Romige Funpasta met Ham en Erwten

Romige Funpasta met Ham en Erwten

Een smeuïge pastaschotel met ham, tuinerwten en oude kaas, afgemaakt met een romige saus van crème fraîche. Heerlijk en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g pasta
  • 200 g hamreepjes
  • 450 g tuinerwten diepvries
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g oude kaas geraspt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook zachtjes.
  • Kook de tuinerwten in een aparte pan gedurende 5 minuten.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de gefruite ui en verwarm het geheel mee.
  • Schep de hamreepjes erdoor en laat goed doorwarmen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gekookte pasta over vier borden en schep de saus met tuinerwten eroverheen.
  • Bestrooi het gerecht met geraspte oude kaas.

Notities

Serveertip:
Voeg verse basilicum of een beetje citroenrasp toe voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij dit romige pastagerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Geniet van een kruidige Indiase karbonadecurry met bloemkool, paprika en rijst. Een smaakvolle en makkelijke maaltijd vol specerijen en geurige saus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades in stukken gesneden (eventueel botje verwijderd)
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 pot Indiase currysaus 400 ml
  • 400 g rijst
  • 1 bloemkool schoongemaakt en in kleine roosjes verdeeld
  • 1 paprika schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de stukken schouderkarbonade in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Schenk de pot Indiase currysaus bij het vlees en breng het geheel tegen de kook aan.
  • Laat het vlees in de saus in ongeveer 25 minuten garen op laag vuur.
  • Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en stukjes paprika toe aan het vlees en laat ze de laatste 10 minuten meekoken.
  • Breng de Indiase curry op smaak met zout en peper.
  • Serveer de curry met de gekookte rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer de curry met verse koriander en serveer met naanbrood of een frisse raita.
Wijnadvies:
Een fruitige en licht kruidige rode wijn zoals een Shiraz uit Australië past goed bij de pittige smaken van deze Indiase karbonadecurry.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 34g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus

Smaakvolle gehaktballetjes met mosterd en kruiden, geserveerd in een romige bieslooksaus. Perfect met aardappeltjes en sperziebonen.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 18 g
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de mosterd, het ei en 3 eetlepels paneermeel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm gehaktballetjes van ongeveer 5 cm doorsnee met vochtige handen.
  • Rol de gehaktballetjes door de resterende paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Verlaag het vuur en laat ze in 15 minuten gaar worden.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
  • Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de rundvleesjus erdoor.
  • Laat de saus kort doorkoken en voeg de crème fraîche toe.
  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen en roer de fijngehakte bieslook erdoor.
  • Voeg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Een kruidige en zoete varkensstoof met zachte mie en knapperige groenten, perfect in balans met frisse atjar.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g boemboe voor zoete soja varkensstoof
  • 500 g varkensstoofvlees
  • 400 g mie-nestjes
  • 3 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 400 g Chinese groentemix
  • 125 g taugé
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 350 g atjar tjampoer
  • 200 ml water
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng in een braadpan de boemboe met 200 ml water aan de kook.
  • Voeg het varkensstoofvlees toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat onafgedekt 45 minuten zacht sudderen tot het vlees mals is.
  • Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
  • Verhit in een wok de olie en roerbak de groentemix 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de taugé en ketjap manis toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Meng de gekookte mie door de groenten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de zoete soja varkensstoof met de mie en atjar tjampoer.

Notities

Serveertip:
Garneer met gesneden bosui en sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals Riesling past goed bij de zoete en hartige tonen van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g

Tilapiafilet met zongedroogde tomaten en pasta

Tilapiafilet met zongedroogde tomaten en pasta

Een heerlijke combinatie van sappige tilapiafilet, zongedroogde tomaten en romige tagliatelle.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tilapiafilets ca. 100 g per stuk
  • 300 g tagliatelle pasta
  • 100 g zongedroogde tomaten 1 zakje
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 600 g prei 2 zakken à 300 g
  • 150 g witte wijnsaus voor vis 1 bakje
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Week de zongedroogde tomaten 15 minuten in 200 ml warm water en spoel ze af met koud water.
  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflook en prei ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de witte wijnsaus toe aan het preimengsel en roer goed.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en leg ze op het preimengsel.
  • Stoof de vis afgedekt ongeveer 5 minuten tot de filets gaar zijn.
  • Snijd ondertussen de geweekte tomaten in stukjes en voeg ze toe.
  • Verwarm nog 1 minuut mee.
  • Schep de vis en groenten voorzichtig uit de pan en serveer met de tagliatelle.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en een paar schijfjes citroen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte, ziltige smaken van de vis en tomaten.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Een smaakvol Indonesisch gerecht met sappige Babi Ketjap, beetgare sperziebonen en taugé, geserveerd met rijst en knapperige kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 paprika schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 500 g hamlappen in blokjes gesneden en drooggedept
  • 500 g gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
  • 125 g taugé
  • 60 g kroepoek

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de blokjes hamlap in 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Voeg de reepjes paprika toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee.
  • Schep de roerbaksaus en taugé door het vlees en laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek.

Notities

Serveertip:
Garneer het gerecht met fijngehakte koriander en een schijfje limoen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Combineer met een Norton Torrontés. Deze witte wijn complementeert de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Italiaanse Gehaktballen

Italiaanse Gehaktballen

Deze Italiaanse gehaktballen met salami zijn perfect voor een stevige maaltijd, met een rijke smaak die je doet verlangen naar meer.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g salami in reepjes gesneden
  • 400 g gehakt
  • 1 klein ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Meng de salami, zout, gesnipperde ui en peper door het gehakt en vorm hier 4 ballen van tussen je handen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin.
  • Leg een deksel op de pan en laat de gehaktballen nog ongeveer 15 minuten zachtjes bakken, af en toe keren.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met een frisse groene salade en wat geroosterde broodjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Italiaanse gehaktballen met salami passen goed bij een stevige rode wijn zoals Chianti of Barbera.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 1.2g

Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
  • ½ nootmuskaat geraspt
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 500 g gehakt rundvlees
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de jus:

  • 4 eetlepels boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl water

Instructies

  • Klop het ei los met de melk in een grote kom.
  • Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
  • Meng goed.
  • Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
  • Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
  • Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
  • Draai ze af en toe om.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
  • Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
  • Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de gehaktballen met de warme jus.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gehaktballen van Restaurant De Librije met Vleesfond

Gehaktballen van Restaurant De Librije met Vleesfond

Deze gehaktballen van Restaurant De Librije zijn een smaakvolle traktatie, perfect in combinatie met een volle rode wijn en langzaam gestoofd in vleesfond.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 pot vleesfond 380 ml of zelfgemaakte fond

Instructies

  • Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) in een kom en kneed het gehakt met de hand tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties en vorm er ballen van.
  • Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de roomboter in een braadpan en bak de gehaktballen hierin rondom bruin.
  • Voeg de vleesfond toe aan de pan en laat de gehaktballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, gestoomde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze gehaktballen van Restaurant De Librije zijn heerlijk met een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Engelse Stout Gehaktballen in Rijke Stoutsaus

Engelse Stout Gehaktballen in Rijke Stoutsaus

Engelse stout gehaktballen, langzaam gestoofd in een rijke stoutsaus met kruidige tonen van tijm en mosterd – een hartige maaltijd voor liefhebbers van stevige smaken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • Enkele druppels Tabasco
  • 1 ei
  • 50 g boter
  • Snufje nootmuskaat
  • 50 g paneermeel
  • Klontje boter
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • ½ fles stout
  • ¼ eetlepel bloem
  • ¼ eetlepel mosterd
  • Loonse stroop
  • Kruidnagel naar smaak
  • Tijmblaadjes naar smaak
  • Laurierpoeder

Instructies

  • Meng het gehakt met Tabasco, Worcestershiresaus, paneermeel, een snufje nootmuskaat, een klein scheutje stout, 1 theelepel mosterd en het ei.
  • Vorm van het gehakt 4 ballen.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de ballen uit de pan en zet ze even opzij.
  • Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken.
  • Voeg indien nodig wat extra boter toe.
  • Bak de uien enkele minuten tot ze licht gekleurd en gekarameliseerd zijn.
  • Strooi een laagje bloem over de uien, roer goed door en laat de bloem kort meebakken.
  • Schenk de stout erbij en roer goed door.
  • Voeg Loonse of Luikse stroop, een beetje mosterd, kruidnagels, enkele takjes tijm en wat laurier toe aan de saus, alles naar smaak.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Leg de voorgebakken gehaktballen terug in de saus.
  • Plaats het deksel (licht gekanteld) op de pan en laat de gehaktballen op zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of groenten naar keuze voor een vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige gehaktballen in stoutsaus gaan goed samen met een robuuste rode wijn, zoals een Shiraz of een Malbec. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g