Frisse citroenyoghurt met hazelnoten en frambozen

Frisse citroenyoghurt met hazelnoten en frambozen

Een fris en verfijnd dessert van hazelnoot-citroenyoghurt met verse frambozen, perfect voor een feestelijk tintje of een lichte afsluiting van de maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 95 g fijngehakte hazelnoten
  • 1 citroen
  • 600 ml vanilleslagroomyoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g verse frambozen

Instructies

  • Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de helft van de citroen uit.
  • Meng in een kom de vanilleslagroomyoghurt met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, vanillesuiker en de geroosterde hazelnoten.
  • Dek de kom af en zet de yoghurt minstens 1 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Was de frambozen voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de hazelnoot-citroenyoghurt in vier schaaltjes en verdeel de frambozen erover.
  • Garneer met wat extra geraspte citroenschil.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra topping van geroosterde hazelnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een licht mousserende Moscato d’Asti voegt een feestelijk tintje toe aan dit dessert. De zoete, fruitige tonen van de wijn combineren perfect met de frisse citroen en frambozen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Deze frisse frambozensmoothie met citroensorbetijs is een heerlijke en verfrissende traktatie voor warme dagen, perfect als dessert of tussendoortje.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs, Smoothies
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen schoongeboend
  • 500 ml ijskoude fruitdrank appel/framboos
  • 300 g bevroren frambozen
  • 4 bollen citroensorbetijs

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Schenk de fruitdrank in een blender en voeg de citroenrasp, het citroensap en de bevroren frambozen toe.
  • Houd vier frambozen apart voor garnering.
  • Pureer de ingrediënten in de blender tot een dikke en gladde smoothie.
  • Schenk de smoothie in vier wijde glazen.
  • Schep in elk glas een bolletje citroensorbetijs en leg een framboos op elk bolletje ijs.

Notities

Serveertip:
Serveer de smoothie direct, zodat het sorbetijs mooi intact blijft en de smoothie zijn frisheid behoudt.
Wijnadvies:
Combineer deze smoothie met een lichte en mousserende wijn zoals Prosecco. De sprankelende bubbels vormen een feestelijke aanvulling op de fruitige en frisse tonen van de smoothie.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Sinaasappelboter Ontbijtplakken met Aardbeien

Sinaasappelboter Ontbijtplakken met Aardbeien

Een heerlijk fris en fruitig ontbijt met romige sinaasappelboter en zoete aardbeien. Perfect voor een feestelijke start van de dag.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brood, Fruit, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 duivekaterbrood of ander wit brood in 4 dikke plakken gesneden
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel
  • 1 bakje aardbeien gewassen en in stukjes gesneden
  • Poedersuiker naar smaak
  • 4 blaadjes munt voor garnering

Instructies

  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Was de sinaasappel en rasp de schil.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers een beetje sap uit.
  • Klop de zachte boter op de laagste stand luchtig met een mixer.
  • Voeg poedersuiker en sinaasappelsap toe en meng goed.
  • Klop vervolgens op een hogere snelheid tot de boter luchtig en romig is.
  • Besmeer de dikke plakken brood met de sinaasappelbotercrème.
  • Verdeel de stukjes aardbeien over de boter.
  • Garneer elk broodje met een blaadje munt en bestrooi eventueel met extra poedersuiker.
  • Serveer direct voor een feestelijk en smaakvol ontbijt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een glaasje vers geperste sinaasappelsap of een kopje thee voor een compleet ontbijt.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, ideaal te combineren met een frisse mocktail of jus d’orange.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Sprankelende Champagnesorbet met Citroen

Sprankelende Champagnesorbet met Citroen

Een verfijnd en verfrissend dessert met de luxe smaak van champagne en een vleugje citroen. Perfect voor speciale gelegenheden en feestelijke diners!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Vaderdag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fles demi-sec champagne of andere sprankelende wijn
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1,5 dl mineraalwater
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de suiker met 2 dl water in een steelpan totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Roer constant en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voeg 4 dl champagne, mineraalwater en het verse citroensap toe aan de afgekoelde suikersiroop.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er sorbetijs van volgens de instructies van de machine.
  • Schep het sorbetijs in mooie glazen als bolletjes.
  • Vul de glazen af met een royale hoeveelheid champagne.
  • Serveer direct en geniet van dit luxe dessert.

Notities

Serveertip:
Serveer de Champagnesorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje citroen of een muntblaadje voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Deze sorbet wordt perfect aangevuld met een glas demi-sec champagne of een mousserende wijn met een lichtzoete ondertoon.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 22g

Verfijnde Appelsorbet met Calvados

Verfijnde Appelsorbet met Calvados

Geniet van deze frisse appelsorbet met een vleugje calvados. Een perfect verfijnd dessert voor feestelijke gelegenheden of als lichte afsluiter van een diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125-150 g fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 4 sappige groene appels Granny Smith
  • Een scheutje calvados appelbrandewijn

Instructies

  • Breng de suiker met 3/4 dl water aan de kook in een steelpan.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het stroopje vervolgens afkoelen.
  • Pers de citroenen uit en meet 0,7 dl sap af.
  • Was de appels, dep ze droog en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Pureer de appels, het suikerstroopje en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Wrijf het mengsel door een fijne puntzeef voor een zijdezachte textuur.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de instructies van de machine.
  • Schep een bolletje ijs in een glas.
  • Voeg een vleugje calvados toe voor een extra verfijnde smaak.
  • Garneer met een schijfje appel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelsorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje appel of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een licht mousserende cider past perfect bij deze frisse appelsorbet.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 32g