Cappuccino macarons

Cappuccino macarons

Recept categorieën: Gebak, Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten de macarons:
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 210 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelpoeder
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Snuf zout
  • Ingrediënten voor de ganache:
  • 50 ml slagroom ongeklopt
  • 100 gram pure chocolade
  • ½ theelepel oploskoffie
  • Ingrediënten voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 45 gram water
  • 45 gram echte boter
  • 60 ml slagroom ongeklopt
  • Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
  • Cacaopoeder of poedersuiker

Instructies

  • Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
  • Zeef het geheel boven een kom.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
  • Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
  • Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
  • Dan is dat nu het moment.
  • Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
  • Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
  • Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
  • Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
  • Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
  • Laat de macarons nu drogen.
  • Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
  • De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
  • Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
  • Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
  • Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
  • Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
  • Roer goed door en voeg de chocolade toe.
  • Roer tot het geheel mooi glad is.
  • Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
  • Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
  • Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
  • Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
  • Roer goed door en voeg de boter toe.
  • Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
  • Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
  • Leg ze in paren van 2.
  • Klop je ganache met een handmixer mooi op.
  • Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
  • Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
  • Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
  • Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
  • Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
  • Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
  • Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
  • Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
  • Heb je nog onbewerkte macarons over ?
  • Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
  • Je kunt ze dan nog weken bewaren.

Bananentaart

Bananentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 biscuitjes
  • 80 g Becel Dieet
  • 1 tl kaneel
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 bananen
  • citroensap
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 250 ml magere yoghurt
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 125 ml slankroom

Instructies

  • Vet een bakvorm, met een doorsnede van 20 cm, in met Becel Dieet.
  • Verkruimel de biscuitjes en vermeng ze met Becel Dieet en kaneel.
  • Druk het kruimeldeeg met behulp van de bolle kant van een lepel uit op de bodem van de bakvorm en zet deze in de koelkast.
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Snijd de bananen in plakjes, besprenkel ze met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Houd 10 plakjes apart en pureer de rest met behulp van een roerzeef of (staaf)mixer.
  • Verdeel de bananenmoes over de taartbodem.
  • Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en knijp intussen de geweekte gelatineblaadjes goed uit.
  • Neem de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme sinaasappelsap.
  • Laat het sap afkoelen tot het lobbig wordt en voeg dan al roerende de yoghurt en de suiker toe.
  • Schep het geheel voorzichtig door elkaar en verdeel het dan over de bananenmoes.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de bananentaart met opgeklopte slankroom en plakjes banaan.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 29g | Vet: 11g

Pittige chili con carne met paprika en rode bonen

Pittige chili con carne met paprika en rode bonen

Een hartige stoofschotel met gehakt, rode bonen en paprika, op smaak gebracht met chili en een vleugje tabasco. Comfortfood met een kick!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g rundergehakt
  • 1 groot blik kidneybonen
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • Tabasco naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in de boter enkele minuten.
  • Pers de knoflook en fruit deze kort mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en lichtbruin.
  • Snijd de paprika in blokjes en roer door het gehaktmengsel.
  • Voeg bloem, paprikapoeder en chilipoeder toe, blijf roeren tot de bloem gaar is.
  • Voeg de kidneybonen toe en meng goed.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  • Breng op smaak met zout en eventueel enkele druppels tabasco.

Notities

Serveertip:
Serveer met witte rijst, tortillachips of een stukje knapperig maïsbrood.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Tempranillo of Zinfandel.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Een verrassend kruidig gehaktgerecht met amandelen, mango en koriander in een romige saus. Heerlijk met rijst en gestoofde spinazie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Noten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 387kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ el koriander gedroogd
  • 1 el bloem
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el mangochutneyvocht
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel sap van ½
  • 2 el crème fraîche
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g gehakt
  • 50 g amandelen
  • 250 ml kippenbouillon
  • Boter om in te bakken
  • Verse koriander of peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng het gehakt met kerriepoeder, knoflook, amandelen en koriander.
  • Verhit boter in een pan en bak het gehaktmengsel rul.
  • Snijd de mango in blokjes en de sjalotjes in achten.
  • Stoof de mango en sjalotten mee met het gehakt.
  • Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap en mangochutneyvocht toe.
  • Roer de bloem los met de crème fraîche en voeg toe aan de pan.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
  • Garneer met verse koriander of peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met basmatirijst en gestoofde spinazie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Lekker met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een lichte Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 387kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Engeland, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine geschilde appels in blokjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 225 gram Stilton
  • Tijmpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 10 vellen ontdooid fyllodeeg
  • 100 gram boter gesmolten
  • 100 gram paneermeel
  • 1 rode appel
  • 1 ½ dl port
  • 1 theelepel cranberrycompote
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
  • Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Herhaal dit 4 keer.
  • Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
  • Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Bak 30-35 minuten in de oven.
  • Steek sterretjes uit de rode appel.
  • Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
  • Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
  • Breng op smaak met citroensap.
  • Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
  • Garneer met appelsterretjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje

Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje

Deze knapperige mini appeltaartjes, met een vleugje kaneel en een glanzende abrikozenlaag, zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol glutenvrij vers bladerdeeg
  • 3 appels geschild en in blokjes
  • 2 el suiker
  • 1 el custardpoeder
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • 1 ei geklutst, om te bestrijken
  • 2 el amandelschaafsel
  • 100 g abrikozenjam

Instructies

Voorbereiding:

  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.

Vulling maken:

  • Meng de appelblokjes met suiker, kaneelpoeder en custardpoeder in een kom.

Deeg voorbereiden:

  • Snijd het uitgerolde deeg in zes gelijke rechthoeken.
  • Prik in het midden van elke rechthoek meerdere keren met een vork.

Vullen en vouwen:

  • Verdeel de appelvulling diagonaal over elk stukje deeg.
  • Vouw één punt van het deeg over de vulling en maak de andere punt nat.
  • Vouw de natte punt over de vulling en druk deze voorzichtig aan zodat de punten blijven plakken.

Afwerking:

  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Optioneel: strooi een beetje suiker over het deeg voor extra zoetheid.

Bakken:

  • Bak de appeltaartjes 25-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Abrikozenlaag:

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk de warme appeltaartjes ermee voor een glanzende afwerking.

Serveren:

  • Serveer warm of afgekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor een extra feestelijke ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn, zoals een late harvest riesling, voor een harmonieus geheel.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g