Honing-yoghurt Fruitsalade

Honing-yoghurt Fruitsalade

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 169kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mespunt gemalen kardemom
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 200 g Griekse yoghurt of vervangende yoghurt
  • 200 g pitloze witte druiven
  • ½ galiameloen in dobbelstenen
  • 100 g bramen

Instructies

  • Roer de gemalen kardemom en honing door de Griekse yoghurt en laat het mengsel even staan.
  • Snijd de druiven doormidden en meng ze met de blokjes meloen.
  • Schep voorzichtig de bramen erdoor.
  • Verdeel de fruitsalade over schaaltjes en serveer de honing-yoghurt erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en fruitige fruitsalade gaat goed samen met een lichte, zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 169kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Farfalle met Gerookte Zalmsaus en Broccoli

Farfalle met Gerookte Zalmsaus en Broccoli

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g panklare broccoliroosjes
  • 400 g farfalle
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 200 ml crème fraîche
  • 400 g gerookte zalmsnippers
  • 150 g rucola
  • ½ eetlepel citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout

Instructies

  • Breng in een pastapan ruim water met zout aan de kook.
  • Kook de broccoliroosjes hierin gedurende 2 minuten.
  • Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en spoel ze af onder koud water om het garingsproces te stoppen.
  • Kook de farfalle in hetzelfde water in 10-12 minuten beetgaar.
  • Bak in een hapjespan de gesnipperde ui in 2 eetlepels olie gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Roer de crème fraîche en 2 eetlepels water door de ui.
  • Voeg de gerookte zalmsnippers en broccoliroosjes toe aan de saus en verwarm deze nog 5 minuten zachtjes.
  • Breng de saus op smaak met zout en flink wat grof gemalen zwarte peper.
  • Meng in een schaal de rucola met 1 eetlepel olie, citroensap en een mespunt zout.
  • Giet de farfalle af en roer er 2 eetlepels olie en wat zout en peper door.
  • Verdeel de pasta over vier warme borden, schep de saus erop en serveer met de rucola.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc vormt een perfecte aanvulling op de romige zalmsaus en de verse smaak van de broccoli en rucola.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Sugar: 4g

Entrecôte met Bietjes, Mierikswortelroom en Rucola

Entrecôte met Bietjes, Mierikswortelroom en Rucola

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 526kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • 2 entrecôtes op kamertemperatuur
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 125 ml crème fraîche of vervangend product
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 400 g bietjes geraspt (koelvak)
  • 75 g rucolasla

Instructies

  • Marineer de sjalotsnippers 5 minuten in de rode-wijnazijn in een schaal.
  • Bestrooi de entrecôtes aan beide kanten met zout en peper en smeer ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Roer in een kom de crème fraîche los met de geraspte mierikswortel en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng zout, peper en 4 eetlepels olijfolie door de gemarineerde sjalot en schep de geraspte bietjes erdoor.
  • Verhit een grillpan of een pan met antiaanbaklaag en bak de entrecôtes op hoog vuur in 1 minuut per kant krokant en bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het op een snijplank iets afkoelen.
  • Meng in een kom de rucola met 1 eetlepel olijfolie en een mespunt zout.
  • Snijd het vetrandje van de entrecôtes en snijd het vlees in dunne plakjes.
  • Verdeel de plakjes entrecôte over vier borden en leg de bietjes eroverheen.
  • Druppel de mierikswortelroom in een nonchalant streeppatroon over de bietjes (laat de room met een zigzagbeweging van de lepel lopen).
  • Leg een flinke pluk rucola op elk bord.

Notities

Wijnadvies:

Deze entrecôte met bietjes en mierikswortelroom gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon uit Bordeaux of een Shiraz uit Australië.

Nutrition

Calories: 526kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 26g | Vet: 42g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Courgette Frittata met Danish Blue Kaas

Courgette Frittata met Danish Blue Kaas

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels in plakjes
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 courgette in dunne plakken
  • 8 eieren
  • 200 g Danish blue blauwaderkaas verbrokkeld
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 kropsla

Instructies

  • Kook de aardappelplakjes in een pan gedurende 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Giet af en zet opzij.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg de courgette toe en bak deze 3 minuten mee, voorzichtig omscheppend.
  • Klop ondertussen de eieren los in een schaal.
  • Meng de aardappelplakjes, courgettemengsel en de helft van de verbrokkelde Danish Blue kaas door het losgeklopte ei.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote, diepe koekenpan en giet het ei-groentemengsel in de pan.
  • Strooi de rest van de verbrokkelde Danish Blue kaas over de frittata.
  • Dek de pan af met een deksel en laat de frittata op laag vuur in ongeveer 15 minuten stollen.
  • Draai af en toe de pan rond zodat het vloeibare ei naar de zijkant loopt en de bovenkant mooi droog wordt.
  • Klop in een schaal 4 eetlepels olie met azijn en breng op smaak met zout en peper voor de dressing.
  • Was de sla, scheur deze grof en meng met de dressing.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Snijd de frittata in vieren en leg deze naast de sla op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Romige Chipolatapudding met Fruit en Bitterkoekjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 -
Calories: 601kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 4 mandarijnen
  • 4 el sinaasappellikeur
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 3 eierdooiers
  • 1 el maïzena
  • 250 ml slagroom
  • 50 g blanke rozijnen geweekt
  • 1 schijf ananas uit blik fijngesneden
  • 100 g bitterkoekjes verkruimeld

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open.
  • Verwarm in een pan de melk met suiker en het vanillestokje en laat het 20 minuten zachtjes trekken.
  • Schil de mandarijnen dik tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
  • Besprenkel de mandarijnpartjes met de helft van de sinaasappellikeur.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Roer de eierdooiers met maïzena los.
  • Neem het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg door de melk.
  • Laat 2 eetlepels van de melk iets afkoelen en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Schenk het mengsel terug in de melk en verwarm al roerend met een houten lepel tot het een dikke vla wordt (het mengsel 'hangt' aan de bolle kant van de lepel en een streep blijft zichtbaar als je er met je vinger doorheen trekt).
  • Neem de pan direct van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de warme melk.
  • Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het mengsel afkoelen tot het na ongeveer 30 minuten lobbig wordt, af en toe roerend.
  • Klop intussen bijna stijve slagroom met de rest van de sinaasappellikeur.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het lobbig geworden mengsel.
  • Meng de geweekte rozijnen, fijngesneden ananas, de helft van de mandarijn (in stukjes) en de verkruimelde bitterkoekjes erdoor.
  • Schep het mengsel in de ingevette puddingvorm, strijk het glad en laat het in de koelkast ongeveer 2 uur opstijven.
  • Houd de puddingvorm 30 seconden in een bak met heet water, zodat de pudding makkelijk loslaat van de vorm.
  • Leg een schaal omgekeerd op de puddingvorm, keer deze om en laat de pudding voorzichtig op de schaal glijden.
  • Garneer de pudding met de rest van de mandarijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige chipolatapudding met fruit en bitterkoekjes wordt heerlijk vergezeld door een glas zoete, aromatische dessertwijn zoals een Sauternes of een Late Harvest Chenin Blanc. Hun rijke smaken en zachte textuur complementeren perfect de romige en fruitige tonen van de pudding.

Nutrition

Calories: 601kcal | koolhydraten: 71g | Protein: 11g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 54g

Gekarameliseerde Bospeen met Bieslookboter

Gekarameliseerde Bospeen met Bieslookboter

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 12½ g verse bieslook
  • 75 g gezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 bos worteltjes

Instructies

  • Snijd de bieslook fijn of knip het boven een kommetje fijn.
  • Roer de boter door de fijngesneden bieslook en laat het in de koelkast weer wat opstijven.
  • Snijd het loof van de bospeen tot op 2 cm van de bovenkant af.
  • Verwijder dunne worteltjes aan de onderkant.
  • Houd de bospeen bij het loof vast, schraap het en was het of borstel de bospeen stevig af onder stromend water.
  • Breng de worteltjes in een wijde (hapjes)pan met een beetje water en een mespunt zout aan de kook.
  • Kook ze afgedekt in 10-15 minuten beetgaar totdat het kookvocht vrijwel verdampt is.
  • Schud de pan tussendoor enkele malen om.
  • Haal de bieslookboter uit de koelkast.
  • Giet eventueel het resterende kookvocht af en doe de worteltjes in een warme schaal.
  • Schep de boter in gedeelten over de worteltjes en laat het smelten.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met de zoete smaak van de gekarameliseerde bospeen en de romige bieslookboter.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 17g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Boerenland Trifle met Aardbeien en Custard

Boerenland Trifle met Aardbeien en Custard

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g custardpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 500 ml melk boerenland
  • 1 pak boerencakejes 6 stuks
  • 100 ml appelsap
  • 500 g aardbeien
  • 200 ml slagroom
  • 50 g pure chocolade grof geraspt

Instructies

  • Roer in een kom het custardpoeder met 1 eetlepel suiker en 100 ml melk tot een glad papje.
  • Breng de rest van de melk aan de kook in een steelpan.
  • Voeg al roerend het custardmengsel toe aan de kokende melk en laat de custardvla 1 minuut zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en laat de custardvla afkoelen, af en toe roerend om te voorkomen dat er een vel op komt.
  • Leg de boerencakejes in een schaal en prik er met een vork gaatjes in.
  • Besprenkel de cakejes met appelsap.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
  • Bestrooi de plakjes met 1 eetlepel suiker.
  • Klop de slagroom stijf met de resterende suiker.
  • Maak lagen in de schaal door de helft van de aardbeien, de custardvla, de rest van de aardbeien en de slagroom over de cakejes te verdelen.
  • Bestrooi de trifle met de geraspte chocolade en garneer met de overgebleven aardbeien.
  • Bewaar de trifle in de koelkast tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij dit dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de aardbeien en de zoetheid van het gerecht aan, terwijl de verfrissende zuurgraad de romige slagroom in balans brengt.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g

Frisse Bietensalade met Rode Ui en Walnootdressing

Frisse Bietensalade met Rode Ui en Walnootdressing

Bereidingstijd15 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • scherp mes
  • schaaf of mandoline (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • 3 eetlepels walnootolie
  • ½ theelepel gemberpoeder of kaneel
  • Versgemalen zwarte peper
  • 500 g gekookte bieten
  • g verse koriander

Instructies

  • Pel de rode ui en halveer deze.
  • Snijd beide helften in flinterdunne ringen.
  • Klop in een schaal een dressing van rode-wijnazijn, walnootolie, gemberpoeder en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de uiringen door de dressing en laat ze 5 minuten marineren.
  • Schil de bieten dun en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes.
  • Hak het blad van de koriander grof en meng dit samen met de bietenplakjes door de dressing met ui.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 11g

Gegrilde Bacon Cheeseburgers

Gegrilde Bacon Cheeseburgers

Bereidingstijd20 minuten
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 hamburgers of 4 mini-hamburgers uit een gourmetpakket
  • 2 sjalotjes gepeld en fijngehakt
  • 4 augurken fijngehakt
  • 2 bladen ijsbergsla in smalle reepjes gesneden
  • 2 plakken bakbacon
  • 4 witte minibolletjes
  • 4 plakjes cheddar of lichtbelegen kaas
  • Ketchup
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Halveer de hamburgers en vorm er 4 kleinere hamburgertjes van.
  • Meng de fijngehakte sjalotjes en augurken door elkaar.
  • Was de ijsbergsla en snijd deze in smalle reepjes.
  • Halveer de plakken bakbacon en snijd de minibolletjes open.
  • Leg de hamburgertjes, sjalot/augurkmengsel, slareepjes, bakbacon, kaas en broodjes bij elkaar op een schaal.
  • Zet een fles ketchup erbij.
  • Grill de hamburgers op een hete grillplaat tot ze bruin en gaar zijn.
  • Bak tegelijkertijd de plakjes bacon knapperig op de grillplaat.
  • Leg de hamburgers in een pan en leg de bacon en cheddar er bovenop.
  • Schuif de pan onder het grillelement tot de kaas gesmolten is.
  • Rooster ondertussen de snijkanten van de minibolletjes kort op de grillplaat.
  • Beleg de broodjes met reepjes sla, cheeseburger, een beetje van het sjalot/augurkmengsel en ketchup naar smaak.

Notities

Serveer deze gegrilde bacon cheeseburgers met wat extra frietjes of een frisse salade voor een complete maaltijd. Varieer met de toppings naar smaak, zoals plakjes tomaat, rode ui of jalapeñopepers voor wat extra pit. Je kunt ook een veggie burger gebruiken in plaats van vlees voor een vegetarische optie.

Wijnadvies:

Deze stevige en smaakvolle cheeseburgers passen goed bij een koele, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Merlot.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 375 g tofu naturel
  • 250 g sperziebonen panklaar gebroken
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 300 g gesneden wittekool
  • 125 g taugé
  • 5 el olie
  • 300 ml pindasaus controleer op suikers en allergenen
  • 75 g emping kroepoek bijvoorbeeld van Go-Tan
  • komkommer in plakken
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpan in 8 minuten hard.
  • Spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de tofu in blokjes en dep ze droog.
  • Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook.
  • Kook de sperziebonen gedurende 6-8 minuten, de bloemkool gedurende 5 minuten, de wittekool gedurende 4 minuten en de taugé gedurende 1 minuut beetgaar.
  • Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit intussen de olie in een wok en bak de tofu in 2-3 porties lichtbruin.
  • Laat de gebakken tofu uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schik de groenten en tofu op een schaal.
  • Schenk de warme pindasaus erover.
  • Serveer de gado-gado met de hardgekookte eieren, emping kroepoek en plakjes komkommer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht, maar een ijsthee of water met citroen zijn ook goede opties.

Notities / Tips:

Voor een veganistische versie laat je de eieren weg. Serveer met rijst voor een volledige maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g