Knapkoek

Knapkoek

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • Een beetje vanille extract

Afwerking:

  • boter
  • rietsuiker

Eventueel naar wens toevoegen

  • kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten te samen in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden tot het deeg een bal vormt en los laat van de kom.
  • Neem het deeg uit de kom en verpakh et in plastic folie.
  • Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm je oven voor op 210°.
  • Bebloem je werkvlak en kneed na koeling het deeg nog eens door.
  • Maak er een bol van en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek er een ronde plak uit van ca 20 cm doorsnede en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bestrijk de koek met boter en bestrooi rijkelijk met rietsuiker.
  • Trek met een scherp mes lijnen op de koek waardoor je hem in 8 stukken verdeeld.
  • Enkel lijnen trekken en niet doorsnijden.
  • Bak de koek in ca 10 af op 210°.
  • Als de koek uit de oven komt dan kun je de koek op deze lijntjes netjes doorsnijden.
  • Laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Je hoeft niet persé een grote koek te maken.
  • Je mag natuurlijk naar hartenlust variëren met de vorm.

Handjes

Handjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 160 gram boter niet gesmolten
  • 30 gram amandelpoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 80 gram ei 2 eieren maat M
  • 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
  • Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
  • Leg het een half uurtje in de diepvries.
  • Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
  • Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
  • Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
  • Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 430 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng het zout met een garde onder de bloem.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
  • Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
  • Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
  • Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Uitleg opbollen deeg:

  • Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Dan verder

  • Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
  • Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
  • Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes licht aan met de hand.
  • Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

Appel-Kaneelmuffins

Appel-Kaneelmuffins

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 stuks
Calories: 140kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter of margarine
  • 100 g bloem
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • ¾ dl melk
  • 1 kleine appel

Instructies

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4) en plaats de papieren cakevormpjes op een bakplaat.
  • Boter smelten: Smelt de boter zachtjes in een steelpan.

Muffinbeslag maken:

  • Zeef de bloem boven een kom en meng met de lichtbruine basterdsuiker, een snufje zout, bakpoeder en 1 theelepel kaneel.
  • Roer in een apart kommetje de resterende kaneel en suiker door elkaar.
  • Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
  • Giet het eiermengsel over het bloemmengsel en roer alles door elkaar tot een beslag.

Muffins vullen:

  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de papieren cakevormpjes op de bakplaat.
  • Schil de appel, snijd hem in 8 stukken en steek een stukje appel in elk muffinbeslag.
  • Strooi het kaneel-suikermengsel over de bovenkant van de muffins.

Bakken:

  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Afkolen:

  • Laat de muffins ongeveer 5 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
  • Haal ze uit de oven en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Geniet van deze heerlijke appel-kaneelmuffins als tussendoortje of als dessert, bijvoorbeeld met een kopje thee of koffie.
Opmerkingen:
Je kunt variëren met verschillende soorten appels, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 6g

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Een feestelijk afbreekbrood met rozijnen, citroen en zachte amandelspijs. Perfect voor de paasbrunch of om samen van te genieten bij de koffie.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 16
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Beslagkom of keukenmachine
  • keukenpapier
  • taartrooster
  • Taartvorm
  • Taartschaal of groot bord
  • theedoek

Ingrediënten

  • ½ pakje amandelspijs à 300 g
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 250 g rozijnen
  • 250 ml melk
  • 25 g boter
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Spoel de rozijnen af met koud water, dep droog met keukenpapier en meng met bloem.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
  • Meng de witbroodmix in een beslagkom met citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpannetje.
  • Klop het ei los in een kom.
  • Voeg melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
  • Kneed de rozijnen door het deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten op een warme plek onder een doek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
  • Druk in elk deegbolletje een bolletje spijs en vorm ze.
  • Leg ze in bloemvorm in een taartvorm.
  • Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi de broodjes met maanzaad.
  • Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer op een mooie taartschaal, afbreekbaar per broodje.

Notities

Serveertip:
Serveer het brood warm of op kamertemperatuur met een likje roomboter of extra amandelspijs aan de zijkant.
Wijnadvies:
Dit paasbrood smaakt heerlijk bij een glas Muscat of Sauternes, een zoete wijn die perfect combineert met de amandelvulling.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g

Grootmoeders cake

Grootmoeders cake

Recept categorieën: Cake
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 5 eieren M op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 citroen rasp er van

Instructies

  • In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
  • Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
  • De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
  • Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
  • Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
  • De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
  • De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
  • Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
  • Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
  • De cake laten afkoelen en in plakken snijden.

Notities

Variatie:

Cake met karwij:
Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Oveninfo

hetelucht: 150 °C
stoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten

Bossche Koek (Sint-Janskoek)

Bossche Koek (Sint-Janskoek)

Een rijke, kruidige koek met honing, een traditionele lekkernij uit Den Bosch.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
koeltijd deeg2 uur
Totale tijd3 uur 50 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 1 grote koek of 12-16 moppen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Cakevorm of bakplaat met hoge rand
  • Mengkommen
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 150 g vloeibare honing extra
  • 100 g vaste honing extra
  • 600 g bloem
  • 10 g dubbel koolzure soda bakpoeder
  • 50 g koekkruiden
  • ½ dl karnemelk
  • 100 g havanna honing of dun vloeibare bloemenhoning
  • 200 g bretonse honing of honing met vaste consistentie, bijv. klaverhoning
  • dl water
  • Suiker greinsuiker

Instructies

  • Breng het water aan de kook en los hierin de eerste hoeveelheden honing op.
  • Werk er de gezeefde bloem doorheen en laat deze massa enkele uren staan om door en door af te koelen.
  • Kneed er dan de specerijen, bakpoeder, karnemelk en de rest van de honingsoorten door.
  • Er is nu een taai kleverig deeg ontstaan, waarmee een ingevette cakevorm kan worden gevuld.
  • Klop met een natte hand het deeg goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is afgewerkt.
  • Strooi er dan greinsuiker over.
  • Bak de koek in een matig warme oven (175-180 °C) ± 1½ uur.
  • U kunt ook het deeg uitstrijken op een ingevette bakplaat met hoge rand.
  • Dan krijgt u een grote platte koek, die beter gaar zal worden.
  • De baktijd is dan ± 1 uur op 175-180 °C.

Sint-Jans-moppen:

  • Maak een deeg zoals hierboven omschreven.
  • Strijk het uit op een ingevette bakplaat en maak de bovenkant glad met een vochtige hand.
  • Bak het deeg in een matig warme oven (± 175 °C) gedurende 20-30 minuten.
  • Laat de koek enigszins afkoelen en snijd er dan langwerpige (doorsnede 4 cm) of vierkante (4 x 4 cm) moppen van.
  • Neem de moppen van het bakblik en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Lekker bij de koffie of thee, of als onderdeel van een dessertplank.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een Pedro Ximénez sherry.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Ski Vlaai met Kersen en Merengue

Heerlijke ski vlaai met kersen, merengue en mascarpone slagroom. Een feestelijke taart voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bodem:

  • 1 ei
  • 15 gram verse gist of 8 gram droge gist
  • 25 gram basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 50 ml melk
  • 75 gram boter

Merengue staafjes:

  • 100 gram eiwit 3-4 eieren
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram suiker

Topping:

  • 150 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker

Vulling:

  • 1 grote pot kersen
  • 3 koffielepels aardappelzetmeel 24 gram
  • 50 gram suiker

Instructies

Merengue staafjes:

  • Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop verder.
  • Spuit lange staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de merengue 1,5 uur op 80°C (hetelucht) met de ovendeur op een kier.

Deeg voor de bodem:

  • Meng alle ingrediënten (behalve zout) in een keukenmachine en kneed 5 minuten.
  • Voeg zout toe en kneed nog 25 minuten.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Rol het deeg uit en leg in een ingevette vlaaivorm.
  • Prik gaatjes in de bodem en rol de randen af.
  • Bedek de bodem met bakpapier en bakparels en bak 20 minuten op 200°C.
  • Verwijder het bakpapier en laat de bodem afkoelen.

Kersenvulling:

  • Doe de kersen met het sap in een steelpan.
  • Meng aardappelzetmeel met een beetje kersensap tot een papje.
  • Voeg suiker toe aan de kersen en breng aan de kook.
  • Voeg het papje toe en roer tot de kersen ingedikt zijn.
  • Schenk de kersen in de vlaaibodem en laat afkoelen in de koelkast.

Topping en afwerking:

  • Breek de merengue staven in stukjes.
  • Klop slagroom, mascarpone en poedersuiker stijf.
  • Bedek de vlaai met een laag slagroom.
  • Strooi de merengue staafjes over de vlaai.

Notities

Serveertip:
Serveer de ski vlaai gekoeld.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de vlaai.
  • Fruitige witte wijn (bijv. Riesling): De fruitige tonen van de wijn complementeren de kersen en merengue.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 12 satéprikkers
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram chocolade
  • Kaneel
  • Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een rooster.
  • Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers.
  • Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
  • Plak twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.

Notities

Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Dikke Roomboterspeculaas

Dikke Roomboterspeculaas

Deze dikke roomboterspeculaas heeft een heerlijk kruidige smaak en een knapperige bite. Perfect voor de herfst en winter, vooral tijdens Sinterklaas!
inclusief rusten en bakken1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 12
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bloem
  • 350 g roomboter
  • 225 g basterdsuiker
  • 5 tl bakpoeder
  • 4 el speculaaskruiden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Kneed met koele handen tot een soepele deegbal die geen deegresten meer achterlaat.
  • Rol het deeg op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 35 minuten.
  • Laat het gebak kort afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om volledig koud te worden.
  • Snijd in stukken en serveer.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een heerlijk wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry of een Glühwein past perfect bij de rijke speculaassmaak.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g