Gevlochten Speltbrood met Aubergine en Mozzarella
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 1 brood
Calories: 1800kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Speltpizzadeeg 400 g
- 1 aubergine in plakken van 1/2 cm dik
- 1 eetlepel olijfolie
- 150 g belegen kaas geraspt
- 1 mozzarella in plakjes
- 1 eetlepel gehakte basilicum
- Peper en zout naar smaak
Bestrooi de plakken aubergine met wat zout en laat ze een half uur 'zweten' in een vergiet.
Dep de aubergine vervolgens goed droog met keukenpapier en bestrijk beide kanten met olijfolie.
Verhit een grillpan en gril de aubergine aan beide kanten, ongeveer 5 minuten in totaal.
Laat de plakken afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik en snijd om de 1,5 cm in aan de lange kant.
Verdeel 1/3 van de geraspte kaas over het deeg en leg de helft van de gegrilde aubergine erover.
Herhaal deze stap nog een keer.
Verdeel de plakjes mozzarella over de aubergine en bestrooi met peper, zout en gehakte basilicum.
Vlecht het deeg over de vulling heen.
Bestrooi het gevlochten deeg met de overgebleven kaas.
Bak in het midden van de oven gedurende 15-25 minuten, tot het goudbruin is.
Wijnadvies:
Dit gevlochten speltbrood met aubergine en mozzarella gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 1800kcal | koolhydraten: 100g | Protein: 90g | Vet: 120g | Zout: 7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
- Scheutje olijfolie
- 2 rode uien gesnipperd
- 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
- 400 g pompoen geschild en in blokjes
- 4-6 takjes verse tijm blaadjes geritst
- 250 g kikkererwten uit blik, pot of gekookt
- 125 ml crème fraîche
- 3 eieren
- ½ tl cayennepeper
- Zout
- 200 g feta verkruimeld
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- Een handje rucola ter garnering
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Voeg vervolgens de tijm toe en bak kort mee.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm ermee.
Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
Verdeel het pompoenmengsel over het deeg en schep daar de kikkererwten bovenop.
Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, cayennepeper en een snufje zout.
Giet dit mengsel over de kikkererwten en verdeel de verkruimelde feta erover.
Bak de quiche in het midden van de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar.
Garneer de quiche voor het serveren met een handje rucola.
Voor extra smaak kun je wat uitgebakken spekjes toevoegen. Ook kun je de feta vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten
Heerlijke luchtige speltbroodjes gevuld met romige geitenkaas, verse spinazie en knapperige walnoten, perfect als borrelhapje of bij een soep.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 broodjes
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers speltpizzadeeg 400 g
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 200 g bladspinazie
- 125 g geitenkaas verkruimeld
- 50 g walnoten grof gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Vet een bakblik in met boter of olie.
Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken.
Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en afkoelen.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit op het meegerolde bakpapier en leg het op het bakblik.
Verdeel de afgekoelde spinazie gelijkmatig over het deeg.
Strooi de geitenkaas en walnoten erover en druk de vulling licht aan.
Rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een strakke rol.
Snijd de rol in 8 gelijke stukken en leg de broodjes op hun zijkant in de vorm.
Bak 25 minuten in het midden van de oven tot de broodjes goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer deze broodjes als bijgerecht bij een salade of soep, of als hartige snack bij de borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en spinazie.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Frangipane-ster met rode bessenjam en bladerdeeg
Een indrukwekkende frangipane-ster met een zoete rode bessenjamvulling en knapperig bladerdeeg. Perfect als dessert of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 250 g rode bessenjam
- 1 ei geklutst
- 20 g geschaafde amandelen
- Poedersuiker om te bestuiven
Voor de frangipane:
- 50 g boter op kamertemperatuur
- 50 g basterdsuiker
- ½ citroen rasp
- Snufje zout
- 1 ei op kamertemperatuur
- 50 g amandelmeel
- 20 g bloem
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de boter, basterdsuiker, zout en citroenrasp tot een romig geheel.
Voeg het ei toe en mix tot een gladde massa.
Voeg daarna het amandelmeel en de bloem toe en meng kort door.
Rol één rol bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het deeg met de frangipane, laat een rand van 2 cm vrij.
Verdeel de rode bessenjam gelijkmatig over de frangipane.
Rol de tweede deegrol uit en leg deze bovenop.
Druk de randen zachtjes aan.
Snijd vanaf de randen naar binnen, met een tussenruimte van 2 cm, zonder het midden te raken.
Draai elk paar stukken in tegengestelde richting om een stervorm te creëren.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het geklutste ei en bestrooi met geschaafde amandelen.
Bak de frangipane-ster 15-20 minuten in de oven tot hij goudbruin en knapperig is.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een bolletje ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij de zoete en nootachtige smaken van dit dessert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Vegetarische hartige banketstaaf met feta en pijnboompitten
Een smaakvolle vegetarische banketstaaf met een rijke vulling van vegetarisch gehakt, feta en kruiden, perfect voor een gezellig hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 200 g vegetarisch gehakt
- 5 takjes tijm blaadjes geritst
- 70 g feta
- ½ ui fijngesnipperd
- 1 eetlepel rode peper fijngehakt (of sambal)
- 1 paprika fijngesneden
- 1 ei geklutst
- 1 ei heel
- Peper en zout naar smaak
- 20 g pijnboompitten
- 1 theelepel tijmblaadjes
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Maak de vulling door het vegetarische gehakt te mengen met het hele ei, paprika, rode peper, tijm, feta en ui.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Leg de vulling over de lengte van het deeg.
Rol het bladerdeeg eromheen tot een staaf en druk de randen goed dicht.
Leg de banketstaaf in de gewenste vorm op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met het geklutste ei.
Bestrooi de banketstaaf met pijnboompitten en extra tijmblaadjes.
Bak de banketstaaf in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten, of tot deze goudbruin en knapperig is.
Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je de banketstaaf aansnijdt.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette voor een compleet hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past perfect bij de hartige smaken van de feta, paprika en tijm in deze banketstaaf.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Sinterklaastaart met kruidnoten en Monchou
Een feestelijke Sinterklaastaart met knapperige kruidnotenlagen en een luchtige Monchou-room. Perfect voor een gezellige avond tijdens het Sinterklaasfeest.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g vers kruidnotendeeg
- 250 ml verse slagroom
- 2 x 100 g Monchou
- 75 g basterdsuiker
- Rasp van 1 sinaasappel
- Extra kruidnoten voor decoratie
- Sinterklaasdecoratie
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Verdeel het kruidnotendeeg in 4 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een cirkel van gelijke grootte.
Leg de cirkels op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 8-10 minuten in de oven, tot ze knapperig zijn.
Laat volledig afkoelen.
Klop de Monchou los met de basterdsuiker in een kom.
Klop de slagroom lobbig en spatel de Monchou en de helft van de sinaasappelrasp er voorzichtig doorheen.
Zorg dat het mengsel luchtig blijft.
Schep de Monchou-room in een spuitzak.
Leg een afgekoelde deegcirkel op een serveerschaal en spuit ¼ van de Monchou-room erop.
Herhaal dit proces met de overige cirkels en roomlagen, eindigend met room bovenop.
Garneer de taart met de resterende sinaasappelrasp, extra kruidnoten en Sinterklaasdecoratie.
Serveertip:
Serveer de taart met een kop warme chocolademelk of koffie voor een perfecte afsluiting van het Sinterklaasfeest.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past uitstekend bij de kruidige en romige smaken van deze taart. Het fruitige aroma van de wijn complementeert de sinaasappelrasp en kruidnoten.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Gorgonzola Appel Pizza met Honing en Rozemarijn
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 440kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g of alternatief: Tante Fanny Vers Spelt-Pizzadeeg (400 g)
- 1 appel gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
- 200 g gorgonzola in stukjes gebrokkeld
- ½ bol mozzarella in stukjes
- 1 eetlepel honing
- 1 takje verse rozemarijn grof gehakt
- Een paar walnoten ter garnering
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
Rol het pizzadeeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op het bakblik.
Verdeel de plakjes appel dakpansgewijs over het deeg.
Zorg ervoor dat ze elkaar niet te veel overlappen.
Beleg de pizza met gorgonzola en mozzarella.
Bestrooi vervolgens met de gehakte rozemarijn.
Bak de pizza in de onderste helft van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot de korst goudbruin is.
Haal de pizza uit de oven en besprenkel met honing.
Snijd in de gewenste vorm en garneer met walnoten.
Wijnadvies:
Deze pizza met gorgonzola, appel en honing vraagt om een wijn die zowel zoet als hartig aankan. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling zal goed samengaan met de smaken van deze pizza.
Calories: 440kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Pizza met gestoomde rode ui en zachte geitenkaas
Een heerlijke pizza met zoete gestoomde rode ui, romige geitenkaas en een vleugje tijm. Perfect voor een gezellige maaltijd of als hartige traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g of Speltpizzadeeg
- 500 g rode ui in halve ringen gesneden
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- Versgemalen peper naar smaak
- 5 takjes verse tijm blaadjes geritst
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 100 g zachte geitenkaas
- 1 eetlepel olijfolie
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
Haal het pizzadeeg uit de koelkast en rol het uit op een bakblik met behulp van het meegeleverde bakpapier.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de rode uien op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de basterdsuiker, balsamicoazijn, versgemalen peper en tijm toe aan de uien en stoof alles gedurende 20 minuten, tot de uien volledig gaar en gekarameliseerd zijn.
Verdeel de gestoomde rode ui gelijkmatig over de pizzabodem.
Strooi de pijnboompitten erover en verkruimel de geitenkaas bovenop.
Bak de pizza 15-20 minuten in de onderste helft van de oven, tot hij goudbruin en knapperig is.
Snijd de pizza in punten en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met een eenvoudige groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of Beaujolais past perfect bij de zoete uien en romige geitenkaas. De fruitige tonen van de wijn versterken de smaken van de pizza zonder te overheersen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Vegetarische pizza met vier groenten en kaas
Een kleurrijke vegetarische pizza met vier soorten groenten en een romige laag kaas. Perfect voor een gezonde en smakelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd18 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g
- 1 eenheid zelfgemaakte pizzasaus zie basisrecept
- 3 eetlepels geraspte kaas
- 1 ui in halve ringen gesneden
- 100 g champignons in plakjes gesneden
- 1 courgette in dunne plakjes gesneden
- 1 paprika in ringen gesneden
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Rol het pizzadeeg direct uit de koelkast op een bakblik met het meegeleverde bakpapier.
Bestrijk het deeg met de zelfgemaakte pizzasaus en verdeel de geraspte kaas over de saus.
Beleg de pizza met de ui, champignons, courgette en paprika.
Bak de pizza 15-20 minuten in het onderste gedeelte van de oven, tot de korst goudbruin is en de groenten gaar zijn.
Snijd de gebakken pizza in stukken en serveer warm.
Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Merlot of een lichte Italiaanse Chianti past perfect bij de groenten en de kaas van deze pizza.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53
Sinterklaas Verrassingstaart met Speculaasroom en Strooigoed
Vier Sinterklaas met deze feestelijke verrassingstaart! Een krokante bladerdeegbodem, romige speculaasvulling, en een kleurrijke topping van strooigoed maken dit dessert onweerstaanbaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
Blindbakvulling
plasticfolie
- Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 75 g witte chocolade
- Boter om in te vetten
- Sinterklaaslekkernijen naar keuze
- Voor de speculaasroom:
- 500 ml melk
- ½ vanillestokje
- 100 g suiker
- 2 eidooiers
- 45 g maïzena
- 2 tl speculaaskruiden
Giet 450 ml melk in een pan.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit, en voeg beide toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook en verwijder het vanillestokje.
Meng in een kom de overgebleven melk, suiker, en eidooiers.
Klop het mengsel goed door en voeg maïzena en speculaaskruiden toe.
Meng tot een glad papje.
Giet de helft van de hete melk al roerende bij het suikermengsel.
Roer goed door en giet het mengsel terug in de pan.
Breng al roerend aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de speculaasroom in een schaal, dek af met plasticfolie, en laat afkoelen.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een bakvorm in met boter en bekleed met bladerdeeg.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Leg bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
Bak de bodem 15-20 minuten blind.
Verwijder bakpapier en vulling.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10-15 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de afgekoelde taartbodem ermee.
Klop de speculaasroom los en verdeel deze over de taart.
Garneer met sinterklaaslekkernijen naar keuze.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of thee voor een gezellige Sinterklaasavond.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de warme speculaaskruiden en zoete lekkernijen van deze taart.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 53