Célestines au foie gras
Geniet van deze verfijnde Célestines met foie gras met dit heerlijke recept.
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastje
sauspannen
kommen
- 300 g bloem
- Een snufje zout
- 2,5 deciliter water
- 50 g boter
- 2 eieren
- 3 eiwitten
- Boter
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 deciliter bouillon
- 100 g champignons
- 100 g ganzelever
- Eiwit
- Paneermeel
- Frituurvet
Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en stijfgeslagen eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak zeer dunne flensjes.
Bedek elk flensje met een dikke ragoût van gesmoorde champignons en dresspeer in het midden een smalle, dunne plak gebakken ganzelever.
Rol het flensje op en sluit het met een tandenstoker.
Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.
Serveer met eventueel een aparte maderasaus.
- Varieer met gesmoorde kippenlevers in een dikke saus als alternatieve vulling.
- Gebruik leverpastei of plakjes leverkaas tussen een laagje ragoût voor een andere smaakbeleving.
Geniet van deze culinaire Célestines au Foie Gras als een smaakvolle traktatie!
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Célestines à la Joinville
Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
flensjespan
paletmes
invetkwastie,
sauspan
- 300 g bloem
- Een snufje zout
- 3 eieren
- 2,5 dl water
- 50 g boter
- 3 eiwitten
- Boter
- 30 g bloem
- 25 g boter
- 2 dl visfumet
- ½ blikje kreeft
- 100 g garnalen gekookt en gepeld
- 50 g champignons
- 2 dl saus Joinville
- Eiwit
- Paneermeel
- Frituurvet
Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.
- Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
- Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!
Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Gefrituurde camembert met knolselderij en cranberrysaus
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ronde camembert
- 3 eetlepels bloem
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 200 g cranberry's
- 75 g suiker
- stukje gemberwortel van circa 3 cm
- 1 dl sinaasappelsap
- 1 knolselderij van circa 600 g
- olie om te frituren
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepel honing of gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
Snijd de goed gekoelde camembert in vier punten.
Schep de bloem met wat zout en peper in een diep bord door elkaar.
Klop het ei met een lepel water los in een tweede bord en schep het paneermeel in een derde bord.
Haal de kaaspunten eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
Herhaal het ei- en paneermeellaagje en leg de punten tot gebruik in de koelkast.
Doe de cranberry's met de suiker, de geraspte gemberwortel en het sinaasappelsap in een steelpan met een dikke bodem en laat koken tot de cranberry's openspringen.
Laat af en toe roerend afkoelen.
Snijd de knolselderij in plakken van circa 1 cm dik, schil ze en snijd ze in reepjes van 1 cm breed en circa 5 cm lang.
Blancheer ze circa 5 minuten in kokend water met wat zout, laat ze onder de koude kraan schrikken en uitlekken.
Verhit de frituurolie in een (frituur)pan.
Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan en roerbak de knolselderij een paar minuten.
Schep er de honing, de sojasaus en het citroensap door en breng op smaak met wat zout en peper.
Frituur de gepaneerde kaaspunten in 4 tot 5 minuten goudbruin en keer ze in die tijd een keer voorzichtig om.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Warm de cranberrysaus door op het vuur of in de magnetron.
Serveer de kaaspunten met de saus en de knolselderijfrieten.
Info: Er zijn ook kant en klare punten gepaneerde bak-camembert te koop.
Wijnadvies: Goed gekoelde Sancerre of een Elzasser Pinot Gris. Ook een Chardonnay (7-9°C).
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Verscholen ei
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram kalfsgehakt
- 5 eieren
- paneermeel
- bloem
- frituurvet
Kook 4 eieren hard, en ontdoe ze van hun schaal.
Maak het gehakt op uw eigen manier aan (peper - zout - ei - paneermeel b.v).
Rol het gehakt (op een vochtige snijplanuit tot een plak van ongeveer een centimeter dik.
Snijd deze plak in vieren.
Rol de 4 eieren door wat bloem.
Wikkel de eieren in de plakjes gehakt, en werk ze netjes af.
Klop van het vijfde ei het eiwit los (met dooier mag ook maar dan wordt het korstje donkerder).
Rol de ballen achtereenvolgens door het paneermeel, het losgeklopt ei en weer door het paneermeel.
Bak ze in het frituurvet mooi bruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Oliebollen van Flappie
Servings: 100 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1,5 kg. bloem
- 1,5 liter melk
- 2 eierdooiers
- 100 gram boter of margarine
- 30 gram zout
- 100 gram gist
- 100 gram suiker
- 2 grote appels zure
- olie of frituurvet
- poedersuiker
- kaneel
Doe de bloem met het zout in een grote beslagpot of pan.
Voeg de eierdooiers, de suiker, de, met wat LAUWE melk tot een glad papje geroerde, gist en de gesmolten boter of margarine toe
Doe er al roerend, langzaam de rest van de lauwe melk bij en besla het mengsel stevig tegen de rand van de pan of pot.
Hoe meer lucht u erin klopt, des te lekkerder worden de oliebollen, terwijl de klontjes uit het beslag gaan.
Was de krenten en rozijnen.
Droog ze tussen een doek en voeg ze met de gesnipperde sukade en appel bij het beslag.
Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, op een lauwwarme plaats bij de kachel ongeveer 1,5 uur rijzen.
Maak de olie, of frituurvet, in een grote (frituurpan heet (190 graden Celsius).
Schep het gerezen beslag even om, zodat de gezakte vulling weer gelijkmatig wordt verdeeld.
Dompel twee lepels even in de hete olie en schep niet te grote porties uit het beslag, fatsoeneer ze een weinig en laat ze in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen langzaam bruin en gaar.
Ze moeten de gelegenheid hebben nog iets uit te dijen en niet direct bruin dichtschroeien.
Schep de oliebollen uit de olie, laat ze uitlekken en rol ze door een mengsel van poedersuiker en kaneel.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Nonnevotten
Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotten vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakker. Wikipedia
Servings: 40 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1000 gram Kollenberger speltbloem verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen
- 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
- 75 gram basterdsuiker
- 125 gram boter
- 500 gram melk
- 2 eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 snufje zout
Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is.
Los de gist op in de melk.
Kneed een deeg van alle grondstoffen.
Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek.
Zet de kom op een warme plaats.
Laat circa 30 minuten rijzen.
Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op.
Laat de deegstukjes even loskomen.
Rol de bolletjes uit tot lange slierten.
Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm.
Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen.
Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn.
Rol ze direct na het bakken in de suiker.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Tod mun kao pordt
Maïskoekjes(Vegetarische vervanger voor viskoekjes met dipsaus)
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 lt sojaolie om mee te frituren
- 1 mok maïskorrels verse ongekookte gele
- 1 ei
- 4 eetlepel(s) tarwebloem
- 1 tl. zout
- 1 tl kristalsuiker
- 2-4 tenen knoflook gekneusd en gehakt
- ½ tl peper
Ingrediënten voor de dipsaus:
- 3,5 dl water
- 3-5 eetlepel(s) kristal suiker
- 3 eetlepel(s) rijstazijn of tamarinde flesje of potje
- 1 tl zout
- ½ tl chilipoeder gedroogde
- 4-5 eetlepel(s) pinda’s geroosterd en fijngestampt
Verhit de olie tot 180°Meng alle ingrediënten in een kom.
Doe nu telkens een gehoopte eetlepel van het beslag in de hete olie en frituur de koekjes op een matig vuur goudbruin.
Draai ze maar twee keer want ze zijn erg teer als ze gefrituurd worden.
Serveer met zoete chilisaus of maak de zelfde dipsaus als voor de loempiaatjes.
Als alternatief kan men een fles "NAM JIM GAI" (zoete chilisaus voor kikopen.
Bereidingswijze van de dipsaus:
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Porpia Tord met dipsaus
Loempiaatjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ingrediënten voor 10 loemiavelletjes:
- 350 gram bloem
- 4 eieren
- maïzena
- 2 eieren
Ingrediënten voor de dipsaus:
- 3,5 dl water
- 3-5 el kristalsuiker
- 3 el rijstazijn of tamarinde flesje of potje
- 1 tl zout
- ½ tl chilipoeder gedroogde
- 4-5 el pinda’s geroosterde fijngestampt
Voor de garnering:
- 1 tl korianderblad zeer fijngehakt
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 el arachideolie of sojabonen-olie
- 4 teentjes knoflook NIET pellen, plat slaan en fijnhakken
- 30 gram winterwortel in zeer fijne blokjes
- 5-6 paddenstoelen gedroogde /shii-take op z'n Japans of tonku op z'n Chinees, 30 min weken in heet water, in zeer fijne blokjes
- 20 gram spitskool of groenekoolin zeer fijne blokjes
- 1 flinke pluk taugé
- ¾ mok tofu in zeer fijne blokjes
- 1 ei
- ½ mok so-oen = glas-noodles, 15 min geweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
- 1 el sojasaus lichte
- ½ tl zout
- ½ tl peper witte
- 1 tl kristalsuiker
Verder nog om de loempiaatjes te frituren:
- 1,5 - 2 liter sojabonenolie of arachideolie.
10 loemiavelletjes maken
Roer 350 gr bloem en 4 eieren tot een klonter vrij beslag.
Bak in een droge, dus zonder vetstoffen, koekenpan op laag vuur zeer dunne flensjes.
Maak een maïzenapapje of klop 1-2 eier los voor het dicht plakken van de loempiaatjes.
Volgorden van bereiding:
Koop de vierkante of maak zelf de ronde loempiavelletjes.
Maak de dipsaus en laat deze afkoelen.
Maak de loempiavulling.
Rol de loempiaatjes en frituur ze.
Bereidingswijze van de dipsaus:
Mix alle ingrediënten voor de dipsaus in bovenstaande volgorde in een pannetje en kook alles 10 minuten.
Totaal laten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de fijngehakte korianderblaadjes.
Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de olie en fruit de knoflook op een matig vuur.
Voeg in volgorde van gaartijd de ingrediënten om de 10-15 seconden toe.
(wortel, paddenstoelen, kool, taugé, ei en so-oen)
Dan op smaak brengen met de sojasaus, suiker, zout en peper.
Laat het geheel nu goed afkoelen.
Bereidingswijze van de loempiaatjes:
Leg een loempiavelletje voor u op het werkblad, de vierkante met en punt naar u toe.
Leg net onder de helft van het loempiavelletje 1 eetlepel vulling en vouw de onderkant over de vulling.
Vouw nu de buitenste punten naar binnen en besmeer de flap met het maïzenapapje of losgeklopt ei
en rol van onderop de loempia stevig op zodat hij goed dicht geplakt zit.
Verwarm een ruime hoeveelheid olie om de loempiaatjes in kleine porties krokant en goudbruin te bakken.
Serveer met Sweet-Chilli-saus of Chinese pruimensaus. Ongebakken kan men de loempiaatjes invriezen.
Noot :
Als u allergies bent voor pinda's laat ze dan weg maar verdubbel dan het gewicht aan de suiker.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Beignets van nieroogkreeftjes op bedje van knolselder
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 12 grote nieroogkreeftjes
- 1 halve knolselder
- 2 eetlepels tartaarsaus
- wat uienringen en frituurbeslag
Frituurbeslag
- 200 gram bloem
- 5 gram zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 gram gist
- 3 dl water
Bereiding
De rauwe nieroogkreeftjes ontdoen van de kop, staartjes uitpellen en ontdoen van darmkanaal. Afdrogen en kruiden met wat peper uit de molen. Door het frituurbeslag halen en 3 min. afbakken in olie. De knolselder in fijne julienne snijden en kort koken in water met wat zout en citroensap. Afgieten en laten afkoelen. Daarna mengen met de tartaarsaus.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16
Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle
Geniet van een luxe maaltijd met malse lamsfilet, knapperige aardappelnestjes en delicate spätzle, vergezeld van een rijke saus en tuinbonen. Perfect voor een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de balletjes:
- 100 g lamslever
- 100 g lamszwezerik
- 1 lamsniertje
- 1 klein ui
- 120 g bloem
- 1 liter lamsbouillon
- 3 eieren
- Broodkruim
- 500 g lamsfilet
Voor de tuinbonen:
- 1 kg tuinbonen
- 50 g ontbijtspek
- 1 eetlepel tomatenpuree
Voor de saus:
- 10 g gedroogde morilles
- 3 dl kalfsfond
- 100 g boter
- 3 dl lamsbouillon
- Zout en peper
Voor de aardappelnestjes:
- 2 grote aardappels
- Peper en zout
Voor de spätzle:
- 100 g bloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 courgette
- 10 g boter
Snijd de lamslever, lamszwezerik en lamsniertje in kleine blokjes.
Bak samen met het gehakte uitje in 30 g boter licht aan.
Strooi 20 g bloem over het mengsel en fruit dit enkele minuten mee.
Voeg een klein scheutje bouillon toe.
Laat afkoelen, hak fijn en maak er kleine balletjes van.
Haal de balletjes door een losgeklopt ei en broodkruim en frituur in heet vet.
Serveert in aardappelnestjes.
Dop de tuinbonen en blancheer ze 5 minuten in gezouten water.
Snijd het spek in blokjes en bak uit.
Warm de tuinbonen met spekblokjes op in het spekvet.
Week de morilles in water.
Kook ze met kalfsfond en 3 dl lamsbouillon tot 3 dl vocht overblijft.
Klop 100 g boter in klontjes door de saus en werk de eidooier erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Houd warm.
Schil de aardappelen, snijd in dunne plakjes, breng op smaak met zout en peper en maak aardappelnestjes in heet vet.
Maak een spätzle-beslag van 100 g bloem, 2 eieren en tomatenpuree.
Spuit het beslag in kokend, gezouten water en laat 1 minuut koken.
Spoel af met koud water.
Snijd de courgette in dunne slierten en stoof met spätzle in 10 g boter.
Snijd de lamsfilet in 4 stukken en pocheer 10 minuten in kokende lamsbouillon.
Laat rusten en snijd in dunne plakken.
Verdeel de lamsfilet over 4 warme borden.
Schep de saus op het vlees en garneer met tuinbonen, aardappelnestjes en spätzle.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah voor een rijke smaakbeleving.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 16