Hazelnootmakarons
Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 24
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g poedersuiker
- 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ tl wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.
Serveertip:
Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Halvemaanvormige Koekjes met Vulling
Deze gevulde halve maantjes zijn heerlijk zacht met een rijke vulling. Perfect voor een zoete traktatie, met variaties zoals appel of bosbessen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram boter in blokjes
- 200 gram bloem
- 50 gram zeer fijne kristalsuiker
- 50 gram wit plantaardig vet
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eidooiers
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 350 gram verse roomkaas
- 1 eiwit
- 1½ theelepel kaneel
- 150 gram rozijnen
Verwarm de oven voor tot 190ºC (gasstand 3-4).
Vet twee bakplaten in en zeef de bloem met het bakmeel.
Wrijf het plantaardige vet door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
Voeg de helft van de suiker toe.
Meng de eidooiers en 1 tot 2 eetlepels water door het bloemmengsel en maak er een glad deeg van.
Verpak het deeg in bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.
Roer de roomkaas romig met de resterende suiker, kaneel en rozijnen.
Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 cm dik.
Steek er met een uitsteekvormpje rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Zet op elk rondje een beetje vulling.
Maak de randen vochtig met water en vouw het deeg over de vulling tot een halve maan.
Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak de halve maantjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Serveertip:
Serveer de gevulde halve maantjes het liefst versgebakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een zoete rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Boterkoekjes in Variaties
Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd14 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 225 gram boter
- 1½ theelepel vanille-essence
- ¼ theelepel zout
- 300 gram bloem
Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Appel-havermoutkoekjes
Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar
Bakplaten
grote kom
handmixer
theelepel
- 1 ei
- ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
- ¾ theelepel kaneelpoeder
- 90 g grofgemalen volkorenmeel
- 110 g boter op kamertemperatuur
- 175 g honing
- 1 theelepel vanille-extract
- Havermout hoeveelheid ontbreekt
- Appel hoeveelheid ontbreekt
De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Pruimen-Walnootkoeken
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
mes
paletmes
Koelrooster
- 100 g walnoten gepeld
- 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
- 125 g zachte ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- Mespunt zout
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Schots Shortbread
Deze dubbelgebakken Italiaanse koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of bij een sorbet als dessert.
Servings: 36 koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker zeer fijne
- 1 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-essence;
- 100 gram blanke amandelen hele
Verwarm de oven voor tot 150 graden °C of gasstand 1-+2.
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Vermeng de droge ingredienten in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille door elkaar en roer ze door het bloemmengsel.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee 25 cm lange en 5 cm brede, platte rollen.
Bak ze in 35 tot 40 minuten licht geel.
Neem ze uit de oven, leg ze op een plank en snijd ze direct in 1 cm dikke schijfjes.
Leg deze weer op de bakplaat en bak ze 10 - 15 minuten.
Keer ze om en bak ze not eens 10 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Doe de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbare trommel.
U kunt ze een paar weken bewaren.
CITROEN & PISTACHEBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de vanille-essence door de geraspte schil van 1 citroen (2-3 theelepels) en de amandelen door pistachenootjes.
CHOCOLADE & ROZIJNENBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de amandelen door 75 gram rozijnenb en 75 gram pure chocoladedruppels
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Minipavlova's
Servings: 40 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eiwitten
- 125 gr poedersuiker
- 150 gr pure chocolade
- 2½ dl slagroom
- 1 el poedersuiker extra
- 1 tl sinaasappelschil
- Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch
Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
Klop de eiwitten in een kom stijf.
Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
Doop de bodems in gesmolten chocolade.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
Roer alles tot het net dik begint te worden.
Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
Versier de pavlova's met vruchten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Choco pindakoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr boter
- ½ kop suiker
- ¼ kop bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 kop zelfrijzend bakmeel
- 75 gr bloem
- ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
- ¾ kop stukjes pure chocolade
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
Ei erdoor kloppen.
Het mengsel in een grote kom doen.
Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2
Vispizza met zalm en mosselen
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande
- 1 rode ui
- 1 blikje zalm roze 213 g
- 1 schaaltje mosselen gekookte150 g
- 1 blikje Ansjovis filets
- 4 pizza's margharita à 300 g
- 500 g winterwortels
- ½ zakje bieslook verse à 25 g
- 6 eetlepels yoghurtdressing
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Ui pellen en in dunne ringen snijden.
Zalm, mosselen en ansjovis laten uitlekken.
Op elke pizza kwart zalm, kwart uien, kwart ansjovis en kwart mosselen leggen.
Pizza's op 2 bakplaten volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
Intussen wortels schillen en fijn raspen.
Bieslook fijn knippen en met dressing door wortels scheppen.
Pizza's met wortelrauwkost serveren.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaten / Pagina 2