Gekleurde Cakejes

Gekleurde Cakejes

Maak deze kleurrijke en feestelijke cakejes met jamvulling en marsepeinen roosjes. Een vrolijk bakproject voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 350 gram meel
  • Bakpoeder 1 zakje
  • Frambozenjam of naar keuze
  • Geraspte citroenschil
  • Rode kleurstof
  • Marsepeinen roosjes ter decoratie
  • Eetbare blaadjes ter decoratie
  • Cakepapiertjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de olie, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
  • Voeg de eieren een voor een toe, telkens goed mixen.
  • Voeg de citroenrasp toe aan het mengsel.
  • Meng het bakpoeder met het meel, zodat het bakpoeder goed verdeeld is.
  • Voeg het meel beetje bij beetje toe aan het beslag en meng goed.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  • Voeg een paar druppels rode kleurstof toe aan één deel en roer goed door.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het bakblik met een lange reep aluminiumfolie in tweeën.
  • Giet het lichte beslag aan de ene kant van het bakblik en het roze beslag aan de andere kant.
  • Zet het bakblik 30 minuten in de oven.
  • Haal de cake voorzichtig uit het bakblik zodra deze gaar is.
  • Snijd de cake in drie lange stukken van elke kleur (lichte en roze staven).
  • Bestrijk 5 staven royaal met jam.
  • De zesde wordt de bovenkant en blijft ongebruikt.
  • Stapel de staven op elkaar om een lange staaf te creëren.
  • Snijd de staaf in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Decoreer de cakejes met marsepeinen roosjes en eetbare blaadjes.
  • Zet de cakejes in cakepapiertjes en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer de cakejes op een vrolijk gepresenteerd bord voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een zoete witte wijn past perfect bij deze cakejes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Maak zelf heerlijke Marokkaanse donuts met een zachte textuur, bestrooid met poedersuiker of gedecoreerd met witte chocolade en nougatine.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Diepe koekenpan,
  • kookpan
  • Rollingspin
  • Steekvormpjes (rond en kleiner rondje voor het gat)

Ingrediënten

  • 100 gram gesmolten boter
  • 150 ml lauwe melk
  • 150 ml sinasappelsap
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 20 gram gist
  • 600 gram meel
  • 1 ei
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel poedersuiker voor afwerking
  • 100 gram suiker
  • Zonnebloemolie voor bakken

Instructies

  • Smelt de boter.
  • Verwarm de melk.
  • Meng de gesmolten boter, melk en gist goed door elkaar.
  • Voeg suiker, vanillesuiker, sinasappelsap en ei toe aan het mengsel.
  • Meng goed.
  • Meng de bakpoeder met het meel.
  • Voeg beetje bij beetje het meel aan het natte mengsel toe.
  • Kneed het deeg goed totdat het soepel is en niet meer aan je handen plakt.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot iets meer dan een halve centimeter dikte.
  • Steek met een rond vormpje rondjes uit het deeg.
  • Steek uit de rondjes met een kleiner rondje een gat uit.
  • Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de donuts in een warme omgeving ongeveer twee uur rijzen.
  • Bak de donuts in hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

(Optioneel) Smelt witte chocolade au-bain-marie, doop de donuts half in de chocolade en vervolgens in nougatine voor extra smaak.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de donuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk tussendoortje.
    Wijnadvies:
    Deze donuts passen goed bij een lichte, fruitige witte wijn of een glas bubbelwater.

    Zandkoekjes met Jam en Variaties

    Zandkoekjes met Jam en Variaties

    Zandkoekjes gevuld met jam, en variaties zoals lemon curd, appel & kaneel, chocolade of rozijnen. Snel en lekker!
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd10 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Koek, Noten, Vleesvervangers
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 24
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 115 gram boter
    • 150 gram fijne kristalsuiker zeef
    • 1 ei
    • 200 gram bloem
    • ½ theelepel bakpoeder
    • 75 gram jam naar smaak

    Instructies

    • Verwarm de oven voor tot 175ºC of gasstand 2-3.
    • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
    • Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
    • Klop het ei erdoor.
    • Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
    • Vorm balletjes van het deeg en leg deze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
    • Druk met de wijsvinger een kuiltje in elk koekje en vul het met een beetje jam.
    • Bak de koekjes 10 minuten lichtbruin.
    • Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
    • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
    • Bewaar de koekjes in een goed gesloten trommel (4-5 dagen).

    Variaties:

    • Zandkoekjes gevuld met Lemon Curd: Vervang de jam door lemon curd.
    • Zandkoekjes gevuld met Appel & Kaneel: Voeg ½ theelepel kaneel aan de bloem toe en vul de koekjes met appelmoes of vruchtenspread.
    • Zandkoekjes gevuld met Chocolade: Vervang 2 eetlepels bloem door cacaopoeder en vul de koekjes met chocolade-hazelnootpasta.
    • Zandkoekjes met Rozijnen: Voeg 75 gram rozijnen toe aan het deeg.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de zandkoekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke snack.
    Wijnadvies:
    Serveer deze koekjes met een frisse witte wijn of een lichte rosé.

    Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

    Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

    Weense buideltjes zijn heerlijke, zoete koekjes die je kunt vullen met verschillende variaties. Van hazelnoten tot appel, ze zijn altijd een succes!
    Voorbereidingstijd30 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Koek, Noten, Vleesvervangers
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 24
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 4 eetlepels melk
    • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
    • 2 eetlepels bruine rum
    • 2 eetlepels kristalsuiker
    • 2 theelepels kristalsuiker
    • 25 gram boter
    • 375 gram bloem
    • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
    • 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
    • 1 ei
    • 1 eiwit
    • 1 theelepel kaneel
    • 1 eetlepel maanzaad
    • 1 eetlepel broodkruim
    • 1 citroen geraspte schil
    • 2 appels
    • 75 gram pure chocolade druppels
    • 200 gram boter
    • 2 eetlepels kristalsuiker

    Instructies

    • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
    • Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram zeer fijne kristalsuiker.
    • Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook.
    • Neem de pan van het vuur en roer de hazelnoten, boter en de helft van de rum door de melk.
    • Laat de vulling afkoelen en daarna in de koelkast opstijven.
    • Verwarm de oven voor op 175 ºC / gasstand 2-3.
    • Zeef de bloem in een kom, vermeng met de overgebleven suiker en wrijf de boter erdoor.
    • Voeg de geraspte citroenschil, de resterende rum en het ei toe.
    • Kneed het kort door.
    • Verpak het deeg in bakpapier en leg het 30 minuten in de koelkast.
    • Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke lap en snijd er vierkantjes van 5x5 cm uit.
    • Zet in het midden van elk stukje 2 theelepels koude notenvulling.
    • Vouw elke punt over de vulling heen naar het midden toe en druk ze op elkaar.
    • Bestrijk de pakketjes met eiwit en bestrooi ze met kristalsuiker.
    • Bak de pakketjes 20 minuten.
    • Neem ze uit de oven en zet ze op een rooster.
    • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de buideltjes met een kopje koffie of een lekker glas warme melk. Ze zijn ook perfect voor feestjes of als traktatie bij de thee.
    Wijnadvies:
    Combineer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

    Tolhuiskoekjes met Chocolade en Noten

    Tolhuiskoekjes met Chocolade en Noten

    Tolhuiskoekjes zijn een klassieker! Dit recept maakt heerlijke koekjes met een rijke smaak van chocolade en pecannoten, perfect voor elke gelegenheid.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd25 minuten
    Recept categorieën: Koek, Noten, Vlees, Vleesvervangers
    Land van herkomst: America
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Calories: 320kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 150 gram pure chocoladedruppels
    • 200 gram fijngehakte pecannoten
    • 225 gram boter
    • 340 gram bloem
    • 2 eieren
    • 2 theelepels vanille-extract
    • ½ theelepel zout
    • t theelepel zuiveringszout

    Instructies

    • Verwarm de oven voor tot 190 ºC/gasstand 3-4.
    • Vet een vorm van 33x23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
    • Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout.
    • Klop de boter met beide soorten suiker en de vanille-extract romig.
    • Klop de eieren erdoor.
    • Zeef het bloemmengsel erbij en voeg de noten en chocolade toe.
    • Kneed alles tot een deeg.
    • Stort het deeg in de vorm en druk het gelijkmatig uit.
    • Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat het gebak 5 minuten in de vorm afkoelen.
    • Snijd het in vierkantjes en laat ze op een rooster afkoelen.
    • Bewaar de koekjes 3-4 dagen in een goed afgesloten trommel.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke traktatie.
    Wijnadvies:
    Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato is een perfecte keuze om deze koekjes te vergezellen.

    Nutrition

    Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

    Polentakoekjes met een Citroentwist

    Polentakoekjes met een Citroentwist

    Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd15 minuten
    Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack
    Land van herkomst: Italië
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 24
    Calories: 85kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 115 g boter
    • 100 g poedersuiker
    • 150 g bloem
    • 50 g polenta
    • 2 eidooiers
    • 2 tl vanille-essence
    • 2-3 tl geraspte citroenschil
    • Snufje bakpoeder

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 160ºC.
    • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
    • Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
    • Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
    • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
    • Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
    • Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
    • Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
    • Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
    • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
    • Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.

    Variaties:

    • In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
    • Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
    • Laat de chocolade uitharden op bakpapier.

    Haverkoekjes:

    • Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
    • Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
    • Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
    • Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
    • Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
    • Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
    • Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.

    Notities

    Serveertip:
    Lekker met een kop thee of espresso.
    Wijnadvies:
    Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.

    Nutrition

    Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g

    Neiman Marcus Chocoladekoekjes

    Neiman Marcus Chocoladekoekjes

    Deze heerlijke, beroemde chocoladekoekjes van Neiman Marcus zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Perfect bij een kop koffie of thee!
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd10 minuten
    Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack
    Land van herkomst: America
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 24
    Calories: 110kcal
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    • 115 g boter
    • 200 g bloem
    • 200 g lichtbruine basterdsuiker
    • 225 g pure chocoladedruppels
    • 1 ei
    • tl instantkoffiepoeder
    • 2 tl vanille-essence
    • ½ tl bakpoeder
    • ½ tl zuiveringszout
    • ¼ tl zout

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 190°C.
    • Klop de boter met de suiker romig.
    • Voeg het ei en de vanille toe en klop goed door.
    • Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en koffiepoeder.
    • Roer de droge ingrediënten door het botermengsel.
    • Schep de chocoladedruppels erdoor.
    • Rol balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Laat 5 cm ruimte tussen de balletjes.
    • Druk de deegballetjes iets platter met de vingertoppen.
    • Bak de koekjes 8-10 minuten.
    • Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de oven haalt.
    • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 4-5 dagen.

    Varianten:

    • Knapperige Neiman Marcus Koekjes: Voeg 50 g fijngehakte harde toffereep toe aan het basisdeeg.
    • Neiman Marcus Vruchtenkoekjes: Laat de koffie weg en voeg 75 g gedroogde bosbessen en 75 g gedroogde cranberry's toe.
    • Neiman Marcus Ultrachocoladekoekjes: Vervang het instantkoffiepoeder door cacao en voeg 75 g pure en 75 g witte chocoladedruppels toe.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer deze koekjes met een glas koude melk of een kop warme koffie.
    Wijnadvies:
    Lekker met een dessertwijn zoals een zoete Muscat.

    Nutrition

    Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1.5g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

    Luchtige Chocoladekoekjes

    Luchtige Chocoladekoekjes

    Deze luchtige chocoladekoekjes zijn onweerstaanbaar voor chocoladeliefhebbers. Licht, iets kleverig en eenvoudig te maken.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd9 minuten
    Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 30
    Calories: 65kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 100 g fijngehakte pecannoten
    • 150 g pure chocolade
    • 2 eiwitten
    • 50 g zeer fijne kristalsuiker
    • ½ tl vanille-essence
    • Mespunt wijnsteenzuur

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 175°C.
    • Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
    • Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
    • Voeg éénderde van de suiker toe en klop een minuut door.
    • Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot het schuim stijve pieken vormt.
    • Spatel de overgebleven suiker er voorzichtig door.
    • Vouw de gesmolten chocolade, gehakte pecannoten en vanille-essence door het schuim.
    • Schep kleine hoopjes beslag met voldoende tussenruimte (4 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze stevig aanvoelen en de bovenkant gebarsten is.
    • Leg het bakpapier met de koekjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
    • Bewaar de koekjes maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.

    Variaties:

    • Luchtige gekruide chocoladekoekjes:Voeg 1 eetlepel kaneel toe aan het basisdeeg.
    • Luchtige tweekleuren-chocoladekoekjes:Voeg 75 g witte chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
    • Luchtige chocoladekoekjes met kersen & walnoten:Voeg 75 g gedroogde kersen toe en vervang de pecannoten door walnoten.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer deze koekjes bij de koffie of als luxe traktatie bij een high tea.
    Wijnadvies:
    Combineer deze koekjes met een glas Ruby port voor een heerlijke smaakervaring.

    Nutrition

    Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.03g | Sugar: 6g

    Hazelnootmakarons

    Hazelnootmakarons

    Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Dieët: Glutenvrij
    Servings: 24
    Calories: 80kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 125 g poedersuiker
    • 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
    • ¼ tl wijnsteenzuur
    • 4 eiwitten

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
    • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
    • Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
    • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
    • Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
    • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
    • Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
    • Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    • Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
    • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.

    Variaties:

    • Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
    • Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
    • Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
    • Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
    • Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
    • Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
    • Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
    Wijnadvies:
    Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.

    Nutrition

    Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g

    Gingernuts Koekjes

    Gingernuts Koekjes

    Gingernuts zijn knapperige, pittig gekruide koekjes die perfect zijn als zoete traktatie. Probeer ze met variaties zoals walnoten, ananas of rum!
    Voorbereidingstijd10 minuten
    Bereidingstijd12 minuten
    Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    • 1 ei
    • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
    • 150 gram bloem
    • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
    • ¼ theelepel gemalen piment
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel zuiveringszout
    • 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
    • Kristalsuiker om te bestrooien

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
    • Meng de afgekoelde boter met de melasse of stroop, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
    • Zeef de droge ingrediënten en voeg ze toe aan het botermengsel.
    • Vorm steeds circa 1 1/2 eetlepel deeg tot een balletje.
    • Leg de balletjes op een bakplaat, op 5 cm afstand van elkaar, bekleed met bakpapier of een antiaanbaklaag.
    • Druk de deegballetjes uit tot rondjes van ongeveer 3 cm doorsnee.
    • Zet de koekjes een uur in de koelkast om af te koelen.
    • Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
    • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
    • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
    • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel.

    Notities

    Serveertip:
    Geniet van deze heerlijke koekjes als tussendoortje bij een kop thee of koffie.
    Wijnadvies:
    Serveer met een glas witte wijn, zoals een frisse Chardonnay.