Groentesoep van flappie-39-46

Groentesoep van flappie-39-46

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 1 grote zak soepgroente gesneden
  • 1 prei een flinke
  • 1 bos(jes) snijselderij selderie
  • 4 bouillonblokken
  • 2 liter water
  • 3 ons gehakt half-om half
  • 1 ei
  • paneermeel
  • vermicelli

eventueel

  • 1 maggiblokje

Instructies

  • Maak van het gehakt, ei en paneermeel (plus eventueel een fijngeknepen maggiblokjde soepballetjes.
  • Breng het water aan de kook en voeg er de bouillonblokken, al roerend, aan toe.
  • Voeg hierbij de, gewassen en gesneden, groenten.
  • Breng dit weer aan de kook en laat dit 10 minuten doorkoken (af en toe roeren).
  • Doe de gehaktballen hierbij en laat dit ook weer 10 minuten doorkoken.
  • Doe de vermicelli er bij (in het begin ZEER GOED ROEREN) en laat dit ook nog 10 minuten koken.

Groentebouillon met vlindertjes

Groentebouillon met vlindertjes

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram volkoren tarwemeel
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • zout
  • extra bloem om uit te rollen
  • Voor de soep:
  • 2 preien
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 blaadje(s) laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram boter
  • peper zout, cayennepeper
  • worcestershiresaus
  • 100 gram champignons
  • het sap van 1/4 citroen
  • 100 gram jonge uitjes
  • kerveltopjes voor de garnering

Instructies

  • Stort de bloem op een werkvlak, maak er een kuiltje in, breek de eieren erin, bestrooi met zout, giet de olie erbij en kneed alles tot een glad deeg.
  • Bestuif het met bloem, wikkel het in vershoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
  • Maak de prei, de wortelen en de selderij schoon, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Maak een kruidenbuiltje van de tijm, laurier en peterselie.
  • Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn en fruit ze in de hete boter glazig.
  • Voeg de groenten toe en stoof ze al roerend even aan.
  • Giet er 1 liter water bij, breng de soep met het kruidenbuiltje aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Giet de soep door een zeef en kruid met peper, zout, cayennepeper en worcestershiresaus.
  • Rol het deeg in enkele keren door de pastamachine uit en steek er op een met bloem bestoven werkvlak gekartelde rondjes uit.
  • Bestrijk de rondjes in het midden met wat water en knijp ze dicht, zodat u vlindertjes krijgt en laat die in een pastazeef drogen.
  • Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bedruppel ze met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Snijd de jonge uitjes in stukjes.
  • Breng de soep weer aan de kook en laat de champignons erin gaar worden.
  • Klop de overtollige bloem van de farfalle en laat ze 5 minuten meekoken.
  • Garneer met jonge uitjes en plukjes kervel.

Tomaten-tortellinisoep met pesto

Tomaten-tortellinisoep met pesto

Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 1 ui
  • ½ liter gezeefde tomaten
  • 2 bouillontabletten
  • 2 laurierbladeren
  • 150 gram tortellini met kaas
  • 250 gram gehakt
  • 3 eetlepels koffieroom
  • 2 eetlepels pesto basilicumsaus
  • 50 gram geraspte Pardano of oude kaas

Instructies

  • Snijd de courgette in blokjes en de prei in smalle ringen.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verdun de gezeefde tomaten met 1 liter water en breng dit aan de kook.
  • Voeg de bouillontabletten, laurierbladeren, ui, courgette, prei en de tortellini toe en kook alles in 12-15 minuten gaar.
  • Meng het gehakt met 1 lepel koffieroom, zout en peper, draai er kleine balletjes van en kook die de laatste 5 minuten mee gaar.
  • Roer de pesto door de soep, voeg naar smaak zout en peper toe en roer er de room door.
  • Strooi aan tafel de geraspte kaas over de soep.
  • Lekker met ciabatta of stokbrood.
  • Wilt u meer tortellini aan de soep toevoegen, kook deze dan apart gaar en voeg ze pas gaar aan de soep toe, anders wordt de soep teveel gebonden.

Notities

Variatie:
Voeg geen prei en ui toe.
Vervang de gezeefde tomaten door 1 fles Sugocasa, verdun deze met water tot 1 1/2 liter.
Vervang de laurierbladeren door 2 eetlepels gedroogde basilicum, gebruik groene met ricotta gevulde tortellini.
Roer tot slot 3 (ontvelde) in blokjes gesneden tomaten bij de soep
Voeg geen soepballetjes toe, maar serveer bij de soep blokjes Mozzarella
(per persoon een half bolletje).

Minestronesoep van Astrid Veltman

Minestronesoep van Astrid Veltman

Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 50 gram spekblokjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui
  • 1 groot blikje tomatenpuree 140 gr
  • 1 pakje minestrone- of groentesoep voor 1 1/2 liter
  • 500 gram boerensoepgroenten grofgesneden
  • 75-100 gram elleboogmacaroni of andere pasta
  • 200 gram smalle salami aan één stuk
  • 150 gram hamblokjes
  • ½ literblik of pot witte bonen
  • 1 klein blikje flageolets
  • 50 gram geraspte kaas

Instructies

  • Bak de spekblokjes in de olie krokant.
  • Snipper de ui en bak die mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat die ook kort bakken.
  • Voeg dan 2 liter water en het soeppoeder toe en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de groente en de pasta toe en laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken.
  • Ontvel het stuk salami en snijd het in plakjes.
  • Snijd de ham in blokjes en voeg die de laatste 5 minuten met de bonen en het vocht toe.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Strooi aan tafel de geraspte kaas over de soep.

Notities

Variatie:
Knijp boven het spekmengsel 2 teentjes knoflook uit.
Voeg in plaats van gemengde groenten, 2 stengels bleekselderij in boogjes,
een fijngesneden winterwortel en 1 in reepjes gesneden courgette toe.
Voeg 1 1/2 liter (blik of pakje) tomatensoep met 100 gr pasta en 150 gr diepvrieserwtjes toe.
Voeg na 10 minuten koken de (uitgelekte) inhoud van een blikje borrelworstjes en 1 blik boterbonen toe.

Knoflooksoep 4 van Astrid Veltman

Knoflooksoep 4 van Astrid Veltman

Recept categorieën: Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

Instructies

  • Bak de ongepelde knoflooktenen in de reuzel of het ganzevet tot ze zacht zijn (zonder ze te laten kleuren).
  • Leg het brood intussen in de op 150°C voorverwarmde oven tot de sneetjes lichtbruin en krokant zijn.
  • Schep de knoflooktenen uit het vet, wrijf ze door een fijne zeef en vang de pulp in een soeppan op.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat de soep 10-15 minuten zachtjes koken.
  • Roer de dooiers met de slagroom los, voeg een deel van de hete soep toe en giet het mengsel bij de rest van de soep; laat het geheel nog even doorwarmen (maar niet meer koken!) en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Leg de gedroogde sneetjes brood in diepe borden, schep de soep erover en dien op.

Spaanse Tomatensoep met Kaneel

Spaanse Tomatensoep met Kaneel

Een smaakvolle Spaanse tomatensoep met kaneel, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel majoraan
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 500 gram tomaten in stukken gesneden
  • 800 ml water
  • Groentebouillontablet
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de sjalot 5 minuten zachtjes.
  • Fruit de knoflook 2-3 minuten mee.
  • Schep de tomaten erdoor en bak even mee.
  • Verkruimel de bouillontablet erboven.
  • Voeg het kaneelstokje en de majoraan toe.
  • Schenk het water erbij.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Pureer de tomaten met de staafmixer tot een gladde soep.
  • (Optioneel) Wrijf de soep door een zeef voor een gladder resultaat.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schenk de soep in kleine kopjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje brood of een lepel crème fraîche.
Wijnadvies:
Spaanse witte wijn, zoals Verdejo.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Deze verwarmende vegan erwtensoep met knolselderij, prei en plantaardige reepjes is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ knolselderij in blokjes van 1 cm
  • 1 ui in blokjes van 1 cm
  • ½ prei in stukjes van 1 cm
  • 1 wortel in blokjes van 1 cm
  • 125 g gele spliterwten
  • 2 takjes verse tijm fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 pakje plantaardige reepjes licht of pittig gekruid
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el plantaardige boter of olie

Instructies

  • Verwarm een scheutje plantaardige boter of olie in een soeppan.
  • Bak de knolselderij, ui, prei en wortel 8 minuten op matig vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de spliterwten, tijm, laurierblad en groentebouillon toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 30 minuten sudderen tot de erwten zacht zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwijder het laurierblad en voeg de plantaardige reepjes toe.
  • Roer goed door en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met stevig volkorenbrood of een roggebrood met plantaardige boter.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Biersoep met Pompoen en Karmeliet Tripel

Romige Biersoep met Pompoen en Karmeliet Tripel

Deze romige biersoep met pompoen en Karmeliet Tripel is een hartverwarmende klassieker. Perfect voor herfstige avonden, met een rijke smaak en een vleugje kruidigheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soeppan
  • Ingrediënten:
  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el zonnebloemolie
  • 800 ml kippenbouillon
  • 2 tl kerriepoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 330 ml Karmeliet Tripel
  • 4 el crème fraîche
  • 150 g gerookte magere ham, in snippers
  • 2 el bladselderij, fijngesneden

Ingrediënten

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij houd 2 eetlepels apart, ui en knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak alle groenten kort.
  • Zet het vuur laag giet de kippenbouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder peper en zout toe.
  • Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en warm het geheel nog 5 minuten goed door zonder te laten koken.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep.
  • Serveer de soep in verwarmde borden en garneer met de achtergehouden bladselderij.

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
  • Zet het vuur laag, giet de bouillon erbij en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en verwarm 5 minuten door.
  • Voeg de crème fraîche en de ham toe en serveer de soep in verwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en serveer met warm stokbrood en een bokaal Tripel bier.

Notities

Serveertip:

Serveer met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel voor een complete ervaring.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, een tripel bier past het best bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Florida Soep met Banaan en Croûtons

Romige Florida Soep met Banaan en Croûtons

Een exotische, romige soep met kip, champignons en een verrassende twist van banaan, afgewerkt met knapperige croûtons en peterselie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 40 g bloem
  • 50 g champignons in plakjes
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 blaadje foelie
  • 40 g boter
  • 1 sneetje brood in kleine vierkantjes
  • 1 wortel fijngehakt
  • 50 g kipfilet in blokjes
  • 2 eieren dooiers en eiwitten apart
  • ½ dl room
  • 1 banaan in plakjes
  • Peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte ui, wortel en foelie toe en fruit tot de ui glazig is.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door om een witte roux te maken.
  • Giet langzaam de kippenbouillon erbij terwijl je blijft roeren.
  • Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Passeer de soep door een doek om een gladde textuur te krijgen.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de champignons en kipblokjes toe.
  • Laat sudderen tot de champignons zacht zijn.
  • Bak ondertussen de broodcroûtons in een koekenpan met wat boter tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Klop de room en de eierdooiers samen in een kom tot een gladde liaison.
  • Haal de soep van het vuur en voeg de liaison toe, roer goed door.
  • Leg een paar plakjes banaan in de soepkommen en schenk de hete soep erover.
  • Garneer met gehakte peterselie en de krokante croûtons.
  • Breng op smaak met zout en peper indien nodig.

Notities

Serveertip:
Lekker met een scheutje citroensap voor extra frisheid of een snufje kaneel voor een subtiele zoete toets.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Viognier of een lichtzoete Riesling past goed bij de romige en fruitige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g

Romige Tomatensoep Fedora met Vermicelli

Romige Tomatensoep Fedora met Vermicelli

Een zijdezachte tomatensoep met een romige textuur, gemaakt met een lichte roux en afgemaakt met vermicelli voor een stevige bite.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door om een witte roux te maken.
  • Giet langzaam de kippenbouillon bij de roux en blijf roeren tot een gladde soep ontstaat.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door.
  • Kook ondertussen de vermicelli gaar in een aparte pan met wat bouillon, volgens de instructies op de verpakking.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer warm en garneer met de gekookte vermicelli.

Notities

Serveertip:
Lekker met een scheutje room of verse basilicum als extra garnering.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de frisse tomatensmaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g