Krokante Aardappelbeignets met Kaas

 Krokante Aardappelbeignets met Kaas

Heerlijke krokante aardappelbeignets met gesmolten kaas, perfect als hartige snack of bijgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen
  • 200 ml melk
  • 125 g boter
  • 150 g bloem
  • 5 eieren
  • 100 g geraspte gruyère
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • Frituurolie

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water.
  • Giet af en stamp tot een droge puree.
  • Breng de melk met boter aan de kook in een pan.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Roer de bloem in één keer door het mengsel en blijf roeren tot het deeg loskomt van de pan.
  • Haal van het vuur en voeg één voor één de eieren toe, goed mengen na elke toevoeging.
  • Voeg de geraspte kaas toe en meng goed.
  • Vorm kleine bolletjes van het deeg en laat ze even opstijven.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de beignets goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of pittige tomatensaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige beignets.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 19g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Aardappelpureetorentjes met Sesamzaad

Aardappelpureetorentjes met Sesamzaad

Krokante aardappelpureetorentjes met sesamzaad, een elegant bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 3
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 eidooier
  • dl melk
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 3 eetlepels sesamzaad

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg de boter en eidooier toe aan de puree.
  • Roer geleidelijk de melk erdoorheen totdat een luchtige puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat de puree afkoelen.
  • Vet een bakplaat in.
  • Schep de aardappelpuree in een spuitzak met een grove kartelspuitmond.
  • Spuit torentjes van de puree op de bakplaat.
  • Bestrooi de torentjes met sesamzaad.
  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Bak de pureetorentjes in het midden van de oven gedurende 8 minuten goudbruin en heet.
  • Haal de torentjes met een pannenkoekmes voorzichtig van de bakplaat.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past uitstekend bij dit bijgerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Aardappelpuree met Wortel, Santen en Koriander

Aardappelpuree met Wortel, Santen en Koriander

Een romige aardappelpuree met wortel, santen en koriander, perfect als bijgerecht bij vis of vlees.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 185kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen afkokers
  • 300 g winterwortel
  • 1 ui
  • 50 g santen opgelost in 1½ dl water
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel korianderpoeder ketoembar
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Scheutje citroensap of azijn
  • Verse korianderblaadjes optioneel, voor garnering

Instructies

  • Schil en halveer de aardappelen.
  • Rasp de winterwortel en snijd deze in stukken.
  • Snijd de ui in kwarten.
  • Kook de aardappelen, wortel en ui samen in een laagje gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet het geheel af en laat het droog stomen.
  • Pureer de aardappelen, wortel en ui met een aardappelstamper tot een glad mengsel.
  • Roer de opgeloste santen, tomatenpuree en korianderpoeder door de puree.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper, en een scheutje citroensap of azijn.

Notities

Optioneel:

Garneer met verse korianderblaadjes.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc om de smaken van koriander en kokos te complimenteren.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen

Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen

Een klassieke stamppot met snijbonen, witte bonen en romige aardappelpuree. Heerlijk met een sudderlapje, gehaktbal of rookworst voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g gezouten snijbonen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 dl melk
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • Azijn naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ potje witte bonen

Instructies

  • Kook de gezouten snijbonen in ruim water tot ze gaar zijn.
  • Giet ze af en zet ze opnieuw onder water.
  • Breng ze opnieuw aan de kook en laat ze nog 10 minuten koken.
  • Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met wat zout in 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg melk, nootmuskaat, bouillonpoeder, boter, peper en azijn toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree.
  • Roer de uitgelekte witte bonen en snijbonen door de aardappelpuree.
  • Serveer de stamppot met een sudderlapje, gehaktbal, rookworst of spek.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een klontje boter bovenop en een scheutje azijn voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van de stamppot mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Chinese Kool Stamppot met Spekjes en Nasi Kruiden

Een lekkere stamppot met Chinese kool, spekjes en een kruidige nasi twist, voor een smakelijke variatie op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: China, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en gehalveerd
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje nasikruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 lente bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • ½ Chinese kool in repen gesneden
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout gedurende 20 minuten.
  • Week de nasikruiden in een beetje warm water.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de lente-ui, knoflook en spekblokjes in de olijfolie tot de spekjes krokant zijn.
  • Voeg de Chinese kool, nasikruiden, kerriepoeder en ketjap manis toe en roerbak het geheel nog 5 minuten.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot een puree en meng deze door het koolmengsel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een gekookt eitje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 600g | Sugar: 7g

Stump met Groene Kool en Gerookt Spek

Stump met Groene Kool en Gerookt Spek

Dit hartige gerecht combineert aardappelen met groene kool en gerookt spek voor een heerlijke stamppot. Perfect als bijgerecht bij een maaltijd of als stevige lunchoptie. Eenvoudig te maken en vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Aardappelen
  • Groene kool
  • Melk
  • Room
  • 1 ei
  • 1 dikke schel gerookt spek
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelen en groene kool samen in een pan en giet af.
  • Stamp het mengsel met een stamper en voeg een klein beetje melk, het ei en wat room toe.
  • Zorg ervoor dat het mengsel niet te slap wordt.
  • Snijd het gerookte spek in kleine stukjes en voeg toe aan de aardappel- en koolmassa.
  • Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Een smakelijke twist op de klassieke stamppot, met andijvie, kipdijfilet, zoete aardappel en een oosterse boemboe voor extra smaak!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 800 g aardappels in blokjes
  • 600 g andijvie fijn gesneden
  • 4 kipdijfilets in kleine stukjes
  • 1 boemboeblok ajam paniki of andere oosterse kruidenpasta
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 bosje salade-ui in ringetjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels en zoete aardappel in gezouten water tot ze zacht zijn.
  • Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
  • Verhit intussen een koekenpan en bak de stukjes kipdijfilet met de helft van het boemboeblok tot ze gaar zijn.
  • Snijd de bosui in ringetjes en meng deze samen met de fijngesneden andijvie door de aardappelpuree.
  • Voeg de gebakken kip, de rest van het boemboeblok en de ringetjes rode peper toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer direct en garneer eventueel met extra bosui.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of roergebakken groenten voor een extra gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 700g | Sugar: 10g

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Heerlijke krokante aardappelpannenkoekjes met een vleugje tijm, perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eieren
  • 4 eiwitten
  • 500 gram aardappelen
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • Een klontje boter
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en roer er ½ liter melk doorheen.
  • Laat het mengsel 1 uur afkoelen.
  • Voeg 4 eetlepels bloem, zout, tijmblaadjes, eieren, eiwitten en crème fraîche toe aan het aardappelmengsel.
  • Roer goed door tot een stevig beslag.
  • Smelt een klontje boter in een grote koekenpan.
  • Schep kleine hoopjes beslag van 6 cm doorsnee in de pan.
  • Bak de pannenkoekjes in 6-10 minuten gaar en lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Een moderne twist op de stamppot, met Catalaanse braadworstjes, verse spinazie en een romige aardappelpuree met crème fraîche.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g tafelaardappelen geschild en in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 Catalaanse braadworstjes
  • 600 g verse spinazie
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, meng met de crème fraîche.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een anti-aanbak koekenpan en bak de worstjes op laag vuur in 7-8 minuten gaar.
  • Keer de worstjes regelmatig om en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de spinazie in gedeelten tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met geperste knoflook, zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.
  • Meng de uitgelekte spinazie door de gestampte aardappelen en crème fraîche.
  • Serveer de stamppot met de gebakken worstjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat tomaatjes voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo past goed bij de hartige smaken van de worstjes en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Een heerlijke, romige stamppot van aardappelen en prei, met krokante bacon en oesterzwammen voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g aardappelen geschild
  • 300 g prei gesneden
  • 25 g boter
  • 2 pakken bakbacon à 150 g, in dikke repen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g oesterzwammen in grove stukken
  • 150 ml melk

Instructies

  • Kook de gesneden aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Stoof ondertussen de prei in de boter in een pan gedurende 5-7 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Bak de baconrepen in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Haal de bacon uit de pan, voeg de olijfolie toe aan het achtergebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 minuten.
  • Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
  • Verwarm de melk en giet deze bij de gekookte aardappelen.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de gestoofde prei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige stamppot over vier borden en schep het baconmengsel er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 25g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g