige spinazieflan met parmezaanse kaas, nootmuskaat en een zachte textuur, ideaal als bijgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg spinazie
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eieren
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 eetlepel slagroom
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en laat de spinazie al roerende slinken.
Laat de spinazie uitlekken.
Klop de eieren los met de parmezaanse kaas, slagroom, nootmuskaat, zout en peper.
Meng het eimengsel met de uitgelekte spinazie.
Schep het spinaziemengsel in de beboterde bakvorm.
Zet de vorm in een braadslede gevuld met heet water (au bain-marie).
Bak de flan 30-40 minuten in de oven totdat het ei gestold is.
Laat de flan iets afkoelen, stort hem uit de vorm en snijd in punten.
Garneer met tuinkers voor een frisse afwerking.
Wijnadvies
Serveer deze spinazieflan met een frisse Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de kaas en spinazie aanvult.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 300g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 9