Pannenkoekpuntjes

Pannenkoekpuntjes

Recept categorieën: Hartige taart, Pannenkoeken
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 eetlepel(s) verse tijmblaadjes
  • 4 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 2 uien in ringen
  • 4 to maten in partjes
  • 1 courgette in plakjes
  • 1 zak panklare spinazie à 300 g
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en schenk de helft van de melk erbij.
  • Klop tot een glad beslag en meng de eieren en rest van de melk erdoor.
  • Roer de kaas, de tijm en peper en zout naar smaak door het beslag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui goudbruin.
  • Voeg de tomaat en de courgette toe en bak 5 minuten mee.
  • Doe de spinazie in 2-3 porties bij de groenten en laat op hoog vuur slinken en het vocht verdampen.
  • Breng de groenten op smaak met peper en zout en schep de helft van de groenten uit de pan.
  • Verdeel de helft van het beslag over de groenten in de pan en bak de pannenkoek aan allebei de kanten goudbruin en gaar.
  • Bak in de resterende olie met de rest van de groenten en het beslag nog een 2e grote pannenkoek.
  • Snijd de pannenkoek in punten en serveer warm.

Notities

Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies: Huiswijn, Ribera del Guadiana, rosé, Spanje

Mosselcurry met Naanbrood

Mosselcurry met Naanbrood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Curry's, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 zakje boontjesmix 250 g
  • 2 schaaltjes groene aspergetips à 100 g
  • 2 schaaltjes gekookt mosselvlees à 150 g
  • 1 pak voorgebakken naanbrood 2 stuks

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
  • Strooi het kerriepoeder over de ui en bak nog eens 1 minuut mee.
  • Voeg de kokosmelk, boontjesmix en aspergetips toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en laat de groenten op matig vuur gedurende 3 minuten beetgaar koken.
  • Schep het gekookte mosselvlees door de curry en verwarm nog eens 2 minuten.
  • Breng de curry op smaak met zout en peper.
  • Halveer de stukken naanbrood en rooster ze in een broodrooster.
  • Verdeel de mosselcurry over vier kommen of diepe borden en serveer met geroosterd naanbrood.
  • Geniet van deze smaakvolle mosselcurry met naanbrood!

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Gebakken mosselen met prei en spekjes

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg panklare mosselen
  • ½ flesje bier (pilof witbier
  • 2 prei
  • 200 g magere gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel(s) olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Controleer de mosselen op beschadigde en open exemplaren.
  • Kook ze met bier in 2-3 minuten totdat alle schelpen open zijn.
  • Schep ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringetjes.
  • Haal de mosselen voorzichtig uit de schelpen en dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak de spekblokjes krokant in een wok of hapjespan.
  • Voeg olijfolie en prei toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schep de mosselen erdoor en bak ze voorzichtig omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg ruim peper toe

Notities

Serveertip:
Geef er aardappelpuree en worteltjes bij.
Wijnadvies:
Een witbiertje of een fris pilsje kunnen altijd, maar ook een frisse witte wijn uit de Loire (Muscadet, Sauvignon de Touraine).

Spaanse groenteomelet

Spaanse groenteomelet

Recept categorieën: Bijgerecht, Ei
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 500 g aardappels vastkokende / geschild en in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • ½ eetlepel(s) Paprikapoeder milde
  • 300 g tuinbonen
  • 6 eieren

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappelblokjes in 8-10 minuten op zacht vuur beetgaar, schep ze af en toe om.
  • Schep na 5 minuten de paprika, de paprikapoeder en tuinbonen erdoor.
  • Klop in een kom de eieren los met zout en (cayenne)peper naar smaak.
  • Schenk het eimengsel over het aardappelmengsel en leg de deksel op de pan.
  • Bak de omelet op matig vuur 10-15 minuten, tot de bovenkant droog en lichtbruin is.
  • Neem de pan van het vuur, laat de omelet in de pan 10-15 minuten afkoelen tot lauwwarm.
  • Snijd de omelet in punten en leg ze op vier borden.

Notities

Lekker met knoflookmayonaise.

Tip

Tuinbonen worden mooi groen als je het velletje eraf haalt.
Snijd de boon open en duw het groene boontje eruit

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 16g

Tijgergarnalen met broccoli

Tijgergarnalen met broccoli

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 20 garnalen
  • 600 gram broccoliroosjes
  • 100 gram geschrapte worteltjes
  • 1 bos lenteui
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 eetlepel(s) slaolie
  • ½ eetlepel(s) marjolein

Instructies

  • Kook de broccoliroosjes met zout beetgaar.
  • Snij de worteljes en de lente-uitjes in dunne schuine plakjes.
  • Snij de citroen in 4 plakken en pers de rest van de citroen uit.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze samen met de rode peper fijn.
  • Verhit een wok met olie en verhit hierin het knoflookmengsel 2 minuten.
  • Voeg de marjolein, de garnalen, de lente-uitjes en de wortels toe en roerbak ze op een hoog vuur in enkele minuten. Schep de broccoli erdoor en besprenkel het geheel met citroensap.

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 200 gram aardappels vastkokers
  • 250 gram kleine spruitjes
  • ½ spaanse peper
  • ½ paprika
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 100 gram chorizo
  • 50 gram olijven
  • peper
  • zout

Instructies

  • Schil de aardapelen en verdeel ze in blokjes, maak de spruiten schoon.
  • Blancheer de aardappelblokjes en de spruiten kort.
  • Verwijder de zaadjes van de paprika en snij deze met de spaanse peper julienne.
  • Verhit de olijfolie en roerbak hierin de ui, spaanse peper, de paprika en de knoflook 3 minuten.
  • Schep de spruitjes en de aardappelblokjes erdoor en bak onder voortdurend omscheppen 5-7 minuten.
  • Pers de helft van de citroen uit en voeg 1 eetlepel sap met peper en zout bij het gerecht.
  • Halveer de olijven, verdeel de chorizo in reepjes en schep beide in de wok goed om, goed doorwarmen en serveren met partjes citroen.

Ovenschotel met Gele Gierst, Gehakt en Kerrie

Ovenschotel met Gele Gierst, Gehakt en Kerrie

Deze ovenschotel met gele gierst, gekruid gehakt en groenten zit boordevol kleur en smaak. De Hindoestaanse kerrie geeft het gerecht pit, terwijl de kaas en room zorgen voor een romige afwerking. Een verrassend alternatief voor rijst of pasta!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €6,00 per persoon

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik maïs uitgelekt
  • 1 grote ui
  • 2 paprika’s in reepjes
  • 2 volle el Hindoestaanse kerrie
  • 200 g rundergehakt
  • 250 g gierst
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • Geraspte belegen kaas
  • Scheutje slagroom of witte wijn
  • Versgemalen peper
  • Worteltjes in schijfjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de gierst in een vergiet onder koud water en kook deze in ruim water in ongeveer twintig minuten gaar.
  • Schep het schuim dat tijdens het koken ontstaat regelmatig af.
  • Verhit ondertussen de wok of hapjespan en bak het gehakt rul met de kerrie.
  • Voeg de uiringen, knoflook, worteltjes, maïs en paprikareepjes toe en bak alles tot de groenten beetgaar zijn.
  • Giet er een scheutje slagroom of witte wijn bij en roer goed door.
  • Schep het groente-gehaktmengsel in een hoge ovenschaal.
  • Giet de gierst af, breng op smaak met versgemalen peper en verdeel het mengsel als een dakje over de groenten.
  • Druk stevig aan en bestrooi met een dikke laag geraspte kaas.
  • Plaats de schaal ongeveer dertig minuten in de oven tot de kaas een goudbruine korst heeft.
  • Serveer de ovenschotel warm, rechtstreeks uit de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade van komkommer en tomaat of een lepel yoghurt om de pittigheid van de kerrie te verzachten.
Wijnadvies:
Een glas Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht. De zachte, romige tonen van de wijn sluiten mooi aan bij de kerrie en de kaas. Of zoals men zegt: “Met Chardonnay wordt zelfs gierst een gouden maaltijd.”

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 29g | Vet: 33g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Rundergehaktballetjes in een romige uiensaus

Rundergehaktballetjes in een romige uiensaus

Sappige rundergehaktballetjes in een rijke, romige saus met gebakken uien. Een heerlijk en vullend gerecht dat snel op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 504kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • allesbinder
  • augurken
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 250 gram gehakt
  • 1 dl koffieroom
  • 2 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 2 uien
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de augurken klein.
  • Pel de uien, snipper 1 ui fijn en snijd de andere in ringen.
  • Klop het ei los.
  • Vermeng het gehakt met de helft van het ei, het paneermeel en de tomatenpuree en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Vorm er 20 kleine balletjes van.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de balletjes rondom bruin.
  • Neem de balletjes uit de pan en bak de uisnippers en de uienringen al omscheppend bruin.
  • Roer de koffieroom erdoor.
  • Schep de gehaktballetjes en de augurk door de saus en laat het geheel zonder deksel nog ± 5 minuten sudderen.
  • Bind de saus eventueel nog met allesbinder.

Notities

Serveertip

Lekker met rodekoolsalade met abrikozen en gekookte aardappelen.
 

Wijnadvies

Een soepele rode wijn, zoals een Merlot, of een frisse witte wijn, zoals een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 504kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes in een Rijke Paddenstoelenjus

Gehaktballetjes in een Rijke Paddenstoelenjus

Dit hartige gehaktballetjes met paddestoelenjus recept is het perfecte comfort food. Sappige gehaktballetjes paddenstoelen sudderen in een rijke en smaakvolle saus, wat een heerlijk hoofdgerecht oplevert. Dit vleesgerecht gehakt is eenvoudig te maken en ideaal voor een doordeweekse avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 3,00 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 1 ei
  • 250 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 10 g gedroogde shii-take
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • dl water
  • zout

Instructies

  • Week de gedroogde shii-take ongeveer 10 minuten in 1½ dl heet water.
  • Meng in een kom de dooier van het ei met het paneermeel, de Provençaalse kruiden, zout en peper door het gehakt.
  • Vorm hier vervolgens kleine balletjes van.
  • Neem de paddenstoelen uit het weekvocht met behulp van een zeef (bewaar het vocht!
  • ) en hak ze klein.
  • Verhit de boter in een hapjespan.
  • Bak de gehaktballetjes jus rondom bruin en schep ze daarna op een bord.
  • Bak de gehakte paddenstoelen met de tomatenpuree ongeveer 3 minuten in het bakvet.
  • Voeg het bewaarde paddenstoelenvocht en het bouillonpoeder toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat ze in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Notities

Serveertip

Serveer de gestoofde gehaktballetjes met een frisse witte koolsalade met kummel. De knapperige, lichte salade vormt een mooi contrast met de rijke, hartige smaak van de paddenstoelenjus.
 

Wijnadvies

Bij de aardse smaken van de paddenstoelen en het rijke hoofdgerecht met gehakt past een rode wijn met zachte tannines. Een soepele Pinot Noir of een fruitige Merlot zijn uitstekende keuzes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Rode kool-gehaktrolletjes in bier

Rode kool-gehaktrolletjes in bier

Op zoek naar een stevige en smaakvolle maaltijd voor koude dagen? Dit authentieke rode kool-gehaktrolletjes recept is een klassieker. De sappige gehaktrolletjes met rode kool worden zachtjes gestoofd in donker bier, wat zorgt voor een rijke en hartige smaak. Dit hollands stoofgerecht is de perfecte winterse maaltijd om je van binnenuit op te warmen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 2,50 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 2 dl donker bier
  • 250 g gehakt
  • ½ dl melk
  • 1 sneetje ontbijtkoek
  • peper
  • 6 rode koolbladeren
  • 1 theelepel tijm
  • ½ ui
  • zout

Instructies

  • Snijd de harde nerven uit de rode koolbladeren.
  • Leg de bladeren in een vergiet, schenk er kokend water over en laat ze goed uitlekken.
  • Verkruimel de ontbijtkoek en week de kruimels in de melk.
  • Doe het gehakt in een kom en rasp de ui erboven.
  • Voeg de tijm, de ontbijtkoek met het vocht en zout en peper naar smaak toe en vermeng alles goed.
  • Spreid de koolbladeren uit en schep het gehaktmengsel erop.
  • Vouw de zijkanten van de kool over de vulling en rol de bladeren stevig op.
  • Smelt de boter in een hapjespan.
  • Wentel de rode koolrolletjes erdoor en leg ze met de sluitkant naar beneden naast elkaar in de boter.
  • Schenk het bier erbij en stoof de rodekool rolletjes met het deksel schuin op de pan in 15-20 minuten zachtjes gaar.

Notities

Serveertip

Dit hartige stoofpot met gehakt is heerlijk met traditionele bijgerechten zoals hartige griesmeelpunten en een frisse salade van ijsbergsla. De maaltijd is compleet en vullend.
 

Wijnadvies

Bij de rijke smaak van dit gerecht past een stevige, soepele rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De smaken van het gerecht worden ook perfect aangevuld door het donkere bier dat in de bereiding is gebruikt.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g