Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Dit luchtige paasbrood met rozijnen en bigarreaux is snel klaar zonder gist. Een ideaal zoet brood met cakemeel en karnemelk voor bij het paasontbijt.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 20 personen
Calories: 148kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Cakevorm (1,5 liter)
  • Handmixer met deeghaken
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl citroenschil geraspt
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 el suiker
  • 50 g bigarreaux fijngehakt
  • 75 g rozijnen
  • 200 ml karnemelk
  • 350 g cakemeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Zeef het cakemeel, bakpoeder en ½ tl zout boven een kom.
  • Roer de rozijnen, bigarreaux, citroenschil en suiker door het meelmengsel.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meel.
  • Voeg het losgeklopte ei en de karnemelk toe.
  • Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
  • Bestrooi je handen met bloem en kneed het deeg nog 1 minuut met de hand.
  • Druk het deeg in een ingevette cakevorm.
  • Bak het paasbrood in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een taartrooster.
  • Wikkel het brood in aluminiumfolie en bewaar tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Snijd het brood in dikke plakken en serveer met boter of roomkaas. Ook heerlijk met een beetje lemon curd bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Lekker met een glas lichtzoete wijn zoals een Moscato of een sprankelende prosecco voor een feestelijk effect.

Nutrition

Calories: 148kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Appelcake

Appelcake

Deze vernieuwde versie van appelcake behoudt de klassieke smaak, maar met een beetje een moderne twist.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 4 Stuks
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • Een scheutje melk
  • 500 gram goudreinetten appels
  • ½ potje abrikozenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C en beboter een springvorm, bestuif deze met bloem.
  • Klop de boter met de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door het beslag.
  • Meng voorzichtig het gezeefde zelfrijzend bakmeel door het beslag, voeg tevens een scheutje melk toe.
  • Verdeel de helft van het beslag in de springvorm en leg hierop de helft van de goudreinetten, in partjes gesneden.
  • Voeg de rest van het beslag toe en schik de overgebleven appelpartjes er dakpansgewijs bovenop.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1½ uur, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met een dun laagje abrikozenjam en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g

Pesto ricottataart

Pesto ricottataart

Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zonnebloempitten
  • 75 g melbatoast
  • 50 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) milde olijfolie
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 14 blaadjes basilicum
  • 350 gr ricotta

Instructies

Voorbereiden

  • In droge koekenpan zonnebloempitten goudbruin roosteren.
  • In keukenmachine zonnebloempitten en melbatoast fijnmalen.
  • Boter smelten en op 1 eetlepel na door toastkruim mengen.
  • Taartvorm invetten met rest van boter.
  • Toastkruim gelijkmatig over bodem van vorm verdelen en goed aandrukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Met mixer ricotta, olie, bloem en zout kloppen.
  • Eieren één voor één toevoegen en erdoor mengen.
  • Ricottamengsel op taartbodem scheppen en gladstrijken.
  • Ricottataart in midden van oven in ca. 40 minuten licht goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 30 minuten in geopende oven laten afkoelen.
  • Op taartrooster verder laten afkoelen.

Bereiden

  • Riccottataart rondom garnaren met basilicumblaadjes en bestrijken met pesto.
  • Pesto-ricottataart in 14 puntjes snijden.

Knapkoek

Knapkoek

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • Een beetje vanille extract

Afwerking:

  • boter
  • rietsuiker

Eventueel naar wens toevoegen

  • kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten te samen in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden tot het deeg een bal vormt en los laat van de kom.
  • Neem het deeg uit de kom en verpakh et in plastic folie.
  • Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm je oven voor op 210°.
  • Bebloem je werkvlak en kneed na koeling het deeg nog eens door.
  • Maak er een bol van en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek er een ronde plak uit van ca 20 cm doorsnede en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bestrijk de koek met boter en bestrooi rijkelijk met rietsuiker.
  • Trek met een scherp mes lijnen op de koek waardoor je hem in 8 stukken verdeeld.
  • Enkel lijnen trekken en niet doorsnijden.
  • Bak de koek in ca 10 af op 210°.
  • Als de koek uit de oven komt dan kun je de koek op deze lijntjes netjes doorsnijden.
  • Laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Je hoeft niet persé een grote koek te maken.
  • Je mag natuurlijk naar hartenlust variëren met de vorm.

Speculaaspoppen: Traditioneel Sinterklaas Gebak

Speculaaspoppen: Traditioneel Sinterklaas Gebak

Duik in de nostalgie van Sinterklaas met dit klassieke recept voor Speculaaspoppen! Dit recept is perfect voor wie houdt van traditioneel Hollands gebak, en het gebruik van een speculaasplank maakt het extra authentiek. De combinatie van citroen, speculaaskruiden en roomboter zorgt voor een heerlijk aromatische en knapperige koek. Gun het deeg de tijd om te rusten, en je wordt beloond met prachtige, smaakvolle poppen. Ze zijn bijna te mooi om op te eten... bijna!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: bakken, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 3 stuks van 30 cm groot:
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €1.50 - €2.50 per pop

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels bloem voor de vorm
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 175 gram koude boter
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout snufje (Naar smaak)

Instructies

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen daarna uit.
  • Zeef de bloem boven een kom en voeg de citroenrasp, de suiker, de kruiden en zout toe.
  • Doe er de gehakte stukjes koude boter, de melk en het citroensap bij en kneed het geheel snel tot een stevige bal.
  • Tip: Bewaar het deeg 24 uur in de koelkast; de smaak van de kruiden wordt dan sterker.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestuif de speculaasvorm met bloem.
  • Doe ⅓ van het deeg in de vorm en druk het stevig aan.
  • Verwijder het overtollige deeg door een nylondraad strak over de speculaasplank te trekken.
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en keer de plank voorzichtig om, zodat het deeg uit de vorm komt.
  • Leg het deeg met het bakpapier op de bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei.
  • Tip: Versier het ongebakken deeg met halve gepelde amandelen voor extra smaak en textuur.
  • Bak de Speculaaspoppen 25 minuten en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de Speculaaspoppen in hun geheel op een mooie schaal tijdens het Sinterklaasfeest, of breek ze in stukken en serveer bij de koffie.
Wijnadvies:
Bij deze heerlijk kruidige en zoete Speculaaspoppen past een wijn met voldoende zoetheid en complexe aroma's om de specerijen en citrus te complementeren. Een klassieke Port is een uitstekende keuze. De gedroogde vruchten, noten en de warme kruidige tonen van de Port matchen perfect met de speculaas, wat zorgt voor een rijke en feestelijke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 10g | Vet: 35g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g

Dikke Roomboterspeculaas: Boterzacht Basisrecept

Dikke Roomboterspeculaas: Boterzacht Basisrecept

Dikke, boterzachte nostalgie! Dit recept voor Dikke Roomboterspeculaas is de ultieme verwennerij, waarbij de roomboter de absolute hoofdrol speelt. Het is zo rijk en smeuïg dat je bijna vergeet dat het speculaas is! Door de ruime hoeveelheid boter wordt de koek heerlijk bros en de smaak intens. Gun het deeg een uur rust, en je wordt beloond met een goudbruine, kruidige koek die perfect is voor de feestdagen. Dit is een koek zo stevig, dat zelfs Sinterklaas er twee handen voor nodig heeft!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: bakken, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 porties
Calories: 850kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €1.50 - €2.50 per portie

Equipment

Ingrediënten

  • 450 gram bloem
  • 350 gram roomboter
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • zout Naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten, behalve de boter, door elkaar in een kom.
  • Snijd de koude boter, als de droge ingrediënten goed zijn vermengd, in kleine stukjes en roer die goed door het deegmengsel.
  • Kneed het deeg met koele handen tot het een soepele bal is, die geen deegresten meer achterlaat.
  • Rol het deeg op een beboterde bakplaat tot ± 1 cm dikte uit en laat het 1 uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet het 'uitgeruste' deeg in de oven en laat het daar ± 35 minuten staan.
  • Laat het hete gebak een beetje afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om de Dikke Roomboterspeculaas koud te laten worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de Dikke Roomboterspeculaas in dikke plakken bij de koffie. Het is ook heerlijk om de afgekoelde koek te bestrijken met een dun laagje amandelspijs.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, boterzachte Dikke Roomboterspeculaas is een wijn nodig die de zoetheid en het hoge vetgehalte aankan. Een klassieke keuze is een Port. De intense, gedroogde fruitaroma's en de warmte van de Port snijden door de rijke roomboter heen, terwijl de kruidige tonen de speculaaskruiden versterken. Dit is een decadente, feestelijke combinatie die de essentie van Sinterklaasavond vastlegt.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 55g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g

Speculaasletters en -cijfers: Roomboter Recept

Speculaasletters en -cijfers: Roomboter Recept

Maak je Sinterklaasfeest persoonlijk! Met dit heerlijke recept voor Speculaasletters maken tover je namen en felicitaties om in knapperig, kruidig speculaas. Het deeg, rijk aan boter en koekkruimels, wordt ongelooflijk smaakvol na een nachtje rusten. Pak de schaar en het karton, of je speculaasplank, en bak je eigen eetbare boodschappen. Dit is de perfecte, persoonlijke traktatie die zó lekker is, dat hij direct wordt opgegeten!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: bakken, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 porties (ca. 20-30 letters/cijfers)
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €0.75 - €1.25 per portie

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 100 gram boter koude
  • 125 gram bruine basterdsuiker of lichtbruine
  • 40 gram koekkruimels naar keuze
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel of 200 gr bloem en 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels water of melk Naar smaak
  • rijstemeel Naar smaak
  • zout snufje (Naar smaak)

Instructies

  • Zeef de suiker en het bakmeel (of de bloem en het bakpoeder) in een kom.
  • Voeg de boter, het zout, de koekkruimels en de speculaaskruiden toe.
  • Snijd de boter in de bloem met twee messen tot erwtjesgrootte.
  • Kneed alles snel tot een soepel deeg, dat van de wand van de kom loslaat.
  • Voeg, als het te droog is, wat melk of water toe.
  • Leg het deeg, afgedekt met of verpakt in folie, een nacht, of liever nog een hele dag, koel weg.
  • Dit is essentieel voor de smaak van de Speculaasletters maken.
  • Kneed het deeg de volgende dag door.
  • Rol het deeg dan uit tot een lap met een dikte van $3 text{ mm}$.
  • Knip uit karton de benodigde letters en cijfers, leg die op het deeg en snijd ze met een scherp mesje uit.
  • Leg de deegletters en -cijfers op de bakplaat.
  • Kneed de restjes deeg samen, rol die opnieuw uit en snijd ze weer uit.
  • Ga zo door tot de bakplaat vol is.
  • Bestrooi de speculaasjes eventueel met amandelschaafsel en bak ze op 160°C in 25 tot 30 minuten gaar.
  • Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.
  • Voor Speculaasjes uit de plank: Kwast de koekholten van de speculaasplank in met rijstemeel.
  • Druk in elk vormpje een bolletje deeg en schrap er wat te veel is met de vlakke kant van een mes af.
  • Keer de plank met een klap om, zodat de deegvormpjes eruit vallen.
  • Leg deze op bakpapier op de bakplaat en bak ze zoals hierboven beschreven.

Notities

Serveertip:
Gebruik de Speculaasletters om namen en teksten te vormen op een dienblad. Versier met amandelschaafsel voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, boterige en kruidige Speculaasletters en -cijfers past een klassieke dessertwijn. Een goede keuze is een Port. De intense, gedroogde fruitaroma's en de warmte van de Port combineren fantastisch met de speculaaskruiden en de bruine suiker, wat een rijke en feestelijke smaakbeleving geeft.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Speculaasjes met Amandel en Boter: Plak of Plank

Speculaasjes met Amandel en Boter: Plak of Plank

De perfecte Speculaasjes met amandel voor Sinterklaas? Dit is hem! Dit heerlijke recept combineert de brosse roomboterbasis met de knapperige bite van ongepelde amandelen. Of je nu een traditionele speculaasplank gebruikt, of gewoon een borrelglaasje om de vormpjes uit te steken, succes is gegarandeerd. Het deeg is rijk, kruidig, en zó makkelijk te verwerken dat je na 20 minuten bakken al kunt genieten. Zorg dat je de amandelen goed hakt, dan vliegt de Sint er bijna in mee!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: bakken, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 porties (ca. 50 stuks)
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €0.75 - €1.25 per portie

Equipment

  • messen
  • deegrol
  • Speculaasplank (optioneel)
  • Borrelglaasje/Vormpje
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 200 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • melk zo nodig 1 eetlepel (Naar smaak)
  • 6 gram speculaaskruiden 1 eetlepel
  • zout Naar smaak

Instructies

  • Hak of snipper de amandelen, pel ze niet.
  • Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar.
  • Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar.
  • Meng er de amandelen en zo nodig de melk door.
  • Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg: Optie 1 (Speculaasplank): Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel.
  • Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg.
  • Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht.
  • Optie 2 (Uitsteken): Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0.
  • 33 cm dikte.
  • Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje.
  • Beboter de bakplaat.
  • Verwarm de oven 10 minuten voor op 180°C.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar.
  • Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin.
  • Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht

Notities

Serveertip:
Serveer de Speculaasjes met amandel bij de koffie. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel; de smaak wordt na een dag alleen maar beter.
Wijnadvies:
Bij deze rijke, boterige en kruidige Speculaasjes met amandel past een klassieke dessertwijn. Een goede keuze is een Port. De noten, het gedroogde fruit en de warme kruidige tonen van de Port matchen fantastisch met zowel de amandelen als de speculaaskruiden, wat een rijke en feestelijke smaakbeleving geeft.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Handjes

Handjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 160 gram boter niet gesmolten
  • 30 gram amandelpoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 80 gram ei 2 eieren maat M
  • 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
  • Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
  • Leg het een half uurtje in de diepvries.
  • Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
  • Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
  • Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
  • Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 430 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng het zout met een garde onder de bloem.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
  • Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
  • Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
  • Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Uitleg opbollen deeg:

  • Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Dan verder

  • Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
  • Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
  • Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes licht aan met de hand.
  • Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.