Kip quiche

Kip quiche

Bereidingstijd20 minuten
In de oven30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hartige taart, Kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • ingevette quiche- of taartvorm (24 cm ø)

Ingrediënten

  • 200 g kipfilet in blokjes
  • 500 g kastanjechampignons in stukjes
  • 4 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • 3 eieren
  • 200 ml magere yoghurt of melk
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g geraspte jong belegen kaas 30+
  • 3 eetlepel(s) verse kruiden bijv. peterselie, basilicum en/of bieslook, fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200º C.
  • Kook de kipfilet en de champignons 5 min. in water met een beetje zout.
  • Bekleed intussen de vorm met het deeg.
  • Giet de kipfilet en de champignons af en laat goed uitlekken.
  • Klop de eieren los. Klop er de yoghurt, de knoflook, de kaas, de kruiden en zout en peper naar smaak door.
  • Verdeel de kip en de champignons over de deegbodem.
  • Schenk er het ei-yoghurtmengsel over.
  • Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35 min. goudbruin en gaar.
  • Lekker met een frisse groene bladsalade.

Kerstboom saucijzen

Kerstboom saucijzen

Recept categorieën: Voorgerechten, Warme hapjes
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kerstboom - uitsteker of zelfgemaakte kerstboom mal

Ingrediënten

  • Verse bladerdeeg of diepvries maar werkt minder mooi
  • 200 gram rundergehakt of half om half gehakt
  • 50 gram fijngesneden groente als prei stengel-ui, paprika
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) ketjap
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel(s) mosterd
  • ½ afgestreken theelepel zout
  • 1 eiwit om de bovenkant en de zijkanten van de bomen in te smeren

Instructies

  • Kneed het gehakt de kruiden, de in fijne stukjes gesneden groente, het ei en paneermeel door elkaar.
  • Laat het bladerdeeg even een beetje op temperatuur komen.
  • Dat hoeft maar kort, maar anders neigt het soms tot breken.
  • Verwarm de oven voor volgens de verpakking van je bladerdeeg 200 graden.
  • Snij of stans kerstbomen uit het bladerdeeg.
  • Doe dit om en om, zo gebruik je het deeg optimaal en heb je maar weinig bladerdeeg over.
  • Bewaar je mooiste bomen voor bovenop.
  • Zorg ervoor dat je bladerdeeg niet te warm wordt want anders veranderd het van vorm bij het verplaatsen.
  • Verhuis je bladerdeeg in dat geval kort, bijvoorbeeld 5 minuten naar de koelkast voor je verder gaat.
  • Bedek de boompjes met gehakt en smeer de randen van het bladerdeeg in met geklutst ei.
  • Bedek het gehakt met nogmaals een boom van bladerdeeg.
  • Met een vorkje duw je de zijkanten dicht.
  • Bak de kerstboom saucijzenbroodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin gaar.

Vegan say cheezy taart

Vegan say cheezy taart

Recept categorieën: Gebak, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • ronde springvorm

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 500 gram havermout
  • 2 grote flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 150 gram rozijnen geweekte en uitgelekte Sultana
  • 100 gram gojibessen geweekte / uitgelekt
  • 100 gram moerbeien geweekte / uitgelekt
  • 2 eetlepels kokosolie zuivere
  • warm water

Voor de topping:

  • 200 gram zonnebloempitten fijn vermalen
  • 70 gram veganistische strooikaas **recept eronder
  • 300 ml plantaardige melk
  • 4 gram agar agar

Optioneel om te garneren:

  • edelgist

** Strooikaas

  • 150 gram edelgist
  • 2 eetlepel(s) fenegriek
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • 1 twee flinke eetlepels bami of nasikruiden* (* Je kunt bami of nasikruiden kopen in de biowinkel. Daar zijn ze zonder verdere toevoegingen verkrijgbaar van het merk HET BLAUWE HUIS. Je kunt ze ook vinden in toko’s en supermarkten maar let daar goed op toevoegingen als zout.

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Bekleed een hoge ronde springvorm ( ongeveer 22 cm) met bakpapier.
  • Roer alle ingrediënten voor de taart in een kom goed door elkaar terwijl je beetjes water toevoegt, maak het tot een mooie smeuïge massa.
  • Stort de massa in de vorm en druk goed aan.
  • Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren.
  • Doe alle ingrediënten voor de topping in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
  • Schenk over de taart en laat dit opstijven.
  • Garneer eventueel met wat edelgist.

Broccoli ontbijt brood

Broccoli ontbijt brood

Recept categorieën: Brood, Ontbijt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote stronk broccoli kort gekookt, uitgelekt
  • 250 gram havermout
  • 700 gram volkoren boekweitmeel
  • drie flinke eetlepels psyllium
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels ras el hanout
  • een flinke snuf Keltisch zeezout
  • 5-8 druppel(s) greensweet-stevia
  • een eetlepel bieslook
  • warm water
  • Om te bestrooien:
  • ceylon kaneelpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Bekleed een grote vierkante broodbak-vorm
  • Maal in de blender de broccoli met de kruiden en stevia en havermout met een beetje water tot een gladde massa.
  • Roer dit door de rest van de ingrediënten terwijl je beetjes water toevoegt.
  • Als de massa mooi smeuïg is geworden , alles in de vorm storten en goed aandrukken.
  • Bestrooi het brood royaal met kaneel.
  • Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  • Laat afkoelen.

Pizzaschuitjes

Pizzaschuitjes

Recept categorieën: Pizza
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg 400 g
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kool in fijne stroken gesneden
  • 2 tl bloem
  • Een snufje nootmuskaat geraspt
  • 3 wortels in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetlepel(s) olie
  • ¼ bosje peterselie fijngehakt
  • Zout en peper gemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° C boven-/onderwarmte.
  • Het deeg direct uit de koelkast gebruiken.
  • Kool, sojaroom, bloem en nootmuskaat mengen en het mengsel met zout en peper op smaak brengen.
  • Wortels met olie en peterselie mengen en op smaak brengen met kruiden.
  • Deeg met het meegerolde bakpapier uitrollen en in 4 rechthoeken snijden.
  • Koolmengsel in het midden van de rechthoek verdelen, hoeken van de randen op de smalle kanten licht draaien en stevig aandrukken, zodat er een schuitje ontstaat.
  • Wortels over de schuitjes verdelen.
  • Schuitjes in het midden van de oven in ca. 20 min. krokant afbakken.

Wortelquiche van Hetty van Es

Wortelquiche van Hetty van Es

Recept categorieën: Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg of de bladerdeeg van Tante Fanny
  • 8 wortels in vieren gedeeld en geblancheerd
  • 2 lange sjalotten in vieren gedeeld
  • 2 pakjes crème fraîche à 150 g
  • 3 eieren
  • 2 knoflookteentjes gehakt
  • 100 g olijven grof gesneden
  • 12 salie blaadjes
  • ½ tl zout peper, nootmuskaat

Instructies

  • Bereid het deeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200° C boven-/onderverwarming.
  • Vet de bakvorm in, leg het bladerdeeg erin en druk het goed vast.
  • Snijd de randen die niet in de vorm passen er af.
  • Leg de geblancheerde wortels, de sjalotten en de olijven in lagen op de bladerdeegbodem.
  • Meng de crème fraîche met de knoflook en kruid het met zout, peper en muskaat.
  • Giet de crème fraîche nu over de groente en strooi de salie blaadjes over het geheel.
  • Bak de wortelquiche met 180° C boven-/onderverwarming in ca. 40 min goudbruin.

Tomatenpizza

Tomatenpizza

Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote tomaten
  • 1 kopje kaas naar keuze
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de tomaten in dunne plakjes en bedek dit met kaas.
  • Gooi er dan wat kruiden overheen en bak dit voor 10 minuten in de oven totdat de kaas goed gesmolten is.
  • Serveer direct en smullen maar!

Taboulé met kip en citroen

Taboulé met kip en citroen

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram couscous
  • 1 citroen geraspt en geperst
  • 2 rode paprika’s
  • 1 eetlepel(s) harissa
  • 2 eetlepel(s) maisolie
  • 3 takjes peterselie
  • 4 kippen bouten
  • 1 eetlepel(s) gekonfijte citroen
  • 2 aubergine’s
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 3 takjes verse koriander
  • 3 takjes munt

Instructies

  • Snij de aubergines overlangs in plakken, snij de paprika’s in repen.
  • Rasp de citroenschil. Pers de citroen uit.
  • Hak de gekonfijte citroen.
  • Hak de kruiden fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de olie met de honing en de harissa.
  • Bestrijk de kippenbouten en de groenten met het mengsel.
  • Leg ze op een ovenplaat, bak ze 15 minuten op 200°C en dan nog 15 minuten op 180°C.
  • Doe intussen de couscous in een kom en giet er kokend water op (zie de verpakking).
  • Laat 10 minuten wellen. Maak dan de korrels los met een vork.
  • Meng de citroenschil, het citroensap en de kruiden samen met de gekonfijte citroen door de couscous.
  • Schep de couscous in een schaal, verdeel er de groenten over en leg er de kippenbouten bij.
  • Giet er het braadvocht over en zet de schaal 10 minuten in de oven, op 160°C.

Italiaanse Wraptaart met Gehakt en Pesto

Italiaanse Wraptaart met Gehakt en Pesto

Een heerlijke Italiaanse wraptaart met gehakt, tomatensaus, pesto en gesmolten kaas. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Ovenschotel, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 wraps
  • 150 g gehakt
  • 250 g gezeefde tomaten
  • ½ ui gesnipperd
  • 1 bakje cherry tomaatjes gehalveerd
  • 1 potje pesto
  • 5 eetlepels ricotta of crème fraîche
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snipper de ui en snijd de cherry tomaatjes in helften of kwarten.
  • Breng het gehakt op smaak met (gehakt)kruiden.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  • Voeg de ui en cherry tomaatjes toe en bak dit 3-4 minuten mee.
  • Voeg de gezeefde tomaten toe en breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden, chilipoeder, zout en peper.
  • Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.

Begin nu met het opbouwen van de wraptaart:

  • Leg een wrap op de bodem van een ovenschaal.
  • Voeg een laagje tomatensaus toe.
  • Smeer een andere wrap in met pesto en leg deze (met de pesto naar beneden) op de saus.
  • Herhaal de lagen: wrap, tomatensaus, wrap met pesto, enzovoort.
  • Eindig met een laag tomatensaus en verdeel de ricotta of crème fraîche erover.
  • Strooi als laatste de geraspte kaas over de bovenste laag.
  • Plaats de wraptaart in de oven en bak gedurende 15-20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Haal de wraptaart uit de oven, laat kort afkoelen en serveer met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Chianti of een Montepulciano, past perfect bij de rijke smaken van deze Italiaanse wraptaart.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Ensaimadas

Ensaimadas

specialiteit uit de Balearen
Recept categorieën: Broodjes, Gebak
Land van herkomst: Spanje
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g bloem
  • 4 grote eieren
  • 180 g suiker
  • 200 g reuzel
  • 40 g verse gecomprimeerde gist
  • 1 glas melk ca. 300 ml,
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de melk en verdun de gist daarin.
  • Vermeng dit met de helft van de bloem en laat daaruit een homogene massa ontstaan.
  • Dek af met plasticfolie en laat rijzen totdat het zich heeft verdubbeld.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe, en daarna de de rest van het bloem en de suiker.
  • Kneed vijf minuten, vorm een bal en laat nog een half uur staan.
  • Strek het deeg uit tot het heel dun wordt.
  • Bestrooi het aanrecht met wat bloem, leg daar repen op en bestrijk met reuzel.
  • Draai vervolgens cirkels met een diameter van 2 centimeter.
  • Draai de cirkels in de vorm van 'ensaimadas', zoals in de foto boven.
  • Leg de 'ensaimadas' één voor één op ovenschalen bedekt met ovenpapier.
  • Hou er genoeg ruimte tussen zodat ze elkaar niet aanraken wanneer ze verder rijzen.
  • Laat zo een nacht staan.
  • Verwarm de oven voor op 180º C. en bak ze in 15 minuten gaar.
  • Bestrooi gul met poedersuiker.