Zomerse Meloensalade met Rauwe Ham
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- ¼ watermeloen
- ½ cantaloupemeloen
- ½ galiameloen
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels citroensap
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 200 g Galliaham of Coburgerham
- 1 bakje blauwe bessen 150 g
Verwijder de pitjes uit de meloenen.
Gebruik een meloenbolletjeslepel of een theelepel om bolletjes of krullen uit het vruchtvlees te halen.
Doe de meloenbolletjes in een kom en meng ze met de vloeibare honing, citroensap en gemalen kardemom.
Dek de kom af met plasticfolie en zet deze 5-10 minuten in de vriezer om de meloen door en door koud te laten worden.
Snijd de ham in lange repen.
Meng de blauwe bessen door de meloen en verdeel de salade over vier borden.
Rangschik de hamrepen erbovenop.
Wijnadvies:
Deze verfrissende meloensalade met rauwe ham kan goed worden gecombineerd met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De wijn vult de zoete en sappige smaken van de meloen aan en zorgt voor een evenwichtige smaakbeleving.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Vienetta ijs
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
plasticfolie
of
rechthoekige springvorm
rond spuitmondje
- 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
- 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
- 250 g suiker
- 4 eieren
- 2 vanillestokjes
- 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
- snufje zout
Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Roer goed door.
Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
Laat de chocolade nu uitharden.
Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
Zet het eiwit in de koelkast.
Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
Leg hierop een chocoladeplaat.
Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Gevulde Pepernoten: Het Ultieme Sinterklaas Genot
Vergeet de standaard kruidnoten, want deze Gevulde Pepernoten tillen je Sinterklaasavond naar een heel nieuw niveau! Stel je voor: knapperige, aromatische pepernoten met een onweerstaanbare kern van gehakte hazelnoten en amandelen, subtiel gezoet met honing. Eenmaal uit de oven rol je ze direct door een laagje fijne suiker voor die perfecte zoete sparkle. Ze zijn verrassend eenvoudig te maken, vullen je huis met de heerlijkste speculaasgeuren en zijn binnen een handomdraai klaar om van te genieten. Een onmisbare traktatie voor de Sinterklaasperiode, die gegarandeerd indruk maakt op jong en oud.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
koeltijd30 minuten min
Servings: 25
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬0.05 - ā¬0.10 per portie
2 messen
plasticfolie
rooster
- 100 gram bloem
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 1 eetlepel koekkruiden
- 50 gram boter
- 1 eetlepel hazelnoten fijngehakte
- 1 eetlepel amandelen fijngehakte
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepels fijne tafelsuiker
Zeef de bloem met de basterdsuiker, het zout en de koekkruiden in een kom.
Snijd de boter er met twee messen door en kneed het geheel daarna met de hand tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het ± 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vermeng in een aparte kom de fijngehakte hazelnoten, amandelen en honing tot een plakkerige vulling.
Verdeel het deeg in ± 25 gelijke stukjes.
Druk elk stukje deeg een beetje plat in de palm van je hand, schep er voorzichtig wat van de noten-honingvulling op en vouw het deeg eromheen zodat de vulling volledig is ingesloten.
Rol het deegballetje vervolgens voorzichtig tussen je handpalmen tot een mooie, ronde pepernoot.
Leg de gevulde pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze vervolgens ± 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of totdat ze goudbruin zijn.
Haal de pepernoten direct uit de oven en rol ze, terwijl ze nog warm zijn, door de fijne tafelsuiker.
Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Gevulde Pepernoten in een mooie schaal tijdens pakjesavond of als traktatie bij de koffie/thee in de Sinterklaasperiode. Ze zijn ook heerlijk om cadeau te geven in een feestelijke verpakking.
Wijnadvies:
Bij deze kruidige en zoete Gevulde Pepernoten past een dessertwijn die de speculaaskruiden en nootachtige tonen mooi aanvult, zonder te overheersen. Een lichte, fruitige Moscato d'Asti is een uitstekende keuze, met zijn delicate bubbels en tonen van perzik en honing. Voor de liefhebbers van een robuustere smaak, kan een Ruby Port met zijn fruitige en kruidige aroma's een verrassende en heerlijke combinatie zijn.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Pepernoten: Basisrecept met Zachte Boter
Op zoek naar de authentieke smaak van strooigoed zonder ingewikkelde stappen? Dit Pepernoten basisrecept is de absolute klassieker, makkelijk te maken en perfect voor een gezellige middag. De combinatie van boter en bruine basterdsuiker zorgt voor die heerlijke zachte bite en de diepe, karamelachtige smaak. Het deeg heeft even rust nodig (gun het minstens een uur een dutje in de koelkast), maar daarna tover je de lekkerste zachte pepernoten op tafel. Maak ze vandaag nog!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 porties
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬0.50 - ā¬0.80 per portie
- 100 gram boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels melk
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- zout mespuntje (Naar smaak)
Om dit Pepernoten basisrecept te maken, doe je de zachte boter, de basterdsuiker en de speculaaskruiden bij elkaar in een kom.
Voeg een klein beetje zout toe en roer het geheel tot een gladde massa.
Voeg de melk aan het zelfrijzend bakmeel toe en kneed vervolgens met koele handen tot een glad, samenhangend deeg is ontstaan.
Zet het deeg, verpakt in plasticfolie, 1 tot 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Maak, als het stevig is, kleine balletjes van het deeg en druk die een beetje plat.
Beboter een bakblik of een bakplaat en leg de deegballetjes erop.
Zet het bakblik in een op ± 160°C voorverwarmde oven en bak de pepernoten bakken simpel in ± 15 minuten lichtbruin en gaar.
Serveertip:
Serveer de Pepernoten vers en licht warm. Ze zijn ook perfect om te dippen in pure chocolade na het afkoelen.
Wijnadvies:
Bij deze heerlijke, boterzachte Pepernoten past een versterkte wijn die de warme, kruidige smaken mooi benadrukt. Een goede keuze is een Port. De rijke, fruitige en kruidige tonen van de Port matchen perfect met de speculaaskruiden en de zoetheid van de basterdsuiker. Dit is de ideale, hartverwarmende afsluiter van een Sinterklaasfeest.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Boterzachte Pepernoten: Basisrecept voor een Grote Hoeveelheid
Organiseer je een groots Sinterklaasfeest? Dan heb je dit recept nodig! Dit Pepernoten maken (50 stuks) basisrecept is perfect voor iedereen die in ƩƩn keer een flinke voorraad boterzachte pepernoten wil bakken. Het deeg heeft wat liefde en geduld nodig (minimaal twee uur rust), maar de moeite wordt beloond met een ongekende hoeveelheid kruidige, traditionele koekjes. Pak de mixer, smeer de bakplaat in, en zorg dat je genoeg bewaartrommels in huis hebt. Want dit strooigoed is veel te lekker om te delen!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 50 porties
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬0.05 - ā¬0.10 per portie
Mixer / Keukenmachine
plasticfolie
- 100 gram boter
- 125 gram bruine suiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- melk enkele eetlepels (Naar smaak)
- zout mespuntje (Naar smaak)
Meng met een mixer (of in een keukenmachine) de zachte boter, de suiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom tot een smeuĆÆge massa.
Voeg er geleidelijk het bakmeel en zoveel melk aan toe, dat een samenhangend deeg ontstaat.
Kneed dit snel tot een bal, verpak deze in folie en laat het in de koelkast 2 tot 3 uur staan.
Dit is essentieel voor de textuur van de boterzachte pepernoten.
Verwarm de oven voor op 150°C tot 175°C (kies de lagere temperatuur voor zachtere koekjes).
Beboter een bakplaat.
Kneed kleine balletjes van het deeg en druk deze op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
Bak de Pepernoten maken (50 stuks) in ± 15 minuten bruin.
Serveertip:
Serveer de Boterzachte Pepernoten in een grote mand. Deze koekjes zijn zo zacht dat ze perfect zijn voor jonge kinderen en ouderen.
Wijnadvies:
Bij deze grote hoeveelheid boterzachte en kruidige Pepernoten zoeken we een wijn die feestelijk, kruidig en sterk is. Een mooie Port is de perfecte partner. De rijke, gedroogde vruchtenaroma's en de warmte van de Port matchen fantastisch met de speculaaskruiden. Dit is een heerlijke volwassen traktatie die het Sinterklaasfeest compleet maakt. Proost op de pakjesavond!
Serving: 10stuks | Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Amandelspijs: Het Onmisbare Basisrecept voor Gebak
Amandelspijs is de onbezongen held van de Nederlandse bakkerij, van gevulde pepernoten tot kerststollen! Vergeet de fabrieksvariant die naar karton smaakt; dit Basisrecept Amandelspijs is zó eenvoudig en puur dat je nooit meer anders wilt. Met slechts vier ingrediënten creëer je een rijke, smeuïge spijs die je gebak naar een hoger niveau tilt. Het enige wat je nodig hebt, is een paar minuten maalwerk en wat geduld. De spijs wordt namelijk alleen maar lekkerder na een paar weken rijpen in de koelkast. Geduld is een schone zaak, maar bij deze spijs is het vooral een lekkere zaak!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 porties (ca. 200 gram)
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬1.50 - ā¬2.50 per portie
- 100 gram amandelen blanke
- 0.5 citroen het sap ervan
- 1 ei
- 100 gram suiker
Om te beginnen met dit Basisrecept Amandelspijs, maal je de amandelen fijn.
Meng de amandelen met de suiker en maal ze nogmaals; dit zorgt voor een extra fijne en smeuĆÆge textuur.
Klop het ei los met een vork en voeg dit samen met het sap van de 0.
5 citroen toe aan het amandel-suikermengsel.
Kneed alles goed door tot een homogene amandelspijs zelf maken massa.
Zorg ervoor dat de spijs goed is verpakt in plasticfolie en zet deze in een afgesloten schaal in de koelkast.
De spijs is direct te gebruiken, maar voor de beste smaakbeleving kunt u de spijs enkele weken laten rijpen, waardoor de smaak intenser wordt.
Serveertip:
Gebruik de Amandelspijs als vulling voor amandelbroodjes of een klassieke amandelstaaf. De spijs is ook heerlijk om door het beslag van muffins te roeren voor een notige smaak.
Wijnadvies:
Aangezien dit een basisrecept is, adviseren we een wijn die perfect past bij een klassiek gerecht waarin amandelspijs de hoofdrol speelt, zoals gevuld speculaas of amandelkoek. Denk aan een wijn die notige en fruitige tonen combineert, zoals een Gewürztraminer. De lichte zoetheid en kruidige bloemigheid van deze wijn uit de Elzas is de droompartner voor de amandelspijs. Het is alsof de wijn de spijs omarmt en zegt: "Rust maar uit, ik zorg voor de rest." Drink deze wijn heerlijk gekoeld en de complimenten zijn gegarandeerd.
Serving: 50gr | Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.01g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Luxe Amandelspijs: Basisrecept met Gepelde Amandelen
Echte bakkers weten het: de allerlekkerste spijs begint bij de rauwe noot. Dit recept voor Amandelspijs met gepelde amandelen is de luxe, tijdrovende versie die je gebak naar een professioneel niveau tilt. Door de amandelen zelf te blancheren en pellen, voorkom je taaiheid en houd je de smaak puur. Ja, het kost even wat moeite met die velletjes, maar met de geraspte citroenschil en de rijping van minstens een week in de koelkast, creƫer je een smaakbom die de moeite dubbel en dwars waard is. Trakteer jezelf op het beste!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 4 porties (ca. 250 gram)
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬2.00 - ā¬3.00 per portie
- 100 gram amandelen ongezouten
- 1 theelepel citroenschil vers geraspte
- citroensap een paar druppels (Naar smaak)
- 0.5 ei losgeklopt
- 100 gram poedersuiker
- water Naar smaak
Om te beginnen met dit Amandelspijs met gepelde amandelen recept, breng je de 100 gram ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet je ze daarna af in een vergiet.
Schenk vervolgens zoveel koud water over de amandelen dat ze onder staan en wrijf er onder water de velletjes af.
Dep de gepelde amandelen goed droog en maal ze fijn, liefst in een notenmolentje (bij gebruik van een foodprocessor hebben noten snel de neiging om taai en bitter te worden).
Roer de 100 gram poedersuiker erdoor en maal nog een keer.
Meng het 0.5 losgeklopte ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel het amandelmengsel erdoor.
Kneed het verder met de hand tot een samenhangende massa en breng die op smaak met een paar druppels citroensap.
Wikkel de spijs in plasticfolie en leg hem minstens 1 week koel weg, zodat de spijs stevig genoeg wordt om te verwerken.
Serveertip:
Gebruik de Luxe Amandelspijs als vulling voor kerststollen of amandelkoeken. Door de lange rijping is de smaak extra intens.
Wijnadvies:
Aangezien dit een basisrecept is, adviseren we een wijn die perfect past bij een klassiek gerecht waarin amandelspijs de hoofdrol speelt. Denk aan een wijn die notige en fruitige tonen combineert, zoals een Gewürztraminer. De lichte zoetheid en kruidige bloemigheid van deze wijn uit de Elzas is de droompartner voor de amandelspijs. Het is alsof de wijn de spijs omarmt en zegt: "Rust maar uit, ik zorg voor de rest." Drink deze wijn heerlijk gekoeld en de complimenten zijn gegarandeerd.
Serving: 60gr | Calories: 260kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.01g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Gevulde Speculaas: De Ultieme Sinterklaas Koek
De absolute koning van de Nederlandse winterbaksel is gearriveerd! Dit Gevulde Speculaas recept is de perfecte combinatie van kruidig speculaasdeeg en een smeuïge, romige amandelspijsvulling. Het is een feestje om te maken én om te eten. Het deeg moet even rusten, maar de rijke, kruidige geur die straks uit je oven komt, maakt elke minuut wachten de moeite waard. Vergeet de Sinterklaascadeaus, zolang er Gevulde Speculaas is, is iedereen gelukkig!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
rusttijd30 minuten min
Servings: 4 porties
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬2.50 - ā¬4.00 per portie
- 400 gram amandelspijs
- 25 gram amandelen gehalveerde
- 250 gram bakmeel zelfrijzend
- 175 gram boter koude in stukjes
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 1 ei
- 0.5 eetlepel citroenschil geraspte
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- zout Naar smaak
Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de koude boter in stukjes in het kuiltje, verkruimel ze met de vingers door het bakmeel en kneed dit snel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Terwijl de oven opwarmt, bereid je de vulling: vermeng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp en kneed het goed door, zodat de vulling smeuĆÆg wordt.
Deel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een lap van ± 15 x 15 cm en 7 mm dik.
Leg 1 deeglap op de bakplaat en prik die met een vork in.
Verdeel de amandelspijs vulling er gelijkmatig over en dek af met de tweede deeglap.
Druk de randen goed op elkaar om de gevulde speculaas te verzegelen.
Garneer het deeg met de gehalveerde amandelen en bestrijk het met de melk.
Bak de speculaas met amandelspijs in het midden van de oven in ± 35 minuten bruin en laat hem 10 tot 15 minuten afkoelen.
Serveertip:
Snijd de Gevulde Speculaas in ruiten of rechthoeken en serveer deze lauwwarm. De smaak komt het beste tot zijn recht bij een hete kop kruidenthee.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, kruidige en zoete Gevulde Speculaas zoeken we een wijn die de amandelspijs en de speculaaskruiden complementeert. Een uitstekende keuze is een Gewürztraminer. De lichte zoetheid, bloemige tonen en het exotische karakter van deze Elzasser wijn vormen een prachtige harmonie met de amandel en de specerijen. Het is de perfecte, feestelijke combinatie die de Sinterklaasavond naar een hoger, volwassen niveau tilt.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Vegan Gevulde Speculaas: Met Sojamelk en Volkorenmeel
Wie zegt dat Sinterklaas niet veganistisch kan? Dit is het ultieme Vegan Gevulde Speculaas recept, waarbij de boter is vervangen door plantaardige margarine en melk door sojamelk. De smaak is minstens zo rijk en kruidig als het origineel, en de volkorenmeel geeft de koek een heerlijk rustieke bite. Plan deze een nacht van tevoren, want het deeg heeft schoonheidsslaap nodig. Na 40 minuten bakken heb je een koek zo feestelijk dat de Sint z'n mijter ervoor afzet!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 porties
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬2.00 - ā¬3.50 per portie
- 400 gram amandelspijs
- 150 gram bruine basterdsuiker lichtbruine
- 250 gram gezeefd volkorenmeel
- 175 gram plantaardige margarine klein gesneden koude
- 1.5 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels sojamelk
- 2 theelepels bakpoeder
- 0.5 theelepels zout
Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder, de plantaardige margarine, de speculaaskruiden, het zout en de sojamelk.
Laat dit afgedekte deeg op een koele plaats een nacht rusten.
Dit is essentieel voor de kruidige smaak en de textuur van de koek.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Rol het deeg uit tot een deeglap van 5 mm dikte en snijd hieruit twee gelijke stukken.
Leg 1 deel op bakpapier op de bakplaat en prik die met een vork in.
Verdeel de amandelspijs er gelijkmatig over en druk die glad uit.
Leg de tweede deeglap erop en druk die wat aan om de Vegan Gevulde Speculaas te verzegelen.
Bestrijk de bovenste lap met sojamelk en versier met hele amandelen.
Bak de plantaardige speculaas 40 minuten in het midden van de oven.
Laat het gebak in de oven wat afkoelen en laat het op een rooster uitdampen of keer het uit de vorm en keer het direct weer om.
Serveertip:
Serveer de Vegan Gevulde Speculaas in kleine ruiten. Dit gebak is op zijn best op de dag nadat het is gebakken, wanneer de smaken goed zijn ingetrokken.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, kruidige en zoete Vegan Gevulde Speculaas zoeken we een wijn die de amandelspijs en de speculaaskruiden complementeert. Een uitstekende keuze is een Gewürztraminer. De lichte zoetheid, bloemige tonen en het exotische karakter van deze Elzasser wijn vormen een prachtige harmonie met de amandel en de specerijen. Dit bewijst dat veganistisch gebak perfect samengaat met heerlijke wijn!
Calories: 580kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9
Gevulde Speculaas: Traditioneel met Sinaasappelrasp
Vergeet de standaard gevulde koek, en omarm de feestelijke twist met dit Gevulde Speculaas met sinaasappelrasp recept! De frisse citrus geeft de kruidige speculaas en de rijke amandelspijs een onweerstaanbare kick. Met een rusttijd van twee uur wordt het deeg perfect bros en de smaken diep. Dit is niet zomaar gevulde speculaas; dit is een smaaksensatie die je Sinterklaasfeest onvergetelijk maakt. Bak hem zelf en geniet van deze traditionele traktatie met een verrassend frisse noot!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
rusttijd2 uur uur
Servings: 4 porties
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬2.50 - ā¬4.00 per portie
Bakvorm (20x20 cm)
Messen (voor de boter)
plasticfolie
- 20 gram amandelen
- 300 gram amandelspijs
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram bloem
- 160 gram boter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels melk
- 0.5 eetlepel sinaasappelrasp
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eieren
- 1 mespunt zout
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Doe de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk erbij en kneed met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast 2 uur rusten.
Verkruimel intussen de amandelspijs, voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en roer alles tot een gemakkelijk uit te smeren massa.
Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
Snijd het deeg in 2 stukken en leg 1 plak in de bakvorm.
Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
Verdeel het amandelspijsmengsel over het deeg, leg de tweede deeglap erop en druk het wat aan.
Bestrijk ook deze deeglap met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de Gevulde Speculaas met sinaasappelrasp in 40 minuten bruin en gaar.
Serveertip:
Serveer de Gevulde Speculaas in kleine ruiten, eventueel lichtjes bestrooid met poedersuiker. Heerlijk bij een feestelijke kop koffie of thee.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, kruidige en zoete Gevulde Speculaas met sinaasappelrasp zoeken we een wijn die de amandelspijs en de speculaaskruiden complementeert. Een uitstekende keuze is een Gewürztraminer. De lichte zoetheid, bloemige tonen en het exotische karakter van deze Elzasser wijn vormen een prachtige harmonie met de amandel en de specerijen, terwijl de citrusfrisheid de wijn perfect verbindt met de sinaasappelrasp. Het is de ideale, feestelijke combinatie die de Sinterklaasavond naar een hoger, volwassen niveau tilt.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 9