Sannie’s Guacamole

Sannie’s Guacamole

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Mexico, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 avocado rijpe halveren, pit eruit, uitgelepeld, heel klein gesneden
  • 1 sjalot heel klein gesneden
  • 10 kleine cherrytomaatjes heel klein gesneden
  • 4 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 limoen alleen het sap
  • chilivlokken naar smaak
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies

  • Alles goed mengen en door elkaar prakken (of met de staafmixer doen als de avocado toch iets te hard blijkt te zijn).

Sannie’s Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus

Sannie's Varkenshaas saté met Surinaamse pindasaus

Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram varkenshaas in blokjes gesneden, niet te klein

Voor de marinade

  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) ketjap medja
  • 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
  • 1,5 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 eetlepel(s) sambal oelek
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop
  • 1 eetlepel(s) Greensweet syrup of honing

Voor de pindasaus

  • de overgebleven marinade
  • 1 eetlepel(s) ketjap asin zoute ketjap
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepel(s) Greensweet stevia Brown of bruine basterdsuiker
  • 1 rode ui klein gesnipperd
  • 4 eetlepel(s) Surinaamse pindakaas

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of met de staafmixer tot een papje en meng met de blokjes varkenshaas.
  • Laat minimaal 3 uur intrekken maar het liefst een hele nacht.
  • Rijg de varkenshaasblokjes op de saté-stokjes (als je de saté op de barbecue gaat maken, zet dan de houten stokjes een dag in een glas water).

Pindasaus bereiden

  • Doe de marinade en de rode ui in een pannetje en roer dit 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de pindakaas goed zacht is geworden en er een lekkere saus is ontstaan.

De saté

  • Bak de saté in een grillpan zonder verdere toevoeging van olie of boter om en om een paar minuten.
  • Het moet niet te ver door garen, dit moet een beetje op gevoel en ligt aan de dikte van je blokjes.
  • Ik heb ze ongeveer 4 minuutjes per kant op middelmatig vuur gedaan.

Romige Wortel-Gembersoep met Bosui

Romige Wortel-Gembersoep met Bosui

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië, Europa, Fusion
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 174kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g worteltjes schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 20 g boter of margarine
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 3 bosuitjes schoongemaakt en in dunne ringetjes gesneden
  • 1 beker crème fraîche 125 ml
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 8 soepstengels

Instructies

Voorbereiden:

  • Verhit de boter of margarine in een hoge (soep)pan.
  • Voeg de gesneden worteltjes en ui toe en laat ze afgedekt ongeveer 10 minuten zachtjes smoren.
  • Roer de tomatenpuree en gemberpoeder erdoor en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de vleesfond toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de wortels afgedekt nog 10 minuten zachtjes gaar koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.

Bereiden:

  • Roer de crème fraîche en 1/4 liter water door de soep.
  • Breng de soep al roerend aan de kook.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
  • Roer de soep goed door en verdeel het over vier diepe borden.
  • Garneer met de gesneden bosui.
  • Serveer de soep met de soepstengels.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige wortel-gembersoep met bosui past goed bij een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner. De levendige citrus- en kruidenaroma's van de wijn vullen de subtiele gember- en uiensmaken van de soep aan, waardoor een evenwichtige smaakcombinatie ontstaat.

Nutrition

Calories: 174kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven

Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven

Een heerlijke marinade voor kippenpoten, maar ook hele kip en vleesribben uit de oven Deze laatste kun je op de bbq afbakken tot overheerlijke spareribs na het voorgaren in de oven
Bereidingstijd4 uur
marineren12 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Marinade
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1150 gram kippenpoten
  • Zeezout
  • Zwarte peper vers gemalen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 7 eetlepels ketjap verdeeld
  • 3 eetlepels honing verdeeld
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 centimeter gember
  • 1 stukje trassi 1 cm
  • 1 theelepel djintan komijnpoeder
  • 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel sereh citroengraspoeder
  • 2 theelepels laos galangawortelpoeder
  • 5 djeroek peroet blaadjes optioneel

Instructies

  • Wrijf de kippenpoten in met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
  • Doe de zonnebloemolie in een mengkom en voeg 4 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels honing toe.
  • Schil de ui en snijd deze in grove stukken.
  • Pel de teentjes knoflook en voeg samen met de ui toe aan de mengkom.
  • Voeg een stukje trassi van 1 vierkante centimeter toe aan de kom.
  • Schil de gember en snijd deze in plakjes, voeg deze ook toe.
  • Voeg djintan, ketoembar, laos en sereh toe aan de mengkom.
  • Hak alles goed fijn met een staafmixer, zodat alles goed gemengd is.
  • Wrijf de kippenpoten in met de marinade aan beide zijden en giet de rest van de marinade gelijkmatig over de kippenpoten.
  • Plaats de ovenschaal minimaal 12 uur in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken.
  • Haal de ovenschaal uit de koelkast en laat de kip op kamertemperatuur komen.
  • Voeg eventueel de djeroek peroet blaadjes toe.
  • Dek de ovenschaal geheel af met aluminiumfolie.
  • Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius en plaats het rooster helemaal onderin de oven.
  • Plaats de ovenschaal in het midden op het rooster en laat de kippenpoten 3 uur zacht garen onder het aluminiumfolie.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, plaats het rooster in het midden van de oven en verhoog de temperatuur naar 160 graden Celsius.
  • Haal het folie van de ovenschaal en verwijder de djeroek peroet blaadjes.
  • Meng de laatste 3 eetlepels ketjap met 1 eetlepel honing en smeer de bovenkant van de kippenpoten ermee in.
  • Plaats de ovenschaal nog een uur in de oven.

Notities

 
Deze Indische marinade geeft een heerlijke smaak aan diverse soorten vlees. Door de langzaam garing in de oven wordt het vlees heerlijk mals en sappig.
 

Wijnadvies:

Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz past uitstekend bij de rijke, zoete en hartige smaken van de gemarineerde kippenpoten. Voor een witte wijn optie, probeer een droge Riesling.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Maissoep met varkenreepjes

Maissoep met varkenreepjes

Recept categorieën: Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram varkensreepjes
  • ½ el. mexicaanse kruiden
  • 1 blik mais 300 gr. uitgelekt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 el. verse koriander fijngehakt.
  • 50 gram boter
  • 2 kleine uien fijngehakt
  • 1 l. bouillon
  • 1 ½ dl room

Instructies

  • Kruid de varkensreepjes met Mexicaanse kruiden.
  • Verhit 25gr. boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de uien ca. 3 min.
  • Voeg de mais en bouillon toe en kook de soep ca. 15 min. op zacht vuur.
  • Verhit ondertussen 25 gr. boter in een koekepan en bak hierin de varkensreepjes in ca. 5 min. goudbruin en gaar.
  • Neem de varkensreepjes uit de pan.
  • Voeg de room aan de soep toe en breng deze opnieuw aan de kook.
  • Pureer de soep met de staafmixer en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep en de varkensreepjes over 4 borden ( garneer elk bord met koriander). Lekker met tortillachips

Mousse van courgette met rauwe ham en kwarteleitjes

Mousse van courgette met rauwe ham en kwarteleitjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 15 gram verse tijm
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper
  • 200 ml slagroom light
  • ½ ui
  • 8 roma tomaten
  • rucola sla melange
  • 200 gram rauwe ham
  • 8 kwarteleitjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Was de courgette, snijd de kop en het kontje eraf en snijd de courgette in grove blokken.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Meng de courgette, de tijm en de knoflook en bak ze heel even in een drupje olie.
  • Af laten koelen en met een staafmixer pureren.
  • Kook de kwarteleitjes.
  • De eitjes zijn nogal teer en breekbaar.
  • Het is handig om eerst een stukje keukenpapier in de pan te leggen, dan een beetje water en als laatste de eitjes.
  • Zo koken ze niet stuk tegen elkaar aan.
  • TIP: Voeg een klein beetje azijn aan het water toe, om uitkoken te voorkomen.
  • Ongeveer 4 minuten koken en koud spoelen.
  • Snijd van de rijpe roma tomaten de bovenkant af, maar laat als het mogelijk is de kroon eraan zitten.
  • Haal met een lepel het zaad eruit en maak de tomaat met een klein beetje peper en zou op smaak.
  • Zet de tomaat even op z'n kop, zo loopt het vocht eruit wat door het zout vrijkomt.
  • Klop de slagroom tot yoghurtdikte en meng de slagroom met de courgette en maak de mousse op smaak.
  • Vul de tomaten en zet in de koelkast om op te laten stijven.
  • Pel de kwarteleitjes en halveer ze, haal de gesneden rauwe ham los van elkaar.
  • Leg de slamelange op een groot bord, leg de plakken ham er gezellig op en zet twee gevulde tomaten op het bord.
  • Leg de kwarteleitjes erbij.

Griekse tapas

Griekse tapas

Tapas is een verzameling van kleine hapjes. Je kunt eindeloos variëren. Geweldig om je visite mee te verrassen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Tapas
Land van herkomst: Griekenland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Gebakken knoflookgamba's

  • 2 teentjes knoflook
  • 12 gamba's gepelde met staart
  • peterselie verse
  • 1 eetlepel olijfolie

Groentespies uit de oven

  • 1 bakje champignons
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 30 gram verse tijm
  • 1 eetlepel olijfolie

Gehaktballetjes in tomatensaus

  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peterselie verse
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • snufje zeezout
  • snufje grove peper

Salade

  • 1 kropsla
  • 1 tomaat
  • 100 gram fetakaas
  • 1 komkommer
  • 15 gram rozemarijn verse

Instructies

Gebakken knoflookgamba's

  • De gepelde garnalen kort aanbakken in de olijfolie, met gehakte peterselie en fijngesneden teentjes knoflook.
  • Je kunt ze daarna op spiesjes rijgen.
  • Als je ze later gaat opwarmen in de oven, zorg er dan voor dat je ze niet te gaar bakt, anders worden ze droog

Groentespies uit de oven

  • Op een prikker rijg je de groente zoals champignons, courgette, rode ui en aubergine.
  • Besprenkel het geheel met het mengsel van olijfolie en tijm.
  • Verse takjes tijm mee rijgen geeft een leuk effect.
  • In de oven op 190 graden gaar maken en smullen maar.

Gehaktballetjes in tomatensaus

  • Maak de gehaktballetjes van rundergehakt met een fijn gesnipperd uitje, paprikapoeder, knoflook en gehakte peterselie.
  • Maak van het gehaktmengsel kleine gehaktballetjes ter grote van een walnoot.
  • Even aanbakken in een koekenpan en als je ze daarna nog in de oven doet, maak ze dan niet te gaar, anders worden ze droog.
  • De tomatensaus maak je heel simpel van tomaten door ze in een steelpannetje te verwarmen en met een staafmixer tot een saus te maken.
  • Beetje zeezout en grove peper uit de molen en klaar zijn je tapas

Salade

  • Kropsla blad gevuld met tomaat, fetakaas, olijf, ui en komkommer.
  • Klein beetje zeezout en grove peper uit de molen en gesneden, verse rozemarijn en olijfolie eroverheen.

Stille Zuidzee Smoothie Met Perzik En Ananas

Stille Zuidzee Smoothie Met Perzik En Ananas

Recept categorieën: Koude Dranken, Smoothies
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ limoen
  • 3 halve perziken op sap uit blik
  • 5 ananas schijven op sap uit blik
  • 2 deciliter Mona Yomild Drink perzik

Instructies

  • Was en rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit.
  • Doe het (eventueel bevroren) fruit, 1 theelepel limoenrasp, 1 theelepel limoensap en de Yomild Drink in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
  • Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
  • Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.

Notities

Variatietip: Stille-Zuidzee smoothie met mango: Vervang de perziken en de ananas door 1 in stukjes gesneden geschilde mango. Vervang de Mona Yomild Drink perzik door Yomild Drink limoen.

Taco’s met kip en bonen

Taco’s met kip en bonen

Recept categorieën: Taco's & Nacho's
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui in ringen
  • 3 eetlepels olijfolie traditioneel
  • 400 g kipfilet in kleine stukjes
  • 1 zak Casa Fiesta soft taco’s
  • 2 eetlepels verse koriander fijngehakt
  • peper
  • zout
  • 1 avocado schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 beker zure room à 125 ml
  • tabasco
  • 1 blik kidneybonen in chilisaus
  • 1 zakje Taco Seasoningmix Casa Fiesta

Instructies

  • Fruit de ui in de hete olie goudgeel en glazig.
  • Voeg de kip toe en bak hem al omscheppend bruin en gaar.
  • Voeg de seasoningmix en 125 ml water toe en laat de kip op een laag vuur 10 minuten zachtjes stoven.
  • Pureer de avocado met de knoflook, de zure room de koriander, tabasco en peper en zout naar smaak met een staafmixer of in de kom van een blender.
  • Verwarm de bonen en de taco’s volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.
  • Verdeel de kip en de bonen over de taco’s en schep de avocadocrème erop.

Notities

Drankadvies:
Carpe Diem Botanic Water Vitaliserend

Kip in ketjapsaus met sperziebonen en rode paprika

Kip in ketjapsaus met sperziebonen en rode paprika

Dit is een recept wat ikzelf vandaag bedacht omdat ik precies wist welke ingrediënten ik erin wou het enige wat mij te doen stond was de juiste boemboe daarvoor zelf te maken. Het resultaat was echt heerlijk.
Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de boemboe

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 echt grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • Stukje trassi
  • 2 flinke theelepels asem
  • 2 theelepels sambal badjak
  • Stukje djahe van 3 bij 3 centimeter
  • 5 kemirinoten
  • 1 theelepel loas
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 theelepels djintan

rest van het recept:

  • 600 gram kipfilet
  • Half flesje ketjap
  • 4 djeroekperoetblaadjes
  • 2 stengels sereh
  • 500 gram gebroken sperziebonen
  • 1 grote rode paprika
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Instructies

  • Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een mengkom
  • Pel de ui en snij hem in grove stukken en doe het in de kom
  • 3 teentjes knoflook erbij
  • Stukje trassi erbij
  • Schil het stukje djahe en doe het in blokjes in de kom
  • Doe de 5 kemirienoten in de kom
  • Doe dan de laos
  • De ketoembar
  • En de djintan erbij
  • En 2 flinke theelepels asem
  • En 2 flinke theelepels sambal badjak
  • Pak een staafmixer en pureer de boemboe
  • Snij de kipfilet in stukjes
  • Doe de boemboe in een wok op hoog vuur
  • Lekker aanfruiten
  • Dan de kipfilet meebakken
  • Voeg het halve flesje ketjap toe
  • Doe de djeroekperoetblaadjes erbij
  • Kneus de sereh en leg deze erop
  • Een half uurtje al omscheppend goed verwarmen
  • Draai dan het vuur onder de pan weg
  • Haal de puntjes van de sperziebonen en breek ze
  • Was de sperziebonen
  • Kook ze 5 minuten met een verpulverd kipbouilionblokje
  • Giet ze af
  • En spoel na met goed koud water
  • Laat ze staan in een vergiet
  • Snij de grote rode paprika in stuk
  • Doe het vuur weer onder de pan kip ketjap
  • Verwijder de sereh en de djeroekperoetblaadjes
  • Doe een heel klein beetje zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de sperziebonen met de rode paprika op hoog vuur todat ze iets verkleuren. Laat ze niet aanbranden natuurlijk
  • Doe dan de sperziebonen met de rode paprika bij de wok met kip ketjap in
  • Voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe
  • Verwarm het geheel nog even
  • Draai dan het vuur weer onder de wok weg totdat je de rijst gaat koken
  • Verwarm het gerecht dan opnieuw

Notities

Gewoon lekker met rijst eten
Ik heb er dunne plakjes komkommer bij gedaan waarvan ik een schaaltje met een deel van het sap een potje zilveruitjes had bijgedaan. Dit had ik lekker in de koelkast laten doorkoelen