Pudin di salmou

Pudin di salmou

Antilliaanse zalmpudding
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Antillen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 olijven
  • 2 eetlepels boter
  • 1 groot zalm (± 420 gr)
  • 2 sneetjes witbrood
  • 1 ei
  • 50 gram rozijnen
  • 10 kappertjes
  • 1 eetlepel piccalilly potje
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 0.5 eetlepel boter om in te vetten

Ook nodig:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Pel de knoflook.
  • Hak de olijven fijn.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de ui ± 2 minuten.
  • Giet de zalm in een zeef af en vang het vocht op.
  • Verwijder het vel en de graten en prak de zalm fijn.
  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Leg het brood in het opgevangen visvocht, knijp het uit en bewaar het vocht.
  • Klop het ei in een kom los.
  • Meng de zalm, de ui, de rozijnen, de kappertjes, de olijven, de piccalilly, de nootmuskaat en het brood door elkaar.
  • Vet de schaal in met boter.
  • Schep het vismengsel erin, strijk de bovenkant glad en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Breng in een waterkoker of fluitketel ruim water aan de kook.
  • Zet de schaal in de braadslede en vul de braadslede met kokend water, zodat de schaal net niet onder staat.
  • Bak de pudding in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.
  • Controleer of de zalmpudding gaar is, door met een vork in de pudding te prikken.
  • Als deze er droog uitkomt, is de pudding klaar.
  • Pers de knoflook boven de kom met het zalmvocht uit, roer het met de tomatenketchup, de Worcestershiresaus, het citroensap en 2 eetlepels water tot een sausje en serveer dit bij de pudding.

Notities

Geef er brood en een frisse salade bij.

Aardappeltjes met kaas en spek

Aardappeltjes met kaas en spek

Recept categorieën: Bijgerecht, Slowcooker
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kilo krieltjes eventueel gehalveerd
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 gram spekreepjes magere / uitgebakken
  • 3 bosui in ringen gesneden
  • 1 eetlepel(s) zout of paprikapoeder

Instructies

  • Bedek de slowcooker pan met aluminiumfolie en vet dit licht in.
  • Doe de helft van de aardappelen in de pan, gevolgd door de helft van alle andere ingrediënten.
  • Herhaal dit en eindig met kaas.
  • 5-6 uur op laag.
  • Hoe groter de aardappelen, hoe langer de gaartijd.

Notities

Lekker met zure room.

Vegetarische Lasagna

Vegetarische Lasagna

Maak de avond van te voren een basis tomatensaus. De marinara saus op deze site leent zich er prima voor. Je kunt ook een kant en klare saus gebruiken.
Recept categorieën: Pasta, Slowcooker
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Lasagnabladen
  • 750 gram ricotta
  • 200 gram Parmezaan
  • 4 ei
  • 2 zakjes geraspte mozzarella

Instructies

  • Maak van aluminiumfolie een netje voor in de bodem van de slowcooker.  
  • Voor een ovale cooker: maak een soort engelse vlag.

Gevuld Gehaktbrood uit de Oven

Gevuld Gehaktbrood uit de Oven

Een origineel gehaktbrood, gevuld in een brood en op smaak gebracht met kaas, taugé en Oosterse smaken. Makkelijk te maken en een leuk alternatief voor de klassieker.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rond wit vloerbrood 25 cm doorsnee
  • 2 uien
  • 150 g belegen kaas
  • 100 g taugé
  • 5 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 450 g mager rundergehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ theelepel sambal
  • Peper & zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd het kapje van het brood en hol het brood uit.
  • Verkruimel de inhoud.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Snipper de uien fijn.
  • Was de taugé en knip de peterselie fijn.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de uien.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Voeg de broodkruimels toe en verwarm het geheel 3 minuten.
  • Voeg de taugé, sambal, mosterd en ketjap toe en roer alles goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en peterselie toe.
  • Vul het uitgeholde brood met het gehaktmengsel.
  • Zet het kapje weer op het brood en vouw er aluminiumfolie omheen.
  • Bak het gevulde brood 25 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer het gevulde gehaktbrood in plakken. Lekker met een salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Pikant Gevuld Brood met Gehakt

Pikant Gevuld Brood met Gehakt

Een hartig gevuld brood met pittig gehakt, kaas en Oosterse smaken. Eenvoudig te bereiden en een smaakvolle maaltijd voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ongesneden enkele dagen oud, klein rond wit vloerbrood
  • 2 uien
  • 150 g belegen kaas aan een stuk
  • 100 g taugé
  • 5 takjes peterselie
  • 2 bolletjes gember
  • 1 eetlepel olie
  • 450 g gehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 ½ theelepel sambal oelek
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel gemberpoeder

Instructies

  • Snijd de bovenkant van het brood en leg het apart.
  • Hol het brood aan alle kanten uit tot ± 1 cm van de rand en verkruimel het.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verwijder de korst van de kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Was de taugé in een zeef en laat deze goed uitlekken.
  • Knip de peterselie fijn en snijd de bolletjes gember in stukjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak het gehakt hierin rul.
  • Bak de uisnippers ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Voeg het broodkruim toe en roer dit goed door het gehakt.
  • Voeg de mosterd, de ketjap, de stukjes gember en de taugé toe, meng het geheel goed en bak nog ± 3 minuten.
  • Breng op smaak met zout, peper en gemberpoeder en roer van het vuur af de kaasblokjes en de peterselie door het gehaktmengsel.
  • Schep het mengsel in het uitgeholde brood en druk het stevig aan.
  • Leg de bovenkant van het brood terug en verpak het geheel in aluminiumfolie.
  • Bak het brood in het midden van de op 225°C oven in ± 25 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer het gevulde brood warm in plakken. Lekker met een salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Gevulde Flensjes met Prei en Geitenkaas

Gevulde Flensjes met Prei en Geitenkaas

Verfijnde flensjes gevuld met prei, geitenkaas en honing, een elegant gerecht voor een lichte lunch of diner.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sprietjes bieslook
  • 50 g bloem
  • 20 g boter
  • 1 groot ei
  • 100 g geitenkaas
  • 4 tl honing
  • dl melk
  • 1 tl olie
  • 1 prei dun
  • Zout

Instructies

  • Zeef de bloem met een snufje zout boven een kom.
  • Klop het ei los en roer het door de bloem.
  • Roer er scheutje voor scheutje de melk door tot een glad beslag.
  • Roer de olie erdoor en laat het beslag ± 30 minuten rusten.
  • Roer het beslag nogmaals door.
  • Verhit 5 g boter in een koekenpan, schenk er 1/4 van het beslag in en bak de flensjes aan beide kanten goudbruin.
  • Laat de flensjes afkoelen en verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringetjes.
  • Snijd de geitenkaas in 8 plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Neem de flensjes uit de folie, verdeel de prei, geitenkaas en honing over het midden, maak ze dicht als buideltjes en bind vast met touwtjes.
  • Zet de buideltjes op ovenschaaltjes en verwarm ± 10 minuten in de oven.
  • Houd de bieslook enkele seconden in heet water.
  • Bind de buideltjes dicht met bieslook en verwijder de touwtjes.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Vegetarische lasagne met spinazie, gorgonzola en champignons, een heerlijke en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g belegen kaas geraspt
  • 100 g gorgonzola
  • 125 g champignons
  • 25 g boter
  • 3 tl majoraan
  • 750 g diepvriesspinazie à la crème
  • 9 lasagnevellen
  • ¼ l slagroom
  • 2 tomaten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Was de tomaten en snijd in plakjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de gorgonzola in stukjes.
  • Smelt de boter, bak de champignons 5 minuten zachtjes, voeg slagroom toe en laat inkoken.
  • Voeg zout en peper toe en roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Roer majoraan, zout en peper door de spinazie.
  • Strijk een laagje saus op de bodem van de ovenschaal, verdeel er spinazie over en bedek met 3 lasagnevellen.
  • Verdeel hierover de helft van de tomaat, spinazie, gorgonzola en saus.
  • Bedek met 3 lasagnevellen en verdeel de rest van de tomaat, spinazie, gorgonzola en champignons erover.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen.
  • Verdeel de rest van de spinazie en saus erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak ± 30 minuten in de oven.
  • Verwijder het folie en laat nog ± 5 minuten gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Chianti, of een volle witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Hamrolletjes met gorgonzola en ananas

Hamrolletjes met gorgonzola en ananas

Heerlijke hamrolletjes gevuld met een smeuïge gorgonzolacrème, ananas en komkommer, een smaakvol en makkelijk borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
koelen1 uur
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Borrel, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schijven ananas uit blik
  • ½ komkommer
  • 150 gram gorgonzola of andere pittige kaas
  • 4 niet te dunne plakken magere achterham
  • Enkele eetlepels koffie- of slagroom
  • Peterselie
  • Verse toast

Instructies

  • Maak de ananas fijn.
  • Schil de komkommer, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Prak de kaas fijn en meng met ananas en komkommer.
  • Voeg koffie- of slagroom toe tot een smeuïge massa.
  • Leg de hamplakken op een plank en verdeel de kaasmassa erover.
  • Rol de hamplakken op.
  • Verpak in aluminiumfolie en bewaar 1 uur in de koelkast.
  • Garneer met peterselie.
  • Serveer met toast.

Notities

Serveertip:
Varieer met verschillende soorten kaas en fruit.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio, of een fruitige rode wijn, zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Aardappelgratin 2

Aardappelgratin 2

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild
  • 750 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 150 gram Gruyère geraspt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Kook de aardappels gedurende 15 minuten, giet ze af, laat ze uitdampen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Meng de slagroom met de geraspte knoflook, 100 g van de Gruyère en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe driekwart van de aardappelplakjes in een ovenschaal.
  • Schenk het roommengsel erover en schep voorzichtig om zodat alles goed gemengd is.
  • Leg de achtergehouden aardappelplakjes dakpansgewijs bovenop het mengsel en strooi de rest van de kaas eroverheen.
  • Dek af met aluminiumfolie als de gratin te donker dreigt te worden.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de aardappelgratin tot de aardappelen zacht zijn en de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelgratin als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd!

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Zelfgemaakte romige borstplaat met diverse smaakopties, een klassieke traktatie voor Sinterklaas.
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 4 eetlepels slagroom
  • 200 gram suiker
  • Enkele druppels essence naar smaak

Instructies

  • Leg bakpapier op een bakplaat of plank.
  • Maak borstplaatvormen nat en leg ze op het bakpapier.
  • Bekleed een kleine taartvorm met aluminiumfolie voor wilde borstplaat.
  • Breng suiker, room en boter al roerend aan de kook op laag vuur.
  • Laat de suiker smelten en het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Test de dikte door de gesmolten suiker van de lepel te laten lopen.
  • Haal de pan van het vuur als de laatste druppel als draad aan de lepel hangt.
  • Roer eventueel essence door het mengsel.
  • Roer de suikersiroop krachtig door tot het mengsel afkoelt en krast.
  • Schenk het mengsel direct in de vormen.
  • Druk de vormen tegen de bakplaat om lekken te voorkomen.
  • Laat de borstplaat afkoelen en hard worden.
  • Schuif de vormen na 15 minuten voorzichtig over het bakpapier.
  • Draai de vormen om en laat de andere kant drogen.
  • Verwijder de vormen en leg de borstplaat op een schaal.
  • Snijd wilde borstplaat in stukken met een nat mes.

Notities

Serveertip:
Serveer de borstplaat als traditioneel Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez sherry, past goed bij de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g