Geroosterde Tilapiafilet met Mango-Koriander Salsa

Geroosterde Tilapiafilet met Mango-Koriander Salsa

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 30kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 2 Tasty Tom tomaten
  • 1 limoen
  • ½ rode peper in reepjes
  • 1 bosuitje in dunne ringen
  • ½ bosje verse koriander ongeveer 15 gram, grofgehakt
  • 500 g tilapiafilet
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees langs de pit in dunne plakken.
  • Snijd de plakken vervolgens in stukjes.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een kom de mango, tomaatblokjes, limoensap en -rasp, rode peper, bosuitjes en koriander luchtig door elkaar.
  • Voeg naar smaak zout toe.
  • Laat de salsa minstens 30 minuten staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Halveer de tilapiafilets in de lengte.
  • Bestrooi met zout en peper en bestrijk met olijfolie.
  • Laat dit 5 minuten rusten.
  • Verwarm een grillpan voor op middelhoog vuur.
  • Rooster de tilapiafilets in de grillpan gedurende 4-5 minuten, of tot ze bruin en net gaar zijn.
  • Keer halverwege voorzichtig om.
  • Verdeel de geroosterde tilapiafilets over vier warme borden.
  • Schep de mango-koriander salsa erop en ernaast.
  • Serveer direct en geniet ervan!

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij dit gerecht. De wijn zal de exotische smaken van de mango en de kruidigheid van de koriander mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 30kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 11g

Gegrilde Zeewolf met Tuinbonenpuree en Verse Munt

Gegrilde Zeewolf met Tuinbonenpuree en Verse Munt

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g tuinbonen diepvries, ontdooid
  • 500 g krielaardappels
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 250 g romaatjes in vieren
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • ½ zakje verse munt à 15g
  • 1 eetlepel citroensap
  • 600 g zeewolffilet
  • 25 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwijder het grijze velletje van de tuinbonen.
  • Kook de krielaardappels gaar gedurende 20 minuten.
  • Meng de fijngesnipperde sjalotten met witte wijn.
  • Meng de romaatjes met 1 eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper, voeg de sjalottenmix toe.
  • Pluk de muntblaadjes van de takjes.
  • Kook de tuinbonen gedurende 2 minuten, laat ze uitlekken in een vergiet en pureer ze grof met een staafmixer of keukenmachine met de munt en 1 eetlepel olijfolie.
  • Breng de puree op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Verhit een grillpan.
  • Dep de zeewolf droog, smeer in met olie en bestrooi met zout en peper.
  • Grill de zeewolf goudbruin in ongeveer 5-7 minuten, halverwege keren.
  • Verdeel de tuinbonenpuree over vier warme borden, leg de zeewolf er bovenop en schep de romaatjes met dressing er omheen.
  • Meng de gekookte krielaardappels met boter en serveer ze in een aparte schaal.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de zeewolf en de muntige smaak van de tuinbonenpuree.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 36g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gegrilde Kipfilet met Griekse Yoghurtsaus en Geroosterde Paprika’s

Gegrilde Kipfilet met Griekse Yoghurtsaus en Geroosterde Paprika's

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 4 puntpaprika's
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 4 kipfilets
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 bosuitje in ringetjes gesneden
  • 200 g Griekse yoghurt
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • erwarm de oven voor op 250°C.
  • Leg de groene en rode paprika's samen met de puntpaprika's 10 minuten in de oven.
  • Haal de paprika's uit de oven en laat ze iets afkoelen in een afgesloten plastic zak.
  • Kook intussen de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Verhit een grillpan.
  • Wrijf de kipfilets in met zout, peper en 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de kipfilets in de grillpan in 12-15 minuten gaar, waarbij je ze halverwege keer.
  • Breng de Griekse yoghurt op smaak met gemalen komijn, zout en peper.
  • Roer de resterende olijfolie en de bosui erdoor.
  • Haal de paprika's uit de plastic zak en verwijder met een scherp mesje (onder warm stromend water) het velletje.
  • Snijd de paprika's vervolgens in vieren, verwijder de zaadlijsten en het steeltje.
  • Verdeel de rijst, gegrilde kipfilet en paprika over de borden.
  • Schep de Griekse yoghurtsaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kipfilet met Griekse yoghurtsaus en paprika's past goed bij een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De levendige zuren van de wijn complementeren de smaken van de yoghurtsaus en de gegrilde kip.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 0.9g | Sugar: 4g

Geroosterde Crostini met Sjalot, Bacon en Ansjovis

Geroosterde Crostini met Sjalot, Bacon en Ansjovis

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 sjalotten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken bacon in reepjes
  • 6 zongedroogde tomaten op olie in stukjes
  • 4 ansjovisfilets in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 dikke sneetjes brood

Instructies

  • Pel de sjalotten en halveer ze.
  • Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de bacon op laag vuur 3 minuten knapperig.
  • Voeg de sjalotten toe en fruit ze 3-4 minuten mee.
  • Schep de zongedroogde tomaten en ansjovisfilets erdoor en bak alles nog 3-4 minuten zachtjes tot de sjalotten gaar zijn.
  • Pers de knoflook boven de resterende olijfolie uit en roer goed door.
  • Bestrijk beide zijden van het brood met de knoflookolie en rooster ze knapperig bruin in een grillpan.
  • Snijd de crostini schuin doormidden en verdeel ze over vier borden.
  • Schep het sjalottenmengsel erover en verdeel de crostini over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze geroosterde crostini met sjalot, bacon en ansjovis. De wijn vormt een mooie aanvulling op de hartige en aromatische smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde Citroengras Kipspiesjes

Gegrilde Citroengras Kipspiesjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g kipfiletblokjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 bosuitje fijngehakt
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 6 stengels citroengras sereh
  • Olie

Instructies

  • Verwarm de grillpan voor op middelhoog vuur of verwarm de ovengrill voor.
  • Rijg de kipfiletblokjes aan de citroengrasstengels.
  • Als de stengels te hard zijn, kun je ze eerst even plat slaan met de achterkant van een mes om ze zachter te maken.
  • Meng in een kom de fijngehakte knoflook, rode peper, bosuitje, Thaise vissaus en paneermeel.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de kipspiesjes en druk het goed aan.
  • Bestrijk de grillpan met een beetje olie of besprenkel de kipspiesjes met olie als je de ovengrill gebruikt.
  • Gril de citroengras kipspiesjes ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, of tot de kip gaar is en mooi goudbruin van kleur.
  • Serveer de gegrilde citroengras kipspiesjes direct als hoofdgerecht of als onderdeel van een Aziatische maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige citroengras kipspiesjes passen goed bij een lichte en verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Romige Aardappelsoep met Gegrilde Groenten, Salami en Geitenkaas

Romige Aardappelsoep met Gegrilde Groenten, Salami en Geitenkaas

Deze rijke en hartige aardappelsoep met gegrilde groenten, salami en geitenkaas is een volledige maaltijd op zichzelf. Serveer het met knapperig brood voor een vullende en smaakvolle ervaring.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 200 g salami in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 500 g aardappels in blokjes
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika in brede repen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en bak de salamiblokjes op laag vuur knapperig.
  • Schep de salami uit de pan en leg het op een bord.
  • Fruit in het achtergebleven vet in de pan de gesnipperde ui glazig.
  • Voeg de aardappelblokjes en tijm toe en bak deze 1-2 minuten zachtjes mee.
  • Schenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de courgette in lange dunne plakken en bestrijk ze samen met de paprikarepen met olie.
  • Rooster de groenten in een grillpan tot ze beetgaar zijn, keer ze regelmatig om.
  • Snijd de gegrilde groenten eventueel in kleinere stukken.
  • Pureer de aardappels in de bouillon kort met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Verwarm de soep opnieuw 3 minuten zachtjes door en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Schep de aardappelsoep in vier grote, wijde kommen.
  • Verdeel de gegrilde groenten over de soep.
  • Strooi de gebakken salami en verkruimelde geitenkaas erover.
  • Maal verse peper erboven of strooi wat peper over de soep.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g

Gegrilde Runderburgers met Geroosterde Witlof en Paprikapuree

Gegrilde Runderburgers met Geroosterde Witlof en Paprikapuree

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappels in stukken
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 500 g rundergehakt
  • 1 eetlepel hot tomatenketchup
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 6 struikjes witlof
  • 25 g boter
  • 200 ml melk
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en wat zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Meng intussen de ui, gehakt, tomatenketchup, 1 eetlepel olie, zout en peper goed door elkaar.
  • Vorm er 4 burgers van.
  • Vet een grillpan in met 1 eetlepel olie en verhit.
  • Leg de burgers samen met de paprika in de pan.
  • Rooster de burgers in 7-8 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Schep de paprika af en toe om.
  • Snijd de struikjes witlof in de lengte in vieren.
  • Leg de witlofparten in de grillpan en rooster ze in 4-5 minuten beetgaar, af en toe omscheppen.
  • Verhit de melk tegen de kook aan.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en zoveel melk erdoor dat een smeuïge puree ontstaat.
  • Roer de paprikastukjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gegrilde runderburgers met geroosterde witlof en paprikapuree.

Notities

Wijnadvies:

Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij dit gerecht, omdat de fruitige smaken van de wijn goed samengaan met de gegrilde burgers en de zoete paprikapuree.

Miso en Harissa Burger van de BBQ met Homemade Aardappelsalade

Miso en Harissa Burger van de BBQ met Homemade Aardappelsalade

Miso en gehakt is zo'n heerlijke combinatie. Harissa is een Tunesische pasta die wel wat te vergelijken is met sambal maar dan toch minder scherp maar wel pittig. Dit is dus min of meer een beetje een fusion tussen de Noord-Afrikaanse, Amerikaanse en Aziatische keuken. Maar toch komt het allemaal samen in een heerlijke burger. Een burger die ik dit keer op de BBQ heb bereid. Geen broodje, geen gebakken uitjes, augurk of mayo. Gewoon een lekkere burger. Ik heb er een aardappelsalade bij gemaakt met 20-seconden Mayo en Ricotta, en als fris element halve oranje (die zijn wat zoeter) Pomodoro tomaatjes met een blaadje Basilicum en een half bolletje Buffel Mozarella.
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Salade, Saus, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor 5 burgers:

  • 500 gram half-om-halfgehakt
  • 1 TL Miso flinke tl
  • 1 EL Harissa
  • 1 Ei
  • 3 EL paneermeel
  • Peper

Voor de 20-seconden Mayo:

  • 1 Ei
  • 1 Eidooier
  • 1 citroen Citroensap er van
  • 1 EL Dijon Mosterd
  • peper
  • Zout
  • 300 ML Olijfolie

Voor de Aardappelsalade:

  • 1 batch 20-seconden Mayo
  • 175 gram Ricotta
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 20 gram Bieslook dit is echt naar smaak, Bieslook is te vergelijken met Ui
  • 10 gram Peterselie
  • Peper
  • Zout

Voor de Salade Bite:

  • Mini snack tomaatjes - ik haal ze bij de Jumbo waar ik een heel bekertje oranje tomaatjes kan vullen voor €,1,49
  • Verse Basilicum
  • bolletjes Mozarella Galbani Mini
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voor 5 burgers:

  • Meng alle ingredienten behalve het paneermeel goed door elkaar.
  • Voeg een flink deel van het paneermeel toe en kneed de massa met je handen door.
  • Waneer het voelt als een stevige maar toch nog smeuiige massa - niet te droog!- is het goed, voeg anders wat meer paneermeel toe.
  • Verdeel het mengsel in 5 porties en rol er in de palmen van je hand een mooie compacte bal van.
  • Door hem als een tennisbal van 1 hand in de andere te 'gooien' wordt ie wat compacter.
  • Leg een velletje bakpapier op het aanrecht, leg daar de bal gehakt op en vorm een mooie burger van ongeveer een CM dik.
  • Leg aan de kant en herhaal dit met de volgende bal.
  • Je kunt de vellen en hamburgers gewoon op elkaar stapelen, de vellen houden ze mooi gescheiden van elkaar.
  • Je kunt de burgers bakken in een koekenpan, grillpan of - zoals ik in dit geval heb gedaan - op de BBQ.

Voor de 20-seconden Mayo:

  • In de lange smalle beker die hoort bij je staafmixer (niet persé die van de afbeelding natuurlijk)
  • Doe je in bovenstaande volgorde de ingredienten erin.
  • Plaats je staafmixer op de bodem (nog niet aan).
  • Start je staafmixer en trek deze in een langzame beweging omhoog, beweeg hem nog een keer of 3 op en neer.
  • Voila! 20 seconden mayonaise!

Voor de Aardappelsalade:

  • Schil de aardappelen en halveer ze.
  • Stoom de aardappelen gaar in 30-35 minuten.
  • Koken mag ook maar mijn voorkeur gaat uit naar stomen.
  • Laat ze afkoelen.
  • Terwijl de aardappelen staan te stomen bereid je de 20-seconden Mayo.
  • Snijd de Bieslook en Peterselie fijn.
  • Meng de mayo met de kruiden en Ricotta en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer goed door elkaar.
  • Wanneer de aardappels afgekoeld zijn:
  • Snijd de aardappelen in smalle plakjes en doe ze in de kom met het mayo, kruiden, ricotta mengsel.
  • Roer voorzichtig door elkaar, zorgen dat de saus alles bedekt maar de aardappels niet stuk gaan.

Voor de Salade Bite:

  • Dit is zó simpel, maar de combinatie van smaken maakt dit zó heerlijk.
  • Snijd de tomaatjes in de breedte doormidden,
  • Snijd ook de bolletjes Mozarella doormidden.
  • Bestrooi alles met peper en zout.
  • Assembleer een spiesje.
  • Begin met:
  • Tomaatje
  • blaadje Basilicum
  • Half bolletje Mozarrela

Japanse Biefstuk met Gemengde Groenten en Snelkookrijst

Japanse Biefstuk met Gemengde Groenten en Snelkookrijst

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 4 biefstukken
  • 2 schaaltjes Japanse wokgroenten à 400 g
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pers de knoflook uit in een kom en roer de sesamolie, Japanse sojasaus en lichtbruine basterdsuiker erdoor.
  • Leg de biefstukken in een ondiepe schaal, verdeel de marinade erover en laat deze 10 minuten intrekken.
  • Verhit een grillpan.
  • Haal het vlees uit de marinade en grill het ongeveer 2 minuten aan elke kant tot het van buiten bruin is en van binnen rosé.
  • Verhit in een wok de zonnebloemolie.
  • Roerbak de Japanse wokgroenten gedurende 5 minuten en schep de meegeleverde teriyakisaus erdoor.
  • Verdeel de gebakken biefstuk, de rijst en de wokgroenten over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een Gallo Sierra Valley Merlot, met zijn fruitige en soepele karakter, vormt een heerlijke aanvulling op dit Japanse gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Sjaslick

Sjaslick

Russische lamsspies
Recept categorieën: Lamsvlees
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram lamsschouder
  • Voor de marinade
  • 2 rode paprika’s
  • 4 uien
  • 1 ltr witte wijn azijn
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 rode ui
  • 4 augurken
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van ong. 3 cm.
  • Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Snijd de uien in kwarten.
  • Doe het vlees en de groenten in een schaal.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Giet de azijn erover.
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en laat minimaal 12 uur marineren in de koelkast.
  • Laat de houten prikkers weken in water.
  • Giet het vlees en de groenten af.
  • Bewaar de marinade.
  • Snijd de tomaten in plakken.
  • Snijd de komkommer met behulp van een dunschiller of kaasschaaf in linten.
  • Snijd de rode uiten in ringen.
  • Rijg vlees, ui en paprika aan de prikkers.
  • Hak de peterselie en bieslook fijn
  • Grill de spiesen in een grillpan of op een bqq gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Overgiet regelmatig met de marinade en draai ze regelmatig om.
  • Maak de borden op met een spies, plakken tomaat, rode ui, augurk en bestrooi met de peterselie en bieslook.

Notities

Overdag eten de russen dit gerecht en drinken dan er een wit biertje bij. ‘s-avonds drinken ze er een wodka bij.
Wat je er ook bijdrinkt, drink met mate(n)