Geroosterd Brood met Paddenstoelen en Appel

Geroosterd Brood met Paddenstoelen en Appel

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 boterhammen dikke zelfgesneden, bijv. Bourgondisch pompoen of donker meergranen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout
  • 1 friszure appel Granny Smith of Goudreinet
  • 250 g paddenstoelenmelange in grove repen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Besprenkel het brood met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak het brood op een rooster in de oven gedurende 10 minuten, of tot het bruin en krokant is.
  • Laat even afkoelen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd vervolgens de plakjes in luciferdunne reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de paddenstoelenmelange, appel, knoflook en sojasaus op hoog vuur al omscheppend gedurende 5-7 minuten, of tot ze bruin en gaar zijn.
  • Meng de helft van de peterselie door het paddenstoelenappelmengsel.
  • Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
  • Verdeel het paddenstoelenappelmengsel over de geroosterde boterhammen en bestrooi met de rest van de peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de paddenstoelen aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de appel goed tot zijn recht komt.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 6g | Sugar: 1.5g

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 g roomboter
  • 75 g honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 eieren
  • 50 g bloem

Instructies

  • Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng het met de helft van de suiker.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de ananas af.
  • Verwijder de schil en snijd de pitjes weg.
  • Halveer de overige 2 vanillestokjes in de lengte.
  • Maak met een satéstokje 4 diepe inkepingen in de ananas en steek in elke inkeping een halve vanillestokje en enkele kruidnagels.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Braad de ananas aan in 50 g boter in een pan en haal hem uit de pan.
  • Roer honing en 50 g suiker door het bakvet en laat oplossen.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door.
  • Leg de ananas met het honingmengsel in een ovenschaal en braad gedurende 1 uur in het midden van de oven, waarbij je hem elk kwartier een kwartslag draait.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de azijn toe aan het braadvocht en laat de ananas afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde ananas met braadvocht minimaal 24 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Breng een laag water aan de kook in een grote pan.
  • Smelt de chocolade samen met 100 g boter au bain-marie in een kom boven de pan met kokend water.
  • Klop in een andere kom de eieren met 50 g suiker los.
  • Verdeel de resterende suiker over de espressokopjes en bedek de binnenkant van de kopjes ermee.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel door het eimengsel en spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de kopjes en zet ze koel.
  • Verwarm de ananas opnieuw in de saus.
  • Snijd de warme ananas in vieren en verwijder de harde kern.
  • Voeg de resterende (koude) boter in blokjes toe aan de warme saus en klop snel met een garde tot de saus licht bindt.
  • Houd warm.
  • Plaats de kopjes met chocoladebeslag in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten, zodat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog vloeibaar.
  • Haal de chocoladecakejes uit de oven en laat ze minimaal 2 minuten rusten.
  • Klop voorzichtig op de buitenkant van een cakeje om te controleren of deze stevig genoeg is.
  • Laat indien nodig nog even staan.
  • Keer elk kopje voorzichtig om op een bord en laat 30 seconden rusten voordat je de kopjes optilt.
  • Serveer de geroosterde ananas met de saus naast de chocolade lava cakejes.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht. Hun fruitige en bloemige tonen zullen de smaken van de geroosterde ananas en de chocolade perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 35g | Sugar: 50g

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Vloerkadetten met Metworst-Kaas Salade

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 witte vloerkadetten afbakbrood
  • 1 rode paprika
  • 2 Groninger metworsten
  • 100 g Goudse belegen kaas stukje
  • 6 eetlepels slasaus
  • Gemalen kruidnagel
  • 30 g boter of margarine
  • 100 g botersla

Instructies

Voorverwarmen en Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Leg de vloerkadetten op een rooster en bak ze in het midden van de oven gedurende 3 minuten af.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.

Voorbereiden van de Salade:

  • Was en maak de paprika schoon.
  • Snijd de paprika, metworst en Goudse kaas in dobbelstenen.
  • Meng in een kom de slasaus met de blokjes paprika, metworst en kaas.
  • Breng de salade op smaak met een mespunt gemalen kruidnagel.

Samenstellen van de Broodjes:

  • Snijd de vloerkadetten open en besmeer ze met boter.
  • Beleg de onderste helft van de broodjes met botersla.
  • Schep de metworst-kaas salade op de sla en leg de bovenste helft van het broodje erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige broodjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Mexicaanse Tuinbonen Taco’s met Kruidenkaas

Mexicaanse Tuinbonen Taco's met Kruidenkaas

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote rode paprika
  • ½ fles sun dried tomato sauce 90 ml
  • ½ pot witte kaasblokjes kruiden 150 g
  • 1 pak tuinboontjes fijn diepvries
  • 6 tacoschelpen uit een pak van 12 stuks

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Laat de kaasblokjes uitlekken.
  • Was de paprika, maak schoon en snijd in dunne reepjes.
  • Breng water aan de kook in een pan en kook de tuinbonen beetgaar.
  • Giet de tuinbonen af.
  • Leg de taco's op een bakplaat of hang ze omgekeerd op een rooster en verwarm ze 3-4 minuten in de oven.
  • Serveer de taco's apart met tuinbonen, saus, paprika en kaasblokjes en laat iedereen zijn eigen taco's vullen aan tafel.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Sachertorte van Allerhande

Sachertorte van Allerhande

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Chocolade, Noten, Taart
Servings: 84 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g hazelnoten
  • 200 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 100 g zachte boter
  • 150 g fijne tafelsuiker
  • 5 eieren gesplitst
  • 1 sneetje witbrood fijn verkruimeld
  • ½ pot abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker

Instructies

  • Maal de hazelnoten in de keukenmachine fijn en rooster ze lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen.
  • Laat in een pannetje op een zacht vuur 75 g chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Laat dit even afkoelen.
  • Klop in een beslagkom de boter met de gesmolten chocolade, suiker en een snufje zout tot een romig mengsel.
  • Klop de eieren erdoor en spatel de hazelnoten en broodkruim er luchtig door. Schenk het beslag in de vorm.
  • Zet de taart iets onder het midden op het rooster in de oven en bak de taart in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
  • Prik met een satéstokje in het midden van de taart.
  • Komt deze er droog uit, dan is de taart gaar.
  • Laat de taart eerst 10min.in de vorm afkoelen en daarna zonder vorm op een rooster.
  • Maak intussen het glazuur: laat in een steelpan op een zacht vuur de rest van de chocolade met 2 el water al roerend smelten.
  • Neem het pannetje van het vuur.
  • Roer de poedersuiker erdoor en blijf roeren tot een glanzend glazuur ontstaat. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Snijd de taart overlangs door en leg de bovenste laag op een schaal.
  • Strijk de abrikozenjam erover uit en leg de andere taartlaag erop met de onderkant boven.
  • Strijk het glazuur over de taart uit.
  • Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast, zodat het glazuur hard wordt en de smaak zich kan ontwikkelen.

Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 sinaasappel geraspte schil er van
  • 4 eieren
  • 2 el Grand Marnier of sinaasappellikeur
  • 150 gr bloem
  • 150 gr maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 el sinaasappelsap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter met suiker en de geraspte sinaasappelschil glad.
  • Voeg al roerend eieren en Grand Marnier toe.
  • Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder, doe het bij de boter en klop tot er een glad en luchtig beslag ontstaat.
  • Vet een cakevorm in en strooi er paneermeel in.
  • Giet het beslag erin en bak de cake 45-60 minuten.
  • Keer na het bakken de vorm om en laat de cake op een rooster uitdampen.
  • Prik op gelijkmatige afstand gaatjes in de cake (b.v. met een breinaald) en sprenkel het sinaasappelsap erover.

Magdalenakoekjes

Magdalenakoekjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter of margarine
  • 100 gr suiker
  • 80 gr gemalen witte amandelen
  • marmelade
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Kneed van bloem, boter, suiker en amandelen een soepel deeg en leg het 30 minuten in de koelkast.

Bereiding:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een glas rondjes uit.
  • Steek uit de helft van de koekjes het middendeel met een appelboor, zodat kransjes ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk de 'hele' koekjes dik met marmelade. Zet de kransjes erop en strooi er poedersuiker over.

Gelukskoekjes

Gelukskoekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: 30 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 60 gr poedersuiker
  • 45 gr boter
  • 60 gr bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig.
  • Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
  • Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten.
  • Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
  • Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
  • Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
  • Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
  • Werk met drie koekjes tegelijk.
  • Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
  • Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
  • Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Dennekoeken

Dennekoeken

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 4 eieren
  • 500 gr bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 tl koekkruiden
  • 600 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloem om uit te rollen
  • 5 el licht bier
  • 150 gr hagelsuiker of greinsuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg er stuk voor stuk de eieren toe.
  • Suiker, zout en kruiden erbij doen, goed vermengen en dan bloem en bak­poeder erover zeven.
  • Tot een stevig deeg kneden, inpakken en minstens 1 uur in de koelkast op smaak laten komen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem, rol het deeg uit tot ½ cm dikte en steek er ronde koeken uit.
  • Bestrijk de koeken dun met bier en strooi de grove suiker erover.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze 20 minuten tot de koeken knapperig zijn.
  • Meteen na het bakken van de dennekoek van het bakblik nemen en op een rooster laten afkoelen.

Notities

Goed afgesloten in een trommel zijn de koeken lang houdbaar.

Choco pindakoekjes

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.