Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Bereidingstijd25 minuten
stooftijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg aardappels
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat peper naar smaak
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
  • Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
  • Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
  • Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
  • Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
  • Serveer eventueel met rookworst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Heerlijke en romige witte bonenstamppot met knolselderij en paprika. Een lekker, voedzaam en pittig bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot witte bonen
  • 1 knolselderij
  • 1 pak erwten diepvries
  • 2 paprika's
  • 1 dl melk
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Spoel de witte bonen in een vergiet onder warm stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
  • Kook de knolselderij in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
  • Kook intussen de erwten in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en schoonmaak de paprika’s.
  • Snijd één paprika in kleine blokjes en de andere paprika in dunne reepjes.
  • Laat de gekookte knolselderij uitlekken in een zeef.
  • Pureer de knolselderij, de helft van de doperwten en de helft van de witte bonen in een keukenmachine of met een draaizeef.
  • Verwarm de melk en boter in een braadpan en roer de groentepuree erdoor.
  • Laat het geheel al roerend goed doorwarmen.
  • Breng pittig op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Roer de rest van de witte bonen, doperwten en paprika blokjes door de stamppot.
  • Laat dit nog ± 3 minuten op laag vuur met het deksel op de pan doorwarmen.
  • Verwarm een glazen schaal voor en schep de stamppot erin.
  • Garneer de bovenkant stervormig met de paprika reepjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een zoet bijgerecht, zoals stoofpeertjes, voor een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de stamppot en de paprika.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Herfstige Stamppot met Paddenstoelen en Groentencarrés

Een romige stamppot met paddenstoelen, prei en kruiden, geserveerd met knapperige groentencarrés voor een hartige en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 250 g champignons in plakjes
  • 250 g shiitake of oesterzwammen in plakjes
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 6 takjes peterselie fijngesneden
  • 100 g boter
  • 1 theelepel koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel laos
  • 2 eetlepels olie
  • 4 vegetarische groentencarrés
  • ¼ liter melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 50 g boter in een braadpan en bak de ui en knoflook ± 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de champignons en shiitake toe en bak ze ± 5 minuten mee.
  • Schep de prei erdoor en laat deze nog ± 2 minuten meewarmen.
  • Breng het mengsel op smaak met koriander, komijn, laos, zout en peper.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de groentencarrés in ± 8 minuten goudbruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.
  • Verwarm in een pan de melk met 50 g boter en voeg de aardappelen en mosterd toe.
  • Klop het mengsel met een mixer of stamper tot een luchtige puree.
  • Schep het paddenstoelen-preimengsel en de peterselie door de puree en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.
  • Serveer de stamppot met de knapperige groentencarrés.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en walnoten of een lepeltje truffelmayonaise.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Viognier of een lichte Pinot Noir past goed bij de aardse tonen van de paddenstoelen en kruiden.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Bereidingstijd34 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 struik andijvie gewassen en fijngesneden
  • 1 klein blikje ananasstukjes uitgelekt
  • 250 g licht belegen kaas in blokjes
  • 300 g verse worst in plakjes van 1-2 cm dik
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze bijna gaar zijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de plakjes worst goudbruin.
  • Snijd de andijvie in twee delen: de helft in grove repen en de andere helft in smalle reepjes.
  • Leg de grove andijvierepen halverwege de kooktijd van de aardappelen bovenop in de pan en laat slinken.
  • Giet de aardappelen en andijvie af en stamp alles door elkaar.
  • Voeg de gebakken worst met bakvet, de kaasblokjes, ananas en rauwe fijngesneden andijvie toe.
  • Meng goed door en voeg eventueel een scheutje melk toe voor extra smeuïgheid.
  • Breng op smaak met peper en warm het geheel nog even goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een lepeltje mosterd of een frisse komkommersalade voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een fruitige Chenin Blanc past goed bij de hartige en zoete elementen van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Rode Ui-Appelstamppot met Tonijn en Krokante Knoflook

Rode Ui-Appelstamppot met Tonijn en Krokante Knoflook

Een verrassende stamppot met zachte rode ui, frisse appel en hartige tonijn, afgemaakt met krokante knoflookchips voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 grote rode uien in dunne partjes
  • 3 stevige appels geschild en in stukjes
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 200 g tonijn naturel uit blik, uitgelekt
  • 1 dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig gezouten water in ± 25 minuten gaar.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflookplakjes goudbruin.
  • Schep de knoflook met een schuimspaan op een dubbelgevouwen stuk keukenpapier om uit te laten lekken.
  • Bak de rode ui in het bakvet ± 3 minuten.
  • Voeg de appel, tijm en chilipoeder toe en bak nog ± 4 minuten tot de appel beetgaar is.
  • Giet de tonijn af en verdeel in grove stukken.
  • Schep de tonijn door het appel-ui-mengsel en laat ± 2 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk tot een smeuïge puree.
  • Schep de puree door het appel-ui-vismengsel en warm alles goed door.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de krokante knoflookchips als topping.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van komkommer en rucola.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier past goed bij de combinatie van tonijn en appel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g

Koolstamppot met Salami en Rookworst

Koolstamppot met Salami en Rookworst

Een heerlijke, hartige koolstamppot met salami, rookworst en Provençaalse kruiden, ideaal voor een voedzame maaltijd in de wintermaanden.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in 2 of 4 stukken gesneden
  • 1 kg witte kool gesneden in repen
  • 2 uien gesnipperd
  • 200 g salami cervelaatworst of chorizo (ongesneden, in blokjes)
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 250 g verse worst runderrookworst

Instructies

  • Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
  • Pel de uien en snijd ze klein.
  • Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
  • Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
  • Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
  • Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
  • Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
  • Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of snijd de rookworst in plakjes.
  • Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
  • Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.

Notities

Variaties:
  • Neem prei in plaats van ui.
  • Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.
Serveertip:
Serveer de stamppot met extra geraspte kaas voor een extra smaakdimensie, of voeg een frisse salade toe.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de salami en rookworst in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Knoflookstamppot met Shoarma en Paprikasaus

Knoflookstamppot met Shoarma en Paprikasaus

Een heerlijke knoflookstamppot met shoarma en een smaakvolle paprikasaus voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 8-10 teentjes knoflook geplet
  • dl olijfolie
  • 3 paprika's in blokjes
  • dl runderbouillon van tablet
  • 30 g boter
  • 400 g shoarmavlees reepjes
  • 2 bosjes lente-ui in schuine ringen

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout en de knoflook in 20 minuten gaar.
  • Bak de paprika 2 minuten zachtjes in 2 eetlepels olie en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de bouillon toe en laat het met het deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de paprika met het kookvocht en zeef het.
  • Roerbak de shoarmareepjes 5 minuten in de boter.
  • Bak de lente-ui 2 minuten in 2 eetlepels olie.
  • Stamp de aardappelen en de knoflook met de rest van de olie tot een gladde puree.
  • Schep de lente-ui erdoor en breng de stamppot met peper op smaak.
  • Schep de shoarmareepjes op de stamppot en serveer de paprikasaus erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree

Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree

Deze traditionele jachtschotel met sukadelappen, zilveruitjes, en een laagje romige aardappelpuree is een heerlijke ovenschotel voor de koude dagen.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g sukadelappen of magere runderlappen in dobbelstenen
  • Bloem
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel spekvet
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 zure appel geschild en gesnipperd
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • Zout en versgemalen peper
  • 10 jeneverbessen gekneusd
  • 10 zilveruitjes uit het zuur
  • 2 dl jonge rode wijn
  • Aardappelpuree
  • 2 beschuiten verkruimeld

Instructies

  • Bestrooi de stukjes vlees met bloem.
  • Verhit 50 g boter en het spekvet in een braadpan en bak de stukjes vlees goudbruin aan alle kanten.
  • Voeg de ui en appel toe en laat deze lichtbruin worden.
  • Voeg de kruidnagels, laurierbladen, zout, peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe.
  • Giet de voorverwarmde rode wijn over het geheel en roer door.
  • Zet het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 3 uur stoven.
  • Voeg indien nodig wat heet water toe.
  • Schep het vlees en stoofvocht over in een vuurvaste schaal en bedek het geheel met een laagje aardappelpuree.
  • Strooi het verkruimelde beschuit erover en verdeel klontjes boter.
  • Zet de schotel 15 minuten bovenin een voorverwarmde oven op 250°C totdat de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Côtes du Rhône past perfect bij deze rijke jachtschotel.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Italiaanse Stamppot met Runderbraadworst en Groene Pesto

Italiaanse Stamppot met Runderbraadworst en Groene Pesto

Een verrassende Italiaanse twist op de klassieke stamppot, met groene pesto, andijvie en runderbraadworst. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels groene pesto
  • 4 runderbraadworstjes
  • 30 g boter
  • 1 rode paprika in repen gesneden
  • 1 gele paprika in repen gesneden
  • 500 g panklare andijvie
  • 2 vleestomaten in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in ± 20 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met de warme melk en roer de groene pesto erdoor.
  • Schep de andijvie, de in stukjes gesneden tomaten en naar smaak peper en zout door de stamppot.
  • Bak de runderbraadworstjes in de boter gaar.
  • Voeg halverwege de baktijd de repen rode en gele paprika toe en laat ze zachtjes meestoven.
  • Serveer de worstjes en paprikarepen op de stamppot.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze Italiaanse stamppot met een glas rode wijn zoals een Chianti of Barbera voor een complete Italiaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegratineerde Stamppot van Groene Kool met Oude Kaas

Gegratineerde Stamppot van Groene Kool met Oude Kaas

Deze gegratineerde stamppot van groene kool met oude kaas is een heerlijk, snel en vegetarisch comfort food gerecht. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 2 eetlepels olie
  • 250 gram groene kool
  • 2 theelepels shoarmakruiden
  • 1 dl appelsap
  • 1 ei
  • 100 gram oude kaas

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de aardappelblokjes en de groene kool met de shoarmakruiden ongeveer 3 minuten op hoog vuur, totdat de kool is geslonken.
  • Voeg het appelsap toe en smoor de aardappelen en kool in een gesloten pan in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Stamp de aardappelen en kool fijn en roer er het ei en 50 gram geraspte kaas doorheen.
  • Doe de stamppot over in een ovenschaal en strooi de rest van de kaas eroverheen.
  • Zet de schaal onder de grill en laat de schotel in ongeveer 5 minuten goudbruin worden.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay. De romige tonen van de wijn passen goed bij de oude kaas en de lichte zoetheid van het appelsap.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g