Amandel Speculaas Brokken
Heerlijke, zelfgemaakte speculaas brokken met amandelen. Perfect voor Sinterklaas.
exclusief rusttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram basterdsuiker
- 175 gram koude harde roomboter (in blokjes)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram amandelen gehalveerd
Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.
Voeg de blokjes koude boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
Voeg de gehalveerde amandelen toe en kneed kort door.
Vorm een platte schijf van het deeg, wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
Leg het deeg op de bakplaat.
Bak de speculaas brokken in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
Laat de koek afkoelen op de bakplaat en breek in stukken.
Serveertip:
Serveer de speculaas brokken bij de koffie, thee of als onderdeel van een Sinterklaas traktatie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Servings: 1 brood
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Krokante Banketletter met Amandelspijs
Deze knapperige banketletter met romige amandelspijs is een heerlijke Sinterklaaslekkernij. Perfect om te serveren bij een kop warme chocolademelk!
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 8 plakjes bladerdeeg diepvries
- 600 g amandelspijs
- 2 eieren losgeklopt
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels slagroom
- Bloem voor bestuiven
Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten ontdooien.
Maak het amandelspijs los in een kom en kneed met 1 losgeklopt ei, citroensap en slagroom tot een smeuïg mengsel.
Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem.
Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een dunne lap van ca. 16 cm breed en 70 cm lang.
Vorm van het amandelspijs een rol die iets korter is dan de deeglap.
Leg de spijsrol in het midden van de deeglap en vouw het deeg eromheen.
Bestrijk de randen met water en plak ze goed dicht.
Sluit ook de uiteinden.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm een letter, bijvoorbeeld de ‘S’ van Sint.
Bestrijk de letter met het overgebleven losgeklopte ei.
Bak de banketletter in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
Laat iets afkoelen en serveer lauwwarm of verwarm later opnieuw op 175°C.
Serveertip:
Serveer de banketletter met een kop warme chocolademelk of een glas speculaaslikeur.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Cream Sherry past perfect bij dit feestelijke gebak.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Broccolitaart met kaas en noten
Deze hartige broccolitaart met romige gorgonzola en knapperige walnoten is een heerlijke en voedzame maaltijd. Perfect voor een doordeweekse avond of als feestelijk vegetarisch gerecht!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 6 plakjes deeg voor hartige taart Koopmans
- 50 g walnoten grof gehakt
- 500 g broccoli in roosjes
- 3 sjalotjes fijngesneden
- 100 g gorgonzola verkruimeld
- 3 eieren
- 250 ml slagroom
- Zout en peper naar smaak
- Bloem om te bestuiven
Laat de plakjes deeg ontdooien en verwarm de oven voor op 220 °C.
Hak de walnoten grof.
Kook de broccoliroosjes kort in kokend water tot ze beetgaar zijn en spoel ze direct af met koud water.
Pel en snipper de sjalotjes.
Vet een springvorm (24 cm) in en bestuif deze met bloem.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol de plakjes deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
Bekleed de springvorm met het deeg en verdeel de noten, broccoli en sjalot erover.
Brokkel de gorgonzola over de vulling.
Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met zout en peper.
Giet het mengsel over de vulling en bak de taart in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.
Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als de taart te bruin wordt.
Serveertip:
Laat de taart 10 minuten rusten voordat je hem serveert. Lekker met een groene salade en een Franse dressing.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn, zoals Castillo de Liria Blanco, past perfect bij deze broccolitaart.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Knapperige Loempiaatjes uit de Oven
Deze knapperige loempiaatjes uit de oven zijn een heerlijk Aziatisch hapje. Gevuld met groenten, gerookte kip en op smaak gebracht met ketjap en sambal, zijn ze perfect voor een borrel of als voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 10 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 zakje soepgroenten
- 125 gram taugé
- 1 eetlepel olie
- 1½ eetlepel ketjap manis
- 100 gram gerookte kipfilet in reepjes
- 3 eetlepels tomatenketchup
- Mespuntje sambal
- Bloem voor het uitrollen
Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg in 10 minuten ontdooien.
Verhit de olie in een wok en bak de soepgroenten en taugé kort (ongeveer 30 seconden).
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap manis erdoor.
Laat het mengsel uitlekken en afkoelen in een zeef.
Meng de gerookte kipreepjes door de groenten.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol elk plakje bladerdeeg uit tot een vierkant van 15 cm x 15 cm.
Schep 2 eetlepels van het groente-kipmengsel op één helft van het deeg.
Vouw de andere helft erover en druk de randen stevig dicht met een vork.
Leg de loempiaatjes op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met een dun laagje olie.
Bak de loempiaatjes 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer met een pittige chilisaus of roer een mespunt sambal door de tomatenketchup voor een extra kick!
Wijnadvies:
Deze loempiaatjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Zelfgemaakte Kruidnootjes met Speculaaskruiden
Maak zelf heerlijke knapperige kruidnootjes met speculaaskruiden! Dit recept is eenvoudig en perfect voor de Sinterklaasperiode.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 40 g boter
- 50 g bloem
- 50 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g basterdsuiker
- ½ eetlepel speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- Zout indien ongezouten boter wordt gebruikt
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg.
Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Bak de kruidnootjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat ze afkoelen en geniet van deze kruidige lekkernij!
Serveertip:
Lekker om te serveren met warme chocolademelk of bij een kopje thee.
Wijnadvies:
Combineer deze kruidnootjes met een glas zoete dessertwijn of een kruidige glühwein.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio
Een snel en elegant menu met carpaccio van ossehaas, zalm, Weens konijn, cranberrycompote en een appel-amandeldessert. Perfect voor een last-minute diner!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g rucola of waterkers
- 125 g Parmezaanse kaas
- 1 dl olijfolie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 250 g ossehaas
- Cranberrycompote
- Weens konijn
- Zalm
- Appel-amandeldessert
Meng de knoflook met de olijfolie.
Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries om deze makkelijker te snijden.
Snijd de ossehaas in zeer dunne plakjes en leg deze eventueel tussen plasticfolie.
Plet de plakjes voorzichtig met een deegroller om ze nog dunner te maken.
Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de ossehaasplakjes erop.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudgeel zijn.
Leg de rucola in het midden van de carpaccio.
Garneer met pijnboompitten en kappertjes.
Schaaf aan tafel de Parmezaanse kaas over het gerecht.
Serveertip:
Serveer dit gerecht met een stuk knapperig brood en een lichte dressing met citroen en olijfolie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Noir of een lichte Merlot past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Traditionele Chinese Jiaozi Dumplings met Varkensvlees en Garnalen
Deze authentieke Chinese jiaozi zijn gevuld met een smaakvolle mix van varkensgehakt, garnalen en verse groenten. Perfect als dim sum of als hoofdgerecht!
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg bloem
- 2 kg gehakt varkensvlees
- 2 kg garnalen gepeld en fijngehakt
- 2 grote Chinese kolen fijngesneden
- 1 bos Chinese groenten fijngesneden
- 1 stukje verse gember fijngehakt
- 1 fles zonnebloemolie
- Sojasaus naar smaak
- Chinese azijn naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de garnalen schoon door de kop en darmen te verwijderen, snijd ze vervolgens fijn.
Snijd de gember en Chinese kool zeer fijn.
Meng de kool met een beetje zout en laat even staan, knijp vervolgens het vocht eruit.
Snijd de Chinese groenten fijn en meng ze met de garnalen, varkensgehakt, gember, kool, een beetje zout en sojasaus.
Dit vormt de vulling.
Meng 1 kg bloem met koud water en kneed dit 20 minuten tot een stevige deegbal.
Rol een deel van het deeg uit tot een lange slang, ongeveer zo dik als een bezemsteel.
Snijd de deegslang in kleine stukjes en rol deze uit tot langwerpige rondjes.
Vul de deegvellen met het vullingmengsel en vouw de flapjes dicht door ze stevig dicht te drukken.
Verhit wat olie in een koekenpan en plaats de dumplings erin.
Voeg water toe en plaats een deksel op de pan, laat ze gaar stomen.
Serveer de jiaozi met een schaaltje rijstazijn om in te dippen.
Serveertip:
Serveer de jiaozi met een dipsaus van sojasaus, rijstazijn en een druppel sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Drink hierbij een lichte Chinese Jasmijnthee of een droge Riesling.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Gevulde Speculaas met Amandelspijs
Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Bereidingstijd1 uur uur
rusttijd1 dag d
Servings: 12
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat of bakvorm
kwastje
- 150 g basterdsuiker
- 250 g gezeefd volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
- 1½ el speculaaskruiden
- ½ tl zout
- 3 el sojamelk
- 400 g amandelspijs
- 1 ei optioneel, voor bestrijken
- Hele amandelen voor decoratie
Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
De volgende dag:
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14
Dikke Roomboterspeculaas
Deze dikke roomboterspeculaas heeft een heerlijk kruidige smaak en een knapperige bite. Perfect voor de herfst en winter, vooral tijdens Sinterklaas!
inclusief rusten en bakken1 uur uur 45 minuten min
Servings: 12
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 450 g bloem
- 350 g roomboter
- 225 g basterdsuiker
- 5 tl bakpoeder
- 4 el speculaaskruiden
- Snufje zout
Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
Kneed met koele handen tot een soepele deegbal die geen deegresten meer achterlaat.
Rol het deeg op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 35 minuten.
Laat het gebak kort afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om volledig koud te worden.
Snijd in stukken en serveer.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een heerlijk wintermoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry of een Glühwein past perfect bij de rijke speculaassmaak.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / deegroller / Pagina 14