Romige Selderijstamppot met Gorgonzola en Krokante Selderijchips

Romige Selderijstamppot met Gorgonzola en Krokante Selderijchips

Een romige stamppot van knolselderij en aardappel, verrijkt met pittige gorgonzola en afgemaakt met knapperige selderijchips voor een heerlijke textuur.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij geschild en in blokjes
  • 200 g knolselderij apart gehouden, in dunne reepjes
  • 1 liter frituurolie
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels slagroom
  • 200 g gorgonzola verkruimeld
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan en frituur de dunne reepjes knolselderij in 2 minuten krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook ondertussen de aardappelen, blokjes knolselderij en bleekselderij samen in een pan met 2½ cm water en een snufje zout en peper, gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet het water af en stamp de groenten fijn met de boter en slagroom tot een romige stamppot.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal en bestrooi met de gorgonzola.
  • Plaats onder de grill en laat de kaas smelten.
  • Serveer de stamppot met de knapperige knolselderijchips erbovenop.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade met walnoten en balsamico-dressing.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Viognier past goed bij de romige structuur en de pittige gorgonzola.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g

Romige Andijviestamppot met Gehakt en MonChou

Romige Andijviestamppot met Gehakt en MonChou

Een heerlijke romige andijviestamppot met gehakt en zachte MonChou, op smaak gebracht met uiensoeppoeder voor een extra hartige touch.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 500 g panklare andijvie
  • 100 g half-om-halfgehakt
  • 100 g MonChou
  • 3 eetlepels uiensoeppoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in 15-20 minuten gaar.
  • Verhit een droge koekenpan en bak het gehakt rul en gaar.
  • Giet de aardappelen en andijvie af en stamp ze samen tot een smeuïge stamppot.
  • Meng het gehakt, de MonChou en het uiensoeppoeder door de stamppot.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken spekjes of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de MonChou in de stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst

Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst

Een smeuïge rode koolstamppot met appelmoes en kruidige jus, geserveerd met sappige braadworstjes voor een klassieke, hartige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 rode kool fijngesneden
  • 4 verse braadworsten
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 theelepels basterdsuiker
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 dl appelmoes
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 dl water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Bak de rode kool in 25 g boter al omscheppend 5 minuten beetgaar.
  • Prik de braadworsten in en bak ze in 25 g boter in een pan in 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg 1 dl water, de azijn, suiker, laurier en kruidnagel toe en stoof de worsten 20 minuten op laag vuur.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de appelmoes tot een smeuïge puree.
  • Schep de rode kool door de stamppot en breng op smaak met peper, zout en kruidnagelpoeder.
  • Neem de worstjes uit het stoofvocht en snijd ze in plakken.
  • Verwijder het laurierblad en de kruidnagel uit de jus.
  • Schep de worst door het stoofvocht en serveer dit als jus bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een schepje extra appelmoes of een handje geroosterde walnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de stamppot en de jus.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 9g

Radicchio-Courgettestamppot met Gerookte Kip en Parmezaan

Radicchio-Courgettestamppot met Gerookte Kip en Parmezaan

Een verrassende stamppot met een Italiaanse twist, gemaakt met radicchio, courgette, Parmezaanse kaas en gerookte kip.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 courgettes in dobbelsteentjes
  • 2 kropjes radicchio roodlof, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 dl kippenbouillon
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 75 g olijven in ringetjes
  • 200 g gerookte kip in stukjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de courgette al omscheppend 2 minuten.
  • Voeg de geperste knoflook, radicchio en olijven toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Zet het vuur uit.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de warme kippenbouillon tot een smeuïge puree.
  • Schep de gebakken groenten en Parmezaanse kaas door de puree en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de stukjes gerookte kip.
  • Serveer direct.

Notities

Variatietips: 
Vervang de gerookte kip door een tussen plasticfolie platgeslagen kipfilet.
Steek er met een cocktailprikker een plak rauwe ham en een salieblaadje op en bak de kip op de grillplaat snel bruin.
Vervang de courgette door aubergine en voeg aan de stamppot gehakte salie toe.
Serveertip:
Lekker met een scheutje balsamico of extra geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de frisse en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Radicchiostamppot met Geitenkaas, Mango en Hazelnoten

Radicchiostamppot met Geitenkaas, Mango en Hazelnoten

Een verrassende stamppot met knapperige radicchio, romige geitenkaas, zoete mango en geroosterde hazelnoten voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Noten, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 kropjes radicchio rode sla, in dunne reepjes
  • 1 kleine mango in stukjes
  • 200 g geitenkaas in stukjes
  • 180 g hazelnoten geroosterd
  • 25 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 theelepels majoraan
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 25 minuten gaar.
  • Was de radicchio en snijd in dunne reepjes.
  • Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd in stukjes.
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de boter en zoveel melk tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng op smaak met majoraan, peper en zout.
  • Schep de radicchio en mango erdoor en verwarm de stamppot enkele minuten op laag vuur (de radicchio moet knapperig blijven).
  • Voeg op het laatst de geitenkaas en geroosterde hazelnoten toe en meng voorzichtig door.
  • Breng indien nodig extra op smaak met zout en peper en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamicoazijn voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Viognier past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete mango.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Raapstelenstamppot met Knapperige Spekjes en Gebakken Appel

Raapstelenstamppot met Knapperige Spekjes en Gebakken Appel

Een frisse en smeuïge stamppot met knapperige raapstelen, krokant gebakken spekjes en zoete gebakken appelschijven voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 400 g raapstelen gewassen en fijngesneden
  • 200 g magere spekblokjes
  • 2 stevige appels in plakken gesneden
  • dl melk
  • Boter naar behoefte
  • Citroensap naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig en lichtbruin.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
  • Besprenkel de appelplakken met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk, zout en peper tot een luchtige puree.
  • Voeg de spekblokjes met het spekvet en de fijngesneden raapstelen toe en meng goed door.
  • Verwarm boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin.
  • Schep de stamppot in een schaal en leg de gebakken appelschijven erbovenop.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een snufje kaneel over de gebakken appels voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de frisse raapstelen en zoete appel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g

Raapstelenstamppot met Zoete Aardappel, Hazelnoten en Oude Kaas

Raapstelenstamppot met Zoete Aardappel, Hazelnoten en Oude Kaas

Een romige stamppot met zoete en kruimige aardappelen, frisse raapstelen, geroosterde hazelnoten en een krokant korstje van oude kaas.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g zoete aardappel geschild en in stukken
  • 100 g hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 2 bosjes raapstelen gewassen en grof gesneden
  • 4 eetlepels oude kaas geraspt
  • Melk naar behoefte
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en zoete aardappel in gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Giet af en stamp fijn met boter en melk tot een gladde, maar stevige puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze grof.
  • Snijd de worteltjes van de raapstelen en snijd de bladeren grof.
  • Roer de raapstelen en ¾ van de hazelnoten door de puree.
  • Schep de stamppot in grote kommen en strijk de bovenkant glad.
  • Meng de rest van de hazelnoten met de geraspte oude kaas en strooi dit over de stamppot.
  • Grill onder een hete grill tot een goudbruin, knapperig korstje ontstaat.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamico voor extra smaakdiepte of wat extra geraspte oude kaas bij het opdienen.
Wijnadvies:
Een frisse, licht houtgerijpte witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en de nootachtige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Een romige preistamppot met krokant gebakken bacon en zongedroogde tomaat, geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 verse rookworsten à 500 g
  • 4 eetlepels boter
  • 100 g bacon in reepjes
  • 300 g prei in ringen
  • 8 zongedroogde tomaten in reepjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wel de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de bacon knapperig.
  • Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en roerbak de prei ± 3 minuten.
  • Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Meng de puree met de prei, bacon en zongedroogde tomaten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de rookworst en een lepeltje mosterd.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade of augurken voor een extra smaakcontrast.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een kruidige Syrah past goed bij de hartige smaken van de stamppot en de rookworst.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 34g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Een stevige stamppot met romige aardappelen, gebakken prei en kruidige shoarma, afgemaakt met een perfect gebakken spiegelei.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg prei in ringen
  • 1 dl melk
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 el bieslook fijngehakt
  • 4 kleine eieren
  • 40 g boter
  • 350 g shoarmareepjes
  • 1 tl shoarmakruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Was de preiringen en laat uitlekken.
  • Verhit 25 g boter in een pan en bak de shoarmareepjes bruin.
  • Voeg de prei toe en bak 10 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met melk, shoarmakruiden en peper.
  • Schep het preimengsel door de stamppot en meng goed.
  • Bak 4 spiegeleitjes in de resterende boter.
  • Serveer de stamppot met een spiegelei bovenop en garneer met bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de kruidige shoarma en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers

Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers

Een kruidige en romige pompoenstamppot met gember, kaneel en rozijnen, geserveerd met sappige hamburgers.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl Griekse yoghurt op kamertemperatuur
  • 1 vleesbouillonblokje
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 preien in dunne ringen
  • 3 takjes koriander fijngehakt
  • 4 hamburgers
  • 40 g boter
  • 75 g rozijnen
  • 400 g oranje pompoen in stukjes
  • ¼ tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snijd de prei in dunne ringen.
  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook met de pompoen en rozijnen 5 minuten.
  • Verkruimel het bouillonblokje erboven, schenk de yoghurt erbij en breng aan de kook.
  • Laat de pompoen 15 minuten zachtjes koken tot hij gaar is.
  • Stamp de aardappelen met de pompoen en het stoofvocht tot een smeuïge stamppot.
  • Voeg gemberpoeder, ketoembar en kaneel toe en meng goed.
  • Schep de prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met korianderblad.
  • Bak de hamburgers in een koekenpan goudbruin en serveer ze bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schepje yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Grenache of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g