Amandel-Kerstkrans
Deze feestelijke amandel-kerstkrans is een prachtige toevoeging aan je kerstdiner. Met een romige amandelspijsvulling en een krokant bladerdeeg, straalt deze krans pure gezelligheid uit!
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Meng de amandelspijs met 1/2 losgeklopt ei, koffieroom en citroensap.
Prak alles goed door elkaar en vorm een rol van ongeveer 38 cm.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol 6 plakjes bladerdeeg op elkaar uit tot een lap van 15 x 40 cm.
Leg voorzichtig de spijsrol op het deeg en rol het deeg om de spijs.
Bestrijk de lange kant van het deeg met wat water en plak het goed vast.
Vorm het deeg tot een krans en schuif de open uiteinden in elkaar.
Plak ze met water aan elkaar.
Leg de krans voorzichtig met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Snijd uit 2-3 plakjes bladerdeeg sterretjes en plak ze met water op de krans.
Klop 1 ei los en bestrijk de krans ermee.
Bak de krans in het midden van de oven gedurende 50 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling of een dessertwijn zoals Muscat, past goed bij de rijke smaak van de amandelspijs en het bladerdeeg.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Feestelijke Sneeuwballen met Witte Chocolade
Deze luchtige sneeuwballen met een vulling van witte chocolade en een vleugje sinaasappellikeur zijn het perfecte feestelijke gebak voor Kerst en Oud & Nieuw!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eiwitten
- 125 g poedersuiker gezeefd + extra om te bestuiven
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 150 g suiker
- 75 g witte chocolade
- Kaneel
Klop de eiwitten stijf.
Voeg geleidelijk 125 g gezeefde poedersuiker en sinaasappellikeur toe.
Blijf kloppen totdat stijve pieken ontstaan.
Verwarm de oven voor op 120 °C.
Schep bollen met een ijsbolletjestang op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Maak pieken op de bollen met een lepel.
Bak de bollen gedurende 1 ½ uur of totdat ze droog zijn.
Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Verwarm ½ dl water met suiker op zacht vuur tot de suiker is opgelost.
Prik de bollen op satéprikkers en bestrijk de ronde kant met suikerstroop.
Laat de stroop hard worden.
Smelt witte chocolade au bain-marie.
Bestrijk de platte kanten van de bollen met de gesmolten chocolade en plak steeds twee bollen tegen elkaar.
Laat de sneeuwballen opstijven in de koelkast.
Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en voeg een snufje kaneel toe.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas champagne past uitstekend bij deze sneeuwballen en maakt de feestelijke maaltijd compleet.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Gebraden Eend met Parmaham Taartje en Sinaasappelsaus
Verwen je gasten met deze feestelijke gebraden eend, geserveerd met een verfijnd taartje van Parmaham en een rijke sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden zoals Kerst en Oud & Nieuw.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 950kcal
Author: Cor Klaar
braadslee
Mandoline of dunschiller
Ringvormen
kookpan
- 8 eenden borstvlees en poten apart
- 16 eendenpoten
- 1 kg ganzenvet
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g boter
- 50 g crème fraîche
- 50 g knolselderij in blokjes
- 50 g prei in blokjes
- 50 g wortel in blokjes
- 16 plakken Parmaham
- 2 bosui in dunne ringen
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 sinaasappel in stukken
- 2 blaadjes laurier
- 2 blaadjes foelie
- 5 dl gevogeltefond
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Eend:
Snijd de eendenpoten af en zout de binnenkant.
Laat ze 6 uur in de koeling pekelen.
Spoel het zout af en droog de poten.
Smelt het ganzenvet, verhit tot 80°C, en konfijt de poten in de oven op 150°C gedurende 1 uur.
Haal de poten uit het vet, laat afkoelen, verwijder de huid en pluk het vlees.
Braad het borstvlees aan in boter gedurende 5 minuten, laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.
Saus:
Hak de eendkarkassen in stukken.
Zweet de groenten aan in het braadvet van de eend, voeg de karkassen toe en bak kort mee.
Verhit de sinaasappelstukken mee.
Blus af met gevogeltefond, voeg laurier en foelie toe, breng aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Passeer de saus en breng op smaak met zout en peper.
Taartje:
Kook de aardappelen gaar en pureer ze.
Meng de puree met boter, crème fraîche, bosui, en het geplukte eendenvlees.
Breng op smaak met zout en peper.
Vet de ringen in met olie en bekleed met Parmaham.
Vul de ringen met de aardappelpuree en zet in de koelkast.
Verwarm de taartjes in de oven op 180°C gedurende 6 minuten.
Dresseren:
Verwarm de saus en zet de eendenborsten in de oven op 160°C gedurende 5 minuten.
Plaats de taartjes in het midden van de borden, verwijder de ringen.
Leg een plakje Parmaham en getrancheerde eendenborst op elk taartje en schep de saus eromheen.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Barolo om de rijke smaken van de eend en saus te complementeren.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 60g | Vet: 60g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Krokante Visburger met Piccalilly-Mayo en Zuurdesembrood
Probeer deze heerlijke krokante visburger: malse kabeljauw met rucola, geroosterde paprika en een zelfgemaakte piccalilly-mayosaus, geserveerd op knapperig zuurdesembrood.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 5050kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g verse kabeljauwfilet
- 2 losgeklopte eiwitten
- 50 g bloem
- 100 g cornflakes verkruimeld
- 1 potje piccalilly gezeefd
- 100 g mayonaise
- ½ rode ui gesnipperd
- 2 bosuitjes in ringen
- 1 geroosterde paprika in repen
- 50 g rucola
- 4 sneetjes zuurdesembrood
Snijd de kabeljauw in twee delen en bestrooi met zout.
Haal de kabeljauw door de bloem, dan door het losgeklopte eiwit, en tenslotte door de verkruimelde cornflakes.
Leg de kabeljauw en de sneetjes zuurdesembrood op bakpapier in de airfryer en bak op 180°C gedurende 8-10 minuten, totdat de kabeljauw knapperig en goudbruin is.
Meng de mayonaise met de door de zeef geperste piccalilly in een kom.
Houd een beetje van de saus apart voor later gebruik.
Besmeer één zijde van iedere snee brood met de piccalilly-mayosaus.
Verdeel de rucola en repen geroosterde paprika over twee sneetjes brood.
Leg op elke snee een stuk gebakken kabeljauw.
Voeg nog wat piccalilly-mayosaus toe bovenop de kabeljauw en bestrooi met ringetjes bosui en gesnipperde rode ui.
Dek af met de overige sneetjes brood en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.
Calories: 5050kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Drollenkoekjes met Chocoladesmaak
Maak deze grappige drollenkoekjes met chocoladesmaak, perfect voor kinderfeestjes. Eenvoudig te maken en gegarandeerd een hit!
(inclusief rusttijd en baktijd)1 uur uur 45 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 360 g bloem
- 50 g vanillesuiker
- 150 g witte basterdsuiker
- 200 g boter op kamertemperatuur
- Snufje zout
- 1 ei
- 40 g cacaopoeder
- 32 oogjes snoepjes, verkrijgbaar in de winkel of zelfgemaakt
Mix de boter en suiker in een kom gedurende minimaal 5 minuten tot het mengsel luchtig wordt.
Voeg het ei, cacaopoeder, bloem en een snufje zout toe.
Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Voor het beste resultaat, laat het een nacht rusten.
Verwarm de airfryer voor op 175°C.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken.
Rol elk stuk deeg uit tot een sliert met een iets dikker begin en een puntig einde.
Vorm de sliert in een spiraal om een drolvorm te creëren.
Koel de gevormde koekjes nog eens 15 minuten in de koelkast om de vorm beter te behouden tijdens het bakken.
Bak de koekjes in de airfryer gedurende 15-20 minuten op 175°C.
Laat de koekjes afkoelen en versier met de oogjes.
Je kunt kant-en-klare oogjes gebruiken of zelf maken met royal icing, fondant, marsepein, of botercrème.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Kinder Bueno Cheesecake uit de Airfryer
Geniet van deze decadent lekkere Kinder Bueno cheesecake, perfect gebakken in de airfryer. Een onweerstaanbare traktatie voor elke gelegenheid!
(inclusief afkoelen)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g chocolate chip cookies
- 70 g ongezouten roomboter
- 700 g MonChou
- 8 pakjes Kinder Bueno 16 reepjes
- 150 g witte basterdsuiker
- 3 eieren + 2 eidooiers
- 2 el zelfrijzend bakmeel
- 1 reep pure chocolade
- 125 ml crème fraîche
Verwarm de airfryer voor op 160°C.
Verkruimel de chocolate chip cookies en meng met de gesmolten roomboter.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten licht in met boter.
Verspreid het koekjesmengsel over de bodem en druk stevig aan.
Bak dit 9 minuten in de voorverwarmde airfryer.
Laat daarna afkoelen en verhoog de temperatuur van de airfryer naar 180°C.
Mix de MonChou in een kom tot een glad mengsel.
Open 5 pakjes Kinder Bueno (10 reepjes) en stamp ze plat in een kommetje.
Verwarm de gesmolten Bueno's een minuutje in de magnetron.
Voeg de suiker en het zelfrijzend bakmeel toe aan de MonChou en meng goed.
Voeg vervolgens de gesmolten Kinder Bueno toe en mix opnieuw.
Voeg de twee eidooiers en de overige eieren toe aan het mengsel en mix tot een glad geheel.
Roer als laatste de crème fraîche erdoor.
Giet het mengsel in de springvorm en bak 10 minuten in de airfryer op 180°C.
Haal de cheesecake uit de airfryer en verlaag de temperatuur naar 80°C.
Maak voorzichtig de randen van de cheesecake los met een mes en bak nog eens 40-45 minuten.
Zet de airfryer uit en laat de cheesecake afkoelen met de deur op een kiertje.
Laat daarna verder afkoelen op het aanrecht tot kamertemperatuur.
Smelt de helft van de pure chocolade en drizzle deze over de cheesecake.
Versier met stukjes van de resterende Kinder Buenos.
Wijnadvies:
Serveer met een rijke dessertwijn zoals een Sauternes of een glas Amaretto.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.4g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Broodrol met Kip en Zongedroogde Tomaatjes
Deze smaakvolle broodrol gevuld met sappige kip, zongedroogde tomaatjes en een romige kaasvulling is een heerlijk en makkelijk gerecht, perfect voor lunch of diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol kant-en-klaar pizzadeeg
- 1 kipfilet in dunne lange repen
- 1 zak geraspte mozzarella
- 150 g neutrale roomkaas
- Zongedroogde tomaatjes naar smaak
- Italiaanse kruiden naar smaak
- Geraspte kaas voor de topping
Verwarm de airfryer voor op 200°C.
Snijd de kipfilet in dunne, lange repen en strooi er Italiaanse kruiden over.
Bak de kip in een pan tot deze gaar is.
Rasp de mozzarella grof en meng deze met de roomkaas en een flinke lepel Italiaanse kruiden.
Zorg ervoor dat je in totaal ongeveer 250g van het kaas- en roomkaasmengsel hebt.
Rol het pizzadeeg uit op een stuk bakpapier en bak het voor in de oven gedurende 5 minuten.
Verdeel het kaasmengsel in de lengte over het midden van het voorgebakken deeg.
Leg de reepjes kip in de lengte over het kaasmengsel.
Verdeel de zongedroogde tomaatjes over de kip, zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn zodat elke plak brood straks vulling heeft.
Rol het deeg voorzichtig op, zorg ervoor dat de vulling niet uit de rol wordt geduwd.
Plaats de rol terug in de airfryer en bak deze op 180°C gedurende 15-20 minuten, of totdat het deeg goudbruin en de kaas gesmolten is.
Laat de broodrol even afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een witte wijn zoals Chardonnay.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Bananen Toffee Crumble met Chocolade Ganache
Deze decadente bananen toffee crumble, met lagen van romige caramel, rijke chocolade ganache en een knapperige crumble topping, is een onweerstaanbaar dessert dat je in de airfryer bereidt.
(inclusief kook- en afkoeltijd)4 uur uur
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ingrediënten Toffee:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- Ingrediënten Chocolade Ganache:
- 75 g glucose
- 75 g suiker
- 250 ml room
- 250 g donkere chocolade in stukjes
- Boter in kleine stukjes
Ingrediënten Deeg:
- 250 g boter
- 5 eieren
- 250 g poedersuiker
- 600 g bloem
- 62 g room double cream
Ingrediënten Crème Patisserie:
- 300 ml melk
- 40 g eigeel
- 185 g basterdsuiker
- 35 g bloem
- 1 vanillestokje
Ingrediënten Crumble Topping:
- 90 g suiker
- 90 g ijskoude boter
- 190 g bloem
- 6 g kaneel
- 2-3 bananen in plakjes gesneden
Instructies Toffee:
Plaats het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het gedurende 3 uur.
Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat.
Laat het blikje volledig afkoelen voordat je het opent; de inhoud zal zijn veranderd in een dikke karamel.
Instructies Crème Patisserie:
Kook de melk met het vanillestokje (snijd het stokje open en schraap de vanille eruit).
Klop de eidooiers met de suiker en voeg de bloem toe, klop tot een romige massa.
Giet de hete melk geleidelijk bij het eimengsel, blijf goed kloppen.
Zet het mengsel terug op het vuur en kook het zachtjes 4-5 minuten door onder voortdurend roeren.
Laat de crème snel afkoelen door deze op een schaal uit te gieten en af te dekken met huishoudfolie om een korst te voorkomen.
Instructies Deeg:
Meng de boter met de poedersuiker in een mixer tot een romig geheel.
Voeg langzaam de eieren toe en mix goed door.
Voeg de bloem geleidelijk toe en mix alles tot een samenhangend deeg.
Voeg de room toe en laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm of taartvormpjes.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en vul de vorm met bakpapier en blindbakbonen.
Bak het deeg blind in een voorverwarmde airfryer op 180°C gedurende 8-10 minuten, of totdat het goudbruin is.
Instructies Crumble Topping:
Meng de suiker, bloem en kaneel.
Voeg de ijskoude boter in kleine stukjes toe en werk het mengsel tot een zandachtige textuur.
Verspreid het mengsel op een bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C tot het bruin is.
Instructies Chocolade Ganache:
Breng de suiker, glucosestroop en room in een pannetje aan de kook.
Voeg de stukjes donkere chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
Voeg de stukjes boter toe en roer tot de ganache glad is.
Haal de ganache van het vuur en laat afkoelen.
Instructies Opbouwen van de Bananen Toffee Crumble:
Meng de crème patisserie met de afgekoelde karamel tot een luchtige caramelroom.
Vul de voorgebakken taartvormen met de caramelroom.
Leg de plakjes banaan bovenop de caramelroom.
Giet een laag chocolade ganache over de banaan.
Werk af met de crumble topping.
Plaats de taartvormen in de airfryer en bak gedurende 3-4 minuten op 180°C.
Wijnadvies:
Serveer met een rijke dessertwijn zoals een Sauternes of een glas Amaretto.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Gebakken Ananas met Honing en Kaneel uit de Airfryer
Deze gebakken ananas met honing en kaneel is een heerlijke, warme traktatie die perfect samengaat met ijs of yoghurt. Een eenvoudig en smaakvol dessert uit de airfryer!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ananas
- 5 el honing
- 3 tl kaneel
- 2 tl citroensap
Snijd de onder- en bovenkant van de ananas en zet de ananas rechtop.
Verwijder met een scherp mes de schil van de ananas door verticaal te snijden.
Verwijder eventuele achtergebleven stukjes van de kroontjes, aangezien deze niet lekker smaken.
Snijd de ananas verticaal in 8 stukken en verwijder de harde kern aan de binnenkant.
Meng in een kom de honing, het citroensap en de kaneel.
Smeer de ananas in met het honing-kaneelmengsel.
Haal het mandje uit de airfryer en laat de airfryer voorverwarmen op 180°C.
Leg een stuk bakpapier in het mandje, waarbij aan alle kanten nog ongeveer een centimeter overblijft van de rand.
Leg de ananas op het bakpapier in het mandje.
Plaats het mandje terug in de airfryer zodra deze is voorverwarmd.
Stel de tijd in op 15 minuten en bak de ananas.
Serveer de gebakken ananas warm, eventueel met een bolletje ijs of een schepje Griekse yoghurt.
Wijnadvies:
Serveer met een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte Moscato.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.03g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5
Zelfgemaakte Pretzels uit de Airfryer
Heerlijke zelfgemaakte pretzels
Perfect voor elk moment van de dag
Makkelijk te maken en in te vriezen
Geniet van de warme, knapperige pretzels rechtstreeks uit de airfryer
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gezeefde bloem
- 7 g bakpoeder
- 1 zakje gedroogde gist
- 4 el suiker
- 3 tl zout
- 1 geklutste eidooier
- 2 dl warm water
Meng de bloem, gist, 2 theelepels zout, suiker, bakpoeder en warm water in een kom tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en rol ze op tot bollen.
Laat de bollen 10 minuten rusten.
Rol elke bol in drie fasen uit tot slierten ter dikte van een potlood, met pauzes van 10 minuten tussen elke fase.
Vorm de slierten tot krakelingen (pretzels) en bestrijk ze met de geklutste eidooier.
Bestrooi de pretzels met de resterende theelepel zout.
Bak de pretzels 7 minuten op 180 graden in een voorverwarmde Airfryer.
Wijnadvies:
Een licht bier zoals een Duitse pilsner past perfect bij deze knapperige pretzels.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 5