Romige Snijbiet à la Crème
Een zacht en romig bijgerecht van snijbiet, perfect op smaak gebracht met boter en room. Heerlijk bij aardappelen of een stukje vlees of vis.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg snijbiet bladgroen en/of stelen
- 20 g boter
- 1 dl room
- Snufje zout
Optionele smaakvariaties:
- Snufje nootmuskaat
- Verse basilicum
Als je de stelen gebruikt, snijd deze eerst in dunne reepjes.
Was de snijbietbladeren goed en snijd ze in brede repen, vervolgens in kleinere stukken.
Breng een pan met een klein beetje water en zout aan de kook en voeg de snijbiet toe.
Kook de snijbiet in 5-10 minuten gaar.
Giet overtollig vocht af en pureer de snijbiet met een staafmixer of pureestamper.
Laat de boter in de warme snijbiet smelten en roer de room erdoor.
Breng op smaak met zout en eventueel nootmuskaat of fijngesneden basilicum.
Serveer direct of vries het gerecht in voor later gebruik.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij geroosterde aardappelen of gegrild vlees.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Varkensrib met romige mosterdsaus
Een heerlijk gerecht met sappige varkensribstukken in een romige en pittige mosterdsaus, perfect voor een doordeweekse maaltijd of een diner met vrienden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 varkensribstukken lage rib
- 2 eetlepels sterke mosterd
- 300 ml slagroom
- 60 g boter
- 30 g meel
- 1 ei eidooier
- 3 sjalotten fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Zout en peper
Verwarm de boter in een grote pan en bak de varkensribstukken op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Verlaag het vuur en laat de ribstukken nog minstens 10 minuten zachtjes garen.
Houd ze warm.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de fijngehakte sjalotten op laag vuur tot ze glazig zijn.
Voeg de resterende boter toe, strooi het meel erover en roer goed door.
Laat het mengsel kort koken tot er geen klontjes meer zijn.
Giet de slagroom erbij en roer tot een gladde, dikke saus ontstaat.
Voeg de mosterd, zout, peper en een scheutje citroensap toe.
Roer goed door.
Haal de saus van het vuur en roer de eidooier erdoor om de saus extra romig te maken.
Proef en voeg eventueel extra kruiden toe.
Leg de varkensribstukken op een serveerschaal en giet de mosterdsaus erover.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met Engelse aardappelen, frietjes of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de romige en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 36g | Zout: 1.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Varkensrib met groene kool en boterjus
Een eenvoudig maar smaakvol gerecht met sappige varkensribstukken en gekruide groene kool, afgewerkt met een boterige jus.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 6 varkensribstukken van de filet
- 1 groene kool
- 1 dl olie
- 25 g boter
- 1 glas water
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper
Verwijder de verwelkte bladeren van de groene kool en was de kool in azijnwater.
Blancheer de kool 10 minuten in kokend zoutwater.
Giet af en laat iets afkoelen.
Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stengels en nerven, en snijd de rest in dunne repen.
Verwarm de helft van de olie in een grote pan en stoof de kool op laag vuur, regelmatig roerend.
Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de varkensribstukken op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Laat ze op laag vuur nog 5 minuten per zijde garen.
Haal de kool uit de pan en leg deze op een serveerschaal.
Leg de varkensribstukken erbovenop.
Giet het braadvet uit de koekenpan en blus de pan met een glas water.
Schraap de aanbaksels los met een houten spatel en neem de pan van het vuur.
Roer de boter door de jus tot deze is gesmolten en giet de jus over de varkensribstukken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree voor een complete en smaakvolle maaltijd.
Wijnadvies:
Een pittige rode wijn zoals een Bourgogne past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Varkensnieren in romige cognacsaus
Een klassiek Frans gerecht met zachte varkensnieren in een romige cognacsaus, perfect geserveerd met gebakken aardappelen of rijst.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 12 varkensnieren
- 250 ml room
- 1 glas cognac
- 50 g boter
- 1 tl aardappelmeel
- Zout en peper
Snijd de varkensnieren met een scherp mes overlangs doormidden en verwijder de witte vellen aan de binnenkant.
Snijd ze vervolgens in dobbelstenen.
Smelt de boter in een grote pan en voeg de nieren toe zodra de boter warm is.
Smoor de nieren op hoog vuur en roer regelmatig met een houten lepel tot ze wat kleur krijgen.
Besprenkel de nieren met de cognac, warm een paar seconden op en flambeer.
Blijf roeren tot de vlam dooft.
Voeg de room, zout en peper toe en laat het gerecht 10 minuten sudderen op laag vuur.
Als de saus te dun is, los de aardappelmeel op in een beetje room en voeg dit toe.
Laat de saus kort indikken.
Serveer warm met gebakken aardappelen of geboterde rijst.
Serveertip:
Serveer met verse peterselie en een groene salade voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Beaujolais, Bourgogne of Corbières past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 32g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Varkensham met porto-ananas saus
Een sappige en feestelijke varkensham in een rijke porto-ananas saus, perfect voor een speciale maaltijd met familie en vrienden.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 1 varkensham van 1 2 kg
- ½ selderij in stukken gesneden
- 2 worteltjes in stukken gesneden
- 1 grote ui met kruidnagel erin geprikt
- 1 kruidnagel
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 250 ml porto
- 12 schijven ananas uit blik sap behouden
- Zout en peper
Plaats de varkensham in een grote pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat en breng aan de kook.
Schuim het kookvocht af en voeg de selderij, worteltjes, ui met kruidnagel, het kruidenbosje, zout en peper toe.
Laat de ham ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes sudderen.
Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken.
Plaats de ham in een braadslee en overgiet met de porto en het sap van de ananas uit blik.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ham 40 minuten.
Draai de ham halverwege de baktijd om en overgiet regelmatig met de saus.
Haal het vlees uit de oven en houd warm.
Voeg de gehalveerde schijven ananas toe aan de braadslee en een beetje bouillon uit de pan.
Laat de saus nog even inkoken.
Snijd de varkensham in plakken en overgiet met de porto-ananas saus.
Leg de halve ananasringen rondom het vlees.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst en spinazie, of aardappelen uit de oven voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, likeurachtige wijn zoals een Rancio, of een zachte rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Engelse crème
Een zijdezachte en romige Engelse crème, perfect als basis voor desserts zoals ijs, custard of pudding.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 ltr(genoeg voor 6 personen)
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 500 ml melk
- 500 ml slagroom
- 6 eidooiers
- 150 g suiker
- 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit.
Doe de melk, slagroom, vanillezaadjes en het vanillestokje in een grote pan en breng langzaam aan de kook.
Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt.
Klop in een mengkom de eidooiers en suiker samen tot een licht en romig mengsel.
Giet een klein beetje van het warme melkmengsel bij het eimengsel terwijl je blijft kloppen (tempereren).
Voeg geleidelijk de rest van de melk toe terwijl je blijft kloppen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur.
Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en de achterkant van de lepel bedekt.
Laat het niet koken, anders gaat het schiften.
Haal van het vuur en giet de crème door een fijne zeef om klontjes en het vanillestokje te verwijderen.
Laat afkoelen en gebruik als basis voor je vanille-ijs of andere desserts.
Serveertip:
Gebruik deze Engelse crème als saus bij desserts zoals appeltaart, brownies of pudding, of als basis voor zelfgemaakt ijs.
Serving: 150ml | Calories: 200kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Tussenrib op Bordelaise wijze
Een smaakvolle en sappige tussenrib op Bordelaise wijze, met een rijke saus van sjalotten en witte wijn, perfect voor een Franse culinaire ervaring.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg tussenribstuk
- 6 sjalotten of 12 kleine sjalotten
- 2 dl droge witte wijn
- 100 g boter
- 2 eetlepels olie
- Peper en zout
Verhit de olie in een grote pan tot deze goed heet is.
Leg het tussenribstuk in de pan en schroei het op hoog vuur goudbruin aan beide zijden.
Verlaag het vuur naar matig en voltooi de braadtijd, afhankelijk van de gewenste gaarheid (bijvoorbeeld saignant of à point).
Breng op smaak met zout en royaal peper.
Haal het vlees uit de pan en zet het warm weg onder een deksel of in een voorverwarmde oven.
Hak de sjalotten fijn en smoor ze in een eetlepel boter in dezelfde pan tot ze licht goudbruin zijn.
Voeg de witte wijn toe en laat het op hoog vuur inkoken.
Gebruik een houten lepel om de aanbaksels van de bodem los te schrapen en op te nemen in de saus.
Haal de pan van het vuur en klop de resterende boter door de saus tot deze mooi glanst.
Giet de saus over het vlees en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen en seizoensgroenten zoals haricots verts of worteltjes.
Wijnadvies:
Een klassieke Bordeaux zoals Saint-Émilion, Médoc of Pomerol past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Romige spruitjespuree
Een smaakvolle en romige spruitjespuree, perfect als bijgerecht bij een vleesschotel of een vegetarische maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg spruitjes
- 2 koffielepels bloem
- 1 dl melk
- 50 g boter
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper
Maak de spruitjes schoon door de buitenste fletse blaadjes te verwijderen, maar laat het onderste gedeelte intact.
Was de spruitjes grondig en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water tot ze gaar zijn.
Giet de spruitjes af en pureer ze met een pureestamper of staafmixer.
Verwarm 25 g boter in een kookpan en voeg de bloem toe.
Roer goed door en voeg de melk toe.
Laat het mengsel indikken tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Meng de saus door de spruitjespuree en voeg de resterende boter toe.
Klop krachtig tot een luchtige puree ontstaat.
Serveertip:
Serveer de spruitjespuree als bijgerecht bij een vleesschotel of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Traditionele spliterwtensoep met soepvlees
Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
inclusief weektijd)2 uur uur
Servings: 6 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g droge spliterwten
- 250 g soepvlees
- 40 g boter
- 3 eetlepels room
- 1 dikke wortel
- 1 ui
- 1 takje selderij
- 2 preien
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 1 flinke snuif soda bicarbonaat
- 2 koffielepels zout
- Peper naar smaak
- In boter gefruite korstjes
Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
Pel de ui en snijd in vieren.
Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
Was alle groenten en laat uitlekken.
Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.
Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan
Chocoladesoesjes met warme chocoladesaus
Luchtige soezen met een decadente warme chocoladesaus, perfect voor een feestelijk dessert.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
- Voor de chocoladesaus:
- 200 g fondantchocolade
- 100 ml slagroom
- 30 g boter
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 3 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak de chocoladesaus: Laat de chocolade smelten in een klein beetje water op laag vuur.
Voeg de slagroom toe en verwarm zonder het aan de kook te brengen, terwijl je voortdurend roert.
Haal van het vuur en voeg de boter toe.
Klop de saus met een kwast tot een gladde en zalvige textuur.
Bouw met de soezen een piramide op een schotel en giet de warme chocoladesaus erover.
Serveer onmiddellijk, met de resterende chocoladesaus apart in een kommetje.
Serveertip:
Serveer de soezen met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Pedro Ximénez-sherry of een volle dessertwijn.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / grote pan