Wortelsoep met Mandarijn en Sinaasappel

Wortelsoep met Mandarijn en Sinaasappel

Een verfrissende en gezonde wortelsoep met een citrusachtige twist, perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine mandarijnen/sinaasappels geperst
  • 1 geperste knoflookteen
  • 2 cm gember fijn geraspt
  • 2 blokjes groentebouillon
  • ½ courgette grof geraspt
  • ¾ liter water
  • 1 pond wortelen grof geraspt
  • Handje selderij fijn gesneden

Instructies

  • Breng het water aan de kook in een grote soeppan en voeg de bouillonblokjes toe, roer tot ze zijn opgelost.
  • Voeg de geraspte wortelen, courgette, gember en knoflook toe aan de pan.
  • Laat dit geheel 15 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  • Giet het sap van de mandarijnen of sinaasappels in de pan en roer goed door.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde consistentie is bereikt.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met fijn gesneden selderij voor een frisse bite.

Notities

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Snelle Vegetarische Erwtensoep

Snelle Vegetarische Erwtensoep

Een snelle en voedzame vegetarische erwtensoep, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij in brokken
  • 1 liter water
  • 1 pak wortelenstamp met ui
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 preien in ringen (1/2 prei apart houden voor garnering)
  • 3 wortelen in dunne plakjes
  • 400 gram spliterwten
  • 1 klein potje erwten
  • 1 vegetarische rookworst
  • Vegetarische kipstukjes

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en houd 1/2 prei apart voor de garnering.
  • Kook deze 1/2 prei kort en zet opzij.
  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote soeppan en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Voeg de gesneden prei (behalve de 1/2 voor garnering), knolselderij, wortelenstamp met ui, en spliterwten toe aan de bouillon.
  • Laat de soep op laag vuur sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 30 minuten.
  • Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg de vegetarische rookworst, vegetarische kipstukjes, en de groenten voor de garnering (erwten, wortelschijfjes en de gekookte 1/2 prei) toe aan de soep.
  • Laat de soep nog even doorwarmen op laag vuur.
  • Serveer de soep warm, eventueel met roggebrood of gebakken broodblokjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals Pinot Blanc of een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij deze erwtensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Pittige Radijssoep met Crème Fraîche en Croutons

Pittige Radijssoep met Crème Fraîche en Croutons

Een verrassende pittige radijssoep met een romige touch, geserveerd met knapperige croutons voor extra bite.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bosjes radijs 8 radijsjes apart gehouden, even gekookt en in plakjes gesneden
  • Groen van de radijs goed gespoeld en in stukken gesneden
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 aardappelen in blokjes gesneden
  • 2 bouillonblokjes
  • ¾ liter water
  • Zout en peper naar smaak
  • 125 ml crème fraîche
  • Croutons voor garnering

Instructies

  • Doe het groen van de radijs, aardappelen, uien en de bouillonblokjes in een grote soeppan.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen zacht zijn.
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg de in plakjes gesneden radijsjes toe aan de gepureerde soep en roer goed door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper naar wens.
  • Serveer de soep in kommen, met een lepel crème fraîche en garneer met knapperige croutons.

Notities

Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij deze pittige soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Courgette soep

Courgette soep

Een gezonde en romige courgettesoep met een verrassende toevoeging van zwarte bonen, perfect voor een voedzame maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 courgettes in plakken gesneden
  • 1 ui in stukken gesneden
  • 2 kleine preien in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 bouillontabletten
  • 1 liter water
  • 1 blikje zwarte bonen goed gespoeld en uitgelekt

Instructies

  • Doe de courgettes, ui, preien, knoflook, bouillontabletten en water in een grote soeppan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen totdat de groenten zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg de zwarte bonen toe aan de gepureerde soep en warm het geheel nog even door.
  • Serveer de soep warm, eventueel met een stukje brood of een frisse salade.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Restjessoep met Groenten en Gehaktballetjes

Restjessoep met Groenten en Gehaktballetjes

Maak een smakelijke soep met groenten en gehaktballetjes, perfect om je koelkast leeg te maken en niets te verspillen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Cherry tomaatjes naar smaak
  • 2 tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 1 bouillonblokje
  • 1 pakje boemboe ajam paniki
  • 2 el red curry poeder
  • 1 ui in stukken gesneden
  • 60 g zilvervliesrijst
  • 300 g gehakt gekruid met red curry poeder en gevormd tot balletjes

Instructies

  • Breng een ½ liter water aan de kook in een grote soeppan.
  • Voeg alle groenten (cherry tomaatjes, tomaten, rode en groene paprika, courgette, ui), het bouillonblokje, de boemboe ajam paniki en 2 el red curry poeder toe.
  • Laat de groenten gaar koken.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Voeg indien nodig extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de zilvervliesrijst toe en laat de soep sudderen totdat de rijst en gehaktballetjes gaar zijn.
  • Serveer de soep warm met vers gebakken stokbrood.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij de pittige en hartige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Geniet van deze romige Aziatische kerriesoep met een vleugje sambal en wokgroenten. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 tl sambal brandal
  • 2 zakjes kerrie boemboe
  • 600 g Aziatische wokgroenten
  • 3 cm gember heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 L water
  • 2 el ketjap manis toevoegen na het koken
  • 4 stuks naanbrood opwarmen volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Doe de kokosmelk, bouillonblokjes, sambal, kerrie boemboe, wokgroenten, fijn gesneden gember, knoflook en water in een grote soeppan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg na het koken 2 eetlepels ketjap manis toe en roer goed door.
  • Terwijl de soep kookt, bak het naanbrood volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de soep warm, samen met het versgebakken naanbrood.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Rijkgevulde Maaltijdsoep met Bonen en Chorizo

Rijkgevulde Maaltijdsoep met Bonen en Chorizo

Deze rijkgevulde maaltijdsoep met bonen, chorizo en groenten is perfect voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Maaltijdsoep, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram bruine bonen uitgelekt indien uit blik
  • 350 gram kidneybonen uitgelekt indien uit blik
  • 350 gram veldertjes uitgelekt indien uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 grote tomaten in 8 stukken gesneden
  • 4 stengels selderij in schijfjes gesneden
  • 2 winterpenen in dunne plakjes gesneden
  • 150 gram chorizo in plakjes gesneden
  • 1 hele bos bosui in schijfjes gesneden
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 liter water

Instructies

  • Breng het water aan de kook in een grote soeppan.
  • Voeg de bouillonblokjes, selderij, winterpeen, bosui en tomatenpuree toe en laat dit 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg vervolgens de bruine bonen, kidneybonen, veldertjes en plakjes chorizo toe aan de soep.
  • Laat de soep verder sudderen tot de wortel zacht is, ongeveer 15-20 minuten.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep warm, eventueel met een wit bolletje aan de zijkant.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Rioja of een stevige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze maaltijdsoep.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2.8g | Sugar: 6g

Kruidige Wintergroentesoep

Kruidige Wintergroentesoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote soeppan
  • Voedingslepel

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 25 g boter of plantaardige olie voor veganistisch
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 300 g winterwortel in blokjes
  • 300 g prei in ringen
  • 2 afgestreken eetlepels chilipoeder of naar smaak aanpassen
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 blik tomatenblokjes 400g
  • 5 groentebouillontabletten voor vegetarisch/veganistisch
  • 500 g vegetarisch gehakt optioneel, voor vegetarisch/veganistisch
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes van de stronk.
  • Verwarm de boter (of plantaardige olie) in een grote soeppan en fruit de ui hierin op laag vuur glazig.
  • Voeg de blokjes wortel, prei en bloemkoolroosjes toe, bak het geheel 3-4 minuten op laag vuur.
  • Roer de chilipoeder en tijm door de groenten en voeg de tomatenblokjes met vocht toe.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten erboven en schenk er 2 liter water bij.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur garen, af en toe roeren.
  • Kruid het vegetarische gehakt met zout en peper, draai er met vochtige handen balletjes van (optioneel).
  • Voeg de gehaktballetjes na 20 minuten koken aan de soep toe.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep met bruin stokbrood en geraspte kaas (optioneel).

Notities

Voor veganistische optie: vervang boter door plantaardige olie, gebruik groentebouillontabletten en laat het gehakt weg.
Voor koolhydraatarme optie: gebruik minder winterwortel en vervang het brood door een koolhydraatarm alternatief. V

Serveersuggestie:

Geniet van deze kruidige wintergroentesoep als een vullend en verwarmend gerecht tijdens koude dagen, eventueel met een snufje vers gehakte peterselie of bieslook voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 8g | Sugar: 10g

Romige Kipragout

Romige Kipragout

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grote soeppan
  • steelpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 250 g champignons in dunne plakjes
  • 15 g peterselie fijngesneden
  • 3 bosuitjes fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe 2 liter water in een grote soeppan en voeg hierin de kip, laurierblaadjes, kruidnagels en de kippenbouillontabletten toe.
  • Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de kip op laag vuur anderhalf à twee uur trekken.
  • Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf.
  • Haal de kip uit de pan, ontvel en ontbeen deze, en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Verwarm de bouillon opnieuw.
  • Smelt 100 g boter in een steelpan met dikke bodem en roer beetje voor beetje de bloem erdoor tot er een stevige massa ontstaat.
  • Voeg al roerend scheutje voor scheutje de bouillon toe tot een dikke saus ontstaat.
  • Smelt in een koekenpan de rest van de boter en fruit hierin de champignons.
  • Voeg de champignons, het kippenvlees en de peterselie toe aan de saus.
  • Laat even doorwarmen en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige kipragout past goed bij een lichte witte wijn zoals een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn vullen de romigheid van de ragout aan en zorgen voor een gebalanceerde smaak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Authentieke Hollandse Erwtensoep

Authentieke Hollandse Erwtensoep

Een klassieke Hollandse erwtensoep, rijk aan smaak en perfect voor koude winterdagen. Geniet van dit traditionele gerecht!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine knolselderij ca. 500 g
  • 2 dunne preien
  • 2 schouderkarbonades
  • 25 g verse selderij
  • 300 g spliterwten
  • 1 boerenrookworst 250 g
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Vul een grote soeppan met 1½ liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door.
  • Voeg de spliterwten en de schouderkarbonades toe, verkruimel het laurierblaadje erboven.
  • Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig.
  • Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak intussen de knolselderij en prei schoon.
  • Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.
  • Spoel de blokjes in een vergiet af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei, en snijd de stengels in ringen van 1 cm dik.
  • Was de preiringen in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken.
  • Hak de selderij heel fijn.
  • Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
  • Roer het vlees samen met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep.
  • Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
  • Roer regelmatig zodat de erwten uit elkaar vallen en de soep binden.
  • Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep.
  • Serveer de erwtensoep in grote kommen en garneer met de resterende selderij.

Notities

Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g