Ananas met spek

Ananas met spek

recept van de hofmeester Zuiderkruis / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fruit, Hapjes, Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ananas
  • doorregen spek ,niet te vet

Instructies

  • Stukken ananas van de grootte van een halve vinger in niet te vet doorregen spek wikkelen [één keer rondom].
  • Met een houten cocktailprikkers vast zetten zodat het spek blijft zitten.
  • Even in de frituurpan bruinen en bij borrel of apéritif warm opdienen.

Délicieuses au fromage

Délicieuses au fromage

kaasbolletjes / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • eiwitten
  • geraspte gruyere kan eventueel door oude Hollandse vervangen worden
  • fijn paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Neem op 2 eiwitten 225 gram geraspte gruyere kaas [kan eventueel
  • door oude Hollandse vervangen worden].
  • Klop de eiwitten heel stijf en doe er de geraspte kaas bij [géén zout].
  • Vorm kleine bolletjes ter grootte van een noot en rol ze door heel fijn paneermeel.
  • Doe ze daarna in het hete frituurvet en geef ze warm.

Croque Madame

Croque Madame

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ons geraspte kaas
  • 1 lepel boter
  • 1 kopje bloem
  • 1 kopje melk
  • snuifje zout
  • beetje nootmuskaat
  • 2 eieren.

Instructies

  • De boter smelten, bloem er bij, goed doorroeren, dan kokende melk, zout, nootmuskaat en kaas.
  • Op het gas flink doorroeren totdat het een dikke massa is, die niet meer aan de pan blijft kleven.
  • Koud laten worden, de eieren één voor één er door roeren, dooiers en wit tegelijkertijd erbij zonder eerst te kloppen.
  • Rondjes maken van brood, vullen met een lepel, en bakken in de frituurpan [kaas naar onder].
  • Eiwit stijf kloppen; op ieder rondje een klein torentje eiwit en een beetje fijngehakte peterselie.

Zoete spiraaltjes zonder oven

Zoete spiraaltjes zonder oven

Recept categorieën: Koek
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • 1,3 dl melk
  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • poedersuiker
  • olie om te frituren

Instructies

  • Klop het ei met de suiker in een kom en roer de melk erdoor.
  • Zeef de bloem met het zout en roer alles tot een stevig deeg.
  • Voeg eventueel nog wat melk toe.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Snij het deeg in reepjes van 10 x 3 cm.
  • Maak in de lengte een lange inkeping.
  • Trek een uiteinde door de inkeping, zodat een dubbele spiraal ontstaat.
  • Vul een frituurpan voor een derde met olie en verhit de olie tot 180°C.
  • Bak 3-4 koekjes tegelijk aan beide kanten goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Zeef poedersuiker over de warme koekjes.

Toffeeappels

Toffeeappels

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: China
Servings: 8 Stuks
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stevige friszure appels (bijv. Granny Smith)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 175 g suiker
  • 2 el sesamzaad zakje 100 g, geroosterd
  • ijsklontjes

Instructies

  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 C.
  • Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 partjes.
  • Doe het bakmeel in een kom met het ei, voeg 125 ml water toe en roer met een garde tot een glad beslag.
  • Doop de partjes appel in het beslag en frituur ze allemaal tegelijk in 2-3 min. goudbruin.
  • Laat de appels uitlekken op keukenpapier.
  • Prik aan elk satÚstokje een appelpartje.
  • Zet een kom met water en ijsklontjes klaar.
  • Laat in een wok de suiker al roerend smelten, let op dat de gesmolten suiker niet verbrandt.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Haal de appelpartjes snel een voor een door de gesmolten suiker en dompel ze daarna in een kom met ijswater, zodat de suikerstroop hard wordt.
  • Haal de appelpartjes uit het water, leg ze op een rooster en bestrooi ze met sesamzaad.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 5g | Vet: 13g

Gekarameliseerde walnoten

Gekarameliseerde walnoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Noten, Snack
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g walnoten gepeld
  • 100 g suiker
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden

  • In pan water aan de kook brengen en hierin walnoten 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Noten laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • Noten over schaal verdelen.
  • Suiker erover strooien en walnoten er goed door wentelen.
  • Noten minimaal 2 uur laten staan.

Bereiden

  • In frituurpan olie verwarmen tot 180 C.
  • Walnoten in 4-5 porties ca. 2 minuten frituren tot ze goudbruin zijn.
  • Noten op keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Warm of koud serveren.
Noten maximaal 2 weken in afgesloten pot bewaren.
Lekker als snack of garnering.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 8g | Vet: 40g

Gefrituurde wontons

Gefrituurde wontons

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 40kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • theedoek,schone zonder wasmiddelenluchtjes

Ingrediënten

  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • 50 g shii-takes fijngehakt
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 cm verse gemberwortel geraspt
  • ½ eetlepel droge sherry
  • eetlepel sojasaus licht
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • 1 eetlepel azijn
  • frituurolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • In kom gehakt, bosui, shii-takes, knoflook, gember, sherry,½ eetlepel sojasaus, sesamolie en zout en peper naar smaak mengen.
  • Filodeegvellen openvouwen en als stapel in 9 vierkanten snijden.
  • Op elk vierkantje 1 volle theelepel gehaktmengsel scheppen, randjes van vierkantjes met water bestrijken en vierkantjes diagonaal geplooid dichtvouwen.
  • Op een met bloem bestoven schaal leggen en afdekken met schone theedoek.
  • In schaaltje rest van sojasaus met azijn door elkaar roeren.

Bereiden

  • Frituurolie verhitten tot 190 C.
  • Bloem van wontons vegen.
  • In frituurolie wontons met 5 tegelijk in 1-2 minuten mooi bruin frituren.
  • In vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
  • Sojadipsausje erbij serveren.

Nutrition

Calories: 40kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 3g

Kibbeling met kappertjessaus

Kibbeling met kappertjessaus

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
  • 4 eetlepels sladressing yoghurt
  • ½ zakje peterselie verse à 30 g
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels kappertjes potje
  • 1 zak Vlaamse frites diepvries 750 g
  • 2 schaaltjes Italiaanse kibbeling (à ca. 225 g

Instructies

  • Frituurvet verhitten tot 180 °C.
  • Wortelrauwkost mengen met dressing.
  • Peterselie fijn knippen.
  • Mayonaise mengen met kappertjes en peterselie.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • In frituurpan volgens gebruiksaanwijzing frieten bakken.
  • Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Kibbeling serveren met saus, friet en rauwkost.

Kip met mozzarella

Kip met mozzarella

Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 2 eetlepel(s) kipkruiden strooibusje, à 40 g
  • 4 plakjes rauwe ham serrano ham
  • 1 bolletje mozzarella kaas, 125 g
  • ½ zak Vlaamse frites a 1000 g
  • 1 zak gemengde sla 200 g
  • 3 tomaten
  • eetlepel(s) sladressing naturel met fijne kruiden, fles à 450 ml
  • olie of vet om te frituren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Frituurolie of -vet verhitten tot 190 °C.
  • Kipfilet in 4 stukken snijden en bestrooien met kipkruiden.
  • Stukken filet omwikkelen met ham en in ovenschaal leggen.
  • Kipfilets ca. 25 minuten in oven bakken.
  • Mozzarella in plakjes snijden.
  • Laatste 10 minuten mozzarellaplakjes over kip in oven verdelen.
  • Intussen in frituurpan volgens gebruiksaanwijzing frites bakken.
  • Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Sla en tomaten mengen met dressing.

Notities

Kip serveren met frites en salade.

Kabeljauw met aardappeltjes

Kabeljauw met aardappeltjes

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui wit
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 schaaltjes kabeljauwfilet ca. 200 g
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels kruidenboter
  • 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
  • 1 zak pommes parisiennes diepvries, à 450 g
  • olie of vet om te frituren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Frituurolie of -vet verhitten tot 180 °C.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Bleekselderij schoonmaken, en in reepjes snijden.
  • Kabeljauwfilet bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan 2 eetlepels kruidenboter verhitten.
  • Ui en beekselderij ca. 2 minuten fruiten.
  • Wortelrauwkost erdoor mengen.
  • Nog ca. 3 minuten verhitten.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Groentemengsel op bakplaat leggen.
  • Vis in vier porties erop leggen en resterende kruidenboter erover verdelen.
  • Vis ca. 15 minuten in midden van oven gaar grilleren.
  • Intussen pommes parisiennes bereiden in frituurpan volgens gebruiksaanwijzing.
  • Vis en groente met schuimspaan van bakplaat op bord scheppen.

Notities

Serveren met pommes parisiennes.