Magdalenakoekjes

Magdalenakoekjes

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter of margarine
  • 100 gr suiker
  • 80 gr gemalen witte amandelen
  • marmelade
  • poedersuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Kneed van bloem, boter, suiker en amandelen een soepel deeg en leg het 30 minuten in de koelkast.

Bereiding:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een glas rondjes uit.
  • Steek uit de helft van de koekjes het middendeel met een appelboor, zodat kransjes ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk de 'hele' koekjes dik met marmelade. Zet de kransjes erop en strooi er poedersuiker over.

Appelbeignets

Appelbeignets

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 16 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zure appels
  • 125 gram bloem + 10 gram gist of 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 deciliter melk of water
  • Snufje zout
  • Frituurvet
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak een glad beslag van bloem, gist (of zelfrijzend bakmeel), lauwe melk of water en een snufje zout.
  • Laat dit beslag een uur rijzen.
  • Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt, is het beslag meteen klaar voor gebruik.
  • Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snijd ze in schijven.
  • Haal de appelschijven door het beslag zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Verhit frituurvet en bak de appelschijven tot ze lichtbruin zijn.
  • Laat de beignets uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Alternatieve bakwijze zonder frituurvet:

Dompel de appelschijven in het beslag en bak ze aan beide zijden in een koekenpan met boter, margarine of slaolie tot ze goudbruin zijn.

Appelen in zandtaartdeeg

Appelen in zandtaartdeeg

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de appelen:

  • 6 middelgrote appels
  • Suiker
  • Kaneel
  • Rozijnen
  • Abrikozenjam
  • Eigeel

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter of margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • ½ ei
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Vul de holten van de appels met een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen.
  • Meng in een kom de boter met de bloem, voeg het halve ei, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
  • Roer tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Snijd met een mes of een gekarteld wieltje reepjes van ongeveer 1½ cm breed en ter lengte van de omtrek van de appel uit.
  • Leg twee deegreepjes kruislings over elkaar.
  • Plaats een gevulde appel in het midden en vouw de deegreepjes om de appel zodat ze elkaar raken.
  • Steek kleine rondjes uit het overgebleven deeg en leg deze bovenop de appels.
  • Bestrijk het deeg met eigeel.
  • Plaats de appels op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Bestrijk het warme deeg met wat abrikozenjam.

Nutrition

Calories: 360kcal

Bietjesrösti met appel en speklapjes

Bietjesrösti met appel en speklapjes

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepel boter
  • 1 zak rösti diepvries, 600 g
  • 8 speklapjes à ca. 100 g
  • 4 appels bijv. goudrenetten
  • 1 bakje bietjes geraspte 400 g, uitgelekt

Instructies

  • In koekenpan ui in 1 eetlepel boter fruiten.
  • Rösti toevoegen en in 15 minuten goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.
  • Speklapjes inwrijven met zout en peper.
  • In andere koekenpan 1 eetlepel boter verhitten en speklapjes in 5 minuten per kant bruin en krokant bakken.
  • Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden.
  • Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 minuten bruinbakken.
  • Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken.
  • Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

Geitenkaas met appel

Geitenkaas met appel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 appels Granny Smith,
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 200 g zachte geitenkaas Franse
  • ½ theelepel salie
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 12 blauwe druiven
  • 2 eetlepel(s) vloeibare honing

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Appels wassen.
  • Van appels aan onderkant en bovenkant plakje wegsnijden (worden niet gebruikt).
  • Met appelboor klokhuizen eruit boren.
  • Appels elk in 4 plakken snijden.
  • In pan met ½ liter water en citroensap appelplakken net tegen de kook aan in ca. 2 à 3 minuten beetgaar laten worden.
  • In vergiet laten uitlekken. Intussen geitenkaas in stukjes snijden.
  • Kaas, salie en slagroom in keukenmachine pureren.
  • Kaasmengsel overdoen in spuitzak en tot gebruik in koelkast leggen.
  • Druiven wassen, halveren en pitjes verwijderen.

BEREIDEN:

  • Op vier borden elk 1 appelplak leggen.
  • ⅓ Deel van kaasmengsel erop spuiten.
  • Hierop weer 1 appelplak leggen.
  • Weer ⅓ deel van kaasmengsel erop spuiten.
  • Afdekken met laatste appelplak.
  • Rest van kaasmengsel als toefjes bovenop stapeltjes spuiten.
  • Honing erover sprenkelen.
  • Garneren met halve druiven.

Herfstige Bladerdeegtaart met Fruit en Specerijen

Herfstige Bladerdeegtaart met Fruit en Specerijen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 2 stevige appels bijv. Elstar
  • 1 stevige handpeer
  • 2 eetlepels citroensap
  • 125 g gedroogde vijgen
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels custardpoeder of 2 eetlepels maizena met 2 theelepels vanillesuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • ½ zakje verse cranberry's à 350 g
  • 50 g rozijnen
  • 2-3 eetlepels melk

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de appels en peer, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Besprenkel ze met citroensap.
  • Snijd de gedroogde vijgen in stukjes, verwijder harde steeltjes.
  • Meng in een kom de suiker, custardpoeder, kaneel en kardemom.
  • Voeg de cranberry's, rozijnen, vijgen, peer en appel toe aan het suikermengsel en meng goed.
  • Verdeel het fruitmengsel over de bodem van de taartvorm.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een ronde lap van 26 cm.
  • Bevochtig de rand van de taartvorm met water en leg de deeglap over het fruit.
  • Druk het deeg met duim en wijsvinger aan op de rand van de vorm.
  • Maak met een appelboor een gaatje in het midden van het deeg.
  • Garneer eventueel met blaadjes gemaakt van restjes deeg.
  • Zet de taartvorm onverpakt in de vriezer.
  • Eenmaal bevroren, verpak de taart in aluminiumfolie.
  • Steek een klein rolletje aluminiumfolie als 'schoorsteentje' in het gaatje van het deeg.
  • Bestrijk de bevroren taart met melk en bak in de voorverwarmde oven gedurende 40-50 minuten, tot goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een late harvest Riesling vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaken van deze taart. De fruitige aroma's en het milde zoet van de wijn zullen perfect samengaan met de warme specerijen en het sappige fruit van de taart.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g

Gepofte Appels met Rum-Rozijnen

Gepofte Appels met Rum-Rozijnen

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 5 eetlepels rum
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 4 appels bijvoorbeeld Jonagold
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Spoel de rozijnen af onder stromend water.
  • Breng in een steelpan de rozijnen met de rum aan de kook.
  • Laat ze tegen de kook aan ongeveer 10 minuten wellen.
  • Vet 4 stukken aluminiumfolie van 20 x 20 cm lichtjes in.
  • Meng in een kommetje de boter en basterdsuiker door elkaar.
  • Meng hier de gewelde rozijnen doorheen.
  • Bereiden:
  • Schil de appels en verwijder met een appelboor ruim het klokhuis.
  • Plaats elke appel op een stuk ingevette aluminiumfolie en vul de holte met het rum-rozijnenmengsel.
  • Vouw de aluminiumfolie stevig om de appels heen.
  • Leg de ingepakte appels op de barbecue en pof ze gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Je kunt ook een voorverwarmde oven op 180°C gebruiken als alternatief.

Notities

  • Leg de gepofte appels op vier bordjes en vouw de folie voorzichtig open.
  • Serveer de warme gepofte appels met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een heerlijk dessert.

Opmerkingen:

  • Let op bij het werken met alcohol op de barbecue. Houd de barbecue goed in de gaten en zorg ervoor dat de vlammen niet hoog komen door het toevoegen van de rum.
  • Indien gewenst kunnen de appels ook in de oven worden gepoft in plaats van op de barbecue.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0g | Vet: 11g

Gekarameliseerde Appels met Muntsaus

Gekarameliseerde Appels met Muntsaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 takjes munt 15 g
  • 10 g pure chocolade
  • 2 Franse Golden Delicious appels
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels appelsap

Instructies

Voorbereiden:

  • Houd 2 toefjes munt apart voor garnering en knip de rest fijn in een kopje.
  • Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
  • Schil de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis.
  • Snijd de appels in plakken van ongeveer 1 cm dikte.
  • Bestrooi beide kanten van de plakjes appel met vanillesuiker.

Muntsaus maken:

  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Laat de suiker al roerend smelten tot het mengsel lichtbruin kleurt.
  • Leg de plakjes appel in de pan en bak ze aan beide kanten lichtbruin op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Keer de plakjes halverwege om.
  • Voeg 1 eetlepel appelsap toe aan de appels en laat nog even meewarmen.
  • Haal de pan van het vuur en verdeel de plakjes appel over twee borden.

Muntsaus bereiden:

  • Voeg de resterende appelsap toe aan het bakvet in de pan en roer de aanbaksels los.
  • Roer de fijngeknipte munt door de saus.

Serveren:

  • Schenk de muntsaus over de plakjes appel.
  • Strooi de gehakte chocolade eroverheen.
  • Garneer met de achtergehouden toefjes munt.
  • Serveer met een toef slagroom of een bolletje vanilleroomijs.

Notities

Geniet van deze heerlijke gekarameliseerde appels met muntsaus als dessert, eventueel met een bolletje vanilleroomijs erbij voor extra smaak.

Opmerkingen:

Pas op bij het smelten van de suiker, omdat deze erg heet kan worden. Wees voorzichtig tijdens het bereiden van de karamelsaus.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 1g | Vet: 10g

Gevulde Meloen

Gevulde Meloen

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine meloen
  • 1 eetlepel(s) rozijntjes
  • 1 banaan in schijfjes
  • 2 eetlepel(s) likeur grand marnier, amaretto,...
  • enkele blaadjes munt

Instructies

  • Halveer de meloen en haal er met een theelepeltje de zaadjes uit.
  • Haal het vruchtvlees uit de meloen met een aardappelboor zodat je mooie bolletjes krijgt.
  • Schik de lege meloenhelften op een bordje.
  • Meng de meloenbolletjes met de rozijnen, de banaanschijfjes en de likeur en laat een uurtje trekken.
  • Schep het mengsel in de meloenhelften en werk af met enkele muntblaadjes.

Gegrilde Peren met Sinaasappel en Crème Fraîche

Gegrilde Peren met Sinaasappel en Crème Fraîche

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 7
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 rijpe peren
  • 8 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 125 ml crème fraîche
  • Extra poedersuiker naar smaak
  • 1 schone sinaasappel

Instructies

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis met een appelboor, laat het steeltje zitten.
  • Zet elke peer op een stuk aluminiumfolie.
  • Besprenkel de peren met sinaasappelsap en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Vouw het folie goed dicht en leg de pakketjes ongeveer 40 minuten op de barbecue.
  • Draai ze regelmatig voor een gelijkmatige garing.
  • Rasp de schil van de sinaasappel (ongeveer 2 theelepels) en trek wat reepjes van de sinaasappelschil.
  • Meng de crème fraîche met poedersuiker naar smaak en de geraspte sinaasappelschil.
  • Garneer de crème fraîche met de reepjes sinaasappelschil en serveer dit apart bij de peren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g