Gouden Omelet met Doperwten en Bosui

Gouden Omelet met Doperwten en Bosui

Een heerlijke, luchtige omelet met doperwten, bosui en geraspte kaas. Snel, voedzaam en perfect voor de lunch of een lichte maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 8 eieren
  • 1 pot doperwten uitgelekt
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 50 gram belegen kaas geraspt
  • eetlepel peterselie fijngehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Chilisaus naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in twee koekenpannen met antiaanbaklaag.
  • Verdeel de gesnipperde ui over de pannen en fruit deze 3 minuten op halfhoog vuur.
  • Klop in een kom de eieren los met 1 dl koud water.
  • Roer de doperwten, bosuitjes, geraspte kaas, peper en zout door het eimengsel.
  • Schenk het eimengsel in de pannen en bak er twee omeletten van.
  • Keer de omeletten met behulp van een deksel zodra de bovenkant bijna gestold is.
  • Snijd de omeletten in punten en verdeel ze over de borden.
  • Schenk er chilisaus naar smaak over en garneer met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappelen en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze omelet.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 18g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Koolraap-Rode Kool Gratin:

  • 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
  • 3 middelgrote uien gesnipperd
  • 1 kleine rode kool fijngesneden
  • 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten komijn

Bechamelsaus:

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 1 l sojamelk
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 g geraspte cheddar

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
  • Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
  • Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
  • Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
  • Eerst een laag aardappelen
  • Dan het kool-ui-mengsel
  • Vervolgens de plakken koolraap
  • Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Italiaanse Ricottataart met Kruiden

Deze romige Italiaanse ricottataart met verse kruiden is een heerlijke hartige traktatie. Perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of bij een borrelplank!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eieren
  • 750 g ricotta
  • eetlepel peterselie fijngehakt
  • eetlepel basilicum fijngehakt
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel salie
  • 1 theelepel tijm
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Beboter een springvorm en bestrooi met paneermeel.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Roer de ricotta, eierdooiers, kruiden, Parmezaanse kaas, zout en peper door elkaar in een mengkom.
  • Schep voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het ricottamengsel.
  • Giet het mengsel in de springvorm en strijk glad.
  • Bak de ricottataart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat kort afkoelen en serveer warm of op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en een scheutje extra vierge olijfolie.
Wijnadvies:
Een droge Italiaanse witte wijn zoals een Vermentino of een Pinot Grigio past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Krokante Danish Blue Kroketten met Romige Aardappel

Krokante Danish Blue Kroketten met Romige Aardappel

Deze krokante kroketten met Danish Blue kaas en romige aardappel zijn een heerlijk hartig hapje. Perfect als snack of bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Denemarken
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 2 el crème fraîche
  • 150 g Danish Blue kaas
  • 50 g bloem
  • 50 g paneermeel
  • 1 ei

Instructies

  • Kook de aardappelen in ruim water met zout tot ze kruimig zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze volledig afkoelen.
  • Wrijf de afgekoelde aardappelen door een fijne zeef.
  • Verkruimel de Danish Blue kaas met een vork.
  • Meng de kaas met de aardappelkruim en voeg de crème fraîche toe.
  • Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg tot vingerdikke kroketjes.
  • Doe de bloem op een bord, klop het ei los in een kom en doe het paneermeel op een ander bord.
  • Rol de kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
  • Laat de kroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit frituurvet tot 180°C.
  • Bak de kroketten in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of vijgenchutney voor een extra smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de romige en pittige smaak van de Danish Blue kroketten.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 1-2 uien
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 100 g geraspte kaas diverse soorten
  • 125 ml room
  • 400 g macaroni elleboogjes

Instructies

  • Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
  • Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
  • Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
  • Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
  • Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Deze groentequiche met kruidenkaas, paprika en courgette is een heerlijk romig en knapperig gerecht dat perfect is voor lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 prei in ringen
  • 200 g roomkaas met kruiden
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • ½ tl dragon
  • 1 el boter voor invetten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze uit tot een ronde plak.
  • Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Snijd de paprika's, courgette en prei in kleine stukjes.
  • Roerbak de groenten in een pan tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kruidenkaas in kleine blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop in een kom de eieren los met de slagroom en dragon.
  • Verdeel de groenten en de kruidenkaas over de taartvorm.
  • Giet het eiermengsel gelijkmatig over de groenten.
  • Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C.
  • Bak de quiche in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de quiche stevig is, verleng de baktijd indien nodig.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een zachte Chardonnay past perfect bij deze romige quiche.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Deze knapperige Franse sacristains, gemaakt van bladerdeeg met een heerlijke vulling van amandelspijs en een zoete glaçage, zijn perfect bij de koffie of thee.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei gesplitst
  • 100 g amandelspijs zeer fijn verkruimeld
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 40 g boter
  • 20 g maïzena 2 x 10 g
  • Rasp van ½ citroen
  • ¼ tl citroensap
  • 30 g amandelen grof gehakt
  • 100 g poedersuiker + extra om te bestrooien

Instructies

  • Meng de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, citroenrasp en 10 g maïzena tot een homogeen mengsel (frangipane).
  • Zet apart.
  • Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maïzena en ¼ tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage).
  • Zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het over de lengte in tweeën.
  • Smeer de frangipane gelijkmatig uit over één helft van het bladerdeeg.
  • Leg de andere helft bladerdeeg erbovenop en druk licht aan.
  • Smeer de glaçage gelijkmatig uit over de bovenkant.
  • Strooi de gehakte amandelen over de glaçage.
  • Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed met een pizzasnijder.
  • Draai elke reep twee keer een halve slag en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de sacristains 10 minuten op 200°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop espresso of een glas dessertwijn.

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past goed bij de zoete en knapperige textuur van de sacristains.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Deze heerlijke varkenssaté met een romige kokos-pindasaus wordt geserveerd in warme mini naanbroodjes en krijgt extra frisheid door een vleugje limoen!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Satéprikkers (4 stuks, geweekt in heet water)
  • koekenpan of grillpan
  • mes

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 4 el pindakaas eventueel met stukjes noot
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 2 el lichte sojasaus
  • 4 druppels tabasco
  • 25 g cashewnoten gebroken
  • 300 g varkensvlees in blokjes gesneden
  • 4 mini naanbroodjes of pitabroodjes
  • 1 verse limoen
  • Peper en zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Week de satéprikkers 10 minuten in heet water.
  • Doe de kokosmelk en pindakaas in een kom en meng goed met een garde.
  • Roer de sojasaus, ahornsiroop, tabasco en cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is.
  • Rijg de varkensvleesblokjes aan de satéprikkers en wentel ze door de saus.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de spiesjes krokant en gaar in ongeveer 10 minuten, regelmatig keren.
  • Verwarm ondertussen de naanbroodjes volgens de verpakking en snijd ze open.
  • Haal de varkensstukjes van de spiesen en vul de broodjes ermee.
  • Knijp er een beetje limoensap over en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of extra pindasaus als dip.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de romige kokos-pindasmaak en het malse varkensvlees.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Romige Biersoep met Bruin Bier

Romige Biersoep met Bruin Bier

Deze traditionele biersoep met bruin bier heeft een volle, romige smaak en een subtiele zoetheid. Perfect als hartverwarmend herfstgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings:
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 500 ml bruin bier
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 eidooiers
  • 3 el aardappelzetmeel
  • 2 el water

Instructies

  • Voeg suiker en zout toe naar smaak.
  • Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
  • Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
  • Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of ander donker bier.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Deze romige biersoep met bruin bier heeft een volle, zachte smaak met een vleugje zoetheid. Een heerlijk hartverwarmend gerecht voor de koudere maanden!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings:
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 milliliter bruin bier
  • 500 milliliter water
  • 3 eetlepels aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels water
  • 2 eidooiers
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng het water en het bruin bier in een pan aan de kook.
  • Voeg suiker en zout toe naar smaak.
  • Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
  • Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
  • Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of een ander donker bier.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g