Romige Knolselderijsoep met Linzen en Spek
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 g magere spekreepjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 knolselderij in blokjes gesneden
- 2 vleesbouillontabletten
- 1 blik linzen 400 g, uitgelekt
- 125 ml zure room
- ½ zakje verse koriander fijngeknipt
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een soeppan.
Bak de spekreepjes al omscheppend bruin en schep ze op een bord.
Bak in het achtergebleven bakvet de ui zachtjes gedurende 2-3 minuten.
Voeg de knoflook en knolselderij toe en bak ze op middelhoog vuur gedurende 2-3 minuten mee, regelmatig roerend.
Voeg de bouillontabletten en 1¼ liter water toe.
Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes doorkoken.
Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde puree.
Roer de linzen erdoor en laat nog 2-3 minuten meewarmen.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Schep de soep in wijde kommen.
Schep in het midden van elke kom een flinke lepel zure room.
Strooi de spekjes en fijngeknipte koriander eroverheen.
Serveer de soep met geroosterd volkoren(stok)brood.
Wijnadvies:
Deze romige knolselderijsoep met linzen en spek gaat goed samen met een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de soep mooi aan en zorgen voor een harmonieuze combinatie.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Romige Kaas-Selderijsoep met Geroosterde Paprika
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar
- 25 g boter
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 2 eetlepels bloem
- 600 ml groentebouillon van 1 tablet
- 150 g jonge Goudse kaas geraspt
- ½ pot geroosterde paprika in reepjes gesneden
Smelt de boter in een soeppan en bak hierin de bleekselderij en knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
Strooi de bloem erover en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de groentebouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren totdat alle bouillon is opgenomen en de soep glad en licht gebonden is.
Roer het grootste gedeelte van de geraspte kaas door de soep en laat het smelten.
Als de soep niet goed bindt, voeg dan 1 eetlepel lichtzure paprikavocht uit de pot toe.
Verwarm de paprikareepjes kort in de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel het over vier diepe borden.
Strooi de achtergehouden kaas erover.
Wijnadvies:
Deze romige kaas-selderijsoep met geroosterde paprika gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn versterken de smaken van de soep, terwijl het romige karakter ervan mooi contrasteert met de kaasachtige elementen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Seizoensgroentesoep
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar
- 750 g gemengde seizoensgroenten bijv. wortels, prei, bloemkool, courgette
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 tuinkruidenbouillontabletten
- Zout en peper naar smaak
- Geroosterd boerenbrood optioneel, voor serveren
Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in stukjes, blokjes of ringetjes.
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de groenten al omscheppend ongeveer 5 minuten.
Voeg 1 liter water en de bouillontabletten toe aan de groenten en breng aan de kook.
Laat de soep met het deksel schuin op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep met geroosterd boerenbrood.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze verfrissende groentesoep.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Kruidige Groene Bonensoep
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g kipfilet
- 1½ liter water
- 4 takjes verse tijm
- 1 laurierblad
- 1 stukje foelie
- Peper naar smaak
- 300 g diepvries tuinbonen
- 50 g katenspek in dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 250 g sperziebonen in stukjes van drieën
- 200 g peultjes gehalveerd
- 100 g diepvries tuinerwten
- 1 zakje stoneleeks prei in stukjes van 1 cm
Breng de kipfilet samen met 4 takjes tijm, laurierblad, foelie en peper naar smaak langzaam aan de kook in een pan met 1½ liter koud water.
Laat de bouillon 30 minuten tegen de kook aan trekken op zacht vuur.
Verwijder ondertussen de grijze velletjes van de tuinbonen.
Voeg de reepjes katenspek toe aan de bouillon.
Haal de kip en de kruiden met een schuimspaan uit de bouillon.
Breng de bouillon op smaak met 1 eetlepel zout, citroensap en peper naar smaak.
Voeg de sperziebonen, peultjes en tuinerwten toe aan de bouillon en laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
Snijd de kip in blokjes en roer deze samen met de tuinbonen, stoneleeks en reepjes katenspek door de soep.
Laat de soep nog 4-6 minuten zachtjes gaarkoken.
Ris de blaadjes van de overgebleven takjes tijm en roer deze door de soep.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze aromatische en hartige groene bonensoep.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Erwtensoep met Chorizo en Verse Groenten
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g spliterwten
- 2 laurierblaadjes
- 3 stengels bleekselderij
- 1 kleine prei in dunne ringen gesneden
- 1 kleine winterwortel in blokjes gesneden
- 1 grote kruimige aardappel in blokjes gesneden
- 2 zoete uien gesnipperd
- 200 g gerookte spekreepjes
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 g chorizo in blokjes gesneden
Was de spliterwten in een zeef.
Breng in een soeppan 2 liter koud water met de erwten en wat zout aan de kook.
Schep het schuim met een spaan weg.
Voeg de laurierblaadjes toe.
Kook de erwten gedurende 30 minuten, regelmatig roerend om aanbranden te voorkomen.
Snijd de bleekselderij los aan de onderkant en hak de gele blaadjes fijn.
Bewaar afgedekt in de koelkast tot serveren.
Snijd de rest van de bleekselderij in kleine blokjes.
Voeg de gesneden bleekselderij, prei, wortel, aardappel, ui en spekreepjes toe aan de soep.
Laat nog 30 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Roer regelmatig goed door en voeg wat water toe als de soep te dik wordt om aanbranden te voorkomen.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de chorizoblokjes al omscheppend krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Schep de soep in 4 diepe warme borden en verdeel de selderijblaadjes en chorizo erover.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Deze stevige erwtensoep met chorizo vraagt om een volle rode wijn zoals een Tempranillo uit Spanje of een Shiraz uit Australië. De kruidige en robuuste smaken van de wijn zullen goed samengaan met de pittige chorizo en de rijke smaak van de erwtensoep.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Romige Bospeensoep met Sinaasappel
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bosje bospeen ca. 500 g
- 2 kleine aardappels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 25 g boter
- 900 ml kruidenbouillon van 2 tabletten
- 100 ml versgeperst sinaasappelsap
- 2 el fijngeknipte peterselie
Snijd het groen en de uiteinden van de bospeen en boen de wortels schoon onder stromend water.
Snijd de wortels in stukjes.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Smelt de boter in een soeppan en bak de aardappelblokjes, wortel, ui en knoflook zachtjes gedurende 5 minuten.
Voeg de bouillon en sinaasappelsap toe, breng aan de kook en laat nog 10-15 minuten sudderen, tot de wortels gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Verdeel de soep over de diepe borden en bestrooi met fijngeknipte peterselie.
Wijnadvies:
Deze romige bospeensoep met sinaasappel past goed bij een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrusachtige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de frisheid van de sinaasappel en de zoetheid van de wortels.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Romige Bleekselderijsoep met Tortellini
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
soeppan
Grill of oven
Bakplaat of rooster
- 250 g tortellini tri colore pasta
- 1 stokbrood
- 100 g zachte kruidenboter
- 1 struik bleekselderij in stukjes gesneden
- 1 liter rundvleesbouillon van tablet
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 200 g runder- of verse soepballetjes
- Zout en peper naar smaak
Kook de tortellini volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Verwarm de grill voor.
Snijd het stokbrood schuin in plakjes en besmeer beide kanten dun met kruidenboter.
Leg het brood op een bakplaat of rooster en rooster het onder de grill in 3-4 minuten bruin, waarbij je het halverwege keert.
In een soeppan kook je de bleekselderij in de bouillon gedurende 5 minuten.
Voeg de tomatenblokjes en soepballetjes toe en laat de soep nog 2-3 minuten koken tot het vlees gaar is.
Giet de tortellini af en roer deze door de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep met de geroosterde kruidenbroodjes.
Wijnadvies:
Deze romige bleekselderijsoep met tortellini vraagt om een lichte, fruitige rode wijn zoals een Sangiovese. De frisse smaken van de wijn zullen goed samengaan met de rijke, hartige tonen van de soep en de vulling van de tortellini.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Romige Bietjessoep met Hartvormige Croutons
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels boter
- 400 g geraspte bietjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 200 g mascarpone
- 340 ml bouillon met kippenvlees
- 1 theelepel suiker
- 5 sneetjes witbrood
Verhit de helft van de boter in een soeppan.
Bak de geraspte bietjes hierin al omscheppend gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenpuree en de helft van de mascarpone toe en bak dit de laatste minuut mee.
Schenk de bouillon (inclusief kippenvlees) en 750 ml water erbij en breng het geheel aan de kook.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel suiker.
Laat de soep op laag vuur met de deksel op de pan 15 minuten doorkoken.
Steek ondertussen met een hartvormpje uit elke snee brood 2 hartjes.
Besmeer beide zijden van het brood met de rest van de boter.
Bak de broodhartjes in een koekenpan met antiaanbaklaag aan beide zijden krokant en goudbruin.
Laat de hartjes even op een rooster uitdampen en besmeer één zijde van elk hart met de rest van de mascarpone.
Verdeel de soep over vijf diepe borden.
Leg in elk bord 2 hartvormige croutons.
Wijnadvies:
Deze romige bietjessoep met hartvormige croutons gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige en licht kruidige tonen van de wijn zullen de aardse smaak van de bieten aanvullen, terwijl de romige mascarpone zorgt voor een mooi contrast.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Romige Aardappelsoep met Gegrilde Groenten, Salami en Geitenkaas
Deze rijke en hartige aardappelsoep met gegrilde groenten, salami en geitenkaas is een volledige maaltijd op zichzelf. Serveer het met knapperig brood voor een vullende en smaakvolle ervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g salami in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 500 g aardappels in blokjes
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 liter kippenbouillon van tablet
- 1 courgette
- 1 rode paprika in brede repen
- 1 eetlepel citroensap
- 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 4 eetlepels olijfolie
Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en bak de salamiblokjes op laag vuur knapperig.
Schep de salami uit de pan en leg het op een bord.
Fruit in het achtergebleven vet in de pan de gesnipperde ui glazig.
Voeg de aardappelblokjes en tijm toe en bak deze 1-2 minuten zachtjes mee.
Schenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de courgette in lange dunne plakken en bestrijk ze samen met de paprikarepen met olie.
Rooster de groenten in een grillpan tot ze beetgaar zijn, keer ze regelmatig om.
Snijd de gegrilde groenten eventueel in kleinere stukken.
Pureer de aardappels in de bouillon kort met een staafmixer of in een keukenmachine.
Verwarm de soep opnieuw 3 minuten zachtjes door en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Schep de aardappelsoep in vier grote, wijde kommen.
Verdeel de gegrilde groenten over de soep.
Strooi de gebakken salami en verkruimelde geitenkaas erover.
Maal verse peper erboven of strooi wat peper over de soep.
Calories: 490kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7
Tomaten Paprikasoep
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram runder poulet
- 250 gram half om half gehakt
- 1 mergpijpje
- 400 gram fijne soepgroenten
- 6 rijpe tomaten
- 2 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- zout peper
- 2 lente-ui
Zet in een soeppan 2 liter water op.
Voeg de poulet en het mergpijpje toe.
Breng aan de kook.
Zodra het water kookt zet dan het vuur laag en laat gedurende anderhalf uur de bouillon trekken.
Draai intussen van het gehakt, op smaak gebracht met zout en peper, soepballetjes.
Snijd de tomaten en paprika’s in blokjes.
Snijd de knoflook fijn.
Na anderhalf uur voeg je de tomaten, paprika’s, tomatenpuree toe.
Breng weer aan de kook.
Voeg de gehaktballetjes toe.
Laat even goed doorgaren.
Voeg dan de soepgroenten toe.
Laat nog 20 minuten zachtjes door koken.
Snijd intussen de lente-ui in ringetjes.
Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over borden of soepkommen en strooi er wat lente ui over.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 7