Kinderchocolade Cupcake
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 50 g boter
- 150 g Suiker
- 1 Snufje zout
- Vanille extrakt
- 2 Eieren kamertemperatuur
- 160 g Bloem
- 30 g Cacaopoeder
- ½ tl Bakpoeder
- ¼ tl Natrium bicarbonaat
- 100 g pure chocolade gesmolten
- eventueel Een beetje melk kamertemperatuur
Voor de topping:
- 16 reepjes kinderchocolade
- 200 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
Extra:
- chocolade boontjes om te decoreren
- stukjes Kinderchocolade om te decoreren
Werkwijze voor de chocolade cupcakes:
Boter, suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
De droge benodigdheden zeven en toevoegen.
De gesmolten pure chocolade toevoegen en als het beslag nu iets te stevig is schenk er een scheutje melk bij.
Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °.
Doe altijd de prikkertest om te zien of ze gaar zijn !
Laat de cupcakes volledig afkoelen.
Vul een spuitzak met de topping en spuit de cupcakes mooi op.
Snij de resterende reepjes chocolade in kleine blokjes en steek ze in de topping.
Werk af met een cacaoboontje.
Zet ze in de koelkast om op te stijven.
Neem ze een half uurtje voor het serveren uit de koelkast .
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Fruitige zoenen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 150 g Suiker
- 1 Snufje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren kamertemperatuur
- 160 g Bloem
- 30 g cacaopoeder extra donkere
- ½ TL Bakpoeder
- ¼ TL Natrium bicarbonaat
- 50 ml melk kamertemperatuur
Ingrediënten voor het Italiaans kookschuim:
- 150 gram eiwit
- 300 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gram aardbeien of frambozen uit de depvries of aardbeien of frambozen extract
- 2 el suiker
Ingrediënten voor de Chocolade dipsaus :
- 300 gram Ruby smeltchocolade Schokobella
Warm de oven voor op 170°C, onder en boven warmte of 160°C hetelucht.
Neem de bevroren aardbeien of frambozen en doe deze in een steelpan.
Voeg 2 el suiker toe en breng aan de kook.
Laat het geheel koken tot het meeste vocht verdampt is.
Zeef het boven een kommetje en laat de coulis afkoelen.
Boter; suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
De droge ingrediënten onder elkaar mengen en zeven boven de kom.
Kort door kloppen en de melk toevoegen.
Verder kloppen tot het een mooi geheel is.
Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
Doe altijd de prikker test en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen.
Italiaans kookschuim:
Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden.
Zodra het suikerwater kookt begin je met de volgende stap.
Klop het eiwit op, zet de machine op de hoogste snelheid, zodat het schuim goed luchtig wordt.
Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
Wanneer het suikerwater 120°C zet je de keukenmachine een standje lager in snelheid en voeg je het suikerwater in een kleine straal toe aan je opgeklopte eiwit.
Neem de uitgeknepen gelatine en warm deze even tot ze vloeibaar is.
Voeg ook deze toe aan het eiwit terwijl de machine verder klopt.
Voeg nu de aardbeien of frambozen coulis of een redelijke scheut extract toe.
Klop kort verder tot het geheel gemengd is.
Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en doe hierin de crème.
Spuit de crème op de cupcakes.
egin in het midden en werk naar buiten toe, omhoogwerkend tot een een mooie punthoed.
Zet de cupcakes in de koelkast en laat ze een half uurtje rusten.
Smelt de Ruby chocolade.
Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron.
Gebruik je de magnetron ?
Verwarm de chocolade dan met telkens 30 seconden.
Roer de chocolade door tot alles mooi egaal gemengd is.
Schenk de chocolade over in een kommetje waarvan de opening groot genoeg is om de cupcake er onderste boven in te kunnen dippen.
De chocolade die je over hebt kun je laten opstijven en her gebruiken.
Dip de cupcakes in de chocolade en schud lichtjes zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Zet ze op een dienblad en laat de chocolade nog even uitharden in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Kerstomaatjes met bieslookroomkaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bakje kerstomaatjes
- 250 gram bieslookroomkaas
In plaats van bieslookroomkaas kan ook een ander mild gekruide roomkaas worden gebruikt.
Garneer de tomaatjes met een sprietje bieslook of een toefje peterselie.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Gerookte paling in korstdeeg
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 g paling
- 1 eiwit
- 2 eetlepel(s) crème fraîche
- 3 plakjes korstdeeg
- 1 eigeel
- sesamzaadjes
Korstdeeg uit de diepvries halen en laten ontdooien.
Paling in stukjes van 2 cm snijden en in keukenmachine fijndraaien met het eiwit.
Uit de machine halen en crème fraîche erdoor spatelen.
Palingmengsel in een spuitzak doen en op het deeg spuiten.
Deeg dubbelvouwen en besmeren met eigeel gemengd met een beetje water.
½ uur in de vriezer laten opstijven.
Nog één keer met eigeel besmeren en bestrooien met sesamzaadjes.
Korstdeegplakjes in 4 à 5 stukjes snijden en afbakken in een oven op 200 C tot ze goudbruin zijn.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Aardappelsoezen
Het maken van heerlijke aardappelsoezen is niet moeilijk, maar vergt wel veel aandacht. De basistechniek bestaat uit het frituren. Aardappelsoezen hebben een zachte structuur. De smaak is zout.
Een verassend aardappelgarnituur!
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g gare aardappels
- 2 eieren
- 50 g boter
- zout
- peper
- nootmuskaat
- peterselie
- 1 eetlepel geraspte kaas
- 1 deciliter water
- 75 g bloem
- frituurvet
Pureer de gekookte aardappels door ze door een pureeknijper of zeef te drukken.
Meng 1 ei en de helft van de boter erdoor en breng pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Hak de peterselie en roer deze samen met de geraspte kaas door de puree.
Verwarm het water met de rest van de boter tot deze is opgelost en roer de bloem erdoor.
Roer van het vuur af tot er een bal ontstaat.
Roer het tweede ei erdoor.
Meng aardappelpuree en deeg door elkaar en schep dit mengsel in een spuitzak.
Verhit het frituurvet tot 180 °C en spuit staafjes van het soezendeeg erin.
Bak ze goudbruin en gaar.
Laat de soesjes uitlekken op keukenpapier.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Christoffelvlaai
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor vlaaibodem :
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 2 kleine eitjes
- 50 gram melk handwarm
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 pot kersen op sap
- 1½ el aardappelzetmeel ca
- 50 gram suiker
- 500 ml slagroom
- 50 Gram poedersuiker
- 150 gram chocolade donkere / gesmolten
Ingrediënten voor de schuimplaat:
- 100 gram eiwit
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
Ingrediënten voor de afwerking:
- Cacaopoeder
- Chocolade krullen
Start eerst met de schuimplaat.
Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
Ga verder met het deeg voor de vlaai.
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
Laat ca 1 uur rijzen.
Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
Laat de kersen nu iets afkoelen.
Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.
De chocolademousse:
Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
Strooi er wat chocolade krullen op.
Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
Spuit mooie rozetten langs de rand.
Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Chocotongen
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de koeken:
- 4 eieren
- 200 gram suiker
- 200 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
Voor de crème:
- 100 g plantaardige boter
- 100 g shortening crisco of 100 gr plantaardige boter
- 200 g poedersuiker
- 1 el vanille extract
Voor de chocolade:
- 225 gram chocolade ik heb een mengeling van puur en melk genomen
- 10 ml Neutrale olie
Klop de eieren, de suiker en de snuf zout tot een luchtige ruban.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.
Zeef nu nog eens de bloem en het bakpoeder boven de ruban en spatel het nu voorzichtig met de hand onder het beslag.
Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
Neem 3 bakplaten en bekleed deze met bakpapier.
Spuit nu een ovale u-vorm op de bakplaat (ca 3.5 cm breed en 7 cm lang). Laat voldoende ruimte tussen de koeken want ze lopen iets uit. Ik kreeg er 8 per bakplaat.
Bak de koeken in 12 à 13 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°C gaar.
Laat ze volledig afkoelen.
Smelt de chocolade samen met de olie au bain-marie en laat de chocolade ietsje afkoelen.
Dop nu elk uiteinde in de chocolade, leg op een rooster om uit te harden.
Meng de malse boter, de crisco, de poedersuiker en het vanille extract tot een smeuïge crème.
Neem een spuitzak en een kleine spuitmond.
Vul de spuitzak met de crème.
Neem een koek en spuit deze mooi op, niet te dik.
Leg er een andere koek bovenop en druk licht aan.
Werk alle koeken op deze manier op.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Cappuccino macarons
Calories:
Author: Cor Klaar
handmixer
blikken doos
kommetje
- Ingrediënten de macarons:
- 3 eiwitten
- 50 gram suiker
- 210 gram poedersuiker
- 110 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels oploskoffie
- Snuf zout
- Ingrediënten voor de ganache:
- 50 ml slagroom ongeklopt
- 100 gram pure chocolade
- ½ theelepel oploskoffie
- Ingrediënten voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 45 gram water
- 45 gram echte boter
- 60 ml slagroom ongeklopt
- Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
- Cacaopoeder of poedersuiker
Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
Zeef het geheel boven een kom.
Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
Dan is dat nu het moment.
Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
Laat de macarons nu drogen.
Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
Roer goed door en voeg de chocolade toe.
Roer tot het geheel mooi glad is.
Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
Roer goed door en voeg de boter toe.
Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
Leg ze in paren van 2.
Klop je ganache met een handmixer mooi op.
Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
Heb je nog onbewerkte macarons over ?
Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
Je kunt ze dan nog weken bewaren.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Peperkoekhuisje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
ingrediënten voor de speculaas:
- 150 g roomboter of kokosolie
- 80 g honing
- 10 g speculaaskruiden
- 125 g havermeel
- 125 g volkoren speltmeel
- 4 eetlepel(s) amandel/haver/soja melk
- snufje zout
Ingrediënten voor de karamellijm:
- 300 g suiker
- Ingrediënten voor de fondant:
- 1 eiwit
- 200 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed de boter, de honing, speculaaskruiden, het meel en zout goed door elkaar.
Voeg de melk aan het beslag toe zodat het een soepel deeg wordt.
Rol het deeg vervolgens dun (circa 0,5 cm) met een deegroller.
Knip de vormen voor het huisje uit het template en leg die op het deeg.
Snijd de vormen met een scherp mesje uit het deeg.
Bak de onderdelen van het huisje op een bakplaat met bakpapier in circa 20 minuten op 180 °C goudbruin.
Smelt 300 g suiker in een koekenpan, dit is het cement voor het huisje.
Doop de afgebakken onderdelen van het huisje in de gesmolten suiker (karamel) en druk twee onderdelen tegen elkaar.
Zet op deze manier het huisje in elkaar.
Doe het eiwit in een kom en klopt het los.
Voeg beetje bij beetje, al kloppend de poedersuiker toe totdat al het poedersuiker is opgenomen door het eiwit.
Schep het fondant in een spuitzak en bewerk de huisjes.
Strooi nog wat extra poedersuiker over de huisjes als voor een echte sneeuwlook
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6
Appelcharlotte van Cas Spijkers
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 ml appelsap
- 1 kaneelstokje
- 10 g gelatine
- 2 dl slagroom
- 30 g fijne tafelsuiker
- 2 friszure appels
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 14 canelly's
- 1 dl slagroom
- 0,5 eetlepel(s) fijne tafelsuiker
Breng het appelsap met het kaneelstokje aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 15 minuten trekken.
Week de gelatine in koud water. Klop de 2 dl slagroom met de suiker lobbig, zet hem in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd de parten in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
Gaar de appelblokjes in het appelsap in 5 minuten op laag vuur.
Neem de pan van het vuur en haal het kaneelstokje uit het sap.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door het sap tot ze zijn opgelost.
Zet de pan in een schaal met ijswater zodat het sap kan afkoelen en geleiachtig worden; roer af en toe voorzichtig zodat de appelblokjes niet uiteenvallen.
Zet de kaneelkoekjes met de kaneelkant naar buiten in een hoge puddingvorm van 1 liter inhoud: snijd als dat nodig is de koekjes langs de zijkanten glad af zodat ze strak tegen elkaar staan.
Bestrijk de bodem van de vorm met een kwastje met olie of eiwit.
Spatel de slagroom door het geleiachtige sap en giet deze bavarois in de voorbereide puddingvorm.
Laat hem minstens 3 uur op een koele plaats opstijven.
Klop de slagroom voor de garnering (naar smaak met suiker) lobbig.
Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond rozetjes op de bovenkant van de Charlotte.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 6