Romige Avocado Yoghurtdip
Wachten5 uur uur 45 minuten min
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- Zout en peper naar smaak
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Breng de dip op smaak met zout en peper.
Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Amandelkoekjes
Bereidingstijd10 minuten min
wachten15 minuten min
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g blanke amandelen
- 175 g suiker
- 1 sinaasappel schoongeboend
- Mespunt kaneel
- 100 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meet 50 ml sap af.
Maal in de keukenmachine de amandelen met suiker en geraspte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.
Voeg het sap en de kaneel toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg kleine rolletjes ter grootte van een cocktailworstje en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en schakel de oven direct terug naar 100 °C.
Bak de koekjes in ca.
15 minuten gaar.
Strooi het poedersuiker op een bord en wentel de nog warme koekjes door de suiker.
Laat ze afkoelen.
Geniet van deze heerlijke amandelkoekjes uit Marokko!
koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Bladerdeegbakjes met ragoût en tomatensaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 12 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 1 ei losgeklopt
- 35 gram boter
- 35 gram bloem
- 2 ½ dl melk
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 175 gram Quornstukjes
- 100 gram Magor in blokjes
- 2 eetlepels slagroom
- ½ eetlepel Pernod
- zout peper
- 2 ½ dl Italiaanse tomatensaus pot
- 2 ontvelde tomaten in blokjes
- 2 eetlepels gemarineerde paprika potje, bijvoorbeeld Grand'Italia
- 2 eetlepels fijngesneden basilicum
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de randen van 4 deegplakjes met water.
Steek uit 4 andere deegplakjes met een vormpje een rondje (deze worden niet gebruikt).
Leg deze plakjes op de eerste deegplakjes en druk de randen aan.
Maak in de overige 4 deegplakjes met de steruitsteekvorm een afdruk en leg de plakjes op de deegstapeltjes; druk ze licht aan.
Laat de deegbakjes ± 30 minuten in de koelkast rusten.
Bak de deegbakjes in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar.
Ragoût:
Smelt de boter, roer de bloem erdoor en laat die al roerend 3 minuten garen.
Roer er de melk door.
Roer de knoflook, de Quorn en de Magor door de saus, verwarm de saus goed en breng haar op smaak met de Pernod, zout en peper.
Verwarm de tomatensaus en roer er de tomaat, de paprika en het basilicum door.
Snijd de sterren voorzichtig uit de bakjes.
Vul de bakjes met de ragoût en dek ze met een ster af.
Zet de bakjes op de borden, schep de tomatensaus ernaast en garneer met de pijnboompitten en de basilicumblaadjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Krokant karamellaagjestoetje met mango
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 velletjes filodeeg van 10 bij 20 cm ontdooid
- 3 eetlepels boter gesmolten
- 1 rijpe mango
- 2 beker Mona Vlatoetje karamel-room (150 g)
- 2 takjes aalbessen
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Knip de vellen deeg in vieren, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat boter.
Bak ze in het midden van de oven in ca. 5 minuten goudbruin en krokant.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees los van de pit en vervolgens in 6 mooie plakjes (de rest in stukjes).
Bestrijk 4 krokante velletjes met de inhoud van 1 bekertje vlatoetje en verdeel de helft van de mangostukjes hierover.
Leg op elk een krokant velletje, bestrijk met de rest van het vlatoetje en verdeel de andere helft van de mangostukjes erover.
Leg het laatste krokante velletje erop, garneer met de plakjes mango en aalbessen.
Zet de toetjes op bordjes en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
Variatietip:
Krokant apfelstrudellaagjestoetje. Vervang het vlatoetje door 250 g Mona Roomyoghurt Apfelstrudel. Vervang de mango door een appel. Meng 2 eetlepels poedersuiker met 1 theelepel kaneelpoeder en strooi de kaneelsuiker op het laatst erover.
Tip:
Gebruik in plaats van filodeeg 6 ontdooide velletjes bladerdeeg. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg voordat ze bestreken worden met wat boter.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Pizzadeegpakketjes met gebraden kip
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g
- 100 g kippenvlees zonder bot in kleine stukjes gesneden
- 200 g groenten naar keuze erwten, maïs, wortels, … gekookt, kleingesneden
- ½ ui fijngehakt
- 1 knoflookteen fijngehakt
- 3 eetlepel(s) Olijfolie
- 1-2 eetlepel(s) tomatenpuree
- Zout en peper gemalen
- bieslook fijngehakt
- Bloem om te bestuiven
Oven op 220⁰ (boven/onderwarmtvoorverwarmen.
Ui en knoflook licht fruiten. Voeg de tomatenpuree toe en blus af met 4 el water.
Met de overige ingrediënten vermengen en op smaak brengen.
Deeg direct uit de koelkast bewerken, met het meegerolde bakpapier op een bakblik uitrollen en in zes gelijke vierkanten snijden.
De vulling over het midden verdelen en diagonaal de ene hoek naar de andere vouwen.
Met de tanden van een vorm de randen goed aandrukken.
Met meel bestuiven en in de oven op het middelste rek ca. 25 min. goudbruin bakken.
met kliekjes: restjes van gebraden runder-, lams- of varkensvlees kunnen goed in plaats van braadkip gebruikt worden. Ook kunnen de pakketjes goed gevuld worden met tonijn uit blik en fruit.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Elzasser Flammkuchen
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Oven op 220° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg direct uit de koelkast verwerken.
Deeg met het meegerolde bakpapier op het bakblik uitrollen.
Vouw ca. 1 cm. van het deeg naar binnen en druk het stevig aan.
Meng de crème fraîche met de peper en bestrijk tot aan de rand van het deeg.
Met ui en spek gelijkmatig beleggen en met de tijm bestrooien.
Onderin de oven in 15 - 20 min. knapperig bakken.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Bladerdeegtaart met pittig gehakt en geitenkaas
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel(s) boter
- 400 g rundergehakt
- 1 tl chilivlokken
- Zout en peper1 el sambal
- 150 g zachte geitenkaas
- 1 eidooier
- 1 eetlepel(s) melk
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de boter in een pan en bak daarin het gehakt rul.
Voeg de ui, de knoflook en de chilivlokken toe en bak nog ca. 5 minuten.
Breng op smaak met zout, peper en de sambal.
Verwarm de oven voor. Rol het bladerdeeg uit en leg het, inclusief bakpapier, op de bakplaat.
Verdeel het gehaktmengsel over de helft van het bladerdeeg.
Verbrokkel de geitenkaas over het gehakt.
Maak met een deegrastersnijder een raster in de andere helft van het deeg en vouw het deeg over het gehakt heen.
Druk de deegranden met een vork op elkaar.
Meng de eidooier met de melk en besmeer het deeg met dit mengsel. Bak de taart ca.25 minuten in de ove
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Sapperdeflappen van Onbekende Auteur
Servings: 10 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pakje bladerdeeg diepvries, 10 plakjes
- 1 appels
- 1 peer
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 3 eetlepel(s) appel-perenstroop
- 5 eetlepel(s) rozijnen
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 eetlepel(s) suiker
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
Schil de appel en de peer.
Snij ze in vieren en snij de klokhuizen eruit.
Snij de kwarten appel en peer in stukjes en doe ze in een kom.
'n Beetje citroensap erover, dan blijft het fruit mooi.
Schep appel-perenstroop, rozijnen en kaneel erdoor.
De vulling voor de flappen is klaar!
Op elk plakje deeg schep je in het midden wat vulling.
Strijk op de rand van zo'n plakje een heel klein beetje water.
Vouw de plakjes tot een driehoek.
Druk met de tanden van een vork de randen goed dicht (dat worden mooie kartelrandjes).
Strooi suiker over de 10 flapjes en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
In 20 minuten bak je de flapjes knapperig en bruin.
Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
Lauwwarm zijn ze lekker en helemaal afgekoeld zijn ze ook lekker.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Sprits koeken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 425 gram bloem
- 360 gram boter
- 150 gram poedersuiker
- 1 ei
- 25 gram citroenrasp
Deeg maken van alle ingrediënten.
spuitzak vullen en koekjes spuiten op een bakplaat met bakpapier.
Bakken ongeveer 12 min op 170 graden
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39
Drentse Drenteltje
Het Drenteltje is een koek dat gemaakt is van dadels, rozijnen, cranberry’s en verschillende noten.
Het verhaal
Het Drenteltje is tarwevrij, glutenvrij, suikervrij, gistvrij, lactosevrij en rauw.
Omdat vaak tijdens de Avondvierdaagse ongezonde snacks en snoep wordt gegeten, heeft
Drenthe-beweegt (SportDrenthe) en Amber Albarda (voedingscoach) het “Drenteltje” bedacht.
Drenteltje, de Drentse snack voor de Avondvierdaagse, als tegenhanger van het snoep dat
meestal wordt aangeboden tijdens deze wandeltocht.
Servings: 5 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 medjooldadels ontpit
- 25 gram rozijnen ongezwavelde
- 2 eetlepel(s) kokosolie op kamertemperatuur
- 15 gram hazelnoten
- 20 gram pecannoten
- 15 gram pompoenpitten
- 65 gram cranberry’s gedroogde
- 20 gram pistachenoten grof gehakt
Vet een langwerpig brood- of cakeblik van 25 centimeter in met een beetje olijfolie en bekleed met een stukje op maatgeknipt bakpapier
Maal de dadels, de rozijnen en de kokosolie in een keukenmachine tot een dik kleverig geheel;
Voeg de hazelnoten toe en na een minuut de pecannoten, mix door totdat dit een mooi geheel is geworden
Voeg 40 gram van de cranberries toe aan de mix, mix door totdat dit alles een mooi geheel is geworden
Rooster de pompoenpitten kort in een droge koekenpan op laag vuur;
Doe het mengsel uit de keukenmachine in een grote kom.
Kneed hier vervolgens de pistachenoten, geroosterde pompoenpitten en de resterende 25 gram cranberries gelijkmatig doorheen
Doe het geheel in de bakvorm en druk het met natte vingers of lepel gelijkmatig aan tot een dikte van circa 2 centimeter
Zet het bakblik afgedekt in de koelkast en laat het daar zeker 2 uur staan;
Haal het hard geworden deeg uit de bakvorm en snijd in de breedte in 5 repen;
Verpak ze één voor één in bakpapier en bewaar ze in de koelkast;
Ze blijven zeker een dag of 10 goed.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 39