Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst
Een romige preistamppot met krokant gebakken bacon en zongedroogde tomaat, geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 verse rookworsten à 500 g
- 4 eetlepels boter
- 100 g bacon in reepjes
- 300 g prei in ringen
- 8 zongedroogde tomaten in reepjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Wel de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de bacon knapperig.
Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en roerbak de prei ± 3 minuten.
Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen fijn en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Meng de puree met de prei, bacon en zongedroogde tomaten en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de rookworst en een lepeltje mosterd.
Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade of augurken voor een extra smaakcontrast.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een kruidige Syrah past goed bij de hartige smaken van de stamppot en de rookworst.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 34g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Shoarma-Preistamppot met Spiegelei
Een stevige stamppot met romige aardappelen, gebakken prei en kruidige shoarma, afgemaakt met een perfect gebakken spiegelei.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg prei in ringen
- 1 dl melk
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 el bieslook fijngehakt
- 4 kleine eieren
- 40 g boter
- 350 g shoarmareepjes
- 1 tl shoarmakruiden
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
Was de preiringen en laat uitlekken.
Verhit 25 g boter in een pan en bak de shoarmareepjes bruin.
Voeg de prei toe en bak 10 minuten mee.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met melk, shoarmakruiden en peper.
Schep het preimengsel door de stamppot en meng goed.
Bak 4 spiegeleitjes in de resterende boter.
Serveer de stamppot met een spiegelei bovenop en garneer met bieslook.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de kruidige shoarma en romige stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers
Een kruidige en romige pompoenstamppot met gember, kaneel en rozijnen, geserveerd met sappige hamburgers.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 dl Griekse yoghurt op kamertemperatuur
- 1 vleesbouillonblokje
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 preien in dunne ringen
- 3 takjes koriander fijngehakt
- 4 hamburgers
- 40 g boter
- 75 g rozijnen
- 400 g oranje pompoen in stukjes
- ¼ tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl ketoembar korianderpoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Pel en snipper de knoflook.
Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de prei in dunne ringen.
Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook met de pompoen en rozijnen 5 minuten.
Verkruimel het bouillonblokje erboven, schenk de yoghurt erbij en breng aan de kook.
Laat de pompoen 15 minuten zachtjes koken tot hij gaar is.
Stamp de aardappelen met de pompoen en het stoofvocht tot een smeuïge stamppot.
Voeg gemberpoeder, ketoembar en kaneel toe en meng goed.
Schep de prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Garneer met korianderblad.
Bak de hamburgers in een koekenpan goudbruin en serveer ze bij de stamppot.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schepje yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Grenache of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus
Een kleurrijke stamppot met gegrilde paprika, zoete maïs en romige mozzarella, geserveerd met een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bol mozzarella in plakjes
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 grote ui gesnipperd
- ½ tl suiker
- 2 tl Italiaanse knoflookkruiden
- 3 paprika’s in blokjes
- 4 el melk
- 4 el maïs uit blik, uitgelekt
- 4 el olijfolie
- 4 dl gezeefde tomaten
- Peper naar smaak
- Tijm naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en paprika’s 5 minuten op laag vuur.
Breng de gezeefde tomaten met de knoflookkruiden, een snufje tijm en suiker aan de kook.
Laat de saus 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
Roer de gebakken ui, paprika, maïs, zout en peper door de stamppot.
Plaats de springvormring in een ovenschaal en schep de stamppot erin.
Verdeel de mozzarella erover, bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met tijm.
Laat de kaas onder de grill in 10 minuten smelten.
Verwijder de ring en schep een deel van de saus rond de stamppot.
Serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de tomatensaus en romige mozzarella.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Paksoistamppot met Hamlap en Garnalen
Een exotische stamppot met knapperige paksoi, kruidig varkensvlees en garnalen, afgemaakt met een knapperige topping van seroendeng.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 fijngesneden teentje knoflook
- 1 kleine ui fijngesneden
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels seroendeng
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 struiken paksoi in reepjes
- 2½ cm gember fijngeraspt
- 150 g garnalen
- 250 g magere hamlappen in blokjes
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een wok en fruit de ui, knoflook en gember 1 minuut.
Voeg de hamlapblokjes toe en bak ze 5 minuten goudbruin.
Voeg de reepjes paksoi toe en roerbak ze 2 minuten mee.
Meng de garnalen, sojasaus en sambal erdoor en houd het mengsel warm.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter en het vrijgekomen vocht van het roerbakmengsel tot een smeuïge puree.
Schep het roerbakmengsel door de stamppot en breng op smaak met zout.
Schep de stamppot in een schaal en bestrooi met seroendeng.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van paksoi en garnalen.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Paksoistamppot met Malse Kalkoen en Kruidige Jus
Een romige stamppot met frisse paksoi, malse kalkoen en een kruidige jus. Een heerlijke, lichte twist op de klassieke stamppot.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 struik paksoi in reepjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 stukje foelie
- 2 dl water
- 2 laurierblaadjes
- 50 g boter
- 500 g kalkoen in blokjes
- 750 g aardappelen geschild en in blokjes
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Breng 2 dl water aan de kook met de laurierblaadjes en foelie.
Voeg de aardappelen toe en kook ze in ± 15 minuten gaar.
Bestrooi de kalkoen met het kruidnagelpoeder en zout.
Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de kalkoenblokjes in 4 minuten goudbruin.
Roer de tomatenpuree en 1,5 dl water door het vlees en laat afgedekt 5 minuten sudderen.
Giet de aardappelen af, verwijder de laurierblaadjes en foelie en vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen fijn met de resterende boter en voeg zoveel kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de paksoireepjes door de stamppot en warm nog 2 minuten door.
Breng indien nodig op smaak met extra zout.
Schep de stamppot op 4 borden en maak een kuiltje in het midden.
Schep de kalkoenblokjes en de jus in het kuiltje en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier past goed bij de zachte kalkoen en kruidige jus.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 38g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Paksoistamppot met Garnalen en Kruidige Varkensfilet
Een smaakvolle stamppot met knapperige paksoi, kruidige varkensfilet en sappige garnalen, afgemaakt met ketjap manis en seroendeng.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 struik paksoi in reepjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 500 g aardappelen geschild en in stukken
- 150 g garnalen
- 150 g varkensfilet in blokjes
- Olijfolie naar behoefte
- Ketjap manis naar smaak
- Seroendeng naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak de varkensfilet met de knoflook in 5 minuten goudbruin.
Voeg de paksoi toe en bak deze 3 minuten mee.
Giet overtollig vocht af in een schaaltje en bewaar het voor later.
Voeg ketjap manis naar smaak toe aan het vlees-paksoimengsel en verwarm kort.
Voeg de garnalen toe en roer alles even door.
Stamp de aardappelen fijn en meng het roerbakmengsel erdoor.
Voeg eventueel wat van het bewaarde vocht toe voor extra smeuïgheid.
Serveer de stamppot met een royale topping van seroendeng.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een scheutje limoensap voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van paksoi en garnalen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Oosterse Stamppot met Paksoi, Taugé en Saté
Een kruidige stamppot met paksoi, wortel en taugé, verrijkt met pindakaas en ketjap, en geserveerd met gegrilde saté en seroendeng.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- ½ struik paksoi in dunne repen
- 2 dl melk
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels seroendeng
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel korianderpoeder
- ½ - 1 theelepel sambal oelek
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 25 g taugé
- 40 g boter
- 350 g winterwortel in halve plakjes
- 8 stokjes saté van de slager
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
Roer de melk, boter, zout, peper, ketjap en sambal door de aardappelen tot een stevige puree ontstaat.
Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
Voeg de wortel toe en bak al omscheppend 7 minuten mee.
Voeg de paksoi toe en roerbak nog 2 minuten.
Roer de koriander en pindakaas erdoor en laat op laag vuur 5 minuten garen.
Voeg eventueel een scheutje water toe.
Grill intussen de saté onder de hete grill in 10 minuten rondom gaar.
Schep het groentenmengsel door de aardappelpuree en warm goed door.
Roer vlak voor het serveren de taugé door de stamppot en bestrooi met seroendeng.
Serveer met de gegrilde saté.
Serveertip:
Lekker met komkommer-zoetzuur en kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Marokkaanse Spinaziestamppot met Geitenkaas en Kruiden
Een kruidige spinaziestamppot met zachte geitenkaas, verse munt en koriander, op smaak gebracht met kaneel en komijn. Een verrassend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje koriander fijngehakt
- 1 bosje munt fijngehakt
- 1½ kg kruimige aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl groentebouillon heet
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tomaten in reepjes
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- 150 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 800 g wilde spinazie gewassen en fijngehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Was de spinazie grondig, verwijder de harde stelen en hak de bladeren fijn.
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Hak de munt en koriander fijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de hete bouillon, olijfolie, kaneel en komijn tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de spinazie, kruiden en tomaatreepjes erdoor en meng goed.
Verkruimel de geitenkaas erboven en maal er royaal zwarte peper over.
Serveer direct.
Variatietips:
Schep 2 eetlepels uitgelekte kikkererwten en eventueel 1 theelepel harissa door de stamppot.
Vervang de tomaatreepjes door dobbelsteentjes courgette.
Serveertip:
Lekker met een scheutje citroensap en een handje geroosterde pijnboompitten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Verdejo past goed bij de kruidige spinaziestamppot en de romige geitenkaas.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7
Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree
Een rijke en smaakvolle lamsstoofpot met boterzachte bonen, romige aardappelpuree en een knapperige korst uit de oven.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bouillontablet
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 laurierblad
- 1 blikje tomatenpuree
- 1½ - 2 dl melk
- 2 uien gesnipperd
- 2½ blikken reuzen- of boterbonen uitgelekt
- 3 dl water
- 500 g lamsschouderlappen in blokjes
- Boter naar behoefte
- Olijfolie naar behoefte
- Paneermeel naar smaak
- Peper naar smaak
- Verse tijm 1 takje
- Zout naar smaak
Verhit wat olie met een klontje boter in een pan en bak het lamsvlees in delen goudbruin.
Voeg de gesnipperde ui en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee.
Verkruimel het bouillontablet erover en voeg 3 dl water, laurier en tijm toe.
Laat het vlees afgedekt 30 minuten stoven op laag vuur.
Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk en roer deze met een klontje boter door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal in en vul deze in lagen met de bonen, het lamsvlees met stoofvocht en de puree.
Verdeel bovenop klontjes boter en bestrooi met een dun laagje paneermeel.
Bak de schotel 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Syrah of een Côtes du Rhône past perfect bij het malse lamsvlees en de romige aardappelpuree.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 7