Gevulde Parelhoen met Abrikozen en Sinaasappelsaus
Een feestelijk gerecht van parelhoen, gevuld met zoete abrikozen en geserveerd met een verfijnde sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote parelhoen
- 50 gram rookspekblokjes
- 2 sjalotten fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 gram abrikozen fijngehakt
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 75 gram gemalen amandelen
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 gram boter
Maak de parelhoen schoon, verwijder achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
Bak de spekblokjes zachtjes knapperig met de gehakte sjalotten en geperste knoflook.
Voeg de fijngehakte abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen en zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.
Vul de parelhoen hiermee en druk de vulling goed aan.
Steek de nek en het achterstuk goed dicht met cocktailprikkers.
Beleg de parelhoen met plakjes boter en braad hem in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur gaar.
Bedruip de parelhoen af en toe met het vrijgekomen vet.
Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
Roer de aanbaksels los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
Breng het met gevogeltefond en witte wijn aan de kook op hoog vuur en laat de saus tot 3 dl inkoken.
Klop van het vuur af de rest van de boter, in klontjes gesneden, erdoor.
Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.
Serveertip:
Serveer de gevulde parelhoen met geurige pilav-rijst en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit gerecht, dankzij de rijke saus en de subtiele zoetheid van de abrikozen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 33
Wildparfait met Truffel en Ganzenlever – Luxe Wildpâté
Een verfijnde wildparfait met truffel en ganzenlever. Perfect als luxueus voorgerecht tijdens feestelijke gelegenheden, met rijke smaken en een knapperige korst.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Koeltijd voor het deeg1 uur uur
Servings: 10
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 kg wildvlees zonder bot haas, ree, hert of fazant
- 350 gram vers vetspek
- 6 sjalotjes gepeld en fijngesnipperd
- Peper en zout naar smaak
- Tijm en marjolein naar smaak
- 125 ml cognac
- Kruidnagel en nootmuskaat naar smaak
- 125 ml droge sherry
- 2 eieren
- 1 klein blikje fijngehakte truffels
- 100 gram ganzenlever uit blik
Voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 150 gram boter
- 2 eieren
- Zout naar smaak
Snijd het wildvlees en het spek in reepjes.
Voeg sjalotjes, kruiden, cognac, sherry, peper en zout toe.
Haal enkele stukjes vlees uit de vulling voor de pâté en maal de rest door de vleesmolen of keukenmachine.
Roer de truffels en eierdooiers door het vleesmengsel.
Maak een deeg van bloem, in stukjes gesneden boter, eierdooiers, 5 eetlepels ijskoud water en zout.
Kneed snel tot een stevige bal en laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten.
Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap van 42 x 26 cm (1/2 cm dik).
Bekleed hiermee de bodem van een pâtévorm.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 26 x 12 cm (1/2 cm dik).
Leg de helft van de pâtévulling in de vorm.
Plaats daarop de achtergehouden stukjes vlees en ganzenlever.
Schep de rest van de vulling erbovenop.
Zet de deegrand rechtop, bestrijk de bovenkant met water en leg de tweede deeglap als deksel erop.
Steek 2 rondjes uit het deksel en maak "schoorsteentjes" van aluminiumfolie om stoom te laten ontsnappen.
Meng de room met de eierdooier en bestrijk de bovenkant van het deeg.
Bak de pâté eerst 10 minuten in een voorverwarmde oven op 275°C.
Dek vervolgens af met aluminiumfolie en laat gedurende 35 minuten op 200°C verder garen.
Serveertip:
Serveer de wildparfait in plakken met geroosterd briochebrood en een frisse salade van veldsla met een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een klassieke Bordeaux of een volle Côte du Rhône past perfect bij de rijke smaken van de wildparfait.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 33
Luxe Zalm-Tarbot Parfait met Gerookte Zalm
Een verfijnde zalm-tarbot parfait met lagen van verse en gerookte zalm, perfect als luxe voorgerecht voor feestelijke diners.
inclusief koeltijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 gram verse zalmfilet
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 3 dl slagroom
- 250 gram dun gesneden gerookte zalm
- 200 gram tarbotfilets of grietfilets
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 70°C.
Pureer de verse zalmfilet in een keukenmachine.
Voeg geleidelijk de eieren en eidooiers toe terwijl de machine draait.
Klop de slagroom stijf en spatel dit luchtig door het zalm-eimengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed de parfaitvorm met dun gesneden gerookte zalm, laat aan de zijkanten overhangen.
Giet de helft van de zalmfarce in de vorm.
Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
Strooi de fijngehakte bieslook erover en giet de rest van de farce erbovenop.
Dek de vorm af met de overhangende gerookte zalm.
Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
Plaats de vorm in een braadslede gevuld met kokend water (au bain-marie).
Laat de parfait ongeveer 2 uur in de oven garen.
Laat de parfait afkoelen en zet hem in de koelkast om volledig op te stijven.
Snijd de parfait in plakken en serveer gekoeld.
Serveertip:
Serveer de parfait met een frisse salade van veldsla, een beetje citroendressing en krokant geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Pouilly-Fumé of een droge Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 33
Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus
Luxe tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse, zacht gegaard in visbouillon en geserveerd met een fluweelzachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijk diner!
inclusief voorbereiding45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenfolie
pan voor au bain-marie,
pannenkoekmes
soeppan
Voor de tongrolletjes:
- 8 tongfilets
- 100 gram zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 deciliter slagroom
- 1 deciliter visbouillon van bouillontablet
- 1 deciliter witte wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 gram boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- Snufje cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiding:
Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.
Bereiding:
Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.
Voor de Hollandaisesaus:
Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
Voeg al kloppende in een dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
Serveer met bijgerechten zoals broccoli-wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde asperges of een romige aardappelpuree voor een nog luxere maaltijd.
Wijnadvies:
Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 33