Cappuccino macarons
Calories:
Author: Cor Klaar
handmixer
blikken doos
kommetje
- Ingrediënten de macarons:
- 3 eiwitten
- 50 gram suiker
- 210 gram poedersuiker
- 110 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels oploskoffie
- Snuf zout
- Ingrediënten voor de ganache:
- 50 ml slagroom ongeklopt
- 100 gram pure chocolade
- ½ theelepel oploskoffie
- Ingrediënten voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 45 gram water
- 45 gram echte boter
- 60 ml slagroom ongeklopt
- Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
- Cacaopoeder of poedersuiker
Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
Zeef het geheel boven een kom.
Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
Dan is dat nu het moment.
Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
Laat de macarons nu drogen.
Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
Roer goed door en voeg de chocolade toe.
Roer tot het geheel mooi glad is.
Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
Roer goed door en voeg de boter toe.
Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
Leg ze in paren van 2.
Klop je ganache met een handmixer mooi op.
Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
Heb je nog onbewerkte macarons over ?
Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
Je kunt ze dan nog weken bewaren.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3
Bananentaart
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar
- 20 biscuitjes
- 80 g Becel Dieet
- 1 tl kaneel
- 4 blaadjes gelatine
- 4 bananen
- citroensap
- 125 ml sinaasappelsap
- 250 ml magere yoghurt
- 2 eetlepel(s) suiker
- 125 ml slankroom
Vet een bakvorm, met een doorsnede van 20 cm, in met Becel Dieet.
Verkruimel de biscuitjes en vermeng ze met Becel Dieet en kaneel.
Druk het kruimeldeeg met behulp van de bolle kant van een lepel uit op de bodem van de bakvorm en zet deze in de koelkast.
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Snijd de bananen in plakjes, besprenkel ze met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
Houd 10 plakjes apart en pureer de rest met behulp van een roerzeef of (staaf)mixer.
Verdeel de bananenmoes over de taartbodem.
Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en knijp intussen de geweekte gelatineblaadjes goed uit.
Neem de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme sinaasappelsap.
Laat het sap afkoelen tot het lobbig wordt en voeg dan al roerende de yoghurt en de suiker toe.
Schep het geheel voorzichtig door elkaar en verdeel het dan over de bananenmoes.
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Garneer de bananentaart met opgeklopte slankroom en plakjes banaan.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 29g | Vet: 11g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3
Pittige chili con carne met paprika en rode bonen
Een hartige stoofschotel met gehakt, rode bonen en paprika, op smaak gebracht met chili en een vleugje tabasco. Comfortfood met een kick!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel bloem
- 1 paprika
- 1 ui
- 2 el boter
- 2 teentjes knoflook
- 500 g rundergehakt
- 1 groot blik kidneybonen
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- Tabasco naar smaak
- Zout naar smaak
Snipper de ui en fruit deze in de boter enkele minuten.
Pers de knoflook en fruit deze kort mee.
Voeg het gehakt toe en bak het rul en lichtbruin.
Snijd de paprika in blokjes en roer door het gehaktmengsel.
Voeg bloem, paprikapoeder en chilipoeder toe, blijf roeren tot de bloem gaar is.
Voeg de kidneybonen toe en meng goed.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
Breng op smaak met zout en eventueel enkele druppels tabasco.
Serveertip:
Serveer met witte rijst, tortillachips of een stukje knapperig maïsbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Tempranillo of Zinfandel.
Calories: 428kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3
Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander
Een verrassend kruidig gehaktgerecht met amandelen, mango en koriander in een romige saus. Heerlijk met rijst en gestoofde spinazie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 387kcal
Author: Cor Klaar
- ½ el koriander gedroogd
- 1 el bloem
- 1 el kerriepoeder
- 1 el mangochutneyvocht
- 1 mango
- 1 sinaasappel sap van ½
- 2 el crème fraîche
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 400 g gehakt
- 50 g amandelen
- 250 ml kippenbouillon
- Boter om in te bakken
- Verse koriander of peterselie voor garnering
Meng het gehakt met kerriepoeder, knoflook, amandelen en koriander.
Verhit boter in een pan en bak het gehaktmengsel rul.
Snijd de mango in blokjes en de sjalotjes in achten.
Stoof de mango en sjalotten mee met het gehakt.
Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap en mangochutneyvocht toe.
Roer de bloem los met de crème fraîche en voeg toe aan de pan.
Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
Garneer met verse koriander of peterselie.
Serveertip:
Serveer met basmatirijst en gestoofde spinazie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Lekker met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een lichte Gewürztraminer.
Calories: 387kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3
Appel-stiltonstrudel met portsaus
Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
theedoek
Ster-uitsteekvormpje
- 2 kleine geschilde appels in blokjes
- 2 eetlepels citroensap
- 225 gram Stilton
- Tijmpoeder
- Zout
- Versgemalen peper
- 10 vellen ontdooid fyllodeeg
- 100 gram boter gesmolten
- 100 gram paneermeel
- 1 rode appel
- 1 ½ dl port
- 1 theelepel cranberrycompote
- 1 theelepel suiker
Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Herhaal dit 4 keer.
Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Bak 30-35 minuten in de oven.
Steek sterretjes uit de rode appel.
Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
Breng op smaak met citroensap.
Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
Garneer met appelsterretjes.
Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3
Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje
Deze knapperige mini appeltaartjes, met een vleugje kaneel en een glanzende abrikozenlaag, zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij vers bladerdeeg
- 3 appels geschild en in blokjes
- 2 el suiker
- 1 el custardpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 ei geklutst, om te bestrijken
- 2 el amandelschaafsel
- 100 g abrikozenjam
Voorbereiding:
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
Vullen en vouwen:
Verdeel de appelvulling diagonaal over elk stukje deeg.
Vouw één punt van het deeg over de vulling en maak de andere punt nat.
Vouw de natte punt over de vulling en druk deze voorzichtig aan zodat de punten blijven plakken.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor een extra feestelijke ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn, zoals een late harvest riesling, voor een harmonieus geheel.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 3