Gekookte Bloemkool met Mediterrane Olijvensaus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote vleestomaat
- 50 g zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Versgemalen zwarte peper
- 1 grote bloemkool
- Zout
- ½ zakje verse basilicum 15 g
Kruis de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Halveer de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Hak de zwarte olijven grof.
Meng in een kommetje de olijfstukjes, tomaatblokjes, kappertjes, olijfolie en zwarte peper door elkaar.
Snijd de stronk van de bloemkool af en laat de bloemkool heel.
Was de bloemkool grondig.
Kook de bloemkool in een pan met gezouten water in 10 à 15 minuten gaar.
Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
Neem de gekookte bloemkool uit de pan en laat uitlekken.
Leg de bloemkool op een schaal en schenk de olijvensaus over de bloemkool.
Strooi de basilicumreepjes eroverheen.
Serveer deze bloemkool met olijvensaus als bijgerecht bij gegrilde vis of kip, of als onderdeel van een vegetarische maaltijd met wat knapperig brood erbij
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar
- 225 g basmatirijst pak à 400 g
- 2 eetlepels magere yoghurt
- 100 g bloemkool
- 75 g sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 2 rode pepers
- 75 g champignons
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 3 eetlepels olie
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 50 g diepvriesdoperwten
- Snufje nootmuskaat
- 1 eetlepel slagroom
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemom
Week de rijst ongeveer 15 minuten in ruim koud water in een kom en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
Verdun de yoghurt in een kopje met 3 à 4 eetlepels water.
Maak de groenten schoon: verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd de sperziebonen, paprika, tomaat, en champignons in stukjes, en snijd de rode pepers in reepjes.
Pel en snipper de ui en knoflook, en schil en hak de gember fijn.
Hak de koriander fijn.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
Fruit de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
Voeg de rest van de olie toe, samen met de gemalen komijn, knoflook en gember.
Bak ongeveer 30 seconden.
Voeg dan kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak alles nog ongeveer 1 minuut.
Voeg de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers toe.
Stoof afgedekt ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
Laat nog onafgedekt ongeveer 5 minuten verwarmen en het vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat.
Roer een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de gehakte koriander erdoor.
Breng in een pan 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en gemalen kardemom aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook deze op hoog vuur ongeveer 2 minuten.
Giet de rijst af en verdeel over een bord.
Verwijder de specerijen uit het water en verdeel de rijst in 3 gelijke porties.
Verdeel een portie rijst over de bodem van de pan.
Schep de helft van de groentecurry erop.
Herhaal met een laag rijst en een laag groenten.
Dek af met de laatste laag rijst.
Strooi de rest van de gehakte koriander erover en giet het yoghurtmengsel erover.
Kook afgedekt in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.
Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.
Wijnadvies:
Probeer deze vegetarische biryani te combineren met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Ries
Calories: 360kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Biefstuk met Cranberry-Port Saus en Magor-Crème
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 578kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g verse cranberry's
- 1 dl sinaasappelsap
- 2 theelepels tijm
- 190 ml vleesfond
- 2 dl rode port
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels aardappelzetmeel
- 50 g magor-kaas
- 2 Argentijnse biefstukken van ca. 125 g elk
- 25 g boter of margarine
- Zout
- Versgemalen peper
- 2 theelepels roze peperbessen
voorbereiding:
Was de cranberry's in een zeef en laat ze uitlekken.
Breng de cranberry's in een pan met sinaasappelsap en tijm aan de kook.
Laat ze in ca. 10 minuten gaarkoken.
Wrijf de cranberry's door een zeef boven een andere pan.
Roer de vleesfond, rode port en suiker door de cranberrypuree.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken.
Roer het aardappelzetmeel los in een kopje met 2 theelepels water.
Voeg al roerend aan het mengsel toe en blijf roeren tot er een licht gebonden saus ontstaat.
Roer de magor-kaas smeuïg en doe deze over in een spuitzak.
Bereiding:
Laat de biefstukken ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Verwarm twee borden voor.
Verhit boter in een koekenpan.
Bak de biefstukken in ca. 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
Bestrooi ze halverwege met zout en peper.
Leg de biefstukken op de warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de cranberrysaus door het bakvet en breng aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de saus langs de biefstukken op de borden.
Spuit een flinke toef magor-crème op elke biefstuk.
Strooi de roze peperbessen erover.
Serveer met aardappelpuree en gegrilde of gestoomde courgette.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de smaak van de biefstuk en de krachtige cranberry-port saus.
Calories: 578kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 34g | Vet: 29g | Zout: 3.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Mediterrane Basmatirijst met Tomaat
Servings: 4 personen
Calories: 372kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g basmatirijst
- Zout
- 2 uien
- 6 zongedroogde tomaten uit een potje
- 1 bakje cherrytomaatjes 250 g
- 2 takjes peterselie
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels rode pesto bakje à 100 g
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
Breng in een pan ruim water met zout aan de kook en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Pel en snipper de uien.
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
Was de cherrytomaatjes en snijd ze in kwarten.
Hak de peterselie fijn.
Verhit in een wok de olijfolie en fruit de uien ongeveer 3 minuten.
Voeg de rode pesto, zongedroogde tomaten, cherrytomaatjes en Provençaalse kruiden toe aan de ui en roer goed door.
Schep de warme rijst erdoor en verwarm al omscheppend nog ongeveer 5 minuten.
Strooi de gehakte peterselie over het gerecht.
Wijnadvies:
Deze mediterrane rijstschotel met tomaat past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 372kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Romige Avocadosoep met Surimiflakes en Kruidige Crème Fraîche
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 kippenbouillontabletten
- 2 avocado's
- ½ citroen
- 125 ml crème fraîche met verse kruiden
- 1 eetlepel gembersiroop
- 125 g surimiflakes
- 1 bakje stoneleeks 8 stuks
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Breng in een pan 8 dl water aan de kook.
Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado's.
Snijd het vruchtvlees in stukken en besprenkel het met citroensap.
Roer de avocado, crème fraîche en gembersiroop door de bouillon.
Breng de soep weer tegen de kook aan en pureer met een staafmixer tot een gladde consistentie.
Laat de soep op laag vuur nog ca.
2 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Halveer de surimiflakes en snijd de stoneleeks schuin in ringen.
Verdeel de avocadosoep over vier kommen of diepe borden.
Leg de surimiflakes erop en bestrooi met de gesneden stoneleeks.
Wijnadvies:
Deze romige avocadosoep met een vleugje kruidigheid vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Romige Avocadodressing met een Kick
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 145kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 tomaat
- 1 rijpe avocado ongeveer 300 g
- 1 ½ eetlepel citroensap
- 2 eetlepels slasaus
- Enkele druppels tabasco
- Zout
Breng in een pan water aan de kook.
Kerf de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
Pureer het vruchtvlees met een staafmixer (of prak fijn met een vork).
Roer het citroensap en de slasaus door de gepureerde avocado tot een gebonden dressing ontstaat.
Breng op smaak met tabasco en zout.
Roer de tomatenblokjes door de dressing.
Wijnadvies:
Deze romige avocadodressing met een pittige kick past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.
Calories: 145kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Verfrissende Komkommer Atjar
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 30kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel suiker
- 150 ml ciderazijn
- 1 komkommer geschild
- 1 rode ui in halve ringen
erwarm de azijn zachtjes in een pan en roer er al roerend 1 eetlepel suiker en 1 theelepel zout door tot ze zijn opgelost.
Schaaf de komkommer in dunne plakjes.
Giet de warme azijn over de komkommer in een kom.
Laat het mengsel afkoelen en vervolgens in de koelkast ijskoud worden.
Voeg vlak voor het serveren de uiringen toe aan de zoetzure komkommer en schep alles door elkaar.
Wijnadvies:
Deze verfrissende komkommer atjar past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling. Hun frisheid zal de verkwikkende smaak van de atjar aanvullen.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
wachttijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g witte asperges
- Zout
- 1 deciliter olie
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- ½ deciliter droge witte wijn
- ½ zakje verse basilicum 15 g
- ½ zakje verse munt 15 g
- Versgemalen witte peper
- 100 g aardbeien
- 75 g Parmezaanse kaas
Voorbereiden:
Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
Schenk de saus over de asperges.
Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
Halverwege de marinetijd omscheppen.
Bereiden:
Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
Klop de saus goed door.
Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.
Wijnadvies:
De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Gestoomde Asperge-Broccoli met Ansjovisolie
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g asperge-broccoli ook wel broccolini genoemd
- 4 ansjovisfilets
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroenrasp
- 1 gedroogd pepertje chilipeper
Kook de asperge-broccoli in een pan met weinig water gedurende ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Giet de asperge-broccoli af en leg ze op een platte schaal.
Snijd de ansjovisfilets fijn.
Klop in een kommetje de ansjovis samen met de olijfolie en citroenrasp tot een dressing.
Verkruimel het gedroogde pepertje boven de dressing en meng alles goed door elkaar.
Sprenkel de dressing over de asperge-broccoli.
Serveer deze asperge-broccoli als bijgerecht bij gegrild vlees voor een smaakvolle combinatie.
Wijnadvies:
Deze gestoomde asperge-broccoli met ansjovisolie kan goed worden gecombineerd met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de citroenrasp in de dressing en vormen een harmonieuze aanvulling op de smaak van het gerecht.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28
Mediterrane Artisjokken met Twee Smaakvolle Dips
Servings: 4 personen
Calories: 293kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels citroensap
- 4 artisjokken
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikamelange
- ½ theelepel chilipoeder
- 5 eetlepels mayonaise
- Zout
- Peper
- ½ sinaasappel
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 5 eetlepels olijfolie
- ½ zakje bieslook
Breng in een pan ruim water met citroensap aan de kook.
Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de onderste bladeren.
Knip de bruine puntjes van de andere bladeren af.
Kook de artisjokken afgedekt in het kokende water gedurende 45 tot 60 minuten, of tot ze zacht zijn.
(Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
)
Laat de artisjokken uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
Pers de knoflook uit boven een kom.
Roer de paprikamelange, chilipoeder en mayonaise door de knoflook.
Breng op smaak met zout en peper.
Pers de sinaasappel uit in een andere kom en klop het sap samen met de balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing.
Knip de bieslook fijn en voeg deze toe aan de dressing.
Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
Zet de artisjokken op vier borden.
Verdeel de twee sausjes over vier kleine schaaltjes en zet ze op elk bord.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko of een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de artisjokken en de dipsausjes mooi aan.
Calories: 293kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 28