In jasmijnthee gestoomde zeebaars
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g jasmijn-theeblaadjes
- 4 lente uitjes
- 50 g gember verse
- 1 dl visbouillon
- 2 eetlepel(s) sojasaus
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel suiker
- 600 g zeebaars
- 1 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) sesamolie
- 1 theelepel sesamzaajes
- 1 eetlepel(s) aardappelzetmeel aangemaakt met water
Doe in de stoommanden bakpapier.
In de pan een laagje water.
Eerste stoommand op het bakpapier de thee; de groene bladeren van de lente-ui en 7/8 van de gember.
Sluit deksel af en laat ± 10 minuten stomen zodat alles lekker gaat geuren.
Hier bovenop de zeebaars met 2 dunne reepjes lente-ui en laat 7 à 8 minuten stomen.
Olie in wok verwarmen, sesamzaad en sambal fruiten.
Afblussen met sojasaus en visbouillon.
Reepjes gember, suiker en lente-ui toevoegen en aan de kook brengen.
De aardappelzetmeel erdoor roeren en afmaken met sesamolie.
Serveren met gewokte groenten en rijst.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Aardappel-Roerbakschotel met Kalkoen en Chinese Kool
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram aardappels vastkokend, bijvoorbeeld Nicola
- 1 Chinese kool ± 500 gram
- 400 gram kalkoenfilet
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- Zout peper
- 1 theelepel kerrie
- 1 pot Singapore roerbaksaus 350 ml, Conimex
- 75 gram Seroendeng pot á 100 gram, Conimex
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van 3 x 3 cm.
Maak de kool schoon, snijd hem in repen, was ze en laat ze uitlekken.
Snijd de kalkoenfilet in repen.
Verhit in de wok 2 eetlepels olie en roerbak de kalkoen in ± 4 minuten gaar.
Voeg de kool toe en roerbak ± 3 minuten.
Bestrooi met peper en zout.
Schep de kalkoen met de kool met een schuimspaan uit de wok en houd ze onder aluminiumfolie warm.
Voeg de rest van de olie aan het achtergebleven bakvet toe en roerbak de aardappel met de kerrie ± 5 minuten.
Voeg de roerbaksaus toe en laat de aardappelen op laag vuur in ± 15 minuten gaar worden.
Voeg de kalkoen en de kool aan het aardappelmengsel toe en laat de roerbakschotel door en door warm worden.
Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met de seroendeng.
Geniet van deze smaakvolle aardappel-roerbakschotel met kalkoen en Chinese kool!
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Chinese mie met knoflooktofu
Calories: 501kcal
Author: Cor Klaar
Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
Voeg de mie toe aan het kokende water en kook deze in ca. 4 minuten gaar.
Trek de mie na 1 minuut koken met 2 vorken los en roer tijdens het koken nog even om.
Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
Meng ondertussen de groentemix (uit het pakje) met 1 dl heet water, tenminste 10 minuten laten staan.
Pel en hak de knoflook fijn.
Snijd de tomaten in partjes.
Zet de wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en wok de tofureepjes 3 minuten.
Wok de knoflook 1 minuut mee.
Wok vervolgens de partjes tomaat en doperwtjes (hoeven niet eerst te worden ontdooid) 7 minuten mee.
Roer de gewelde groentemix erdoor.
Voeg de mie en kruidenmix (uit het pakje) toe en wok nog 2 minuten.
Voeg ketjap naar smaak (2-4 eetlepels) toe.
Schep de Chinese Mie op borden of in kommen.
Calories: 501kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 21g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Eendenborst op witlof met Marsala saus en gebakken Rosevale aardappels
Servings: 3
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepel(s) notenolie
- peper
- zout
- 1 flesje citroensap
- 200 gram rietsuiker
voor de saus:
- 2,5 dl wildfond
- 2 dl marsala
- 100 gram boter ijskoude
- ½ bos salie
Voorbereiding
Snij de witlof stronkjes in grove julienne en doe ze in een glazen schaal
Besprenkel met citroensap, suiker, zout en peper.
Voor de saus
Alle ingrediènten (m.u.v. de boter!!!) in een steelpan inkoken tot slechts enkele eetlepels stroperige vloeistof,
Zeef evt. de saus om de salie blaadjes te verwijderen.
Bereiding:
De eendenborsten inkruisen aan de vetzijde zodat een ruitjespatroon ontstaat.
Bak het vlees vervolgens in een zeer hete bakpan aan de vetzijde 2 minuten op hoog vuur.
Draai het vlees om en schroei ook de vleeszijde in 2 minuten dicht.
Dit geeft het vlees een krokant korstje.
Daarna het vlees terugkeren op de vetzijde en in 8 minuten op laag vuur mooi rosé braden.
Bestrooi met zout en peper.
Verhit een wok op hoog vuur.
Voeg olie toe en laat de uitgelekte witlof snelslinken en warm worden.
Zet de saus opnieuw op het vuur tot het goed kookt.
Neem de pan van het vuur en ga de saus monteren met de koude boter.
Saus monteer je door al roerende de ijskoude boter in 4 delen toe te voegen.
Zorg dat de boter totaal wordt opgenomen in de saus
Afwerking
Maak in het midden van de warme borden een bedje van de witlof.
De eendenborst op het bedje van witlof placeren.
Het geheel napperen met de saus.
Serveer daarbij wat aardappels of paddestoelenrisotto uit de stoomoven!
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Wok met varkensgebraad en groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 g varkensgebraad
- 1 rode ui
- 1 bosje lente-uitjes
- 200 g sojascheuten
- 200 g peultjes of sperzieboontjes / diepvries
- 200 g champignons
- 1 kleine broccoli
- 1 paksoi
- sesamolie
- 1 flesje sojasaus
- 2 blaadje(s) laurier
- enkele korianderbolletjes
- gemberpoeder
- gemberolie
- oestersaus
- peper
Snij het varkensvlees in kleine blokjes.
Doe het in een kom met de sojasaus, laurier, korianderbolletjes en een mespunt gemberpoeder.
Dek af en laat een paar uur - of beter nog een nacht - marineren.
Snij de gepelde ui in ringen.
Snipper de lente-uitjes fijn.
Spoel de sojascheuten onder de koudwaterkraan.
Blancheer de peultjes of de boontjes 2 minuten in gezouten water.
Snij de champignons in plakjes.
Verdeel de broccoli in roosjes.
Snij de paksoi in reepjes.
Roerbak het vlees en de ui 3 minuten in sesamolie.
Doe er de peultjes (of boontjes), de champignons en de broccoli bij.
Roerbak 2 minuten.
Voeg de paksoi en de sojascheuten toe en roerbak 2 minuten.
Doe er de lente-uitjes bij en roerbak 1 minuut.
Kruid naar smaak bij met peper.
Werk af met een theelepel oestersaus en een likje gemberolie.
Werk af met een theelepel oestersaus en een likje gemberolie.
Serveer met rijst.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Chinese roerbakschotel
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g varkensvlees van de schouder of bil
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- ½ rode peper
- 100 g gesneden prei
- 100 g champignons
- 100 g sojascheuten
- 75 g gekookte mie
- 1 eetlepel(s) donkere sojasaus
- ½ teentje knoflook
Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadjes en snij ‘m fijn.
Verhit een eetlepel olie in de wok.
Pel de knoflook, pers ‘m uit en bak ‘m gedurende 1 minuutje samen met de peper op de hoogste stand.
Snij het vlees in reepjes, voeg ze toe en laat 2 minuten meebakken.
Schep daarna het vlees uit de wok en houd het warm onder aluminiumfolie.
Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak de champignons, sojascheuten en prei een 2-tal minuutjes.
Trek de mie uit elkaar en laat ‘m 2 minuten meebakken.
Voeg het vlees toe zodra de mie warm is.
Verwarm nog even door en breng op smaak met sojasaus.
Garneer het gerecht met pinda’s en blokjes tomaat.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Biggetje pangang
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g varkensvlees van de schouder of bil
- 1 dl plantaardige olie
- bakboter
- instant roux bindmiddel
- 200 g uien
- 1 blokjes kippenbouillon
- 3 eetlepel(s) suiker
- 1 eetlepel(s) keukenstroop
- 4 eetlepel(s) ketjap
- sambal
Snij de uien in ringen en bak ze in een wok met wat olie.
Haal de uien uit de wok.
Snij het varkensvlees in blokjes of reepjes en bak ze met wat boter.
Maak ½ l kippenbouillon en voeg bijsamen met de suiker, ketjap, sambal en stroop.
Laat even koken en bind met instant roux.
Een droge gekookte rijst gaat prima samen met babi pangang. Als sla kiest u een mix van zuurzoet opgelegde, geraspte wortels en Chinese kool.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Babi tempra
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g varkensvlees van de bil spiering of lage ribben
- 3 eetlepel(s) olie
- 2 eetlepel(s) suiker
- 2 uien
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepel(s) sojasaus
- 2 eetlepel(s) limoensap
- zout
Snij de uien in dunne plakjes, de chilipeper in kleine stukjes en het varkensvlees in dunne reepjes.
Verhit een wok of zware bakpan op een hoog vuur tot ze zeer heet is.
Doe de olie erin en bak de uien tot ze zacht zijn.
Voeg de chilipeper toe en vervolgens het vlees.
Bak het vlees en voeg de suiker toe zodra het vlees halfgaar is.
Vergeet niet af en toe te roeren.
Verminder de temperatuur en voeg de sojasaus en het limoensap bij.
Laat dan nog 2 minuten sudderen.
Een wok is een wijde pan met ronde bodem. Kleine stukjes vlees en groenten kunnen hierin heel gemakkelijk en snel worden klaargemaakt. Door de vorm van de pan is bij de bereiding minder vet nodig.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 teentjes knoflook
- 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
- 4 eetlepel(s) ketjap manis
- enkele druppels tabasco
- 100 g Zeeuws spek vleeswaren
- 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
- 800 g gesneden andijvie
- versgemalen peper
- zout
- nootmuskaat
Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.
Variatietip:
In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.
Wijnadvies:
Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25
Oosterse biefreepjes uit de wok
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 400 g biefstuk
- versgemalen peper
- 1 eetlepel maïzena of bloem
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 eetlepels droge sherry
- 1 theelepel sesamolie of oosterse
- roerbakolie
- 200 g sperziebonen
- zout
- 200 g oesterzwammen
- 4 lente/bosuitjes
- 2 eetlepels roerbakolie of zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gehakte gembersnippers
- 1½ dl kippenbouillon
Snijd de biefstuk in smalle reepjes van ca. 4 cm lang.
Bestrooi ze met peper en maïzena of bloem.
Roer de ketjap, sherry en sesamolie of roerbakolie door elkaar en schep het vlees erdoor.
Maak de sperziebonen schoon, kook ze 4 minuten in water met zout, giet ze af en spoel er koud water over.
Borstel de oesterzwammen en snijd ze in reepjes.
Verdeel de lente/bosuitjes met loof in ringetjes.
Houd wat van het loof apart voor de garnering.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan en bak hierin de oesterzwammen, lente/bosuitjes en geperste teentjes knoflook 1 minuut.
Voeg sperziebonen en gembersnippers toe en bak ze 1 minuut mee.
Schenk de kippenbouillon erbij en verwarm nog even.
Schep alles uit de pan en houd het even warm.
Maak de pan droog en verhit 1 eetlepel olie.
Roerbak hierin de biefstukreepjes 1-1½ minuut.
Schep het paddestoelenmengsel erbij.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Serveer het gerecht bestrooid met uitjesloof met pandanrijst of basmatirijst.
Variatietip:
- In plaats van sperziebonen is paksoi of kousenband ook heel lekker.
- Voeg eens 2 eetlepels gehakte ongezouten cashewnoten of pistachenoten toe.
Wijnadvies:
Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur.
Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Cabernet Sauvignon (16-18ºC).
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 25