Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

inclusief 15 minuten rusttijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g extra belegen kaas geraspt
  • Mespunt witte peper
  • 125 g koude boter
  • 3 el pure honing
  • 125 ml slagroom
  • 200 g gezouten cashewnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, geraspte kaas en witte peper.
  • Snijd de koude boter met twee messen door het bloemmengsel totdat het op grove kruimels lijkt.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en druk het goed aan.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de grof gehakte cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel gelijkmatig uit over het deeg in de springvorm.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het taartje iets afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de hartige en zoete smaken van dit cashewnotentaartje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa’s

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa's

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olie
  • eetlepel sambal
  • eetlepel suiker
  • eetlepel kerriepoeder
  • ½ eetlepel komijn
  • 450 g voorgekookte aardappeldobbeltjes
  • eetlepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • ½ kleine witte kool
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 200 g kokoscrème doosje cèreamed coconut
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de helft van de ui en knoflook met ½ eetlepel sambal, ½ eetlepel suiker, 1 eetlepel kerriepoeder en de komijn.
  • Voeg de aardappelblokjes, 1½ eetlepel bouillonpoeder en 200 ml water toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappels ongeveer 10 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Laat iets afkoelen.
  • Maak intussen de groenten schoon.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Snijd de prei schuin in ringen van ca.
  • 1½ cm breed.
  • Halveer de wortel en courgette in de lengte en snijd ze schuin in plakken.
  • Snijd de kool grof.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg diagonaal en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de helft van de deegdriehoekjes en dek af met de resterende driehoekjes.
  • Bestrijk de randen met water en druk stevig dicht.
  • Klop het ei los, leg de deegdriehoekjes op de bakplaat, bestrijk de bovenkant met het ei en bak in het midden van de oven in ca.
  • 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Verhit de rest van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de resterende ui en knoflook ca.
  • 2 minuten zachtjes met de rest van de sambal, suiker en kerriepoeder.
  • Voeg de rest van de bouillonpoeder en 300 ml water toe.
  • Schep de kool en wortel erdoor en laat met deksel op de pan ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Voeg de bloemkool, prei en courgette toe en laat nog eens ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Pers intussen de citroen uit.
  • Meng de kokoscrème en het citroensap door de groenten en blijf omscheppen tot de kokoscrème goed is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur, knip de koriander erboven fijn en roer door de curry.
  • Serveer de groentecurry met de warme aardappel samosa's.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentecurry met een verfrissende Riesling. De lichte en fruitige smaak van de Riesling complimenteert de pittige en kruidige smaken van de curry en samosa's.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur

Bereidingstijd1 uur 14 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g boter plus extra voor het bakblik en het glazuur
  • 1 kleine winterpeen dun geraspt
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 125 g blanke rozijnen
  • 100 g verse roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bekleed het bakblik met bakpapier.
  • Smelt 150 g boter in een pan of magnetron.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte winterpeen, kristalsuiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en klop de kaneel erdoor tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag en giet het in het bakblik.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door een satéstokje in het midden te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de resterende boter zacht worden (niet smelten).
  • Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor tot een glad glazuur.
  • Haal de afgekoelde cake uit het bakblik en leg deze op een schaal.
  • Strijk het roomkaasglazuur met een spatel over de cake uit, zodat het langs de randen kan druipen.
  • Zet de cake 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur wat kan opstijven (het blijft zacht).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer deze diagonaal of recht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze wortelcake met een glas zoete witte wijn zoals een Riesling Auslese. De zoetheid van de wijn sluit goed aan bij de smaken van de wortelcake en het roomkaasglazuur.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 33g

Traditionele Borstplaat

Traditionele Borstplaat

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • 6 borstplaatvormen (doorsnede 5 cm), ingevet
  • hittebestendige snijplank
  • pan met dikke bodem
  • pollepel

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
  • Roer continu met een pollepel.
  • Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
  • Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
  • Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
  • Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
  • Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
  • Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
  • Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.

Notities

Variaties:

Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.

Wijnadvies:

Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 0g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g

Chocoladekoekjes met een Twist

Chocoladekoekjes met een Twist

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 stuks
Calories: 160kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 10 g cacaopoeder
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 8 g bakpoeder
  • Snufje zout
  • 150 g koude boter in blokjes (of margarine)
  • 1 eetlepel melk
  • 75 g pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (of gasovenstand 3).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef 240 g bloem en cacaopoeder boven een kom.
  • Voeg de basterdsuiker, bakpoeder en een snufje zout toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de blokjes koude boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine blokjes.
  • Voeg de melk toe en kneed met de hand tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 20 gelijke stukjes.
  • Bestuif het aanrecht met de resterende bloem.
  • Rol elk stukje deeg met de hand uit tot 'stokjes' van ongeveer 15 cm lang.
  • Leg de deegstokjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten trommel tot gebruik.
  • Breek de pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron, roer regelmatig tot de chocolade volledig gesmolten en glad is.
  • Bestrijk de afgekoelde koekjes met gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden voordat je de koekjes serveert.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze chocoladekoekjes past een zoete wijn goed, zoals een Moscato d'Asti uit Italië. De lichte bubbel en zoete smaak van de wijn complementeren de chocolade en maken dit tot een heerlijk dessert.

Nutrition

Serving: 1koekje | Calories: 160kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, pak a 10 plakjes
  • 6 struikjes witlof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 200 gram stilton
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
  • Maak de struikjes witlof schoon en halveer ze in de lengte.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze op hoog vuur in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe als het te hard gaat.
  • Keer de witlof voorzichtig en bak nogmaals 3 minuten tot ze bruin en beetgaar zijn.
  • Laat de witlof afkoelen op keukenpapier.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verkruimel de stilton en hak de walnoten grof.
  • Roer in een kom de mascarpone los met het custardpoeder.
  • Meng de helft van de tijm, stilton en walnoten erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg erop.
  • Bestrijk het bladerdeeg tot op 1 cm van de randen met het mascarponemengsel.
  • Leg op elk plakje bladerdeeg 3 halve struikjes witlof naast elkaar met de snijkant naar boven.
  • Strooi de rest van de stilton, walnoten en tijm erover en sprenkel de overgebleven olijfolie erover.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de witloftaartjes in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de witloftaartjes op borden en serveer ze eventueel met gebakken peertjes.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Sauvignon Blanc of Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Pruimen-Walnootkoeken

Pruimen-Walnootkoeken

Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g walnoten gepeld
  • 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
  • 125 g zachte ongezouten roomboter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Mespunt zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
  • Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
  • Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
  • Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
  • Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
  • Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  • Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
  • Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.

Notities

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g

Sneeuwkoekjes van Allerhande

Sneeuwkoekjes van Allerhande

Allerhande 2002
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g gemalen kokos

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Splits de eieren, bewaar alleen de eiwitten.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout met een mixer stijf tot er glanzende pieken ontstaan.
  • Voeg tijdens het mixen de poedersuiker en vanillesuiker toe.
  • Houd een gedeelte van de kokos apart en spatel de rest door het stijfgeklopte eiwit.
  • Schep 20 bergjes van het kokosmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in ca. 25 min. in het midden van de oven.
  • Laat 10 min. afkoelen.
  • Bestrooi de koekjes met de rest van de kokos.

Notities

U kunt de koekjes 2 dagen van tevoren bereiden.
Bewaar tot gebruik in een luchtdichte trommel en bestrooi voor serveren met de achtergehouden kokos

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 el parmezaan
  • ½ el bloem
  • 4 sliptongen
  • zout
  • versgemalen peper
  • dl olijfolie Italiaanse / extra vierge
  • 3 struikjes witlof
  • 25 g ham
  • 25 g jongbelegen kaas
  • ½ visbouillontablet
  • nootmuskaat
  • 1 takje basilicum
  • 6 sprietjes bieslook
  • 2 el crème fraîche
  • 25 g spinazie panklare
  • 20 g roomboter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Notities

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Schuimige olijvensoep met zelfgebakken soepstengels

Schuimige olijvensoep met zelfgebakken soepstengels

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 gr witbroodmix
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 gedroogde tomaatjes pot
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pot groene olijven zonder pit 240 g
  • 3 kippenbouillontabletten
  • 15 g basilicum verse
  • 250 g mascarpone
  • 50 gr tapenade mediterrane
  • 1 dl sherry

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In kom broodmix met 1 eetlepel olie en 1 1/2 dl lauw water tot soepel deeg kneden.
  • Deeg afgedekt 15 minuten laten rijzen.
  • Tomaten heel fijn snijden en met oregano door deeg kneden.
  • Deeg op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot lap van ca. 16 x 16 cm.
  • Deeg in 16 repen snijden, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en met 1 eetlepel olie bestrijken.
  • Repen deeg afgedekt nog ca. 15 minuten laten rijzen.
  • Soepstengels in midden van oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Op rooster laten afkoelen.
  • Intussen sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Olijven afgieten.
  • Bouillontabletten oplossen in 1 1/2 liter kokend water.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten, sjalotjes en knoflook ca. 1 minuut fruiten.
  • Olijven en bouillon toevoegen en soep aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen, basilicum, mascarpone en tapenade erdoor roeren.
  • Soep pureren.
  • Sherry erdoor roeren.
  • Soep verwarmen, in soepterrine schenken.
  • Met staafmixer schuimig kloppen en op buffet zetten.
  • Soep in kopjes scheppen en serveren met soepstengels.