Italiaanse krieltjessalade 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 rode aardappels Redstar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 1 rode ui
- ½ appels
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- ½ eetlepel(s) Franse mosterd
- 125 ml zure room
- 4 nieuwe haringen
- 4 takjes dille
Verwarm de oven voor op grillstand
Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
Snij het eiwit in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
Roer de zure room los en schep deze door de saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de staart en de graten van de haring.
Snij de haring in kleine blokjes.
Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
Was en hak de dille.
Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
Dranktip: Hoegaarden witbier
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen
Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat (ingevet)
plasticfolie
Voor het brood:
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 1 zakje vanillesuiker
- 140 g suiker
- 4 eetlepels lauwwarme melk
- 500 g bloem gezeefd
- 75 g boter
- Geraspte schil van 1 citroen
Voor de vulling:
- 1 citroen geraspte schil
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
- 100 g rozijnen
- 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
- 2,5 theelepels kaneel
- 4 eetlepels Amaretto di Saronno
- 40 g oranjesnippers
Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.
Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.
Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs
Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rijstijd10 minuten min
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar
- ½ dl rum
- 1 eetlepel gekneusd anijszaad
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 125 g boter
- 150 g witte chocolade in stukjes
- 25 g suiker
- 2 eieren
- 325 g bloem
- 35 g kwark
- 4 eidooiers
- Geraspte schil van 1 citroen
Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
Leg de boter in stukken op het deeg.
Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
Voeg de stukjes witte chocolade toe.
Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Gemarineerde zalmmoten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 theelepel venkelzaad
- ½ schil van sinaasappel fijngesneden
- 1 theelepel suiker
- 1 mespunt peper grote
- ½ theelepel zout
- 4 moten zalm à 150g
- 2 eetlepel(s) olijfolie
Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Saltimbocca alla Romana I
Saltimbocca is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk 'spring in de mond' betekent. De toevoeging alla romana geeft aan dat het gerecht uit de omgeving van Rome komt.
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
plasticfolie
cocktailprikkertjes
- 4 kalfslapjes elk ± 60 gr
- zout
- 2 plakken Parmaham
- 4 verse salieblaadjes iets dikker gesneden
- 1 eetlepel boter
- 1 borrelglaasje droge witte wijn
- 2 eetlepels peterselie geknipte
- zwarte peper versgemalen
Maak het vlees tussen plasticfolie met een deegroller wat platter.
Wrijf het vlees aan één kant met weinig zout, maar royaal met peper in.
Halveer de ham overdwars.
Leg op elk lapje vlees een halve plak ham en een salieblaadje, rol ze op met de hamkant naar binnen en zet ze met een cocktailprikker vast.
Verhit de boter en braad het vlees hierin rondom in ± 5 minuten aan.
Schenk de wijn in de pan (niet op het vlees) roer de en aanbaksels van de panbodem los.
Laat op hoog vuur tot een dunne saus inkoken.
Leg het vlees op de borden en lepel er wat saus over.
Strooi er eventueel geknipte peterselie over.
Lekker met roergebakken peultjes, broccoli en (verse) eiertagliatelle.
Variatie: U hoeft de saltimbocca niet per se op te rollen. Prik de ham en het salieblaadje op het midden van het vlees vast en bak het zo.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Bloemkool Bagel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
magnetronbestendige kom
plasticfolie
magnetron
- 680 gram bloemkool
- 110 gram geraspte cheddarkaas
- 1 ei
- 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Ansjovismousse met ei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g makreelfilet
- 16 Ansjovis filets in zout
- 50 g boter
- 1 eetlepel(s) crème fraîche
- 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
- zout
- versgemalen peper
- 50 g zwarte olijven
- 1 gekonfijte rode paprika
- 4 eieren
- 16 Ansjovis filets in kruidenolie
Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crème fraîche en het bieslook toe en pureer de massa glad.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
Kook de eieren in 8 minuten hard.
Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Romige Avocado Yoghurtdip
Wachten5 uur uur 45 minuten min
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- Zout en peper naar smaak
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Breng de dip op smaak met zout en peper.
Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Open Appel-Aalbessen Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 100 g boter in kleine blokjes
- 1 vanillestokje
- 250 g aalbessen bakje à 150 g
- 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
- 100 g suiker
- 2 eetlepels griesmeel
- 1 ei gesplitst
Zeef de bloem in een kom.
Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
Rits de aalbessen van de takjes.
Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.
De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Pizza met gerookte zalm
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)
- 250 gram bloem
- 0.5 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
- 1-2 eetlepel(s) olijfolie
Voor de saus
- 1.5 dl water handwarm
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 2 knoflookteentjes
- 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
- zout
- peper versgemalen
Beleggen met:
- 150 gram mozzarella
- 15 kerstomaatjes
- 150 gram gerookte zalm snippers
- ⅛ liter crème fraîche
- 2 eetlepel(s) kappertjes
- peper versgemalen
- enkele toefjes dille
Bereiding deeg:
Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.
Bereiding basissaus:
Laat de tomaten uitlekken.
Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
Bestrooi de vulling met peper.
Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
Garneer met toefjes dille.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9