La Gubana: Italiaanse Vruchtenstrudel uit Friuli

La Gubana: Italiaanse Vruchtenstrudel uit Friuli

La Gubana is een traditionele Italiaanse vruchtenstrudel uit Friuli, gevuld met rozijnen, noten, amandelspijs en een vleugje eau de vie. Een feestelijke traktatie!
Bereidingstijd2 uur
koelende1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 75 g fijne suiker
  • 175 g zachte boter in kleine blokjes
  • 5 eieren 2 hele eieren en 3 eidooiers
  • 2 eetlepels Grappa eau de vie
  • 75 g rozijnen geweekt in zoete witte wijn
  • 100 g grofgehakte hazelnoten
  • 75 g gehakte pijnboompitten
  • 50 g gehakte geconfijte sinaasappelschil
  • 30 g sukade grofgehakt
  • 1 eetlepel geroosterde broodkruimels
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 100 g amandelspijs
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels Poire eau de vie

Instructies

Deeg:

  • Meng de bloem en suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg de blokjes boter toe en kneed kort door elkaar.
  • Voeg 2 eidooiers en de Grappa toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.

Vulling:

  • Week de rozijnen 30 minuten in de zoete witte wijn en laat ze uitlekken.
  • Meng de hazelnoten, pijnboompitten, rozijnen, sinaasappelschil, sukade, broodkruimels, sinaasappelsap, citroenschil en amandelspijs in een kom.
  • Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
  • Meng 2 eidooiers door het notenmengsel en spatel vervolgens voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 80 x 40 cm.
  • Leg de vulling als een lange worst in het midden van het deeg.
  • Rol het deeg stevig om de vulling en druk de randen goed vast.
  • Vorm de deegrol voorzichtig tot een spiraal en plaats deze in de ingevette springvorm op bakpapier.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopte eidooier.
  • Bak de Gubana ongeveer 50 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en gaar is.
  • Schenk direct na het bakken de Poire eau de vie over de warme Gubana.
  • Laat de Gubana volledig afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de Gubana koud in dunne plakken met een kop sterke espresso of een glaasje Grappa voor een authentieke Italiaanse ervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Vin Santo past perfect bij de rijke, zoete smaken van de Gubana.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Bierawecka

Bierawecka

Bierawecka
Dit traditionele Elzasser vruchtenbrood, rijk gevuld met gedroogd fruit, noten en een vleugje kirsch, is een feestelijke traktatie voor de kerstperiode.
Bereidingstijd1 uur
inweektijd12 uur
Recept categorieën: Brood, Fruit, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde peren in stukjes
  • 200 g gedroogde pruimen in stukjes
  • 150 g gedroogde vijgen in stukjes
  • 50 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
  • 60 g rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 g suiker
  • dl kirsch kersen eau de vie
  • 100 g blanke amandelen
  • 50 g blanke hazelnoten
  • 150 g bloem

Instructies

  • Meng de gedroogde peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom.
  • Laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
  • Hak de geroosterde noten grof.
  • Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel.
  • Kneed het geheel tot een compact, plat brood in de vorm van een stol.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
  • Verpak het brood luchtdicht voor het serveren om de smaken te laten intrekken.

Notities

Serveertip:
Serveer het brood in dunne plakken met een glaasje eau de vie van kersen of een sterke koffie.
Wijnadvies:
Een glaasje kirsch of een volle dessertwijn zoals een Gewürztraminer uit de Elzas past perfect bij dit rijke vruchtenbrood.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 42g

Feestelijke Amandel-Kerstkrans met Bladerdeeg Sterren

Feestelijke Amandel-Kerstkrans met Bladerdeeg Sterren

Een heerlijke amandel-kerstkrans met bladerdeeg, gevuld met zachte amandelspijs en versierd met feestelijke sterren. Perfect om de kerstsfeer op tafel te brengen!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g amandelspijs
  • ei ½ voor het vullen en 1 voor het bestrijken
  • ½ eetlepel koffieroom
  • ½ eetlepel citroensap
  • 8-9 plakjes bladerdeeg ontdooid

Instructies

  • Meng de amandelspijs met ½ losgeklopt ei, koffieroom en citroensap.
  • Prak het mengsel goed door elkaar en vorm er een rol van ongeveer 38 cm van.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol 6 plakjes bladerdeeg op elkaar uit tot een lap van 15 x 40 cm.
  • Leg de amandelspijsrol voorzichtig op het deeg en rol het deeg rondom de spijs.
  • Bestrijk de lange kant van het deeg met een beetje water en plak het goed vast.
  • Vorm het deeg tot een krans en schuif de open uiteinden in elkaar.
  • Plak ze met water aan elkaar.
  • Leg de krans voorzichtig met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Snijd uit 2-3 plakjes bladerdeeg verschillende sterren van diverse groottes en plak deze met water op de krans.
  • Klop het resterende ei los en bestrijk de krans ermee.
  • Bak de kerstkrans in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, of tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Muscat d'Alsace vormt een heerlijke combinatie met de zoetheid van de amandelspijs in deze kerstkrans.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Sneeuwballen met Chocoladevulling

Sneeuwballen met Chocoladevulling

Deze luchtige sneeuwballen gevuld met chocolade en afgewerkt met een vleugje sinaasappellikeur vormen een heerlijke traktatie voor de feestdagen. Perfect om te delen met familie en vrienden.
(inclusief baktijd en opstijftijd)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 125 g gezeefde poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 150 g suiker
  • 75 g chocolade witte chocolade om te smelten
  • Snufje kaneel
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur

Instructies

Sneeuwballen:

  • Klop de eiwitten stijf in een schone kom.
  • Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf kloppen totdat er stijve pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep met een ijsbolletjestang bollen van het eiwitmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Doop de tang tussendoor steeds in koud water om te voorkomen dat het mengsel blijft plakken.
  • Gebruik een lepel om pieken te maken op de bollen voor een mooie sneeuwbalvorm.
  • Bak de bollen ongeveer 1,5 uur in de oven totdat ze droog en stevig zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een taartrooster.

Chocoladevulling:

  • Verwarm ½ dl water met suiker al roerend op zacht vuur totdat de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers en bestrijk de ronde kant van de bollen met de suikerstroop.
  • Laat de suikerstroop hard worden.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Strijk de gesmolten chocolade op de platte kant van de bollen en plak telkens twee bollen tegen elkaar aan.
  • Laat de sneeuwballen opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en voeg een snufje kaneel toe voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas Moscato d'Asti of een zoete dessertwijn die de smaken van sinaasappellikeur en chocolade aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse

Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse

Deze tropische passievruchtentaart combineert een knapperige bodem, romige mousse en frisse passievruchtgelei. Een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
koelen5 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 6 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ basisrecept harde Wenerdeeg
  • 12 passievruchten
  • 40 g kristalsuiker
  • 50 g chocolade in stukjes
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 5 dl slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat het gaar en lichtbruin is.
  • Steek met een taartring de bodem uit het warme deeg en laat deze afkoelen.
  • Plaats de bodem in de taartring en bestrijk met gesmolten chocolade au bain-marie.

Vruchtenmousse:

  • Halveer 10 passievruchten, schep het vruchtvlees eruit en wrijf dit door een grove zeef.
  • Meet 5 dl passievruchtenpuree af (vul aan met water indien nodig).
  • Verwarm de passievruchtenpuree met 25 g kristalsuiker op matig vuur.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme vruchtensap.
  • Laat het mengsel afkoelen en lobbig worden.
  • Klop de slagroom halfstijf met 15 g kristalsuiker en vanillesuiker.
  • Meng 4 dl koude vruchtengelei met de slagroom.
  • Giet het mengsel op de taartbodem, strijk glad en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm 1 dl van de vruchtengelei en meng dit met het vruchtvlees van 2 passievruchten.
  • Leg een krans van muntblaadjes op de taart.
  • Strijk de verwarmde gelei over de bovenkant van de taart.
  • Laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart gekoeld en garneer eventueel met extra muntblaadjes of verse passievrucht.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij de frisse smaken van passievrucht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Romige Chocoladetruffeltaart met Luxe Decoratie

Romige Chocoladetruffeltaart met Luxe Decoratie

Deze romige chocoladetruffeltaart met een rijke vulling en luxe chocoladedecoratie is een onweerstaanbare traktatie voor echte chocoladeliefhebbers.
Bereidingstijd30 minuten
koelen3 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 50 g maïzena
  • 50 g cacaopoeder
  • 4 eetlepels rum of Grand Marnier
  • ½ dl warme suikerstroop
  • 6 dl slagroom
  • 425 g chocolade in stukjes
  • Extra chocolade voor decoratie

Voor het suikerstroopje:

  • 75 g suiker
  • ½ dl water

Voor de chocoladedecoratie:

  • Melkchocolade
  • Pure chocolade
  • Witte chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren met de kristalsuiker au bain-marie tot een dik, luchtig mengsel dat als een lint van de lepel loopt.
  • Zeef de maïzena en het cacaopoeder en spatel het voorzichtig door het eimengsel.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 30 x 30 cm en strijk het glad.
  • Bak de bodem 6-8 minuten in de oven, tot hij stevig aanvoelt.
  • Laat de bodem afkoelen en steek met een taartring een cirkel uit het deeg.
  • Plaats de bodem in de taartring.
  • Meng de rum met de suikerstroop en bestrijk de deegbodem ermee.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en klop deze door de slagroom met een garde.
  • Giet het chocolademengsel op de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
  • Laat de taart 3 uur opstijven in de koelkast.

Voor het suikerstroopje:

  • Breng 75 g suiker met ½ dl water aan de kook en laat het 1 minuut zachtjes koken.
  • Roer goed door en laat afkoelen.

Voor de chocoladedecoratie:

  • Smelt melk-, pure- en/of witte chocolade au bain-marie.
  • Laat de chocolade iets afkoelen.
  • Bestrijk hulstblaadjes met de gesmolten chocolade met behulp van een kwastje.
  • Laat de chocolade uitharden en verwijder voorzichtig de blaadjes.

Afwerking:

  • Verwijder de taartring en garneer de taart royaal met de chocoladedecoratie.

Notities

Serveertip:
Serveer de chocoladetruffeltaart met een toefje slagroom en enkele verse bessen voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een rijke dessertwijn zoals een Pedro Ximénez of een glas Grand Marnier past uitstekend bij de volle chocoladesmaak.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 32g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g

Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Een heerlijke walnotentaart met de rijke smaak van ahornsiroop en een knapperige korst, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 3-5 eetlepels koud water
  • 375 gram walnoten
  • 5 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram ahornsiroop
  • 50 gram zachte boter
  • Schil van 1 citroen of sinaasappel geraspt

Instructies

  • Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout toe.
  • Snijd de koude boter er met twee messen doorheen.
  • Voeg 3-5 eetlepels koud water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Houd 200 gram mooie halve walnoten apart en hak de rest fijn.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en bekleed hiermee de ingevette taartvorm.
  • Klop 4 eieren los met de bruine basterdsuiker, vanillesuiker, zout en ahornsiroop.
  • Roer de zachte boter en geraspte citroen- of sinaasappelschil erdoor tot een glad mengsel.
  • Voeg de fijngehakte walnoten toe en schenk het mengsel op de deegbodem.
  • Verdeel de apart gehouden halve walnoten over de vulling en bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 60 minuten, tot hij lichtbruin en stevig is.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:

Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij de rijke smaken van deze walnotentaart.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 27g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Gourmet Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Gourmet Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Serveer deze tompouce met gamba's en groente-dragonsaus als verfijnd voorgerecht voor een bijzondere smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el cognac
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 tl kervel fijngehakt
  • 1 tl verse dragon fijngehakt
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 1 deciliter visbouillon van tablet
  • 2 ½ deciliter slagroom
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • ½ prei in dunne ringen
  • ½ venkelknol in kleine reepjes
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 2 sjalotten in dunne ringen
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vier gelijke stukken.
  • Leg de stukken op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Klop het ei los met 1 theelepel water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
  • Bak de plakjes ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Saus bereiden:
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte.
  • Groenten en Gamba's bereiden:
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalot en wortel gedurende 5 minuten.
  • Voeg daarna de selderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Pel de gamba’s, verwijder de zwarte darm en bak ze voorzichtig mee gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruiden, zout, peper en een beetje citroensap toe aan de saus.
  • Meng het gambamengsel door de saus.
  • Bewaar het afgedekt in de koelkast totdat je het gaat serveren.
  • Afwerken:
  • Snijd de bladerdeegplakjes doormidden en verdeel het gambamengsel over de onderste helften.
  • Bedek met de bovenste helften en serveer direct.

Notities

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Garnalentartaartjes met Champignons

Romige Garnalentartaartjes met Champignons

Deze romige garnalentartaartjes met champignons zijn perfect als verfijnd voorgerecht of tussengerecht. De rijke vulling en knapperige korst zorgen voor een heerlijke smaakbeleving!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 200 gram champignons in vieren
  • 1 dl visfond
  • 3 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 400 gram garnalen
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg dun uit en bekleed de taartvormpjes ermee.
  • Bekleed de deegbodems met bakpapier en steunvulling en bak ze blind gedurende 10 minuten.
  • Verhit boter in een koekenpan en fruit de fijngehakte sjalotjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak ze nog eens 5 minuten.
  • Voeg de visfond toe en laat het geheel iets inkoken.
  • Haal van het vuur.
  • Klop de eieren los met de slagroom.
  • Meng dit door het champignonmengsel.
  • Voeg de garnalen, peper, zout, de helft van de peterselie en dille toe.
  • Verdeel het mengsel over de voorgebakken taartjes.
  • Bak de taartjes 20-30 minuten in de oven op 220°C, tot het eimengsel gestold is.
  • Haal de taartjes uit de vorm en bestrooi ze voor het opdienen met de resterende peterselie en dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de garnalentartaartjes warm met een frisse salade van veldsla en komkommer.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Mini Ratatouilletaartjes met Knapperige Korst

Mini Ratatouilletaartjes met Knapperige Korst

Deze knapperige mini ratatouilletaartjes combineren een goudbruine korst met een rijke, hartige groentevulling. Perfect als smaakvol bijgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 4 kleine bakvormpjes (doorsnede 10 cm)
  • steunvulling

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 g bloem
  • 50 g boter
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels koud water

Voor de ratatouille:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g ui fijngesneden
  • 100 g courgette in blokjes
  • 75 g rode paprika in blokjes
  • 75 g gele paprika in blokjes
  • 100 g aubergine in blokjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Suiker naar smaak
  • 1 bouquet garni tijm, stelen van peterselie, laurierblad, gebonden in een preiblad
  • 2 ontvelde ontpitte tomaten, in blokjes

Instructies

  • Meng bloem en zout in een kom.
  • Snijd de boter met twee messen door de bloem tot kruimels ontstaan.
  • Voeg koud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit, snijd 4 cirkels en bekleed de bakvormpjes ermee.
  • Bak de bodems blind gedurende 25 minuten.
  • Snijd de groenten in blokjes.
  • Verhit olijfolie in een pan, bak ui en knoflook 5 minuten zachtjes.
  • Voeg courgette, paprika's en aubergine toe, bak nog 5 minuten.
  • Voeg suiker, bouquet garni en tomaten toe.
  • Dek de pan af met folie en bak 50 minuten in de oven, verwijder de folie de laatste 20 minuten.
  • Verwijder het bouquet garni en schep de ratatouille in de taartbodempjes.
  • Bak de gevulde taartjes nog 10 minuten op 200°C.
  • Garneer met verse basilicum en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de ratatouilletaartjes met een frisse groene salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze hartige taartjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g