Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Spaanse spruitjes met aardappel en chorizo

Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 200 gram aardappels vastkokers
  • 250 gram kleine spruitjes
  • ½ spaanse peper
  • ½ paprika
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 100 gram chorizo
  • 50 gram olijven
  • peper
  • zout

Instructies

  • Schil de aardapelen en verdeel ze in blokjes, maak de spruiten schoon.
  • Blancheer de aardappelblokjes en de spruiten kort.
  • Verwijder de zaadjes van de paprika en snij deze met de spaanse peper julienne.
  • Verhit de olijfolie en roerbak hierin de ui, spaanse peper, de paprika en de knoflook 3 minuten.
  • Schep de spruitjes en de aardappelblokjes erdoor en bak onder voortdurend omscheppen 5-7 minuten.
  • Pers de helft van de citroen uit en voeg 1 eetlepel sap met peper en zout bij het gerecht.
  • Halveer de olijven, verdeel de chorizo in reepjes en schep beide in de wok goed om, goed doorwarmen en serveren met partjes citroen.

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Een hartige Oosterse bonenschotel vol groenten, spek en gehakt, op smaak gebracht met nasikruiden, ketjap en sambal. Comfortfood met pit!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stoofpot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 412kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pot bruine bonen
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 teentje knoflook klein, fijngesneden
  • 100 g champignons in plakjes
  • 100 g taugé
  • 15 g boter
  • 200 g gekruid gehakt
  • 250 g prei in ringen
  • 75 g Zeeuws spek in blokjes
  • 1 ui klein, gesnipperd
  • 1 zakje nasikruiden
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal naar smaak

Instructies

  • Wel de nasikruiden volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de knoflook en ui.
  • Voeg het gehakt en Zeeuws spek toe en bak deze rul en goudbruin.
  • Voeg de prei, paprika en champignons toe.
  • Roer de gewelde nasikruiden erdoor.
  • Laat het geheel met deksel op de pan 10 minuten zachtjes garen.
  • Voeg daarna de bruine bonen en taugé toe.
  • Warm het gerecht goed door.
  • Breng op smaak met ketjap manis en sambal.
  • Serveer eventueel met frisse komkommersla.

Notities

Serveertip:
Lekker met witte rijst of nasi, en frisse komkommersla met azijn en sesamzaadjes.
Wijnadvies:
Combineer met een licht gekoelde rode wijn of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 412kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 dl slagroom
  • 4 eieren
  • 500 g aardappels
  • 500 g rode bieten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
  • Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
  • Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
  • Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
  • Schep het mengsel in de ovenschaal.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
  • Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
  • Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
  • Bak intussen 4 spiegeleieren.
  • Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.

Nutrition

Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Romige visstoof met prei en peultjes

Romige visstoof met prei en peultjes

Een romig en smaakvol visstoofpotje met prei, peultjes en mosselen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje mosselen mosselvlees, 150 gram
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels kruidenmix gemengde kruiden, vers of diepvries
  • 200 gram koolvis vers of diepvries
  • 200 ml koksroom
  • 200 gram peultjes
  • 300 gram prei in ringetjes
  • 200 gram scholfilet
  • 200 ml witte wijn
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de scholfilet in repen en de koolvisfilet in blokjes.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de prei zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de peultjes toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de witte wijn en koksroom toe en breng aan de kook.
  • Roer de kruidenmix, citroensap, zout en peper naar smaak door de saus.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en schep deze door de groentesaus.
  • Laat het geheel op laag vuur 8 minuten stoven.
  • Voeg het mosselvlees toe en verwarm het gerecht nog 2 minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer met stevige pasta zoals penne, macaroni of tagliatelle.
Wijnadvies:
Jean Demont Bourgogne Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Zomerse Rijstschotel met Gegrilde Kalkoen en Sinaasappel

Zomerse Rijstschotel met Gegrilde Kalkoen en Sinaasappel

Een kleurrijke en smaakvolle Mexicaanse rijstschotel met gegrilde kalkoen, sinaasappel en tortillachips.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Rijst
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik maïs uitgelekt
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 zakje worteltjes en doperwten 350 gram
  • 2 eetlepels olijfolie voor de rijst
  • 2 eetlepels olijfolie voor de marinade
  • 250 gram kippenbouillon van tablet
  • 250 gram rijst
  • 250 gram tomaten in stukjes
  • 350 gram kalkoenfilet
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • Tortillachips optioneel

Instructies

  • Verhit 2 el olie in een hapjespan, bak de rijst en ui 2 minuten.
  • Pers de knoflook erbij en voeg de tomaten toe, bak 2 minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij, dek af en kook 5 minuten.
  • Voeg worteltjes en doperwten toe, roer en kook 10 minuten.
  • Meng sinaasappelsap, rasp, Mexicaanse kruiden en 2 el olie tot marinade.
  • Halveer de kalkoenfilets, bestrijk met marinade en laat 5 minuten intrekken.
  • Schep de maïs door de rijst en verwarm 5 minuten.
  • Rooster de kalkoenfilets 4-5 minuten in een grillpan.
  • Verdeel de rijst over borden en leg de kalkoenfilets erop.
  • Serveer met tortillachips.

Notities

Serveertip:
Serveer met tortillachips.
Wijnadvies:
Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Zonnige Rijstschotel met Bonen, Ham en Ananas

Zonnige Rijstschotel met Bonen, Ham en Ananas

Een kleurrijke en smaakvolle rijstschotel met Surinaamse rijst, kidneybonen, ham en ananas, op smaak gebracht met kokosmelk en oregano.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote paprika in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 rode peper
  • 150 gram ham in dunne reepjes
  • 2 theelepels oregano
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 eetlepels olie
  • 300 gram Surinaamse rijst
  • 4 schijven ananas uit blik, in kleine stukjes
  • 400 gram kidneybonen uit blik
  • 400 gram kokosmelk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan, fruit ui, paprika en peper 3-4 minuten.
  • Pers de knoflook erbij, voeg oregano en rijst toe, voeg zout toe.
  • Schenk kokosmelk en 200 ml water erbij, kook 10 minuten.
  • Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken.
  • Meng bonen, ham en ananas door de rijst.
  • Kook nog 5 minuten tot de rijst gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Niet iedereen houdt van pikante maaltijden. Door de zaadjes te verwijderen en de peperreepjes tegelijk met de ui te fruiten, verliest het pepertje al heel wat van zijn scherpte en geeft het toch een kruidige, licht prikkelende smaak af. Helemaal weglaten is ook mogelijk natuurlijk. Maak het gerecht dan op smaak met (cayenne)peper.
Serveertip:
  • Serveer met extra ananasstukjes en koriander.
Variaties:
  • Vervang ham door gerookte kip of chorizo.
  • Voeg maïs of andere groenten toe.
Wijnadvies:
Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Tropische Rijstschotel: Ajam Paniki met Mango en Sajoer Boontjes

Tropische Rijstschotel: Ajam Paniki met Mango en Sajoer Boontjes

Een exotische rijstschotel met malse kip in een zoetzure Ajam Paniki saus, frisse mango en knapperige sajoer boontjes.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de verpakking, spoel koud en laat uitlekken.
  • Snijd de sperziebonen en kip in blokjes.
  • Verhit 2 el olie in een hapjespan en roerbak de boontjes 2 minuten.
  • Voeg boemboe Sajoer Boontjes en 200 ml water toe, laat 10 minuten garen.
  • Schil de mango en snijd in blokjes.
  • Verhit 1 el olie in een wok en roerbak de kip 5 minuten.
  • Voeg boemboe Ajam Paniki en 200 ml water toe, laat 5 minuten koken.
  • Voeg de mango toe en warm 1 minuut mee.
  • Schep de rijst, sajoer boontjes en ajam paniki met mango op borden.

Notities

Serveertip:
  • Maak het gerecht extra lekker met Conimex Kroepoek Naturel en Conimex Sambal Badjak.
Variaties:
  • Gebruik sugar snaps of snijbonen in plaats van sperziebonen.
Wijnadvies:
  • Een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 6030g | Protein: 10g | Vet: 2g | Zout: 15g

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Knapperige Gebakken Aardappelen met Spek en Ui

Deze knapperige gebakken aardappelen met spek, ui en cajunkruiden zijn het perfecte bijgerecht voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • mes
  • houten spatel
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 1 deciliter olijfolie

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze goudbruin is.
  • Haal de spekjes en ui uit de pan en houd ze warm in een oven op 100 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Spoel de aardappelblokjes af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en verhit goed.
  • Bestrooi de aardappelen met de cajunkruiden en bak ze 12 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roerend.
  • Zet het vuur hoger en bak de aardappelen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng alles goed.
  • Bestrooi met fijngehakte bieslook en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of vis.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 14g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Kruidige Kerrie-Ananasschotel met Valessblokjes

Kruidige Kerrie-Ananasschotel met Valessblokjes

Deze heerlijke kerrieschotel combineert de romige smaak van kokosroom met de friszoete ananas en kruidige Valessblokjes. Een perfect vegetarisch gerecht met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • kookpan

Ingrediënten

  • 1 verse ananas in blokjes
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 schaaltjes Valess roerbakblokjes mild gekruid à 225 g
  • 400 g rijst
  • 500 g prei in ringetjes
  • 250 ml kookroom light of Alpro soja cuisine
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Maak een marinade van kerriepoeder, peper, zout en zonnebloemolie.
  • Meng de Valessblokjes met de marinade en laat 15 minuten afgedekt op kamertemperatuur staan.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en snijd de prei in ringetjes.
  • Schil de ananas en snijd deze in blokjes.
  • Verhit een hapjespan en bak de Valessblokjes goudbruin, zonder extra olie toe te voegen.
  • Haal ze uit de pan.
  • Fruit in dezelfde pan de ui en voeg de prei toe.
  • Bak dit 5-8 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de room en extra kerriekruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de ananas en de Valessblokjes erbij en verwarm het geheel goed door.
  • Serveer met de rijst en een frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kerrieschotel met een frisse komkommersalade en geroosterde cashewnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een droge Riesling of een lichtzoete Gewürztraminer past perfect bij de kruidige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Couscoussalade met Geitenkaas en Ratatouillegroenten

Een frisse en voedzame couscoussalade met geitenkaas, ratatouillegroenten en een lichte kruidenmix. Perfect voor lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
intrekken2 uur
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 100 g couscous
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui in ringen
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1,5 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 g geitenkaas
  • 1,5 el peterselie of koriander
  • 300 g ratatouillegroenten courgette, paprika, aubergine, tomaat

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de ratatouillegroenten, komijn en paprikapoeder toe en stoof de groenten in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Meng de couscous erdoor en breng de salade op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Laat de salade bij voorkeur 1 à 2 uur intrekken zodat de smaken goed mengen.
  • Schep vlak voor het serveren de geitenkaas erdoor en strooi de peterselie of koriander erover

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vers brood of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g