Authentieke Franse Knoflooksoep – Tourain Blanchi
Een klassieke Franse knoflooksoep, rijk van smaak en verwarmend. Perfect voor koude dagen, geserveerd met geroosterd brood en gesmolten Gruyère kaas.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels ganzenvet of reuzel
- 6 teentjes knoflook gehakt
- 2 grote uien gesnipperd
- 1 eetlepel bloem
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- Zout en peper naar smaak
- 2 eieren gesplitst
- Enkele druppels azijn
- 4 sneetjes geroosterd volkorenbrood
- Geraspte Gruyère kaas
Verhit het ganzenvet in een grote soeppan op laag vuur.
Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en fruit dit gedurende 10 minuten zonder te laten kleuren.
Strooi de bloem over het ui-knoflookmengsel en roer goed door.
Voeg 1 liter water, tijm, laurier, zout en peper toe.
Breng aan de kook en laat de soep 40 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de eiwitten door de soep terwijl je blijft roeren.
Meng de eidooiers met enkele druppels azijn en voeg dit toe aan de soep (niet meer laten koken).
Verdeel de geroosterde sneetjes volkorenbrood over de soepkommen.
Bestrooi het brood met geraspte Gruyère kaas.
Schenk de hete soep over het brood en de kaas.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze knoflooksoep met extra geroosterd brood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Côtes du Rhône past uitstekend bij deze knoflooksoep.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13
Gestoofde Rode Kool met Appeltjes en Kruidnagel
Een klassiek gerecht van zacht gestoofde rode kool met appel, kruidnagel en een vleugje azijn. Perfect als bijgerecht bij winterse maaltijden!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan met deksel
schilmesje
- 1 kg fijngesneden rode kool
- 2-3 kruidnagels
- 2 zure appels grof geraspt
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel boter
- Scheutje azijn
- Aardappelzetmeel indien nodig
Doe de fijngesneden rode kool in een grote pan met een klein beetje water.
Voeg het zout, de suiker en de kruidnagels toe.
Breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten zachtjes stoven.
Voeg na 15 minuten de geraspte appels toe en laat ze meekoken.
Roer een klontje boter door de gare kool voor extra smaak en glans.
Voeg een scheutje azijn toe voor een frisse toets.
Bind indien nodig het kooknat met een klein beetje aardappelzetmeel om de saus te verdikken.
Verwijder de kruidnagels voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de rode kool met appel als bijgerecht bij een stevig vleesgerecht zoals stoofvlees, hachee of een sappige gehaktbal.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot past uitstekend bij dit zoetige bijgerecht
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13
Sinaasappel-Cranberrycompote Deluxe
Een frisse en fruitige cranberrycompote met een hint van sinaasappel, perfect als bijgerecht voor feestelijke diners.
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g verse cranberries
- 100 g zoetstof naar keuze bijv. honing, ahornsiroop of stevia
- Schil van 1 sinaasappel geraspt
- Sap van 1 sinaasappel
- 1 dl ongezoete appelsap of water voor een minder zoete optie
Spoel de cranberries af en doe ze in een pan samen met de zoetstof, sinaasappelschil, sinaasappelsap en appelsap (of water).
Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het 10-15 minuten sudderen tot de cranberries openbarsten en zacht worden.
Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Proef en voeg indien nodig meer zoetstof toe naar smaak.
Laat de compote afkoelen voordat je deze serveert.
De compote zal dikker worden na het afkoelen.
Serveertip:
Serveer de cranberrycompote koud of op kamertemperatuur als bijgerecht bij gevogelte, zoals kalkoen of kip. Ook heerlijk bij desserts zoals cheesecake of vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals een Moscato of een halfzoete witte wijn past perfect bij de frisse zuren van deze cranberrycompote.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13
Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees
Een hartige, klassieke combinatie van aardappelen, zoete peren en zout pekelvlees, perfect voor koude herfst- en winterdagen. Dit gerecht biedt een unieke mix van vlees, fruit en aardappelen in één maaltijd.
(inclusief 3 uur kooktijd voor de peren)4 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 kg pekelvlees
- 1 kg peren kleiperen of pondsperen
- 1 lepel aardappelzetmeel
Zet het pekelvlees een nacht in water om het zout te verwijderen.
Kook het pekelvlees de volgende dag gedurende een uur in ruim water.
Was of schil de peren en voeg ze toe aan het vleesnat.
Kook de peren 3 uur mee met het pekelvlees.
Kook ondertussen de aardappelen in een aparte pan tot ze gaar zijn.
Haal het pekelvlees uit de pan en snijd het in plakjes.
Meng een lepel aardappelzetmeel met koud water en voeg dit toe aan het vleesnat om het te binden.
Serveer de peren in het gebonden vleesnat en leg het gesneden vlees in het midden van de schaal.
Serveer de aardappelen ernaast.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot, die het zoete van de peren en het zoute van het pekelvlees mooi in balans brengt.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13
Perfect gekookte aardappelen als basisgerecht
Deze perfect gekookte aardappelen vormen de ideale basis voor elke maaltijd. Simpel, klassiek en altijd geslaagd bij vlees, vis of vegetarisch.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 154kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg aardappelen
- 10 g zout
Schil de aardappelen dun en verwijder zorgvuldig alle pitten en onregelmatigheden zoals groene of blauwe plekken.
Was de aardappelen grondig onder koud water.
Gebruik je oudere aardappelen, laat ze dan een paar uur in koud water weken voor het koken.
Breng water aan de kook in een pan en voeg het zout toe.
Voeg de aardappelen toe aan het kokende water.
Kook ze in ongeveer 30 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Giet de aardappelen af in een vergiet.
Zet de pan kort terug op laag vuur en laat de aardappelen droogstomen terwijl je ze af en toe omschudt.
Serveer de aardappelen warm als bijgerecht.
Serveertip:
Serveer met een klontje boter en verse peterselie of gebruik ze als basis voor stamppot, ovenschotels of salades.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals Chardonnay of Riesling past goed bij gekookte aardappelen, zeker bij lichte maaltijden of vis.
Calories: 154kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13
Aardappelen in Romige Peterseliesaus
Een eenvoudig en heerlijk bijgerecht van aardappelen in een romige peterseliesaus. Perfect bij vlees- of visgerechten, of als onderdeel van een uitgebreide maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Vuurvast schoteltje
mes
- 500 gram koude gekookte aardappelen
- 20 gram bloem
- 30 gram boter
- ½ - 1 liter melk
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Zout
Bereid de peterseliesaus volgens een basisrecept.
Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes.
Leg de aardappelschijfjes in een vuurvast schoteltje.
Giet de peterseliesaus over de aardappelen.
Verwarm het schoteltje op laag vuur totdat de aardappelen goed warm zijn.
Serveer het gerecht warm als bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die goed samengaat met de romige peterseliesaus en aardappelen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / houten lepel / Pagina 13