Feestelijke Gouden Speculaaspoppen
Versier je eigen speculaaspop met glanzend glazuur en kleurrijke decoraties! Een leuke en smakelijke activiteit voor kinderen tijdens Sinterklaas.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
kleine kommetjes
Placemat of bakplaat
Lepel of paletmes
- Voor het glazuur:
- 125 g poedersuiker
- 1 eiwit gepasteuriseerd
- Voor de versieringen:
- Zilverpilletjes
- Decoratiemusket
- Decoratiehagel
- Decoratieroosjes
- Decoratiemimosa
- Minismarties
Zet alle versieringen in aparte bakjes op tafel.
Bekleed een placemat of bakplaat met aluminiumfolie en leg hierop een speculaaspop.
Meng in een kom de poedersuiker met het eiwit tot een glad en glanzend glazuur.
Verdeel het glazuur eventueel over kleinere kommetjes als je meerdere kleuren wilt maken.
Schep een beetje glazuur op een speculaaspop en strijk het uit met de bolle kant van een lepel of een paletmes.
Versier de poppen met de snoepjes en andere decoraties.
Laat het glazuur volledig uitharden voordat je de koekjes serveert.
Serveertip:
Perfect om samen met kinderen te maken tijdens Sinterklaasavond!
Wijnadvies:
Lekker met een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein voor volwassenen.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Gevuld Speculaashart met Amandelspijs
Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur uur
rusten1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram amandelen
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 250 gram roomboter in blokjes
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel citroenrasp
- 450 gram amandelspijs
Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
Kneed snel tot een samenhangend deeg.
Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
Laat verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Ovenschotel Kabeljauw in Folie met Groenten
Een heerlijke en gezonde kabeljauwfilet verpakt in folie met groenten en een smaakvolle marinade van sherry en sojasaus.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter voor invetten
- 300 g kabeljauwfilet
- 2 bosuitjes in schuine ringetjes
- ¼ paprika in reepjes
- 50 g champignons in plakjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 eetlepels droge sherry
- 2 eetlepels sojasaus
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bestrijk twee stukken aluminiumfolie met boter.
Leg de kabeljauwfilets met het vel naar beneden op de folie.
Verdeel de bosui, paprika en champignons over de kabeljauw.
Bestrooi de vis met zout en peper.
Besprenkel met sherry en vouw de folie losjes dicht, zodat er ruimte blijft voor de stoom.
Plaats de pakketjes in het midden van de oven en laat de vis in circa 10 minuten gaar worden.
Maak de pakketjes open en besprenkel de kabeljauw met sojasaus.
Serveertip:
Lekker met rijst en gekookte peultjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse Elzas Pinot Blanc past perfect bij dit lichte visgerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Marsepeinen Aardappeltjes met Cacao
Maak zelf heerlijke marsepeinen aardappeltjes, omhuld met een laagje cacao. Perfect als feestelijke traktatie of cadeautje!
Bereidingstijd30 minuten min
rusttijd12 uur uur
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g amandelen gepeld
- 250 g poedersuiker
- 1 theelepel oranjebloesemwater
- 1 eiwit
- 500 g marsepein
- Cacaopoeder
Maal de amandelen in een molen op de fijnste stand tot poeder.
Voeg de poedersuiker, het oranjebloesemwater en het eiwit toe en maal dit kort mee tot een glad geheel.
Wikkel de marsepein in aluminiumfolie en laat deze 12 uur rusten in de koelkast.
Vorm kleine bolletjes van de marsepein en rol ze door de cacao.
Marsepein-variaties:
Tweekleurige schijfjes:
Meng door de helft van de marsepein ½ tot 1 theelepel cacao. Rol beide kleuren marsepein uit, leg ze op elkaar, rol op en snijd in plakjes.
Dambordjes:
Snijd blanke en bruine marsepein in staafjes. Leg ze om en om op elkaar, druk licht aan en snijd in plakjes.
Serveertip:
Bewaar de marsepeinen aardappeltjes in een afgesloten trommel op een koele plek voor de beste smaak.
Wijnadvies:
Lekker met een glas Amaretto of een zoete dessertwijn zoals Muscat.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 0g | Sugar: 72g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 tomaten
- 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
- zout
- peper versgemalen
- 20 gram boter voor het invetten
- 1 theelepel tijm
- 50 gram kruidenboter
Bereiding:
Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
Leg de pakketjes op de borden.
Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Lamskoteletjes met Muntboter
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de Marinade:
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 1 teentje knoflook
Voor de Boter:
- 50 gram boter zachte
- zout
- citroensap
- munt verse / gedroogde of fijngeknipte
Meng de ingrediënten voor de muntboter door elkaar, vorm er een rolletje van en leg dit, verpakt in aluminiumfolie, in de koelkast om op te stijven.
Roer voor de marinade de olijfolie en het uitgeperste teentje knoflook door elkaar.
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrijk het met de knoflookolie.
Rooster de koteletjes, afhankelijk van de dikte 4-6 minuten op de barbecue.
Garneer met een plakje muntboter
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Kabeljauwpakketje op de barbeque
Servings: 4
Calories:
- 300 gram kabeljauw filet
- zout
- peper
- 2 tenen knoflook in schijfjes
- 2 tl chilipoeder
- 1 venkel klein
- 1 rode ui
- 1 eetlepel(s) citroen
- 1 eetlepel(s) peterselie gehakte
- 4 eetlepel(s) vermout
Halveer de filets in de lengte en wrijf ze in met zout, peper en chilipoeder.
Maak de venkel en ui schoon, halveer ze en schaaf ze (in de keukenmachine) in flinterdunne plakjes.
Spreid twee aluvellen op het aanrecht uit en maak in het midden in de lengterichting een bedje van de helft van de venkel en ui.
Verdeel de helft van de geraspte sinaasappelschil en peterselie erover.
Drapeer hierop de filets enleg er de schijfjes knoflook op verdeel daarover de rest van de venkel, ui, sinaasappelrasp en peterselie.
Strooi er zout en peper over en sprenkel de vermout er overheen.
Bereidingswijze:
Vouw de alufolie rond de vulling naar boven en draai de pakketjes aan de lange zijden dicht, de bovenkant moet open blijven.
Zet de pakketjes op de barbeque en laat ze in de in ongeveer 20 minuten (met gesloten barbequedeksel) gaar worden.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
5 ingrediënten paella
Totale tijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 635kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak rijst 325 g
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie met knoflook- en chiliaroma fles van 250 ml
- 4 kipdrumsticks
- 1 zak zeevruchtencocktail diepvries, 500 g
- 1 zak roerbakgroentemix 400 g
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Verhit ondertussen in een kleine braadpan 2 eetlepels olie.
Bak de kipdrumsticks rondom bruin.
Draai het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat de drumsticks in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Laat de zeevruchtencocktail enkele minuten in warm water dompelen om te ontdooien.
Laat ze goed uitlekken en dep ze droog.
Verhit in een wok de rest van de olie.
Roerbak de zeevruchten en groenten op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
Meng de gekookte rijst erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Schep het rijstmengsel in een serveerschaal en leg de drumsticks er bovenop.
Serveer direct en geniet van deze heerlijke 5-Ingrediënten Paella!
Calories: 635kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 42g | Vet: 22g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Biefstuk met pesto
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram biefstuk
- 2 potjes rucola
- 2 bosuitjes
- 2 eetlepel(s) azijn
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 10 sjalotjes
- 1 Bol knoflook
Was en verwijder de harde steeltjes van de rucola.
Maak de bosuitjes schoon.
Pureer de bosui met de rucola en voeg de balsamico-azijn toe.
Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe tot een smeuïge pesto.
Breng op smaak met zout en peper.
Maak kleine inkepingen in de biefstuk en bestrijk het vlees met de pesto.
Laat het ca. 30 minuten buiten de koelkast marineren.
Pel intussen de sjalotjes.
Maak de knoflookteentjes iets los van de bol.
Leg de knoflook en de sjalotjes op 2 stukken aluminiumfolie,
Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met zeezout.
Vouw het aluminiumfolie dicht.
Leg de pakketjes ca. 20 minuten op de biefstuk
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31
Geroosterde maïskolven
Deze perfect geroosterde maïskolven, ingepakt in aluminiumfolie en besmeerd met boter en verse kruiden, zijn een heerlijk bijgerecht voor de barbecue.
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
bakkwast
barbecue of grill
- 6 maïskolven schutbladeren en draden verwijderd
- 150 g boter zacht
- 2 el fijngehakte verse kruiden bijv. peterselie, basilicum, dille, koriander
- Zout naar smaak
Bestrijk de maïskolven met boter en bestrooi met zout.
Wikkel elke maïskolf in een dubbele laag aluminiumfolie.
Leg de pakketjes op de barbecue of grill, ongeveer 20 cm boven de houtskool.
Rooster de maïs in ongeveer 20 minuten gaar, keer ze elke 3-4 minuten.
Haal de maïskolven uit de folie en bestrooi met verse kruiden.
Serveertip:
Serveer met extra kruidenboter en een partje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de zoete en rokerige smaak van geroosterde maïs.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 31