Gerookte Gamba's met Zeezout Pekel
Deze gerookte gamba's, zorgvuldig gepekeld en gerookt, zijn een echte traktatie. Perfect als hoofdgerecht of als smaakvolle toevoeging aan een barbecue.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
keukenpapier
Klein scherp mes
Rookpan
rooster
Schaal voor pekelen
theelepel
- 1 liter water
- 120 g fijn zeezout
- 2 el rookhoutsnippers
- 2 grote garnalen
- Slaolie voor het invetten van het rooster
Voorbereiding:
Laat de garnalen ontdooien in koud water gedurende ongeveer 1 uur.
Verwijder voorzichtig de schil tussen de kop en de staart van elke garnaal.
Gebruik een klein scherp mes om een inkeping van ongeveer 5 millimeter diep in de lengte te maken, verwijder het darmkanaal en spoel de garnalen af.
Pekelen:
Los het zeezout op in koud water en laat de garnalen ongeveer 10 minuten in de pekel liggen.
Haal de garnalen uit de pekel, spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Roken:
Leg ongeveer twee eetlepels houtsnippers op de bodem van de rookpan en bedek de houtsnippers met aluminiumfolie.
Vet het rooster in met slaolie en plaats de garnalen op het rooster.
Sluit de rookpan en zet deze op middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 minuten, totdat de deksel heet wordt.
Laat de garnalen vervolgens nog 10 minuten in de afgesloten rookpan staan.
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, droge rosé.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Koekjes met chocolade dip
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram echte boter ongezouten / op kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 500 gram zelfrijzende bloem
- 200 gram chocolade naar keuze
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 2 stokjes vanille Zaadjes of vanille extract
- Snuifje zout
Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom tot een geheel.
Als je deeg te droog is kun je eventueel een beetje melk toevoegen.
Laat het deeg een 20 minuutjes rusten in de koelkast.
Rol het dan met een deegrol uit en snijd er rechthoekjes uit.
Ik heb bv een ravioli rolmesje gebruikt om ze uit te snijden.
Je kunt met een vork losjes over het deeg duwen zodat je lijntjes krijgt.
Deze blijf je na het bakken dan zien.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voor verwarmde oven van 185°C in ca 15 à 16 minuutjes gaar.
Ze zijn gaar als er een mooi lichtbruin randje rond het koekje zit.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Smelt de chocolade au bain-marie en dip een helft van de koekjes er in.
Schud de overtollige chocolade van het koekje en leg ze dan op een vel bakpapier om uit te harden.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Pizza met courgette en mozzarella
Zo mediterraan kan een pizza zijn! De smaaksensatie van de gemarineerde courgette en de pijnboompitten is subtiel, maar o zo lekker…
Servings: 1 Voor 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
- ½ courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- 3 eetlepel olijfolie
- 1 bol buffel mozzarella
- 2 eetlepel pijnboompitten
Verwarm de voor op 220 tot 250C.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een met een vel bakpapier en bestrijk het met de Jan pizzasaus.
Schaaf de courgette in dunne plakjes en leg ze in een kom.
Pers de knoflook boven de kom uit en rasp de schil van de helft van de citroen.
Schep de courgette en knoflook om met de olijfolie en de citroenrasp.
Laat het mozzarellabolletje uitlekken en scheur het in stukjes.
Verdeel eerst de courgetteplakjes dan de stukjes mozzarella over de pizza en bestrooi dat met de pijnboompitten.
Bak je pizza onderin de oven in ca. 12 minuten bruin en knapperig.
Smakelijk!
Deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Pizza Calzone met spinazie en chorizo
De calzone heeft altijd een extra dimensie omdat de ingrediënten zo heerlijk mengen tussen het deeg. Als die ingrediënten dan ook nog eens een uitgesproken karakter hebben wordt het één groot smaakfeest.
Servings: 1 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
- 30 g spinazieblaadjes
- 1 bosuitje
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas 3 eetlepels
- 25 g chorizo in blokjes gesneden (2 eetlepels)
- 1 takje verse munt of een mespunt gedroogde munt uit een potje
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Hak de spinazieblaadjes grof en snij het bosuitje in ringen.
Schep de groenten om met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de chorizoblokjes.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de Jan pizzasaus.
Strooi de rest van de Parmezaanse kaas op een helft van de pizza en schep het spinaziemengsel erop.
Hak de munt grof en strooi over de vulling.
Bestrijk de randen van de pizza met wat water, klap dubbel en knijp de randen goed dicht.
Bak je pizza onderin de oven in ca. 12 minuten bruin en knapperig.
Smakelijk!
deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Pizza Tonijn
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- bolletje Jan vers pizzadeeg met tomatensaus
- 1 blik tonijn op olijfolie
- 1 flinke eetlepel kappertjes
- 1 bol Mozzarella
- ½ groene paprika
- ½ rode ui
- 1 theelepel oregano
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de JAN pizzasaus.
Laat het blikje tonijn uitlekken en verdeel over de pizza.
Snijd de ui in ringen, de paprika in reepjes en de mozzarella in plakjes en verdeel over de pizza. Bestrooi met wat gedroogde oregano.
Schuif de pizza onderin de oven en bak ‘m in ca. 10-12 minuten bruin en knapperig.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Italiaanse pizza
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Snijd de paprika in reepjes en de champignons en mozzarella in plakjes.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de JAN pizzasaus.
Beleg de pizza met de mozzarella, salami, champignons en paprika.
Schuif de pizza onderin de oven en bak ‘m in ca. 10-12 minuten bruin en knapperig.
Bestrooi de pizza met de verse basilicumblaadjes.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Griekse gyros pizza
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de JAN pizzasaus.
Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de kipgyros reepjes over de pizza.
Schuif de pizza onderin de oven en bak ‘m in ca. 10-12 minuten bruin en knapperig.
Verdeel de knoflooksaus over de pizza en serveer met de ijsbergsla en komkommer.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Toetje of toch pizza
Servings: 1 pizza van ong. 24 cm
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 Jan vers bolletje pizzadeeg
- ½ pot chocopasta kleine pot
- 1 handje aardbeien verse
- 1 handje frambozen verse
- Slagroom
- 1 hand mini marshmallows
Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en schuif onderin de oven.
Bak ‘m in ca. 10-12 minuten bruin en knapperig.
Snij ondertussen de aardbeien in partjes.
Verdeel de chocopasta over de warme pizzabodem en bestrooi met de frambozen, aardbeien en mini marshmallows.
Maak je pizza helemaal af met hier en daar een toef slagroom.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Spaanse spiesjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperste
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 300 gram lamsvlees mager of varkensfricandeau in ± 15 cm lange dunne reepjes
- zout
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Meng de olie met de knoflook, het citroensap, de komijn en de cayennepeper en bestrijk het vlees hiermee.
Steek telkens 1 reepje vlees zigzag aan een spiesje en rooster ze onder de hete grill in ± 5 minuten om en om bruin en gaar.
Bestrooi de spiesjes na het grillen met zout.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6
Besengek
gekruiden geroosterd varkensvlees in saus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram varkenslappen
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 rode lombok
- 4 kemirienoten
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- ¼ schijf Javaanse suiker
- 2 eetlepel(s) olie
- 3 theelepel ketoembar
- 3 theelepel djinten
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 2 eetlepel(s) asem
- 1 stukje sereh van 2 cm
- 2 blaadjes salam
- 3 plakjes laoswortel
- 2 dl santen
- zout
Lombok halveren en zaadjes verwijderen.
Dan in de keukenmachine de ui, knoflook, lombok, kemirie, trassi en Javaanse suiker fijnmalen.
Dit mengsel voor 5 min. in hete olie zachtjes fruiten.
Varkenslappen halveren.
Dan aan het kruidenmengsel de varkenslappen, ketoembar, djinten, gemberwortel, asem, sereh, salam, laos en santen toevoegen.
Vlees in 30 min. gaar stoven.
Op smaak brengen met zout.
Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
Rooster invetten en vlees uit de saus nemen.
Vlees op het rooster vlak onder de grill in 10 min. goudbruin laten kleuren.
De lekbak onder het rooster niet vergeten.
Halverwege het vlees keren.
Intussen de saus opwarmen, sereh, salam, gember en laos uit de saus verwijderen.
Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus.
Lekker met witte rijst en atjar tjampoer.
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 6