Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 g suiker
  • 4 eetlepels lauwwarme melk
  • 500 g bloem gezeefd
  • 75 g boter
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 100 g rozijnen
  • 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
  • 2,5 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels Amaretto di Saronno
  • 40 g oranjesnippers

Voor de afwerking:

  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
  • Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
  • Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
  • Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
  • Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
  • Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
  • Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
  • Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.

Nutrition

Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g

Philadelphia Cheesecake

Philadelphia Cheesecake

Voorbereidingstijd25 minuten
in de koelkast2 uur
Totale tijd2 uur 25 minuten
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bodem

  • 30 gram bastongekoeken
  • 40 gram boter

Vulling

  • 400 gram Philadelphia naturel
  • 125 ml zure room
  • 60 gram poedersuiker
  • 2 theelepel vanille extract

Decoratie

  • rode vruchten bv aarbei, dramboos etc
  • jam

Instructies

Voorbereiding:

  • Bedek de springvorm met bakpapier zodat de cheesecake niet gaat plakken

Bodem

  • Doe de Bastongekoekjes in een plastic depvrieszakje en sla/ rol met de deegroller de koekjes fijn.
  • Smelt de boter in circa 15 seconden in de magnetron en mix het met de fijngemalen koekjes.
  • Doe de mix in de springvorm en druk aan met de achterkant van een natte lepel.
  • Zet de sprinvorm in de koeling terwijl je de vulling maakt.

Vulling

  • Voeg de Philadelphia, zure room, poedersuiker en vanille extract samen in een kom en mix het geheel tot een gladde massa.
  • Verspreid de vulling bovenop de afgekoelde bodem en zet het geheel terug in de koeling voor mininmaal 2 uur.

Decoratie

  • Maak je philadelphia Cheescake af met wat jam en rode vruchten
  • Doe dit zo kort mogelijk voor het serveren.

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rusttijd1 dag
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 g varkenslappen in blokjes
  • 200 g vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 el slagroom
  • 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 1 tl marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 g dungesneden bacon
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
  • Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
  • Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
  • Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
  • Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
  • Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
  • Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
  • Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Optioneel:
  • Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Carpaccio met Parmezaanse kaas en pijnboompitten

Carpaccio met Parmezaanse kaas en pijnboompitten

Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • 250 gram ossenhaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 gram rucola raketkruid of waterkers
  • 2 eetlepels kappertjes potje
  • 125 gram Parmezaanse kaas stukje

Instructies

  • Meng de knoflook met de olie.
  • Leg de ossenhaas een paar minuten in de diepvries en snijd hem vervolgens in heel dunne plakken.
  • Leg het vlees eventueel tussen plasticfolie en plet het voorzichtig door er met een deegrol op te slaan.
  • Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de plakken ossenhaas op de borden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudgeel.
  • Schik de rucola midden op de ossenhaas en garneer met pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf er aan tafel de kaas over.

Ravioli in bouillon

Ravioli in bouillon

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de andijvie 5 minuten in een bodempje water.
  • Laat uitlekken en afkoelen.
  • Verhit de boter in een koekenpan, bak het gehakt rul en breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de mortadella en de andijvie fijn.
  • Meng hier het gehakt, het broodkruim en de losgeklopte eieren door en breng op smaak met nootmuskaat, de marjoraan en 1 eetlepel Parmezaanse kaas.
  • Rol de helft van het pastadeeg tot een dunne lap uit en verdeel de vulling in kleine hoopjes over het pastavel met een tussenruimte van 3 cm.
  • Rol de rest van de pasta uit tot een lap en leg die eroverheen.
  • Druk het vel rondom de vullingen stevig aan.
  • Maak met een deegradertje de pastakussentjes van elkaar los en laat ze 1 uur drogen.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Doe er 1/3 van de ravioli in en kook ze in 3 minuten gaar.
  • Haal ze eruit en kook de rest van de ravioli op dezelfde manier.
  • Doe de ravioli in soepborden en schenk de bouillon erover.
  • Bestrooi met de rest van de kaas.

Exotisch varkenshaasje

Exotisch varkenshaasje

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes van 400 g elk
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 eierdooier
  • 2 sjalotten
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • 2 eetlepel(s) kerriepoeder
  • 3 bananen
  • 100 g boter
  • 4 dl verse room
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop
  • ½ bolletje gekonfijte gember
  • 1 eetlepel(s) vloeibare acaciahoning
  • vers gemalen peper
  • zout

Instructies

  • Kneed het gehakt flink door met de eierdooier, gesnipperde sjalotten, paneermeel en breng op smaak met kerriepoeder.
  • Snijd de varkenshaasjes in de lengte open, maar laat beide helften aan één kant verbonden.
  • Vouw het vlees open en klop het plat met de hand tot een vrij rechte plak.
  • Leg het vlees tussen twee vellen plastic-folie en klop plat met een deegroller.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over het vlees en schik daarop in de lengte de gepelde banaan.
  • Vouw het vlees dicht over de vulling en bind op met keukengaren.
  • Laat het vlees in de boter 10 minuten aan alle kanten mooi kleuren, kruid met peper en zout en schik het vervolgens met de braadboter in een braadslee en schuif in de op 225°C voorverhitte oven.
  • Laat ongeveer 30 minuten bakken tot alles mooi gaar is.
  • Neem het vlees uit de braadslee en hou warm.
  • Giet het braadvet af en blus de braadbodem met een scheutje water of bouillon.
  • Giet af in een pannetje, voeg de derde in plakjes gesneden banaan toe, laat even stoven en giet er dan de room en honing, gembersiroop en kleingesneden gekonfijte gember bij.
  • Laat op hoog vuur indikken.
  • Snij het vlees in plakken, schik het op warme borden en overgiet met de romige banaansaus.

Notities

Serveer met rijst.

Knapperige Muesli-Rotsen met Pindakaas en Chocolade

Knapperige Muesli-Rotsen met Pindakaas en Chocolade

Geniet van deze knapperige muesli-rotsen als heerlijk tussendoortje!
Bereidingstijd30 minuten
opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Hapjes, Koude Hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 rotsen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g krokante muesli met of zonder rozijnen
  • 200 g witte chocolade
  • 100 g roomboter
  • 8 eetlepels pindakaas

Instructies

  • Leg een vel bakpapier op een dienblad en zet dit apart.
  • Verspreid de krokante muesli beetje bij beetje op een snijplank en rol er met een deegroller overheen om grote brokken klein te maken.
  • Breek de witte chocolade in stukjes langs de afbreeklijnen en snijd deze stukjes vervolgens doormidden.
  • Doe de chocoladebrokjes in een apart kommetje.
  • Snijd de roomboter in stukjes en doe ze samen met de pindakaas in een steelpan.
  • Zet de pan op het kleinste pitje van het fornuis en verwarm op laag vuur, terwijl je voortdurend roert met een pollepel om aanbranden te voorkomen.
  • Als alle boter gesmolten is, roer je de krokante muesli door de pindakaas en haal je de pan van het vuur.
  • Voeg de chocoladebrokjes toe aan het mueslimengsel en laat de chocolade smelten terwijl je goed roert.
  • Bedek het dienblad met bakpapier en schep met behulp van twee eetlepels 20 bergjes van het mueslimengsel op het dienblad.
  • Laat de rotsjes 15 minuten afkoelen op het aanrecht en zet ze vervolgens in de koelkast om volledig op te stijven.
  • Dit duurt ongeveer twee uur.
  • Bewaar de rotsen in een luchtdichte trommel tot je ze gaat serveren.

Notities

Bewaar de rotsen tot je gaat uitdelen in een trommel.
Wijnadvies:
Deze zoete lekkernijen gaan goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Muscat

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Taart
Servings: 8 punten
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepel(s) melk
  • 3 eetlepel(s) sinaasappelmarmelade
  • 3 bakjes chocolademousse a 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Voorbereiden
  • Bloem en mespunt zout in kom mengen.
  • Boter erop leggen en met twee messen door bloem snijden.
  • Suiker en melk toevoegen en tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
  • Vorm (ingevet en met bloem bestoven) met deeg bekleden en minimaal 1 uur in vriezer zetten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Deegbodem 'blind' bakken: vel bakpapier op deegbodem leggen en vorm vullen met erwten (zo blijft bodem mooi plat).
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en bodem in ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven nemen en laten afkoelen.
  • Bereiden
  • Taartbodem bestrijken met sinaasappelmarmelade.
  • Chocolademousse erop scheppen en met achterkant van in water gedoopte lepel voorzichtig gladstrijken.
  • Van witte chocolade met (kaas)schaaf krullen schaven.
  • Taart garneren met chocoladekrullen en in 8 punten verdelen.

Asturiaanse pasteitjes

Asturiaanse pasteitjes

Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram serranoham Spaans of parmaham (Italiaans),
  • fijngesneden 100 gram chorizo
  • fijngesneden 1 gekookt ei
  • fijngesneden 1/2 ui
  • fijngesnipperd tomatensaus gepureerde tomaat uit een pakje zal ook prima werken lijkt me
  • ½ glas witte wijn
  • olijfolie
  • bloem
  • zout

Instructies

  • Meng een 1/2 glas witte wijn met een 1/2 glas olijfolie,
  • voeg wat zout toe en klop dit totdat het goed gemengd is.
  • Het ziet er dan wat troebel uit.
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe totdat er een deeg ontstaat wat niet meer aan je handen kleeft bij het kneden.
  • Laat het deeg dan afgedekt 2 uur rusten op een koele plaats.
  • In de tussentijd kun je de vulling maken.
  • Fruit in een pan met wat olie de ui goudgeel,
  • voeg dan 2-3 eetlepels tomatensaus toe en de fijngesneden ham.
  • Roer dit goed en warm even door.
  • Haal dan de pan van het vuur en laat even wat afkoelen.
  • Roer dan de chorizo en het gekookte ei erdoorheen.
  • Laat het mengsel nu verder afkoelen.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
  • Steek vervolgens cirkels uit. Dit kun je doen met speciale vormen,
  • maar ook met de bovenkant van een glas of met een schoongemaakt concervenblik.
  • Leg wat van de vulling in het midden van de cirkel en vouw het geheel dan dubbel,
  • je hebt nu een halve maan-vorm.
  • Druk met de tanden van een vork de ronde kant van het pasteitje dicht zodat de vulling er niet uit kan vallen.
  • Frituur de pasteitjes in hete olie tot de goudbruin zijn.

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g zanddeeg
  • 350 g verse aardbeien
  • 150 g bosaardbeien
  • 2 dl verse room
  • 30 g poedersuiker
  • 1 eierdooier
  • 20 g boter
  • 5 eetlepel(s) aalbessengelei
  • verse muntblaadjes

Instructies

  • Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm bekleden met de deeglap.
  • De taartbodem inprikken met een vork, bedekken met een vel vetvrij papier, opvullen met gedroogde bonen en 15 minuten in de diepvriezer zetten.
  • De restjes deeg uitrollen, kleine blaadjes uit de deeglap snijden en in de diepvriezer bewaren.
  • De oven voorverwarmen op 210° C.
  • De blaadjes met een druppel losgeroerde eierdooier aan de taartbodem vastplakken en hem 10 minuten op 210° en 10 minuten op 180° laten bakken.
  • De gedroogde bonen en het vetvrije papier verwijderen en de taartbodem nog 5 minuten laten verderbakken.
  • De verse room even opkloppen met de suiker en deze bereiding in de afgekoelde taartbodem gieten.
  • De aardbeien wassen, schoonmaken en op het laagje room schikkken.
  • De aalbessengelei laten opwarmen en er de aardbeien mee inkwasten.
  • Versieren met verse muntblaadjes en serveren