Chocolade-Dompelde Biscotti

Chocolade-Dompelde Biscotti

Geniet van deze heerlijke chocolade-dompelde biscotti, perfect voor bij je kopje thee of koffie. Het krokante koekje is omhuld met een rijke chocoladeglazuur.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g pure chocolade voor het dompelen
  • 200 g bloem
  • 225 g suiker
  • 250 g kleine stukjes pure chocolade callets
  • 4 eieren
  • 1 pakje bakpoeder
  • 75 g zachte boter
  • 1 theelepel vanille-essence

Instructies

  • Klop in een kom de suiker met de boter met een elektrische handmixer.
  • Voeg al kloppend een voor een de eieren toe.
  • Klop de vanille-essence erdoor.
  • Klop de bloem en het bakpoeder erdoor.
  • Schep de chocoladecallets door het mengsel.
  • Leg twee rechthoeken uitgerold deeg van 25 cm lang en 10 cm breed op een siliconen bakmat of bakpapier.
  • Zet de rechthoeken 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de biscotti 25 minuten in de oven.
  • De bovenkant moet gescheurd zijn en een in het midden gestoken mes moet er schoon uitkomen.
  • Laat 10 minuten afkoelen.
  • Zet de oven op 150 °C.
  • Snijd het warme deeg op een snijplank in schuin gesneden repen van 2 cm breed.
  • Leg de biscotti op hun zijkanten en bak ze 5 tot 8 minuten aan elke kant in de oven.
  • Laat ze afkoelen op een draadrooster.
  • Smelt de 150 g pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Dompel een uiteinde van de biscotti in de gesmolten chocolade.
  • Laat de biscotti op bakpapier koud worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de biscotti met een warm kopje thee of koffie en dip ze voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer de biscotti met een zachte dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti

Appel-havermoutkoekjes

Appel-havermoutkoekjes

Heerlijke appel-havermoutkoekjes met een vleugje kaneel, perfect als tussendoortje of snack.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakplaten
  • grote kom
  • handmixer
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 g grofgemalen volkorenmeel
  • 110 g boter op kamertemperatuur
  • 175 g honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Havermout hoeveelheid ontbreekt
  • Appel hoeveelheid ontbreekt

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 190°C (gasstand 5).
  • Bakplaten invetten of bedekken met bakpapier.
  • In een grote kom boter, honing, ei en vanille-extract tot een luchtige massa kloppen.
  • Volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneelpoeder toevoegen en goed mengen.
  • Havermout en appel toevoegen en door het beslag mengen.
  • Met een theelepel het beslag over de bakplaten verdelen, 1 theelepel per koekje.
  • 8-10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
  • De koekjes 5 minuten op de bakplaat laten afkoelen.
  • Vervolgens volledig laten afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of een kopje thee voor een gezellige snack.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.

Kweeperentaart met Amandelen

Kweeperentaart met Amandelen

Een heerlijke, luchtige taart met kweeperen en een zachte amandelsmaak. Perfect als nagerecht of bij een kop thee op een herfstige middag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g amandelschaafsel
  • 100 g amandelpoeder
  • 5 eiwitten
  • 1 eidooier
  • 50 g bloem
  • 150 g gesmolten boter
  • 2 grote kweeperen of handperen
  • Schil van 1 citroen
  • 175 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd ze in dunne partjes.
  • Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten lobbig.
  • Schep eerst 1/3 van de eiwitten door het meelmengsel en voeg daarna voorzichtig de rest toe.
  • Giet het beslag in een ronde bakvorm.
  • Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het deeg.
  • Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  • Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak 15 minuten op 200°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten tot de taart bruin en stevig is.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Wijnadvies:
Past goed bij een dessertwijn zoals Sauternes of een lichte, fruitige witte wijn.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Clafoutis van Peren met Kastanjepuree, Crème Fraîche en Madeleines

Clafoutis van Peren met Kastanjepuree, Crème Fraîche en Madeleines

Een heerlijke Franse clafoutis van peren, gecombineerd met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines voor een verfijnd nagerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • ovenschaal, beboterd;
  • handmixer

Ingrediënten

  • 750 g peren geschild en in dunne schijven
  • 75 g boter gesmolten
  • 125 g basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 ½ dl melk
  • 75 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 1 zakje vanillesuiker

Voor de topping:

  • 1 blik kastanjepuree
  • Crème fraîche
  • Madeleines naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de perenschijfjes gelijkmatig in een beboterd ovenschaaltje.
  • Klop de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem, zout en vanillesuiker tot een glad mengsel.
  • Schenk het mengsel over de peren in de ovenschaal.
  • Bak de clafoutis 40 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is.
  • Laat de clafoutis iets afkoelen en bestrooi met vanillesuiker.
  • Serveer lauwwarm met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij dit gerecht een frisse Sauternes of een lichte Chardonnay, die de zoetheid van het dessert mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 150g | Sugar: 20g

Appelcake met Abrikozenjam en Kaneel

Appelcake met Abrikozenjam en Kaneel

Deze heerlijke appelcake met abrikozenjam is een perfecte combinatie van zoet en fris, met een vleugje kaneel. De zachte cake gevuld met sappige appelstukjes, afgewerkt met een laagje glanzende abrikozenjam, is ideaal voor elke feestelijke gelegenheid. Gemaakt in de airfryer, dus snel en makkelijk!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g cakemeel
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 150 g roomboter
  • 150 g suiker
  • 4 appels geschild en in stukjes
  • Kaneel naar smaak
  • Abrikozenjam voor afwerking

Instructies

  • Klop de 4 eieren in een mengkom schuimig.
  • Voeg de vanillesuiker en suiker toe en klop alles tot een luchtig mengsel.
  • Voeg vervolgens de zachte roomboter toe en mix tot het geheel goed is gemengd.
  • Voeg het cakemeel en zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een glad beslag.
  • Snijd de appels in stukjes en strooi er kaneel over naar smaak.
  • Giet de helft van het beslag in een ingevet bakblik.
  • Verdeel de appelstukjes over het beslag in het bakblik.
  • Giet het resterende beslag over de appels en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld.
  • Bak de cake in de voorverwarmde airfryer op 160 graden gedurende 19-20 minuten, of tot de cake goudbruin en gaar is.
  • Als de cake klaar is, bestrijk deze direct met abrikozenjam voor een glanzende afwerking.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.

Notities

Combineer met een zoete witte wijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g

Bosaardbeitjes met Champagnebavarois

Bosaardbeitjes met Champagnebavarois

Een verfijnd nagerecht met bosaardbeien en luchtige champagnebavarois, perfect voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl champagne
  • 70 g suiker
  • 5 eidooiers
  • 400 g bosaardbeien
  • 8 zandkoekjes
  • 4 wafels
  • Poedersuiker
  • Muntblaadjes

Instructies

  • Klop de champagne, suiker en eidooiers in een kom los.
  • Verhit de kom au bain-marie en blijf kloppen tot de sabayon dik en gebonden is.
  • Laat de sabayon afkoelen in een koud waterbad, terwijl je blijft kloppen.
  • Was de bosaardbeitjes en laat ze uitlekken.
  • Plaats een zandkoekje in het midden van elk bord en voeg bosaardbeitjes toe.
  • Dek af met een tweede zandkoekje en verdeel de rest van de bosaardbeitjes rondom.
  • Schep de afgekoelde sabayon over de torentjes en rondom het gerecht.
  • Bestrooi de wafels met poedersuiker en plaats ze bij het gerecht.
  • Garneer met muntblaadjes en serveer direct.

Notities

Samenvatting:

Een luxueus dessert met bosaardbeien en champagnebavarois, afgewerkt met zandkoekjes en poedersuiker. Ideaal voor feestelijke momenten.
Wijnadvies:
Serveer met dezelfde champagne als gebruikt in het gerecht, voor een harmonieuze smaakervaring.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Bitterkoekjestrifle met sinaasappel en likeur

Bitterkoekjestrifle met sinaasappel en likeur

Een heerlijke trifle met frisse sinaasappel, zachte bitterkoekjes en een vleugje likeur.
Bereidingstijd20 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Hoge glazen of coupes
  • handmixer
  • schilmesje

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 2 grote verse bitterkoeken
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 500 ml vanillevla
  • 100 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Schil de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Halveer de sinaasappelpartjes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de bitterkoeken in 8 stukken en verdeel ze samen met de sinaasappelpartjes over 4 hoge glazen of coupes.
  • Besprenkel in elk glas enkele druppels sinaasappellikeur.
  • Roer de rest van de likeur door de abrikozenjam en verdeel dit mengsel over de bitterkoekjes in de glazen.
  • Schep de vanillevla over de jamlaag in de glazen.
  • Dek de glazen af en zet ze minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker.
  • Garneer elke coupe met een flinke schep slagroom en bestrooi met cacaopoeder.

Notities

Serveertip:
Serveer met een takje munt en wat geraspte sinaasappelschil voor een extra frisse presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een Late Harvest Riesling past uitstekend bij dit fruitige nagerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Heerlijke Belgische biscuittaart

Heerlijke Belgische biscuittaart

Een lichte, luchtige Belgische biscuittaart, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
afkoeltijd1 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • Snufje zout
  • 200 g suiker
  • ½ pakje vanillesuiker
  • 5 eierdooiers
  • 50 g bloem
  • 100 g aardappelzetmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Confituur naar keuze
  • 4 dl opgeklopte slagroom 40% vetgehalte
  • Hagelslag
  • Vers fruit naar keuze

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
  • Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop verder tot stijve pieken.
  • Voeg de eierdooiers toe en klop opnieuw tot een luchtig mengsel.
  • Zeef de bloem, aardappelzetmeel en bakpoeder boven het ei-mengsel.
  • Spatel voorzichtig tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette bakvorm.
  • Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C.
  • Haal de biscuit direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de biscuit de volgende dag horizontaal doormidden.
  • Bestrijk de onderste laag met confituur en slagroom.
  • Leg de bovenste laag erop en bedek de hele taart met slagroom.
  • Garneer met hagelslag en vers fruit.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart met een kopje koffie of thee en voeg wat extra vers fruit toe voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, mousserende wijn zoals een Belgische Cava of Franse Crémant combineert perfect met de zoete en romige smaak van deze biscuittaart.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Heerlijke luchtige biscuit

Heerlijke luchtige biscuit

Een heerlijk luchtige biscuit die eenvoudig te maken is en perfect dient als basis voor een verscheidenheid aan desserts.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 4 eetlepels water
  • 4 eidooiers
  • 200 g suiker
  • 75 g zelfrijzende bloem
  • 75 g aardappelmeel

Instructies

  • Klop de eiwitten met water in een schone, vetvrije kom tot ze lichtjes stijf zijn.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe terwijl je blijft kloppen, totdat het mengsel glanst en stevig is.
  • Voeg op lage snelheid de eidooiers één voor één toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Spatel voorzichtig de gezeefde bloem en aardappelmeel onder het beslag tot alles goed vermengd is.
  • Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven springvorm.
  • Bak de biscuit in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de biscuit afkoelen in de vorm voordat je deze uit de vorm haalt.
  • Versier naar eigen smaak en geniet!

Notities

Serveertip:

Garneer de biscuit met verse aardbeien en een lichte slagroomlaag voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:

Een Moscato d'Asti is een uitstekende keuze om de delicate zoetheid van deze biscuit te benadrukken.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.05g | Sugar: 20g

Pulled Chicken Borrelbrood – Gezellig & Smaakvol

Pulled Chicken Borrelbrood – Gezellig & Smaakvol

Een heerlijk borrelbrood gevuld met smeuïge pulled chicken, gesmolten kaas en pittige buffalo hot pepper saus. Perfect om te delen tijdens een borrel of feestje!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Brood, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 groot borrelbrood (voor meerdere personen)
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml buffalo hot pepper saus
  • 75 g geraspte mozzarella
  • 8 grote plakken jonge kaas
  • 4 stengels bosui
  • 2 kipfilets
  • 1 groot rond ongesneden brood
  • 1 l kippenbouillon

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook en kook de kipfilets hierin gaar.
  • Giet de bouillon af en doe de kipfilets in een hoge schaal.
  • Gebruik een handmixer met gardes om de kipfilets te ‘pullen’ tot fijne pulled chicken.
  • Snijd de bosui in dunne ringen.
  • Meng de pulled chicken met de bosui, twee derde van de geraspte mozzarella en de buffalo hot pepper saus.
  • Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  • Snijd het brood met een broodmes in kwarten, maar snijd niet helemaal door tot de bodem.
  • Snijd vervolgens elke kwart weer bijna tot op de bodem, zodat er acht sneden ontstaan.
  • Vouw de plakken jonge kaas dubbel en stop ze tussen de sneden in het brood.
  • Vul het brood tussen de plakken kaas met de pulled chicken en verdeel eventueel wat extra vulling in het midden van het brood.
  • Strooi de resterende geraspte mozzarella over de bovenkant van het brood.
  • Bak het borrelbrood gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten is en het brood knapperig en goudbruin is.
  • Serveer het borrelbrood warm en geniet samen met vrienden of familie van deze heerlijke borrelhap!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een dipsaus zoals knoflooksaus of een yoghurtdip voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit hartige borrelbrood.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 2.3g | Sugar: 3g