Boboetie of Bobote

Boboetie of Bobote

gekruiden rundvlees uit de over
Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 500 gram runderpoelet
  • 5 sneetjes witbrood
  • 1 kopje melk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 eetlepel(s) kerrie
  • 2 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 30 gram margarine
  • 1 ei geklopt
  • citroensap

Instructies

  • Week het brood in de melk, giet de niet opgenomen melk af.
  • Fruit in de margarine de uien, kerrie, zout, suiker en de azijn.
  • Vermeng daarna alles goed met het uitgeklopte brood en doe er dan het vlees bij met de helft van het geklopte ei.
  • Breng de massa over in een goed ingevette vuurvaste schaal en giet de rest van het ei erover.
  • Laat het ca. 25 min. in een 180-190°C. warme oven bakken.
  • Serveren met droge witte rijst, reepjes komkommer, plakjes banaan, seroendeng en uiteraard sambal.

In chinese kool verpakte kabeljauw

In chinese kool verpakte kabeljauw

Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 chinese kool
  • 4 stukken kabeljauw van 100 g
  • 4 eetlepel(s) oestersaus
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • mihoen
  • 1 rode paprika in repen
  • olie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180° C.
  • 2 x 4 bladeren chinese kool uitleggen; kabeljauw hierop en insmeren met oestersaus.
  • Bladeren dichtslaan en in vuurvaste schaal leggen en besprenkelen met sesamolie.
  • Verwarmen in de oven ± 10 à 12 minuten.
  • Mihoen koken zoals op de verpakking.
  • Rest chinese kool in grove stukken snijden.
  • Olie in wok verwarmen en paprika en chinese kool roerbakken.
  • Mihoen toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

Met garnalen gevulde wraps

Met garnalen gevulde wraps

Recept categorieën: Vis, Wraps, Zeevruchten
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 wraps
  • 250 g Noorse garnalen
  • 125 g taugé
  • 1 prei in ½ ringen
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 ui in ½ ringen
  • olie
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie
  • ½ theelepel sambal
  • 3 eetlepel(s) zoete ketjap
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepel(s) bieslook

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160° C.
  • Olie verwarmen in wok; ui en rode paprika roerbakken.
  • Prei en taugé toevoegen en op smaak brengen met peper en zout; garnalen toevoegen.
  • Wraps open vouwen en vulling over wraps verdelen.
  • Wraps aan zijkanten dichtvouwen en oprollen en in vuurvaste schaal leggen.
  • In oven verwarmen.
  • In de wok olie verwarmen en sambal roerbakken (tot de olie rood gaat zien).
  • Ketjap, azijn, suiker en water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Aardappelzetmeel aanmaken met koud water en door de kokende massa roeren.
  • 1 minuut doorkoken tot de saus licht gaat binden.
  • Bieslook erdoor roeren en over de warme wraps gieten .

Vurige Cointreau Flensjestaart

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Gestoofde slakropjes in een romige botersaus met lavas en nootmuskaat, een verrassend en smaakvol bijgerecht uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 middelgrote kropjes harde sla
  • 50 g boter in klontjes
  • 1 blaadje lavas maggiplant
  • 1 beschuit
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Maak de slakropjes schoon (verwijder verlepte bladeren en harde stronken).
  • Spoel de slakropjes grondig tot ze zandvrij zijn.
  • Zet de slakropjes in een pan met een klein beetje water op de bodem en de stronkjes naar beneden.
  • Voeg een half lepeltje zout toe.
  • Kook de slakropjes 8-10 minuten.
  • Haal de slakropjes uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Schep de slakropjes in een vuurvaste schaal.
  • Verdeel de klontjes boter over de slakropjes.
  • Bestrooi de slakropjes met beschuitkruim.
  • Hak de lavas fijn en strooi samen met nootmuskaat over de slakropjes.
  • Dek de schaal af met een deksel en stoof de slakropjes 10 minuten in een voorverwarmde oven (180°C).
  • Verwijder het deksel en stoof de slakropjes nog enkele minuten tot het beschuitkruim goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Lariekoek (Biestpudding)

Lariekoek (Biestpudding)

Een traditioneel nagerecht van gestolde biest, een romige en zoete lekkernij.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Zuivel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 1 liter biest melk van de eerste melkingen na het kalven van een koe
  • Basterdsuiker bruin

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (of zet een hoekje van het fornuis op een laag vuur).
  • Giet de biest in een vuurvaste schaal.
  • Zet de schaal in de oven (of op het fornuis) en laat de biest stollen (dit duurt 30-45 minuten).
  • De biest is gestold als hij stevig aanvoelt.
  • Haal de schaal uit de oven (of van het fornuis) en laat de biest afkoelen.
  • Snijd de gestolde biest in punten.
  • Serveer de punten met bruine basterdsuiker.

Notities

Serveertip:
Bestrooi de punten vlak voor het serveren met bruine basterdsuiker.
Opmerkingen:
  • Biest is niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Vraag ernaar bij een boer in de buurt.
  • De stoltijd van de biest kan variëren, afhankelijk van de temperatuur van de oven/het fornuis en de samenstelling van de biest. Houd de biest goed in de gaten tijdens het stollen.
  • Je kunt de biest op smaak brengen met vanille, kaneel of citroenrasp. Voeg deze ingrediënten toe aan de biest voordat je hem in de schaal giet.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Hongaarse Zuurkoolschotel met Karbonades

Hongaarse Zuurkoolschotel met Karbonades

Een hartverwarmende Hongaarse zuurkoolschotel met schouderkarbonades, op smaak gebracht met paprika en crème fraîche.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 1 kruidenbuiltje
  • 1 kg zuurkool
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 3 uien
  • 50 gram boter
  • 500 gram schouderkarbonades
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit de uien glazig.
  • Snijd de karbonades in stukjes en voeg toe aan de uien.
  • Roer het paprikapoeder erdoor als het vlees dichtgeschroeid is.
  • Druk de zuurkool uit, vermeng met het vlees en giet er wat water bij.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg het kruidenbuiltje en laurierblad toe.
  • Roer de tomatenpuree met de crème fraîche los en giet over de zuurkool.
  • Doe in een vuurvaste schaal en laat afgedekt 1 uur garen in een oven van 180°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde Kastanjes met Cognac

Gekarameliseerde Kastanjes met Cognac

Deze gekarameliseerde kastanjes met een vleugje cognac vormen een heerlijk luxe bijgerecht of dessert. Perfect voor feestelijke diners tijdens de koude maanden.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vuurvaste schaal
  • Gietlepel

Ingrediënten

  • 500 g gare kastanjes
  • 25 g boter
  • 40 g suiker
  • 1 tipje zout
  • 2 glaasjes cognac

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg een laag gepelde kastanjes in een vuurvaste schaal.
  • Verdeel de helft van de koude boter in dunne plakjes over de kastanjes.
  • Strooi er 2 eetlepels suiker over.
  • Herhaal met een tweede laag kastanjes, de rest van de boter, suiker en een tipje zout.
  • Besprenkel het geheel met de cognac.
  • Steek de cognac voorzichtig aan en doof snel met een deksel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de gekarameliseerde kastanjes warm als bijgerecht bij wildgerechten of als luxe dessert met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een glas cognac voor een perfecte harmonie.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g