Ansjovismousse met ei

Ansjovismousse met ei

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g makreelfilet
  • 16 Ansjovis filets in zout
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel(s) crème fraîche
  • 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g zwarte olijven
  • 1 gekonfijte rode paprika
  • 4 eieren
  • 16 Ansjovis filets in kruidenolie

Instructies

  • Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crème fraîche en het bieslook toe en pureer de massa glad.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
  • Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
  • Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
  • Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.

Romige Avocado Yoghurtdip

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieën: Saus
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Open Appel-Aalbessen Taart

Open Appel-Aalbessen Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 250 g aalbessen bakje à 150 g
  • 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
  • Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
  • Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
  • Rits de aalbessen van de takjes.
  • Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
  • Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
  • Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
  • Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
  • Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
  • Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.

Notities

De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.

Pizza met gerookte zalm

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieën: Pizza, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)

  • 250 gram bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie

Voor de saus

  • 1.5 dl water handwarm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
  • zout
  • peper versgemalen

Beleggen met:

  • 150 gram mozzarella
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm snippers
  • liter crème fraîche
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • peper versgemalen
  • enkele toefjes dille

Instructies

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
  • Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.

Kruidige Kaasterrine met Tomatensaus

Kruidige Kaasterrine met Tomatensaus

Frisse kaasterrine met ricotta, geitenkaas en kruiden, geserveerd met een zelfgemaakte tomatensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
opstijven4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Koude Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • Hoge ronde vorm
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 2 el crème fraîche
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 250 g geitenkaas
  • 4 el bieslook fijngesneden
  • 1-2 el munt fijngesneden
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g ricotta
  • 3 tomaten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Prak de ricotta en de geitenkaas fijn, vermeng ze en roer de crème fraîche erdoor.
  • Los de gelatineblaadjes met aanhangend water op zacht vuur op (laat niet koken) en roer ze door het kaasmengsel.
  • Roer er ook de bieslook en de munt door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Schep het kaasmengsel in de vorm en strijk het glad.
  • Dek de vorm af met plasticfolie en laat de terrine in de koelkast minstens 4 uur opstijven.
  • Ontvel de tomaten (op 1/4 tomaat na) en verwijder de zaadjes.
  • Snijd het vruchtvlees klein en pureer het in een keukenmachine (of met een staafmixer).
  • Voeg al draaiend de olijfolie toe.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Snijd de achtergehouden 1/4 tomaat in kleine blokjes.
  • Stort de kaasterrine op een schaal, schep de tomatensaus eromheen en garneer met de tomaatblokjes, een toefje munt en sprietjes bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterd olijvenbrood.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Camembertpuntjes met Marmelade en Sinaasappel

Camembertpuntjes met Marmelade en Sinaasappel

Romige Camembert met een zoete marmelade-whiskyvulling, frisse sinaasappel en knapperige pistachenootjes.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
rusten1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine Camembert 125 g
  • 1 el gepelde pistachenootjes
  • 1 el marmelade
  • 1 sinaasappel
  • ½ el whisky

Instructies

  • Halveer de Camembert overlangs.
  • Roer de whisky door de marmelade en strijk dit mengsel over de onderkant van de Camembertplakken.
  • Leg de bovenkant erop en wikkel het geheel strak in plasticfolie.
  • Laat de Camembert op kamertemperatuur zo minstens 1 uur liggen.
  • Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Verwijder het folie en snijd de Camembert in 6 puntjes.
  • Zet de puntjes op 2 bordjes, leg de sinaasappelpartjes er in een waaiertje naast en strooi de gehakte pistachenootjes erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde gist zakje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel saffraan envelopje
  • 125 gram sesamzaad
  • 2 eetlepels water lauwwarm
  • 2 zakjes amandelen
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 700 gram honing
  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel door de bloem.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie.
  • Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
  • Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
  • Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
  • Verhit de olie tot 180 ºC.
  • Verwarm de honing in een pan met kokend water.
  • Frituur de koekjes goudbruin in porties.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Dompel de koekjes in de warme honing.
  • Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
  • Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
  • Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Karnemelk Oliebollen met Krenten en Rozijnen

Karnemelk Oliebollen met Krenten en Rozijnen

Luchtige karnemelk oliebollen met krenten en rozijnen, een heerlijke traktatie voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
rijzen1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 gram krenten
  • 2 zakjes gist gedroogd, Oetker
  • 200 gram rozijnen
  • 5 dl karnemelk
  • 500 gram bloem
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • Zout

Instructies

  • Haal de karnemelk 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Spoel de rozijnen en krenten af onder koud stromend water.
  • Laat de rozijnen en krenten 10 minuten wellen in warm water.
  • Laat ze uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Klop het ei los in een kom.
  • Zeef de bloem en 2 eetlepels zout boven een grote kom.
  • Meng de gist door de bloem en maak een kuiltje in het midden.
  • Schenk het ei in het kuiltje en voeg al roerend de karnemelk toe.
  • Roer 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en krenten door het beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur en 15 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Roer het beslag niet meer.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Doop een ijsbolletjestang of 2 metalen eetlepels in de hete olie.
  • Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
  • Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
  • Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken in het vergiet.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Variaties
Tutti-fruttibollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 250 gr tutti-frutti ± 4 uur in water weken.
Dep de vruchten goed droog en snijd ze in kleine stukjes (verwijder de pitten uit de
pruimen).
Roer de tutti-frutti samen met 2 eetlepels kaneel door het beslag.
Amandelbollen
Gebruik 100 gr rozijnen en laat de krenten weg. Verkruimel 100 gr amandelspijs
(Baukje), roer de spijs samen met 1 zakje amandelschaafsel (45 gr, Baukje) en de
gewelde rozijnen door het beslag en bak de amandelbollen zoals in het recept staat
aangegeven. Besprenkel de afgekoelde bollen met amandellikeur.
Ananas-gemberbollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 6 schijven ananas op eigen sap (blik) en 5
gemberbollen uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in stukjes. Roer
ze door het beslag en volg verder het recept.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Traditionele oliebollen met rozijnen en sukade, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Basisrecept, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • IJsbolletjeslepel of 2 eetlepels
  • keukenpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 120 gram sukade
  • 15 gram gist gedroogd
  • 200 gram rozijnen
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met heet water, ongeveer 10 minuten.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm.
  • Meng de bloem, kaneel, gist en zout in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en voeg de lauwwarme melk toe.
  • Roer tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en sukade door het beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Doop een ijsbolletjeslepel of 2 eetlepels in de hete olie.
  • Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
  • Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
  • Laat de oliebollen uitlekken in het vergiet.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Een snel en elegant menu met carpaccio van ossehaas, zalm, Weens konijn, cranberrycompote en een appel-amandeldessert. Perfect voor een last-minute diner!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rucola of waterkers
  • 125 g Parmezaanse kaas
  • 1 dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 250 g ossehaas
  • Cranberrycompote
  • Weens konijn
  • Zalm
  • Appel-amandeldessert

Instructies

  • Meng de knoflook met de olijfolie.
  • Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries om deze makkelijker te snijden.
  • Snijd de ossehaas in zeer dunne plakjes en leg deze eventueel tussen plasticfolie.
  • Plet de plakjes voorzichtig met een deegroller om ze nog dunner te maken.
  • Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de ossehaasplakjes erop.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudgeel zijn.
  • Leg de rucola in het midden van de carpaccio.
  • Garneer met pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf aan tafel de Parmezaanse kaas over het gerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een stuk knapperig brood en een lichte dressing met citroen en olijfolie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Noir of een lichte Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g