Spaanse groenteomelet

Spaanse groenteomelet

Recept categorieën: Bijgerecht, Ei
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 500 g aardappels vastkokende / geschild en in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • ½ eetlepel(s) Paprikapoeder milde
  • 300 g tuinbonen
  • 6 eieren

Instructies

  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de aardappelblokjes in 8-10 minuten op zacht vuur beetgaar, schep ze af en toe om.
  • Schep na 5 minuten de paprika, de paprikapoeder en tuinbonen erdoor.
  • Klop in een kom de eieren los met zout en (cayenne)peper naar smaak.
  • Schenk het eimengsel over het aardappelmengsel en leg de deksel op de pan.
  • Bak de omelet op matig vuur 10-15 minuten, tot de bovenkant droog en lichtbruin is.
  • Neem de pan van het vuur, laat de omelet in de pan 10-15 minuten afkoelen tot lauwwarm.
  • Snijd de omelet in punten en leg ze op vier borden.

Notities

Lekker met knoflookmayonaise.

Tip

Tuinbonen worden mooi groen als je het velletje eraf haalt.
Snijd de boon open en duw het groene boontje eruit

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 16g

Tijgergarnalen met broccoli

Tijgergarnalen met broccoli

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 20 garnalen
  • 600 gram broccoliroosjes
  • 100 gram geschrapte worteltjes
  • 1 bos lenteui
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 eetlepel(s) slaolie
  • ½ eetlepel(s) marjolein

Instructies

  • Kook de broccoliroosjes met zout beetgaar.
  • Snij de worteljes en de lente-uitjes in dunne schuine plakjes.
  • Snij de citroen in 4 plakken en pers de rest van de citroen uit.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze samen met de rode peper fijn.
  • Verhit een wok met olie en verhit hierin het knoflookmengsel 2 minuten.
  • Voeg de marjolein, de garnalen, de lente-uitjes en de wortels toe en roerbak ze op een hoog vuur in enkele minuten. Schep de broccoli erdoor en besprenkel het geheel met citroensap.

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 200 gram aardappels vastkokers
  • 250 gram kleine spruitjes
  • ½ spaanse peper
  • ½ paprika
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 100 gram chorizo
  • 50 gram olijven
  • peper
  • zout

Instructies

  • Schil de aardapelen en verdeel ze in blokjes, maak de spruiten schoon.
  • Blancheer de aardappelblokjes en de spruiten kort.
  • Verwijder de zaadjes van de paprika en snij deze met de spaanse peper julienne.
  • Verhit de olijfolie en roerbak hierin de ui, spaanse peper, de paprika en de knoflook 3 minuten.
  • Schep de spruitjes en de aardappelblokjes erdoor en bak onder voortdurend omscheppen 5-7 minuten.
  • Pers de helft van de citroen uit en voeg 1 eetlepel sap met peper en zout bij het gerecht.
  • Halveer de olijven, verdeel de chorizo in reepjes en schep beide in de wok goed om, goed doorwarmen en serveren met partjes citroen.

Rundergehaktballetjes in een romige uiensaus

Rundergehaktballetjes in een romige uiensaus

Sappige rundergehaktballetjes in een rijke, romige saus met gebakken uien. Een heerlijk en vullend gerecht dat snel op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 504kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • allesbinder
  • augurken
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • 250 gram gehakt
  • 1 dl koffieroom
  • 2 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 2 uien
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de augurken klein.
  • Pel de uien, snipper 1 ui fijn en snijd de andere in ringen.
  • Klop het ei los.
  • Vermeng het gehakt met de helft van het ei, het paneermeel en de tomatenpuree en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Vorm er 20 kleine balletjes van.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de balletjes rondom bruin.
  • Neem de balletjes uit de pan en bak de uisnippers en de uienringen al omscheppend bruin.
  • Roer de koffieroom erdoor.
  • Schep de gehaktballetjes en de augurk door de saus en laat het geheel zonder deksel nog ± 5 minuten sudderen.
  • Bind de saus eventueel nog met allesbinder.

Notities

Serveertip

Lekker met rodekoolsalade met abrikozen en gekookte aardappelen.
 

Wijnadvies

Een soepele rode wijn, zoals een Merlot, of een frisse witte wijn, zoals een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 504kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes in een Rijke Paddenstoelenjus

Gehaktballetjes in een Rijke Paddenstoelenjus

Dit hartige gehaktballetjes met paddestoelenjus recept is het perfecte comfort food. Sappige gehaktballetjes paddenstoelen sudderen in een rijke en smaakvolle saus, wat een heerlijk hoofdgerecht oplevert. Dit vleesgerecht gehakt is eenvoudig te maken en ideaal voor een doordeweekse avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 3,00 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 1 ei
  • 250 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 10 g gedroogde shii-take
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • dl water
  • zout

Instructies

  • Week de gedroogde shii-take ongeveer 10 minuten in 1½ dl heet water.
  • Meng in een kom de dooier van het ei met het paneermeel, de Provençaalse kruiden, zout en peper door het gehakt.
  • Vorm hier vervolgens kleine balletjes van.
  • Neem de paddenstoelen uit het weekvocht met behulp van een zeef (bewaar het vocht!
  • ) en hak ze klein.
  • Verhit de boter in een hapjespan.
  • Bak de gehaktballetjes jus rondom bruin en schep ze daarna op een bord.
  • Bak de gehakte paddenstoelen met de tomatenpuree ongeveer 3 minuten in het bakvet.
  • Voeg het bewaarde paddenstoelenvocht en het bouillonpoeder toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat ze in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Notities

Serveertip

Serveer de gestoofde gehaktballetjes met een frisse witte koolsalade met kummel. De knapperige, lichte salade vormt een mooi contrast met de rijke, hartige smaak van de paddenstoelenjus.
 

Wijnadvies

Bij de aardse smaken van de paddenstoelen en het rijke hoofdgerecht met gehakt past een rode wijn met zachte tannines. Een soepele Pinot Noir of een fruitige Merlot zijn uitstekende keuzes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Rode kool-gehaktrolletjes in bier

Rode kool-gehaktrolletjes in bier

Op zoek naar een stevige en smaakvolle maaltijd voor koude dagen? Dit authentieke rode kool-gehaktrolletjes recept is een klassieker. De sappige gehaktrolletjes met rode kool worden zachtjes gestoofd in donker bier, wat zorgt voor een rijke en hartige smaak. Dit hollands stoofgerecht is de perfecte winterse maaltijd om je van binnenuit op te warmen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 2,50 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 2 dl donker bier
  • 250 g gehakt
  • ½ dl melk
  • 1 sneetje ontbijtkoek
  • peper
  • 6 rode koolbladeren
  • 1 theelepel tijm
  • ½ ui
  • zout

Instructies

  • Snijd de harde nerven uit de rode koolbladeren.
  • Leg de bladeren in een vergiet, schenk er kokend water over en laat ze goed uitlekken.
  • Verkruimel de ontbijtkoek en week de kruimels in de melk.
  • Doe het gehakt in een kom en rasp de ui erboven.
  • Voeg de tijm, de ontbijtkoek met het vocht en zout en peper naar smaak toe en vermeng alles goed.
  • Spreid de koolbladeren uit en schep het gehaktmengsel erop.
  • Vouw de zijkanten van de kool over de vulling en rol de bladeren stevig op.
  • Smelt de boter in een hapjespan.
  • Wentel de rode koolrolletjes erdoor en leg ze met de sluitkant naar beneden naast elkaar in de boter.
  • Schenk het bier erbij en stoof de rodekool rolletjes met het deksel schuin op de pan in 15-20 minuten zachtjes gaar.

Notities

Serveertip

Dit hartige stoofpot met gehakt is heerlijk met traditionele bijgerechten zoals hartige griesmeelpunten en een frisse salade van ijsbergsla. De maaltijd is compleet en vullend.
 

Wijnadvies

Bij de rijke smaak van dit gerecht past een stevige, soepele rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De smaken van het gerecht worden ook perfect aangevuld door het donkere bier dat in de bereiding is gebruikt.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Een hartige Oosterse bonenschotel vol groenten, spek en gehakt, op smaak gebracht met nasikruiden, ketjap en sambal. Comfortfood met pit!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stoofpot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 412kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pot bruine bonen
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 teentje knoflook klein, fijngesneden
  • 100 g champignons in plakjes
  • 100 g taugé
  • 15 g boter
  • 200 g gekruid gehakt
  • 250 g prei in ringen
  • 75 g Zeeuws spek in blokjes
  • 1 ui klein, gesnipperd
  • 1 zakje nasikruiden
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal naar smaak

Instructies

  • Wel de nasikruiden volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de knoflook en ui.
  • Voeg het gehakt en Zeeuws spek toe en bak deze rul en goudbruin.
  • Voeg de prei, paprika en champignons toe.
  • Roer de gewelde nasikruiden erdoor.
  • Laat het geheel met deksel op de pan 10 minuten zachtjes garen.
  • Voeg daarna de bruine bonen en taugé toe.
  • Warm het gerecht goed door.
  • Breng op smaak met ketjap manis en sambal.
  • Serveer eventueel met frisse komkommersla.

Notities

Serveertip:
Lekker met witte rijst of nasi, en frisse komkommersla met azijn en sesamzaadjes.
Wijnadvies:
Combineer met een licht gekoelde rode wijn of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 412kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 dl slagroom
  • 4 eieren
  • 500 g aardappels
  • 500 g rode bieten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
  • Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
  • Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
  • Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
  • Schep het mengsel in de ovenschaal.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
  • Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
  • Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
  • Bak intussen 4 spiegeleieren.
  • Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.

Nutrition

Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Romige visstoof met prei en peultjes

Romige visstoof met prei en peultjes

Een romig en smaakvol visstoofpotje met prei, peultjes en mosselen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje mosselen mosselvlees, 150 gram
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels kruidenmix gemengde kruiden, vers of diepvries
  • 200 gram koolvis vers of diepvries
  • 200 ml koksroom
  • 200 gram peultjes
  • 300 gram prei in ringetjes
  • 200 gram scholfilet
  • 200 ml witte wijn
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de scholfilet in repen en de koolvisfilet in blokjes.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de prei zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de peultjes toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de witte wijn en koksroom toe en breng aan de kook.
  • Roer de kruidenmix, citroensap, zout en peper naar smaak door de saus.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en schep deze door de groentesaus.
  • Laat het geheel op laag vuur 8 minuten stoven.
  • Voeg het mosselvlees toe en verwarm het gerecht nog 2 minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer met stevige pasta zoals penne, macaroni of tagliatelle.
Wijnadvies:
Jean Demont Bourgogne Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Zomerse Rijstschotel met Gegrilde Kalkoen en Sinaasappel

Zomerse Rijstschotel met Gegrilde Kalkoen en Sinaasappel

Een kleurrijke en smaakvolle Mexicaanse rijstschotel met gegrilde kalkoen, sinaasappel en tortillachips.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Rijst
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik maïs uitgelekt
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 zakje worteltjes en doperwten 350 gram
  • 2 eetlepels olijfolie voor de rijst
  • 2 eetlepels olijfolie voor de marinade
  • 250 gram kippenbouillon van tablet
  • 250 gram rijst
  • 250 gram tomaten in stukjes
  • 350 gram kalkoenfilet
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • Tortillachips optioneel

Instructies

  • Verhit 2 el olie in een hapjespan, bak de rijst en ui 2 minuten.
  • Pers de knoflook erbij en voeg de tomaten toe, bak 2 minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij, dek af en kook 5 minuten.
  • Voeg worteltjes en doperwten toe, roer en kook 10 minuten.
  • Meng sinaasappelsap, rasp, Mexicaanse kruiden en 2 el olie tot marinade.
  • Halveer de kalkoenfilets, bestrijk met marinade en laat 5 minuten intrekken.
  • Schep de maïs door de rijst en verwarm 5 minuten.
  • Rooster de kalkoenfilets 4-5 minuten in een grillpan.
  • Verdeel de rijst over borden en leg de kalkoenfilets erop.
  • Serveer met tortillachips.

Notities

Serveertip:
Serveer met tortillachips.
Wijnadvies:
Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g